Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 16 ožu 2015, 10:50

my_name je napisao/la:http://www.youtube.com/watch?v=pi1WnhSoYzU

na linku je drugi video..ista pjesma na istom gainu ali bez suba...neznam kolko cete kuziti razliku ali ja sa sluskama cujem...paneli idu začuđujuče nisko (nisam mjerio), na youtube sam nasao neki video sa frekvama i dosta su glasni vec od 240Hz... prije nisam napomenuo prije da u panele ide full range :D

Jedina zamjerka za razliku od onih prvih panela je ta da kad ih ukljucim u struju dobijam zvuk tek nakon minut dva...a onaj pravi zvuk se dobije tek nakon 10ak minuta slusanja....dal netko zna razlog???

@Elvis Ne pada mi na pamet vise doma slusati neke "normalne" zvucnike...ja sam postao ovisan o ovim mojim čudima... U pocetku me bilo strah kako ce se moja yamaha ponasati s ovim cudima... ostaje i ona jer stvarno nema potrebe za ičim drugim (bar za sada) yamaha to odrađuje sasvim uredu...snage ima dovoljno,ne grije se, zvuk je woow...
- membrana je bila "nevina" dok se nije odljepila traka..nakon sta sam ju donekle vratio/nategao na mjesto morao sam poravnati valove...mogu ti reci da se reltivno lako "pegla"
-rastezao sam ju na foru kako rade u ML ( koji sam ja plagijator :D) uzduzno s onom napravom a u sirinu rucno poravnao...rezultat ste culi

Razmisljam od cega napraviti kutiju za bas i nosace panela...nekako mi je najprakticnije MDF... mozda bi bilo lijepo i neko drvo ali neznam kako bi mi se uklopili u stan... razmisljao sam i sta ubaciti od drivera za nisko podrucje,nekako sam slab s parama pa cu najvjerojatnije za sada ici na visaton :-?

U buducnosti mi je želja napraviti ful aktivne kutije sa skretnicom ali to ce sackati bolja vremena...istestirao sam na manjim panelima neko DIY china pojačalo T-class i mogu reci da svira zadovoljavajuce...neznam,za sad su to samo planovi

Kašnjenje zvuka nakon paljenja... hm hm, recimo ovako....
Može biti da je nešto sa Lycron slojem... možda pretanak sloj ili nedovoljno oslojena membrana u zoni bakrene trake zadužene za bias membrane. Jednom ćeš ih morati ostaviti na visokom naponu bar 24 sata, da se membrane dobro "nachargaju". Prema mom iskustvu problem je ipak u samom sloju lycrona, naročito ako si termalno tretirao membranu nakon nanošenja lycrona ili je naknadno ručno razvlačio nakon što je lycron već bio nanesen. U pravilu oslojavanje treba napraviti kada je membrana zategnuta i više se na njoj neće ništa raditi u smislu tenzije. U protivnom dolazi do mikropukotina u oslojenom sloju, otpor mebrane odlazi iz vrlo visokog u beskonačno i to nije dobro.

Kutija za bass i nosači panela... MDF je po meni ipak najbolja varijanta. Ja sam okvire radio od alu profila, no sve to pomalo proizvodi nekakve zvukove. Vidi na netu kako to izvode, može se to lijepo napraviti. MDF na kraju tretiraš špric kitom i ofarbaš u koju god boju hoćeš...

Bass driver za malo novaca... pa Visaton je više nego dobro tj. pošteno riješenje, no i Visaton ima jeftine i skupe varijante drivera :). Ključni dio frekvencije bass drivera je do 200Hz, tako da ćeš manje više lako pronaći podesan driver. Kada uspostaviš aktivu sa minimalno 4 odvojena ampa i aktivnom skretnicom, sve će biti puno lakše za naštimati, a tu ima zbilja dosta podešavanja, od podesnog reza, preko strmine reza, eventualna intervencija na frekventnom odzivu bass drivera, pa podešavanja kašnjenja ESL panela u odnosu na bass driver, pa fazno usklađenje bass drivera sa esl panelom, ma nema kraja :) No sve su to slatki problemi koji su rješivi. Kada bi mogao složiti neku kintu za Behringer DSP, puno bi si pomogao (ubrzao priču) u daljnjem razvoju. Najvažnije je ovo što si dobio, kada imaš dobar temelj ostalo je sve puno lakše.
elvis

PostPostao/la NINO.S » 16 ožu 2015, 10:52

:hail: :hail: :hail:
to i mene čeka Elvis me zarazio :lol:

pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la my_name » 16 ožu 2015, 12:47

Mislim da sam skuzio di je problem kod "startanja" :D
ja sam inace jaaaaako nestrpljiv pa nisam cekao 24 sata da coating stisne nego sam ga matirao sa fenom...da skori i tako ga sklopio...jutros je sve normalno funkcioniralo...
sta se behringera tice...radio sam s njim...super je stvar ali je malo skup a kao drugo...jos jedna komponenta na polici...nisam bas odusevljen s time...
naletio sam na miniDSP..proguglaj malo...izgleda mi zanimljivo a i nije bas strasna lova u pitanju...ubacio bi ga skupa sa svim ampovima u kutiju i mislim da bi to radilo ok...
my_name

PostPostao/la elvis » 16 ožu 2015, 13:31

my_name je napisao/la:Mislim da sam skuzio di je problem kod "startanja" :D
ja sam inace jaaaaako nestrpljiv pa nisam cekao 24 sata da coating stisne nego sam ga matirao sa fenom...da skori i tako ga sklopio...jutros je sve normalno funkcioniralo...
sta se behringera tice...radio sam s njim...super je stvar ali je malo skup a kao drugo...jos jedna komponenta na polici...nisam bas odusevljen s time...
naletio sam na miniDSP..proguglaj malo...izgleda mi zanimljivo a i nije bas strasna lova u pitanju...ubacio bi ga skupa sa svim ampovima u kutiju i mislim da bi to radilo ok...

Da da čuo sam za to, moram pogledati, vjerujem da ih ima raznih. Ne znam sa koliko bita i sa kojim sample rate-om rade, a ima tu i puno detalja bitnih za naštimavanje, nadam se da ih pametno rade (softwer mislim) te da na njima nalaze sve bitne funkcije... a jedna je i delay bez koje nema smisla uzimati DSP. Vodi računa o tomu.
Ako naletiš na nekog podesnog svakako zakači link na forumu.
elvis

PostPostao/la Mate » 16 ožu 2015, 15:08

NINO.S je napisao/la::hail: :hail: :hail:
to i mene čeka Elvis me zarazio :lol:

pozz :admin:

može li se naštimati da skupa budemo ležali na zaraznome?
Mate

PostPostao/la my_name » 11 tra 2015, 00:38

Nesto nam je zamrla tema o ESLima!

Ove dane razmisljamo da napravimo dva bas panela, načitao sam se svega po tom pitanju,raznoraznih misljenja, ideja, pohvala i pokuda!

Nemam bas neku razvijenu strategiju kojom bi krenuo, znam da treba deblji mylar, da su razmaci statora i mylara veči, i da su naponi dosta veči ali ostalo mi je misterija :D

Kako sada stoje stvari pokusao bi sa statorima dimenzija 50cmx50cm, rupe na statorima 5 ili 6mm pomak 8mm i lim debljine 1.5mm.
Nemam pojma kako zaljepiti mylar za stator ali znam da sa 3M trakom necu jer kao prvo je skupa
a kao drugo morao bi stavljati duplu jer joj je debljina 1.5mm,
vrti mi se po glavi neki okvir od plexia ili neceg slicnog pa na njega nakeljit mylar i onda sve to skupa na starore,
problem kod pleksija je taj sto trazi posebna ljepila, a to ljepilo nagriza mylar.

Dobrodosla je svakakva ideja/pomoc :P

Btw. veliki/novi paneli sviraju vec vise od 10 dana bez prestanka 24/7. Nemam nikakve zamjerke i jako sam zadovoljan kako se ponašaju!
Nema probijanja, nema problema sa ljepljenjem membrane za statore, vrijeme ne utjece na rad (vlažno vrijeme), i jos uvjek sam iznenadjen kako su glasni :D
Nisam se jos odlucio kakvu cu kutiju napravit, dali klasicni Ml dizajn il da kemijam nesto novo, neznam niti koji driver bi ubacio unutra.
najvise od svega me koči pojačalo,,,,dal da ih napravim aktivne ili da se igram sa pasivom. Pokusavam doci do IcePowera od B&O (ne kineska verzija),navodno je dobavljiv model koji ima u sebi procesore i limitere i ko zna sta jos pa cekam detalje od dobavljaca. ovo mi je posebno interesantno jer nema zajebancije sa pojacalima, kablovima, behringerima,
Jel ima netko iskustva s tim IcePower pojacalima...ja sam cuo razglas od P-audia koji koristi IcePower i mogu reci da jako ljepo sviraju, makar...to je totalno drugi svijet.
my_name

PostPostao/la elvis » 11 tra 2015, 09:44

Nisam pri laptopu, a na tabletu mi se ne da puno kuckati, pa za sada samo kratko. U svakom slučaju tvoj plan je hrabar i pomalo lud, no zato smo tu. Lako je kupiti običan driver i zašarafiti ga u neku kutijetinu, no napraviti bass driver e za to treba imati oo. Planirane dimenzije su ok, no oko svega drugog će trebati malo razmisliti. Ovdje se ulazi u probleme dipola koji će biti značajnije izraženi, te će vjerojatno trebati fizički donekle "odvajati" prednju i stražnju stranu kako bi koliko toliko spriječili poništavanje kontra faza. ML je to na svom modelu riješio bočnom stjenkom sa jedne strane i Hi panelom sa duge strane.

Plexy će biti dobar spacer, kupi Texo traku od 1mm i kombiniraj sa plexyem. Znači na stator nekakvim ljepilom zaljepi plexi, pa na njega texo dvostranu traku i onda si spreman za ljepljenje membrane.
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 tra 2015, 16:30

elvis je napisao/la:Ovdje se ulazi u probleme dipola koji će biti značajnije izraženi, te će vjerojatno trebati fizički donekle "odvajati" prednju i stražnju stranu kako bi koliko toliko spriječili poništavanje kontra faza. ML je to na svom modelu riješio bočnom stjenkom sa jedne strane i Hi panelom sa duge strane.

Kad smo kod toga,kako bi bilo zatvoriti bas ESL u zatvorenu kutiju?? Tj ponasati se kao da je klasican driver u kompresiji.Dali bi to imalo smisla i dali bi valjalo?? Naravno pronaso bi se neki idealmi volumen ,mozda igra s dampom itd.Takoder moglo bi se napravit samo bocne stranice od nekog drveta kao elvis sto kaze,eventualno ubacit neki sonofil jos sa zadnje strane ..bo razmisljam na glas ali zanimaju me malo vasa misljenja
Pao Pepeo

PostPostao/la my_name » 11 tra 2015, 18:32

Ja nesto na glas razmisljam... pokusavam skužiti način za "kontrolirano"preusmjeriti zvuk sa zadnje strane prema slušaocu...nešto u stilu "U" horne...problem je u time sto postoji 99% šanse da se frekvencije budu poništavale ali onaj 1% mi neda mira. Negdje u bespučima interneta sam bio naletio na nešto slično ali tip nije uspio... ja sam siguran da mora postojati način
my_name

PostPostao/la elvis » 11 tra 2015, 21:04

Pao Pepeo je napisao/la:
elvis je napisao/la:Ovdje se ulazi u probleme dipola koji će biti značajnije izraženi, te će vjerojatno trebati fizički donekle "odvajati" prednju i stražnju stranu kako bi koliko toliko spriječili poništavanje kontra faza. ML je to na svom modelu riješio bočnom stjenkom sa jedne strane i Hi panelom sa duge strane.

Kad smo kod toga,kako bi bilo zatvoriti bas ESL u zatvorenu kutiju?? Tj ponasati se kao da je klasican driver u kompresiji.Dali bi to imalo smisla i dali bi valjalo?? Naravno pronaso bi se neki idealmi volumen ,mozda igra s dampom itd.Takoder moglo bi se napravit samo bocne stranice od nekog drveta kao elvis sto kaze,eventualno ubacit neki sonofil jos sa zadnje strane ..bo razmisljam na glas ali zanimaju me malo vasa misljenja

Više je razloga zašto kutija nije riješenje. Prije svega zbog površine membrane kutija bi morala biti ogromna, idealno bi bilo da je ESL ugrađen na zidu, a pozadi da je druga soba, naravo govorimo o bitnosti primarno za bass sekcijiu. U zbilji se pokazalo da esl-i rade relativno ok bass područje i kada kutija ne postoji, pa nema misla raditi ogromne kutije. U prilog tomu ide usmjerenost zvuka, pa je efekt poništavanja faze i kontra faze znatno manji u usporedbi sa klasičnim dinamičkim zvučnicima u OB topologiji. Danas postoje i komercijalne varijante esl-a koje nisu Dipoli, no to su u pravilu mid/hi paneli, i tu nisam siguran koliko kutija donosi benefite... možda. Najbolji primjer za to je JansZen elektrostati, zagugkaj, zanimljiva priča.
Zadnja izmjena: elvis; 11 tra 2015, 21:14; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.