Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Mate » 13 vel 2015, 20:29

Tu je on napravio transmisiju za bas, pa je tražio rješenje kako da ne zatvori zračenje stražnje strane panela. Ti reflektori su po mojem poznavanju fizike zvučnih valova "brez veze", bez obzira što će autor do iznemoglosti baljezgati kako je to "fantastic".
Što god idemo frekvencijama na više, reflektori tako daleko od osnovnog izvora mogu proizvesti samo zvonjavu, neželjenu jeku.
Svaki zvuk proizveden iz nekog relativno malog izvora, proizvodi refleksije u tipičnoj sobi. kod tretmana sobe, prvo što ubijamo jesu prve refleksije od bočnih zidova. A ovdje su te prve refleksije proizvedene već na samom zvučniku. Really really wierd!!!
Ako ste u svojim mladim životima imali prilike vidjeti dvostruku sliku na TV-u . Doba analogne zemaljske televizije kad vam na prijemnu antenu dolaze signali s dva ili više odašiljača iz raličitih pravaca. To bi vam otprilike bilo to.

Nasuprot tome, kad ELS zrači slobodno sa stražnje strane prema zidu, i uz uvjet da je dovoljno udaljen od tog zida iza, releksija koja dolazi od tog zida prevaljuje značajno duži put, pri čemu i slabi u intenzitetu. slušatelj to čuje kao reverberaciju prostorije koja je u suštini poželjna kad kašnjenje iznosi cca 40 do 60 ms
Mate

PostPostao/la elvis » 13 vel 2015, 23:08

Vidim da se razvila zanimljiva diskusija na temu zaobljenosti ESL-a... da ili ne? Koliko sam ja shvatio my_name zakrivljuje statore primarno radi postizanja pravilne geometrije, jer u protivnom izvitoperene perforirane panele ne bi mogao izravnati pa samim tim niti iskoristiti za statore esl-a. Iz tog razloga zakrivljenje je više nego opravdano, no nosi i neke konstrukcijke probleme koje je spomenuo Mate, tu je i nešto kompliciraniji streacher membrane, a i kasnije apliciranje ne nekakve nosače, no uz malo mozganja sve se na kraju riješi. Međutim kod zakrivljenih statora imamo i nekakve probleme o kojima u pravilu ne razmišljamo a to su:

- značajno manja površina (širina) saća što u konačni ograničava panel na frekvencije ne bitno ispod 450 Hz, ostatak priče mora odraditi klasičan bass driver što povlači neke druge probleme faznog usklađenja, veremenskog usklađenja.....
- membrana se ne nalazi u idealnoj sredini između statora, tj. u određenom postotku površine membrana je bliža zadnjem statoru u odnosu na prednji stator, što će sigurno imati određeni utjecaj na konačni rezultat.. no koliko je to kritično, vjerujem ne previše, no problem postoji.
- ne treba zaboraviti da membrane esl-a jednakom snagom sviraju i sa prednje i sa zadnje strane, znači čisti dipoli, a zakrivljenjem membrane prema zadnjem i bočnim zidovima šaljemo kontrafazu u značajno širem kutu, a sve refleksije u konačnici ipak stignu do ušiju slušatelja u raznim vrmenskim razlikama što sigurno nije dobro za ukupan dojam...

Martin Logan vješto tu priču oko zakrivljenih panela koristi u marketiinške svrhe i to im vrlo dobro ide, no da ne bude zabune, zakrivljenost nije osmislio ML, već je prve eksperimente sa tim radio ako se ne varam Roger Sanders, koji je u konačnici ipak napustio priču oko toga i vratio se ravnim panelima. Kada staviš na vagu ono što dobiješ u zvuku sa zakrivljenim statorima u odnosu na dobivene probleme, ravni panel je definitivno podesnija priča.

Osnovna zamjerka tj. ono što se stalno spočitava ravnim panelima je izrazita usmjerenost zvuka... no kada malo bolje razmisliš, upravo je to njihova prednost. Vrlo je lako zaključiti kako isti zboga toga eliminiraju pogubni utjecaj prostorije na konačan zvuk, što u našim u pravilu lošim uvjetima za imati hifiju je zapravo fantastična stvar. Isti taj karakter usmjerenosti ima i zvuk sa zadnje strane panela, pa samim tim i reflex od zadnjeg zida, te u konačnici imamo puno manje refleksne kakofonije koja će stići do uha slušatelja.

Ravni statori će dozvoliti značajno veću površinu saća, tj. membrane, a time će se omogućiti njezin nesmetani rad počevši od 200 Hz pa gore dokle god može (govorim o mid/hi panelu), a u područnu od 200 do 450 Hz nalazi se zbilja iznimno važan frekventni spektar za koji je dakako bolje da dolazi iz ESL-a a ne iz sporog klasičnog bass drivera. Tu je onda poželjan i strmiji rez.... 24dB pa i 48dB, čime bass driveru ne dozvoljavamo da se petlja previše u osjetljivo frekventno područje, znači imamo uvjetno rečeno više ESL zvuka. Ovo govorim iz iskustva a ne iz pretpostavki, zbilja sam vozao dugo te rezne frekvencije, i ono što se treba ciljati je rez od bar170 do najviših 240Hz. Ne kažem da sam 100% u pravu, vjerojatno nisam, no za sada sam u tom uvjerenju. Kako bi vremenski uskladili brzu esl membranu i spori klasični bass driver poželjno je i vremnsko usklađenje, tj. usporavanje audio signala na esl panelima u odnosu na bass driver, no to je već druga tema pa neću o tome. (kod mene esl-i sviraju sa 2,5 mili sekundi kašnjenjem za bass sekcijom, no to je uvjetovano i pozicijom basova u prostoriji)... ali vratimo se mi na ravne panele.. Pored jednostavnije izrade tj. apliciranja membrane, lakšeg naštimavanja statora "rupa na rupu" što uopće nije jednostavno i vrlo je bitno da bude gotovo idealno, tu su i olakšanja kod konstrukcije okvira esl-a na koji se montiraju paneli, njihovo pričvršćenje na iste....

Kod ravnih panela širina sweet spota je oko plus minus 15 cm tj. ukupno 30 cm uz udaljenost od panela oko 3 metra. Tu je zvučna slika iznimna. Kod zakrivljenih panela je to vjerojatno plus minus 25 cm, po meni potpuno nebitna priča, nemojte da vas to brine, isto moraš sjediti u sredini ako hoćeš najbolji zvuk... ma kod kojih to zvuja ne treba sjediti u sredini kada se ozbilno sluša glazba? Ja kada slušam glazbu, volim da sam sam, u pravilu sjedim u sredini i zbilja ne moram biti ukočen, sve je manje više jednako kao i kada sam slušao Lowthere, neke OB projekte pa i klasične višestazne zvučnike, nema nikakve bitne razlike to jamčim.

@Pao pepeo...... je u nekom od prijašnjih mailova spomenuo stage tj. sumnju na potencijalni problem sa širinom istoga u slučaju ravnih panela... hm hm... recimo ovako... kada bi imao priliku svratiti u Zadar na kratku demonstraciju "stagea" koji rekreira ESL panel po širini, visini i dubini vjerujem da u daljnjem diyanju kada su zvučnici u pitanju više ne bi bile druge topologije izuzev esl-a... :) Šalu na stranu, stage je izniman, a kada tomu dodaš potpuno oslobođenost od bilo kakvih koloracija fešta je zajamčena :). (Nadam se da mi nitko ne vjeruje, ma zapravo to ništa ne valja !! he he he :) )

Toliko za sada, vjerujem da ćemo ovu temu još dosta prevrtati... ma što vjerujem, inzistiram... :)

Edit: prešli smo 40.000 gledanja teme.. nije loše, nije loše, rekao bi da ima još zainteresiranih za ovu priču :)
elvis

PostPostao/la my_name » 17 vel 2015, 14:36

Danas nam je bilo malo dosadno pa smo se malo poigrali sa necim malo drugacijim :D

Svira dosta tiho ali začuđujuče čisto....ima čak i dosta niskih tonova...interesantna stvar za se poigrati u budučnosti
my_name

PostPostao/la zmajz » 17 vel 2015, 16:08

Pojašnjenje, molim, ako nije tajna.
zmajz

PostPostao/la my_name » 17 vel 2015, 16:55

Nije nikakva tajna...plexi 3mm perforiran laserom, coating nabacen isto ko na membranu...svaki stator ima svoju bakrenu vodljivu foliju...razmak 1mm to je to...
ideja je bila napraviti totalno proziran zvučnik od materijala koju su mi jednostavno dostupni...
my_name

PostPostao/la elvis » 20 vel 2015, 09:57

Plastični statori su vrlo česti, ali čime ih "tretiraju" ne znam. Quad
za svoje plastične statore koristi (je koristio) grafit.

Rupe na ovim plastičnim statorima su ti malo prevelike.

U svakom slučaju dobra ideja za test!
elvis

PostPostao/la my_name » 20 vel 2015, 10:45

Rupe su velike zato jer prvi pokusaj je bio sa rupama 3mm i pomakom cca 5.5 ali laser se izgubio sa svim tim rupama a posto nismo bili sigurni u ishod napravili smo ovako... siguran sam da necu odustat od ovoga...sljedeci ce bit napravljeni malo drugacije..neku poluideju imam samo treba vremena za to izvesti.
bilo bi fora napravit ESL od plexija, netreba štanca, netreba farbanje, nemože te spržit struja.. ima dosta prednosti.
my_name

PostPostao/la Mate » 20 vel 2015, 14:34

Ja imam osjećaj da ćeš ti ubrzo poprskati zavjese i prozore s tim tvojim čudom i da će sve to početi svirati.

Ali nikako da čujemo koji su naponi i prijenosni omjeri . Čuva podatke jače nego ML. :o
Mate

PostPostao/la elvis » 20 vel 2015, 16:34

my_name je napisao/la:Rupe su velike zato jer prvi pokusaj je bio sa rupama 3mm i pomakom cca 5.5 ali laser se izgubio sa svim tim rupama a posto nismo bili sigurni u ishod napravili smo ovako... siguran sam da necu odustat od ovoga...sljedeci ce bit napravljeni malo drugacije..neku poluideju imam samo treba vremena za to izvesti.
bilo bi fora napravit ESL od plexija, netreba štanca, netreba farbanje, nemože te spržit struja.. ima dosta prednosti.

5,5 mm je ok, uglavnom ne više od toga. Inače statori su velika priča bez kraja, Sanders to radi od neke vrste tj. legure stakla, veli da je potrošio hrpu vremena i novca za razvoj istih, te da su i skupi za proizvodnju, ali
nema izboja ni na 10kV, trpe sve snage pojačala. Ma sve je nauka za sebe, uopće se nismo dotakli priče
Izrade statora sa izoliranom bakrenom žicom (0,75mm). Mišljenja sam da bi to bilo
najbolje riješenje za DIY. Istini za volju malo komplicira izradu, no uz dobru pripremu
ne čini se neozvedivo. Mislim da je to prvi primjenio Audiostat..

Kako to izgleda:
image.jpg
image.jpg (108.25 KiB) Pogledano 5876 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 20 vel 2015, 17:42

To sa žicom kao statorima, mi nije jasno.
Rastegnuta žica je sve sve prije nego stator. Recimo rastegnuta žica je gitara, violina, klavir......
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.