Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 27 stu 2014, 17:44

Dok čekam da stigne fenol, mota mi se po glavi da ipak isprobam crnu foliju, ali ne na nekakav ovlaš način,
već da probam napraviti prava dva modula za čiste srednje i visoke, recimo tamo negdje od 600Hz pa na dalje.
Ovaj test bi iskoristio za provjeru nekih mojih vizija o tomu kako bi bilo bolje napraviti sapcere, kako se uopće ponaša
ta unaprijed oslojena membrana, koliko je velik problem to što je otpor relativno nizak. Spacere bi podigao na ukupno 2mm do 2,5mm,
a to bi mi dalo prostora da idem sa HV-om možda i do 3500V, sve po potrebi. Također bi testirao značajno tanje dvostrane
ljepljive trake koje se mogu kupiti kod nas. Naime za primarne spacere bi koristio plastične L profile 10*20mm debljine 1,5mm,
što bi u kombinaciji sa dvostrano ljepljivom trakom davalo 2 do 2,5mm (ovisno koju traku kupim). Širina trake bi bila 19mm čisto da bude
što veća površina ljepljenja kako na plastične spacere tako na membranu. Plastične spacere na statore bi zalijepio nekim običnim ljepilom.
Testirati ću više vrsta traka pa ću donijeti odluko što bi moglo poslužiti. Izbora u trgovinama ima, no trake generalno nisu baš jeftine.

Evo znači što to je ideja nešto slično B&W... dakako da ne mislim kopirati ovaj B&W, niti zaobljavati ESL panele, ali okvirno za ovakvu nekakvu namjenu
bi trebalo biti podesno uz uvjet da crna folija radi, da nema čujna izobličenja te da nema izboja, a naročito onih koji probijaju membranu.

Na donjim slikama su plastični L profili, te nekakve osnovne smjernice kako sam to zamislio... sugestije su dobrodošle.

Važna napomena, crna rola sa potencijalnom membranom široka je 22 cm, tako da nešto šire od 20cm ne mogu raditi, pa je to jedan
od razloga dimenzijama, a drugi je perforirani lim koji imam.
Privitak/ci
B&W.jpg
B&W.jpg (17.57 KiB) Pogledano 6418 put/a.
esl_new.JPG
esl_new.JPG (95.65 KiB) Pogledano 6418 put/a.
fotografija a.JPG
fotografija a.JPG (35.8 KiB) Pogledano 6418 put/a.
fotografija b1.JPG
fotografija b1.JPG (45.37 KiB) Pogledano 6418 put/a.
fotografija b2.JPG
fotografija b2.JPG (29.17 KiB) Pogledano 6418 put/a.
fotografija c.JPG
fotografija c.JPG (58.23 KiB) Pogledano 6418 put/a.
fotografija d.JPG
fotografija d.JPG (121.09 KiB) Pogledano 6418 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 28 stu 2014, 10:18

Stigao Fenol. Mala neugledna kutijica, čak na njoj i lijepo piše da je unutra Fenol. Niko ništa nije pitao, sve granice prošlo bez beda... :)

NINO... ajde plizzz vidi kojim omjerima da ovo otopimo... voda, metanol... koliko fenola, koliko vode koliko metanola... negdje smo na netu to vidjeli, ali sada se ne sjećam. Cilj nam je dobiti cca 100 mililitara tekućine u kojoj bi otopili cca 8 grama poliamida. Da li se grije dok se miksa ili ne i ako da na koliko ?
Privitak/ci
fotografija 1.JPG
fotografija 1.JPG (30.82 KiB) Pogledano 6256 put/a.
fotografija 2.JPG
fotografija 2.JPG (30.86 KiB) Pogledano 6256 put/a.
fotografija 3.JPG
fotografija 3.JPG (37.44 KiB) Pogledano 6256 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 28 stu 2014, 10:54

Alo Mate, što ćemo sa onim izračunom Ro? Jučer sam "ispraznio" dimenzijama najveći kond koji imam u radionici, dakako to je ESL panel, zakačio LC metar i izmjerio kapacitete. Nemam pojma gdje je u desetak dana "ispario" dio kapacitete koji sam mjerio, bilo je 1,4n, a sinoć je to bilo 0,9n?? Hm hm.. Možda neki od isntrumenata koje imam malčice laže... ko će ga znati. Recimo da je ovo točno.

Izmjerio sam kapacitet između membrane i statora A (c1), te između membrane i statora B (c2), zatim sam spojio oba statora i izmjerio kapacitet između membrane i oba statora Ctot

C1 = 0,276nF (276p)
C2 = 0,277nF (277p)
Ctot = 0,9 nF (900p)

Zanimljivo je koliko su jednaki C1 i C2,

Po ovome ispadne da je Co = 0,138 nF tj. 138pF.

Napomena: ove su vrijednosti prilično niske, a kako bi sve izgledalo da je premaz membrane OK, ne znam. Pretpostavka je da je UDP lagano "ispario"... te da se to događa i dalje tj. da je premz na membtani sve tanji i tanji...

Donja rezna frekvencija na behringeru je 260Hz, 48dB. Lambda 260Hz = 1,3 metra (340ms / 260Hz), znači paneli ne bi trebali raditi previše toga ispod 260Hz.
Privitak/ci
teor.png
teor.png (83.34 KiB) Pogledano 6254 put/a.
teor2.png
teor2.png (38.33 KiB) Pogledano 6254 put/a.
fotografija 1.JPG
fotografija 1.JPG (33.66 KiB) Pogledano 6254 put/a.
fotografija 2.JPG
fotografija 2.JPG (34.72 KiB) Pogledano 6254 put/a.
fotografija 3.JPG
fotografija 3.JPG (39.1 KiB) Pogledano 6254 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 28 stu 2014, 17:56

Kako si dobio o,9nF? (edit, naknadno sam vidio, mjerenjem)

Prema citiranoj teoriji, ispada da su C1 i C2 međusobno u seriji i onda njihov zajednički kapacitet C0 nije zbroj njihovih vrijednosti , nego po izrazu za serijski spoj kako je navedeno. (računski bi ispalo 0.14nF - ofrlje sam računao na prste)
Međutim, autor govori kako će se kapaciteti C1 i C2 mijenjati kako se membrana giba naprijed tj nazad uslijed promijene udaljenosti mebrana - stator.
No kako se jedan približava drugi udaljuje, u prvi mah bi ispalo da će Co biti constantan.
Sad se ovako iz šuba ne sjećam je li udaljenost ploča i kapacitet u linearnom odnosu. Čini mi se da je odnos sila među nabojima ovisan o kvadratu udaljenosti. Trebam otvoriti knjige. Samo da vidiš u kom pravcu razmišljam.

Tu imamo i dan obrazac vremenske konstante koju treba postići za najnižu frekvenciju opsega. To je sad već ponuđeno na pladnju ako taj izraz štima.

Ali kako je ovo sve labilna matematika za sada, najlakše je probati s par vrijednosti otpora i mjeriti impulsni odziv i izobličenja.

U svakom slučaju sad si nešto mjerio pa imaš orjentir za ubuduće. (Nadam se da si isključio trafo iz mjerenja :lol: )
Mate

PostPostao/la Mate » 28 stu 2014, 18:05

Ovo mi je sve malo nategnuto.
Za istomjerne uvjete, izvor vidi dva kruga i po jedan C u svakom plus Ro i RL.
U izmjeničnim uvjetima, izvor (sekundar) vidi samo jedan C. Jer pretpostavljam da mu je radi veliko R u krugu nemoguće teći kroz membranu.
Znači Co je definitivno odgovoran za vremensku konstantu, ali onda iz igre ispada Ro :chin:
Mate

PostPostao/la ziki » 29 stu 2014, 17:05

ziki

PostPostao/la elvis » 30 stu 2014, 18:50

Kada vidim da neko ima gotov proizvod, a još ktomu klada je to ono što je u mom apsolutnom fokusu, teško je ne biti oduševljen. Šteta što je luka.m to prilično površno predstavio, izgleda kao nekakav opitni post u smislu istraživanja prvih reakcija. Ono što je još čudnije je to da neko praktično zaokruži projekt, komercijalno razmišlja, ali da ne zna da u vlastitoj zemlji još netko to radi i to na vrlo visokom nivou. Eto par čudnih momenata. Inače ti ESL-i izgledaju zanimljivo, čak onako egzotično i pomalo highendovski, nisu se zamarali sa ukrasnim drevnim lajsnama, zapravo tamo je ono što treba biti i to je to. Spustio sam jedan post sa sugeriranim detaljima koji bi dobrodošli DIY zajednici, no po običaju svi koji razmišljaju komercijalno takve detalje nerado iznose, sve se skriva kao zmija noge. Možda griješim vidjeti ćemo. U pravilu to skrivanje podataka kada su u pitanju manje manufakture se pravda čuvanjem "Know-how-a", a u zbilji je zapravo skrivanje nedostataka kojih je konstruktor svjestan, krije se nesigurnost u neke segmente proizvoda, proizvod nije do kraja ispitan... sve u svemu nešto sigurno ne ide na ruku komercijalne intencije. U pravilu od takvih nikada ništa, sve ostane samo na ideji. Ja se nadam da sam u krivu. Ajde vidjeti ćemo... u svakom slučaju mojih 5 za ono što vidjeh na slici. Sviđa mi se, moje čestitke.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 pro 2014, 16:02

Gužva na poslu, slabo sam u radionici, ono malo slobodnog vremena uglavnom provedem odmarajući.

Danas mi kroz glavu već par puta prolazi čudna ideja da složim dva mala ESL modula za slušalice. Iskreno nisam nekakav fan te slušalica priče, ovo bi bio projekt za zabavu. Da nije misliti na izolaciju statora to bi bio rutinski zahvat. Dobiti 400 do 500V DC-a i nije neki podvig, razmak membrane i statora ne bi trebao biti bitnije veći od 1,5mm, međutim mene zanima druga stvar..... naime ne bi radio pp cijevni amp pa išao na statore direktno sa AC-om sa anoda, već bi išao sa stepup trafoima. No ako idem sa stepup trafoima onda mi snaga na izlazu za slušalice ništa ne znači. Da li se u onim kutijama koje si isporučuju uz ESL sluše nalaze i pojačala.. kako je to koncipirano ? Vjerujem da da, no ako netko zna ovako iz prve ruke nekakvu "blok" koncepciju svakako bi dobrodošlo. Pogledati ću i ja po netu narano, vjerujem da je tih projekata dosta na netu, no velim ja bi lampu izbjegao ako je ikako moguće. Nekakva D klasa bi legla samo tako obzirom na dimenzije.
elvis

PostPostao/la Zedu » 02 pro 2014, 23:37

Ja sam sa elektrostatskim zvucnicima se poceo baviti kada sam cuo Staxove slusalice. Sada imam Acoustat Model X sa originalnim Direct drive pojacalima i jos jedne manje Audiostatic 50. Najbolje pojacalo za Stax slusalice je prema shemi Andrea Ciuffolia sa D3a i Ludal izlaznim transformatorima. Jedan stupanj single ended...Pozdrav.
Zedu

PostPostao/la elvis » 03 pro 2014, 13:45

Zedu je napisao/la:Ja sam sa elektrostatskim zvucnicima se poceo baviti kada sam cuo Staxove slusalice. Sada imam Acoustat Model X sa originalnim Direct drive pojacalima i jos jedne manje Audiostatic 50. Najbolje pojacalo za Stax slusalice je prema shemi Andrea Ciuffolia sa D3a i Ludal izlaznim transformatorima. Jedan stupanj single ended...Pozdrav.

hvala puno, svaka smjernica je dobrodošla. Imam jedno pitanje... obzirom da koliko vidim esl slušalice nisu nepoznanica, u onom bazičnom smislu koji je koncept zastupljeniji ili koji se preporuča kao ajmo reći bolji tj. ispravniji... openback ili u zatvorenoj slušalici tj. closeback ili možda semi closeback? Koliko je slušalica tj. esl driver u slušalici udaljen od uha, bar okvirno...
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.