Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Mate » 27 vel 2014, 19:20

sunac mu žareni,
čovjek ne zna što da misli.
Ovo tvoje nije ni loše prema nekima koje sam ja gledao. Izuzev ono crveno. To sam čuo kao hisss.
A opet ako pogledamo prema Rodovim, jest lošije je.
Razmišljam o draperiji preko statora....

Ali kao što si rekao treba napraviti ozbiljnija mjerenja. Treba razmisliti o utjecajima okoline, udaljenosti i poziciji mikrofona......
a i ona impendacija, kao bandera usred parcele. :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 28 vel 2014, 11:29

Mate je napisao/la:sunac mu žareni,
čovjek ne zna što da misli.
Ovo tvoje nije ni loše prema nekima koje sam ja gledao. Izuzev ono crveno. To sam čuo kao hisss.
A opet ako pogledamo prema Rodovim, jest lošije je.
Razmišljam o draperiji preko statora....

Ali kao što si rekao treba napraviti ozbiljnija mjerenja. Treba razmisliti o utjecajima okoline, udaljenosti i poziciji mikrofona......
a i ona impendacija, kao bandera usred parcele. :lol:

Morao bi skoknuti do Davorina, on ima profi decibelmetar, zvjer samo takva. Nije da ne vjerujem Arti ili sličnim komp mjerenjima, no pješice je pješice, traje puno duže, no više vjerujem tim rezultatima. To bi mi bila nekakva referenca, a onda mogu isto to napraviti Artom pa vidjeti kolike su razlike. Malo ću umrtviti dio iza testnog elektrostata. Ako "hiss" grba ne bude riješena, paralelan notch filter će biti nužan. Što se tiče impendanse.... bandera, dobro kažeš.. :) što napraviti pitanje je sada !?
elvis

PostPostao/la Zedu » 28 vel 2014, 23:19

Pik na 8kHz je vjerovatno dio karakteristike mjernog mikrofona. ne bih se brinuo...
Zedu

PostPostao/la Zedu » 28 vel 2014, 23:26

Zaboravih, "bandera" na impedanciji elektrostata sa transformatorskim drajvom je takodjer normalna. Treba ici dalje sa projektom.
Dobra equalizacija je uvjet koji se mora napraviti da bi se dobio dobar zvuk kod elektrostata. Rezultat ce se pojaviti tek na kraju kad se sve napravi kako treba...
Zedu

PostPostao/la Mate » 01 ožu 2014, 11:10

Zedu je napisao/la:Pik na 8kHz je vjerovatno dio karakteristike mjernog mikrofona. ne bih se brinuo...

Zedu, ovo se čuje. Zato se i Elvis slaže da je problem.
Mate

PostPostao/la Mate » 01 ožu 2014, 11:11

Zedu je napisao/la:Zaboravih, "bandera" na impedanciji elektrostata sa transformatorskim drajvom je takodjer normalna. Treba ici dalje sa projektom.
Dobra equalizacija je uvjet koji se mora napraviti da bi se dobio dobar zvuk kod elektrostata. Rezultat ce se pojaviti tek na kraju kad se sve napravi kako treba...

To znamo da je uobičajeno. Spomenuto je kao anegdota.
Mate

PostPostao/la Zedu » 01 ožu 2014, 20:42

I moji Acoustat X zvucnici imaju neravnu karakteristiku i to se cuje tako puno da sam ja isprva mislio da je to jos jedna napuhana prica...
Ali nakon malo ekvalizacije i -1,5dB lagani pad prema 20kHz dogodi se carolija...
Zedu

PostPostao/la elvis » 03 ožu 2014, 12:22

Samo kratak info, zbog milenijske prehlade pet dana nisam ulazio u radionicu tako da nekih napredaka nema. Sinoć sam brzinski izračunao i složio paralelni notch, promjena u zvuku ima, po meni nabolje, no na blitz mjerenju i ne nešto previše, malo zbunjen, no očito je to područje siva zona, trebati će malo vremena za to sve skužiti, uz malo truda pronaći će se već neko riješenje, ma u biti nigdje mi se ne žuri, ovaj mi je projekt zapravo čista zabava...
Što se tiče "čarolije" kako zedu kaže, već sada dok je još sve u teškom drafru čujem elemente te čarolije, da nije toga vjerojatno bi sve pospremio u kut i rekao zaboravi. Ovako samo otvaram još jednu neverending story, no nema veze... i djelomično ispričana me dobro zabavlja :)
elvis

PostPostao/la Roko » 10 ožu 2014, 23:06

Jučer smo odvalili dobrih 6-7 sati eksperimentiranja i slušanja kod Elvisa u labu. Skupilo se malo društvance, redali se cd-i raznovrsne glazbe i svima je na licu cijelo vrijeme titrao osmijeh oduševljenja razinom rezolucije i dinamike koju isporučuju ovi Elvisovi diy-ESLovi. Stereo test položen uspješno, zvučnici prikazuju realno stanje snimka, sa fino posloženom pozornicom i tzv. pin-point imageingom. Fino bistro i jasno crtaju instrumente, bez stapanja i sljepljivanja pojedinih instrumenata (što je, inače, čest slučaj kod reprodukcije zahtjevnih sadržaja kad zvučnik malo mulja, tj. nije dovoljno brz kod reprodukcije najsitnijih detalja). Vokale također odrađuju besprijekorno, čuje se sve, pa i najfiniji suptilni detalji, napr. paluckanje jezika, hvatanje zraka kod duljih otpjevanih dionica ili napr. ono odljepljivanje ruža sa usana kod otvaranja usta (napr. kod nekih snimaka Shirley Horn itd..).
Dakle, već u ovom stadiju razvoja ESL-a, iako će Elvis skromno reći da je tek zagrebao po površini, ipak se počinje pomalo nazirati jedna prekrasna, fina visokovjerna reprodukcija u onom punom, pravom hi-fi smislu. Naravno, ima tu još dosta posla, moglo bi se čak reći i da pravi posao tek predstoji, ali utrla se neka staza i stvoreni su neki preduvjeti i volja za nastavak ovog nadasve zanimljivog projekta.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 11 ožu 2014, 18:44

Roko je napisao/la:Jučer smo odvalili dobrih 6-7 sati eksperimentiranja i slušanja kod Elvisa u labu. Skupilo se malo društvance, redali se .....

......čuje se sve, pa i najfiniji suptilni detalji, napr. paluckanje jezika, hvatanje zraka kod duljih otpjevanih dionica ili napr. ono odljepljivanje ruža sa usana kod otvaranja usta (napr. kod nekih snimaka Shirley Horn itd..).

Ovo izvješće je pomalo nevjerojatno.
Nigdje ni spomena nekakvoj logistici, a jasno se razabire da je bilo više osoba, i da se družilo bogme prilično dugo.
Ti slušni rezultati bez logističke podloge (tekuće, masne i slane) su za mene potpuno neprihvatljivi tj nemogući.
Potrebno je ponoviti testiranje u propisanim uvjetima.
Zadnja izmjena: Mate; 11 ožu 2014, 18:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.