Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Mate » 25 tra 2014, 11:44

A ja ću donit zeleni spray pa da odma bronci damo zelenu patinu :D
Svaka čast Pepele. Pusti Roka , ljubomoran je ko pas. :lol:

Stvarno je šteta što su stisnute tu u dnevnoj. Što je s druge strane kamina?
Sad je ispalo dobro što su kugle nagnute od vertikale pa su srednji i visoki ipak dalje od ovog zida lijevo.
Bas je dodatno pojačan od utjecaja i blizine poda što je dobro.
Kad bude prilike i lijepog vremena iznesi ih u dvorište i upriliči slušanje. Kad bude dovoljno zraka oko njih kad svi detalji prodišu kako treba to će biti prava uživancija.

Baš sad se kod mene sprema ekpedicija u Uljanik. Idu u utorak. Vjerojatno će i janca vrtiti gore. Nažalost ja sam davno već bacio kombinezon, pa nisam u ovoj grupi više. A tako bih rado išao , samo radi horni. :hail:
Mate

PostPostao/la zendra » 25 tra 2014, 13:15

Bravo I bravo! I ja sam ljubomoran. Super to izgleda I sigurno će svirati dobro.
zendra

PostPostao/la Pao Pepeo » 25 tra 2014, 15:02

Hvala dečki,istina stvarno je šteta što se nemože više udaljit zvučnike prva dva dana horne su svirale dole u radioni di su bili driveri na razmaku od kojih 2.5-3m i tad je stvarno milina ih slušati pozornica je baš kako treba.Sad je šta je..desno od kamina je zid tako da za sada je to jedino mijesto di mogu doći ali i tako sam zadovoljan.Siguran sam da pravilnim pozicioniranjem horni u prostoriju dobilo bi se buno više i čini mi se da nagib horne doprinosi do boljeg raspršivanja bass koji ne samo da se odbijaju od poda već i od zidova.Zvučnici su se čuli odlično i u radioni koja ima cca 45 kvadrata s dosta visokim stropom,sad u dnevnom je još bolje on je nekih 25 i ima kvalitetnije prozore koji ne zveckaju :)
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 25 tra 2014, 15:08

Zbilja je lijepo vidjeti kada se jedan kompleksan projekt priveden kraju i to su svim svojim segmentima i onim sitnicama koje često ostanu nikada napravljene. Što se tiče ugađanja tlačne komore i grla horne, to je priča za sebe, to ne bi ubrajajo u samu izradu jer je to dinamična kategorija koju ćeš često mijenjati. Ja sam sa svojim esl-ima još dosta daleko od tog "zadnjeg" vijka, pa ti nekako zavidim na tome da si završio projekt, mene čeka još dosta borbe... Horne naravno neće biti idealne za svaki tip glazbe, to si i sam primjetio, no ono što svira dobro obično ide u zonu izvanrednosti, pa im onda zadano oprostiš što nisu univerzlne primjene kada je tip glazbe u pitanju. Svi prvi dojmovi koje si naveo su u potpunosti očekivani, sve isto sam prošao kada sam se "hornizirao"... :). Prirodan slijed događanja dakako je nekakva lampa, no to ne znači nužno da je tranzistor u bilo kojem obliku nepodesan, dapače, teško će ti biti donijeti konačnu odluku šta bolje radi, ali ikonografija oko horni nekako zahtjeva valvolizaciju. Sreća je da tu ne treba puno watti, pa se sve može napraviti u nekim razumnim cjenovnim granicama, a ne treba zazirai i od kupovine gotovog cijevnog ampa, ili kita. Koliko znam na probu bi trebao dobiti nekakav cijevni amp, ne planiraj ništa prije toga, prvo poslušaj pa donesi sud.

Great listening ! :)
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 25 tra 2014, 18:44

Sad bi koristio jednu uzrčicu koja se često koristi u DIY-u malo da još opišem ovaj projekt a to je neke pute ispadne da je vrijednije putovanje od cilja.Time hoču reći da me je ovaj projekt dosta toga naučio od nazovimo je alternativne gradnje gdje mi je rad sa stakloplastikom otvorio puno budučih mogučnosti grednje zvučnika a još dosta toga pa do horne koja svojim specifičnim radom i namjenom me sve više interesira.Vidim da tek grebem po površini ali led je probijen,sad čujem taj poseban zvuk kojeg vjerujem ću i dalje ganjati a tko zna možda i pređem na nešto drugo.Dođe mi isto da otvorim posebnu temu u kojoj bi mogo pucati pitanja koja me interesiraju i neke ideje koje mi se vrte po glavi uglavnom fullrenge u hornama ili TL.
elvis je napisao/la: Prirodan slijed događanja dakako je nekakva lampa, no to ne znači nužno da je tranzistor u bilo kojem obliku nepodesan, dapače, teško će ti biti donijeti konačnu odluku šta bolje radi

Sad za koji tjedan imat ću dobru priliku poslušat ove horne na cijevima jer ih nosim na Triode Fest u Fužinam što će bit tamo za vikend 16-18 5-og znam da mnogi od vas će sigurno tamo doći tako da se radujem ako upoznam koga od vas,a za sve one koji neznaju o čemu pričam svakako nek si pogledaju jer mislim da prilika za poslušat tolko diy uradka na jednom jestu se nebi trebala propustit.Ja sam bio i prošle godine u Šibeniku koji mi je osto u odličnom siječanju,vrlo ugodno druženje ljudi s istom ljubavlju prema glazbi i diy i jako mi je drago da ove godine nosim nešto svoje (i siguran sam da vrijeme će bit lijepše nego prošle godine :D )
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 18 svi 2014, 21:00

Bravo Nino! :thumbup:

slika

Nazvalo me jučer nekoliko ljudi iz Fužina i vele da su ove tvoje horne bile vrhunac cijelog događaja, izazvale najveću pažnju i okupile najviše posjetitelja. Ne sumnjam nimalo, od samog početka ovo je zaista jedan izniman projekt i izrada. Svaka čast! :hail:

...btw, poslije sam se sjetio, kad te spomenuo tvoj imenjak Nino iz Zd., da sam te vidio i u Šibeniku prošle godine ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 19 svi 2014, 09:56

Hebiga sad, ova slika više priliči da je sa Munich High End Show Reporta a ne sa lokalnog triode festivala... PaoPepeo podigao si DIY ljestvicu vrlo visoko, teško će to biti pratiti... :) .....nego brine me nešto, na video zapisu (link na drugom forumu) koji je zakačio maltus na youtube u 15 minuta praktično je prikazano sve, pa tako i ove horne. Svi audio zapisi tijekom snimka prilično su čisti u audio djelu, no kada se kamera našla ispred horni audio zapis je bio izraženo mutan... da li je tako bilo i u živo? Ako je, onda nešto tu gadno ne štima. Nisam siguran baš ni u amp koji je to pogonio, da li ste probali horne sa nekim drugim cijevnim ampom, koliko mogu vidjeti bilo je dosta boljih primjeraka cijevnih ampova na TF-u?
elvis

PostPostao/la Mate » 19 svi 2014, 12:02

Istu stvar sam i ja primjetio na video snimku kao i Elvis.
U usporedbi sa prethodnom glazbom na videu za koju u ovom času mi daljinski promatrači ne znamo preko kojih škatula je išla, u zvuku horni su definitivno dvije stvari koje ja vidim , a koje su išle protiv zvuka horni na snimku:
Prvo to je sam fostex driver koji zasigurno ne briljira u visokima kao "nepoznata" škatula iz videa. Također vjerojatno je da taj fostex treba premjeriti i dodati odgovarajuću ekvilizaciju.
Druga stvar koje je po meni negativno utjecala na zvuk prezentiran u videu, je sama ova soba sa slike što u videu nisam registrirao. To je preusko za horne. Zvuk bi tu sa bilo kojim škatulama ovako postavljenim patio.

Tu je dakako još i pitanje izvora i pojačala koje je spomenuo Elvis.
Mate

PostPostao/la zika » 19 svi 2014, 12:07

Paove Fostex horne su na 9min. 56 sec. - 11min 11 sec.
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Pao Pepeo » 19 svi 2014, 12:48

Kako se vidi uspio sam ponit ove hornice do Fužina na druženje s lampadinama :) i da kažem kako sam znao od jutra da će dan biti zanimljiv pošto prvu stvar koju sam trebao odradit je ugurat ove dvije grdosije u stražnji kraj Opel Zafire...to je blio pravo mozganje i muka poput slaganja Rubikove kocke ali nekako su stale.
U ovoj temi neću puno pričat o TF-u držat ču se više ovih zvučnika ali par rijeći moram da kažem i pokušat ću da ne ispišem po koju stranicu pohvala na kompletnu organizaciju,ljude,atmosferu koja je vladala gore :hail: .MIslim da će se svi koji su bar jednom navratili posjetit TF složiti samnom kada kažem da je vrhunac događaja uvijek sam događaj po sebi,odlična prilika za se družit s ekipom koja ima iste interese i ljudav prema glazbi i dobrome zvuku.Imao sam prilike poslušati puno uradaka čiju kvalitetu zvuka bi pozavidjeli večina ovih naših dučana hi-fi opreme...tako da svim majstorima skidam kapu :thumbup: moje su horne još daleko od toga ali ovaj protekli mjesec dana slušanja i ovaj TF dali su mi dobre smijernice za njihov budući razvoj i za odabir dobrog pojačala za njih.I sad vidim da imam kolko tolko dobar koncept za napravit kolko tolko dobar zvučnik.
Talođer mi je žao što se nismo vidili na ovom TF-u naravno da bi volio opet sresti nekog s kime se čavrlja pa godivu dana skoro..Roko tebe se siječam iz Šibenika naravno ali Elvisa mislim da nisam tad upozno.

Sada se vračam na ove horne i njihov zvuk,na utiske i doimove koje sam imao tokom proteklih mijesec dana i zapažanja koje sam dobio od mnogih na TF-u.Nažalost tuniranjem horna se nisam bio poigrao (baš ponajviše iz onoga razloga kojega je Elvis naveo u svojoj temi :) )a trebao sam jer neki nedostaci ili problemi su izašli na vidijelo a i neka jesu jer če se tako lakše u buduče ukloniti.Zvučnike također još nisam ni mijerio tako da i to je jedna faza koja se mora odradit ali neke stvari čujem čak i ja.Sve u svemu ja sam jako zadovoljan zvukom ima nekih sitnica koje cu vam sad obijasnit ali zvuk ovih horni spojenih na pravilno pojačalo me dosta ohrabrilo.
Imao sam prilike poslušat horne na 3 različita ampa,i u zasebnoj sobi manih dimenzija nego glavne sobe s udobnim foteljama :) (na kraju se pokazala soba od tih 20-25 kvadrata i mala za ove horne)Prvi amp je bila Edisonova Ferata SE s EL86 u izlau i 2 w po kanalu, drugi odlični Sawin SE 807 a treči malo me je sram reći neznam točno koji ali SE amp od kojih 8w s lijepim izzlaznim trafoima :) i izlaznim lampama koje liču na 2a3 ali nisu mislim da imaju neku 6-icu u nazivu ali nisam siguran.
Zvuk na snimci je mutan istina dali radi male sobe refleksija ili cega bo..u živo je nešto drugačije ali evo utisci oko zvuka.Ja sam još i doma primijetio naizraženiju nazovimo je manu ovih horni a to su neke rezonansije koje se dešavaju na kekih 100-njak Hz,one dolaze do izrazaja kad se sluša pojedina glazba smetaju vokalu malo zamučuju sliku i svakako se ih treba riješiti.Interesantno je kako su bile najizraženije baš na najslabijem pojačalu koje za lagano slušanje je bilo odlično zapravo ono može sa svoja 2w svirati JAKO glasno ali tada mu ipak zafali po koji w da da zvuku neku čvrstinu ozbiljnost u basu koju tada treba.
Ostala dva ampa koja su oba davala preko 5 w puno su se bolje snašla s hornama zapravo radila su fenomenalno,pogotovo mi se svidio Sawin jer znam da se složio s stvarno malo para a zvuk koji iz njega izlazi vrijedi...BRAVO SAWA.Te rezonarsije koje su prije smetale u zadnja dva ampa su se smanjile predpostavljam zamaskirane jačim basevimaali ipak prisutne.Njih pripisujem dvijema stvarima a to je nedovoljno dampirana kugla(koja je stvarno malo dampirana) i stijenci horne koja je možda trebala biti i deblja.To čemo probat riješit na kakav akustični način dodavanjem dampa prvo u kuglu pa poslije i u hornu bude li bilo za tim potrebe.Siguran sam da če se slika tada puno poboljšati jer je nemoguče dobiti iz prve dobar rezultat,ja se nisam igrao s dampom previše do sadi iso iz razloga jer nemam još neko definitivno cijevno pojačalo po kojem bi se mogao ravnati...tako da mi je malo glupo sad trošit puno vrenema na tuniranje s ovim mojim Pioneer-ovim.Ako budem radio koju buduču hornu sigurno budem je napravio sa debljom stijenkon a iz ovih čemo probati izvuči maksimum na druge načine.Zato bih volio raditi mijerenja tako da bi imao nekakvu usporedbu jednog dana kako se mijenja odaziv povečanjem debljine horne ili drugim preinakama.Tko da ako te neprijatne rezonansije se smanje i povise frekvenciju povečanjem debljine stijenke horne znati čemo u čemu je problem.
Što se tiče srednjih i visokih tonova tu nemam puno za se žalit,166-ce su opravdale svoje ime ;) bude li potreba za kakvim korigiranjem u tome podrućiju (a ne vijerujem) dobio sam puno savijeta kako to odradit bez nekakvih filtera evo pada mi na pamet savijet sstrsat-a kojeg mi je dao na početku kako se riješit na jeftin način međukonusnih rezonasija,pa tu postoji mogučnost montaže "gljive" ispred zvučika itd.
Sve u svemu zadovoljan sam onime čime sam dosad čuo,sad znam i na čemu trebam još poraditi tako da ubuduće čete moći pratiti kako ide tuniranje horni.
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.