Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

PostPostao/la elvis » 02 lip 2015, 22:35

Mate, jes ti to "kresnuo"... Na što si spojio, kako to radi?
Moje alu "kutije" su ljpše la la la la .... :P he he he he he :) :)
elvis

PostPostao/la Mate » 03 lip 2015, 07:39

elvis je napisao/la:Mate, jes ti to "kresnuo"... Na što si spojio, kako to radi?
Moje alu "kutije" su ljpše la la la la .... :P he he he he he :) :)

Je li ti to kasno pališ?
Istina je da sam zadnju objavu stavio u drugu temu opisujući problem s osiguračem.

Uglavnom da! Jedan komad radi, čak ga zaboravim ugasiti pa je već danima uključen i ovakav u generičkoj izvedbi ima zvuk odličan. Preostala dva kućišta su spremna, treba ih samo "zašarafiti" i ožičiti.
Nikakvih šumova. Paljenje/gašenje besprijekorno, bez ikakvih TUP TUF-ova. Rad pojačala, zvukovno, u mnogome je sličan mojoj prethodnoj verziji sa dva diskretna 3886 i klasičnim trafo napajanjem.

Kućište? hahha. Vidjet ćemo čije je ljepše na kraju. Moje je za sada definitvno manje od tvoga :lol: ako je to prednost :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 03 lip 2015, 14:27

Odlično... ja nešto važem što i kako za sub sekcije tj. čime ih nagraniti, treba mi 4 kanala za sada, pa su sve opcije otvorene... stalno nešto prevrćem po glavi. U biti nisam siguran da ću raditi ESL bass sekcije, pa to dosta olakšava stvar kada je amp za bass u pitanju, no opet ko zna. Za sada guram dva bosse suba sa 4 komada TDA7294 (svaki driver svojim pojačalom/dva drivera po subu) no to nije moje, mislim na TDA pa moram smisliti nešto umjesto toga. Doduše i TDA to radi više nego korektno za radioničke uvjete, dapače, pa nije isključeno da naručim isto tako nešto. Ma samo glasno razmišljam.... :)
elvis

PostPostao/la TDA » 03 lip 2015, 16:44

Moj utisak je da TDA7294 ili TDA7293 mnogo bolji od LM3886 u nižem spektru.
Narodski rečeno, čini mi se da mnogo bolje biju basovi sa njega... :)
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
TDA

PostPostao/la Roko » 03 lip 2015, 19:12

elvis je napisao/la:Odlično... ja nešto važem što i kako za sub sekcije :)

...a-haaa...switcheri, switcheri...hehe...ram pam pam pam, ti a ra ra ra, ram pam pam pam :D :D
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 14 srp 2015, 18:44

Ok konačno da zaključim moj dio koji se da podsjetim zove "NIJE MACOLA ALI SKORO"
Dakle radi se o integriranom dual LM3886 u jednopm kućištu koji se onda zove LM4780.
Kutije i sve oko pločica i napajanja već sam objavio prije. Prije završetka sve tri jedinice zaključio sam da ću ipak priključke na pločicama umjesto lemljenja staviti na terminale s vijkom i da ću pločice staviti na prave stupiće radi jednostavnosti, tj lakše demontaže u slučaju potrebe.
dakle čekalo se na materijal na slici ispod:
pribor.jpg
pribor.jpg (98.82 KiB) Pogledano 10446 put/a.

I onda je konačno nastao "trio baj d' ošn":
trio1.JPG
trio1.JPG (142.91 KiB) Pogledano 10446 put/a.

trio3.JPG
trio3.JPG (72.76 KiB) Pogledano 10446 put/a.

trio4.JPG
trio4.JPG (75.16 KiB) Pogledano 10446 put/a.

trio5.JPG
trio5.JPG (109.91 KiB) Pogledano 10446 put/a.

trio6.JPG
trio6.JPG (122.83 KiB) Pogledano 10446 put/a.

Kao što vidite prilično se štedilo na elementima i raboti. Npr, nema 220 utičnice na leđima nego je kabelskom uvodnicom učvršćen napojni kabel trajno. Ovo nije radi štednje nego radi jednostavnosti izrade. Za uvodnicu treba jedna okrugla rupa svrdlom , buš buš i gotovo. Za onu euro iec utičnicu treba više rupa pa rezanja i turpijanja dok se ne dobije rupa potrebnog oblika... što da pričam kad sve to znate. Pogotovo što sam bio zamislio da tu budu dvije rupe za dvije utičnice mušku i žensku, i da nda napajanje ide s kratkim kabelima iz jednog jačala u drugo a sve se pali na jedno ono prvo. Kako vidite, to je otpalo radi lijenosti dakako.
Od modifikacija ne ploči napajanja je originalni osigurač zamjenjen podnožjem osigurača sa izmjenjivim rastalnim uloškom. (Prije je bio onaj zalemljeni mali osiguračić)
Tu su i zeleni terminal blokovi za priključne žice.
Od elemenata (okova) najlošiji su terminali za zvučnike. Onako, djeluju jeftini i jesu jefini. Za sada funkcioniraju ali budućnosti se mogu promijeniti.
Na kutijama nedostaju poklopci. Moram dati izrezati staklo (zatamljeno) i onda će to biti poklopci a kutije se mogu stakati jedna na drugu.

Ono što je u ovoj priči zanimalo graditeljei i autore Macola pojačala, je napajanje. I najviše radi toga ovu moju gradnju i prikazujem kroz Macolin projekt.
Dakle napajanje je switchersko, nabavljeno od braće Kineza. Navodno je za D klasu pojačala. Deklarirano je 200W ima outpute 2x28V i pomoćni 2x15V. Na ovom pomoćnom meni je priključena samo signalna power led.
Ono što će zanimati Macola fanove je da u mojem slučaju ova kombinacija radi posve pristojno. nema nikakvih parazitnih šumovau zvučnicima, pop, bup, krc i sličnih zvukova. Da li ima kojih ultravisokih oscilacija trebalo bi provjeriti inštrumentima jer se na uho ništa ne čuje.
Ranije prijavljeni šumovi u ranim testovima, su isključivo dolazili od strane neispravnog interconecta. Dakle napajanje kako smo sumnjali nije imalo nikakve veze.
Što se tiče zagrijavanja, ovako pasivno izvedeno hlađenje ne pokazuje znakove pregijavanja ni kod rada na duže staze. Naravno trebalo bi malo temeljitije testiranje. Što se bilance snage tiče barem nominalne, napajanje od 200W napaja dva pojačala po 60W dakle 200 naprama 120. Barem nominalno sve je OK.
Što se tiče cijene u odnosu na trafo, ispravljač i filterske kondove, cijena ovog switchera je oko 300KN zavisno o tečaja. Dakle definitivno je povoljnije.

Očekivani utjecaji smetnji i s obziromm na relativnu blizinu, nisu zamijećeni. to je bilo isprobano i na dasci. U najgorem slučaju bio bih ugradio metalnu barijeru između pojačala i napajanja.

Za pravu sliku kvalitete trebalo bi napraviti višestruke testove mjerne i slušne. Moje mišljenje je da su switcherska napajanja u ovakvim sklopovima definitivno budućnost.

Sva tri pojačala rade isto. Sva tri su odradila par sati bez problema. Zanimljivo je da na sva tri pojačala imam pojavu DC ofseta od 10mv na desnom kanalu i oko 40-50mv na lijevom kanalu.
Da li je to do dizajna pločica ili su takvi uzorci dvostrukog čipa ne znam. Ne zabrinjava me previše.

još nedostaju stlike staka u mraku kad svijetli plavi paver-batn . To kasnije :lol:
Mate

PostPostao/la TDA » 14 srp 2015, 19:34

Drago mi je da si zadovoljan zvukom i celokupnim delom. To je najvažnije.
Pohvale za tvoj rad zato što je prilično pedantno i lepo odrađen.

Ja sam skoro uz pomoć saveta prijatelja sa yu3ma foruma crtao pločice za LM4780. Napravili smo i jednu grupnu nabavku tih pločica kod komšija kineza.
npejcic je prvi koji je sklopio i testirao pločicu.
Isto kao i ti je veoma zadovoljan zvukom.
Evo par slika pločice koje je on sklopio.
1.jpg
1.jpg (135.33 KiB) Pogledano 10441 put/a.
2.jpg
2.jpg (139.13 KiB) Pogledano 10441 put/a.
3.jpg
3.jpg (123.12 KiB) Pogledano 10441 put/a.

4.jpg
4.jpg (97.77 KiB) Pogledano 10441 put/a.
5.jpg
5.jpg (143.41 KiB) Pogledano 10441 put/a.
6.jpg
6.jpg (121.35 KiB) Pogledano 10441 put/a.

Ukoliko ima zainteresovanih mogu podeliti Gerber fajlove potrebne za fabričku izradu ovih pločica.
TDA

PostPostao/la Mate » 14 srp 2015, 20:33

Vidim pločica je definitivno dobra i kvalitetna. Čini se i dosta manja od ove moje a ima i diode i filterske kapacitete i veće i manje. Ovako ne vidim da li je iskorištena i Mute funkcija čipa. Vrlo je korisna kod paljenja na mojoj pločici.
Ovako, moja zapažanja. Sa switcherskim napajanjem veliki filterski kapaciteti ne dolaze u obzir. Nepotrebni su a i rade više štete nego koristi.
Vidim da je bilo i podrezivanja nožica :D

Ono što je svojevrsna mana ovog dvostrukog čipa je definitivno disipacija. To nisam imao sa 3886.
Upravo malo silujem pojačala. Rade u prostoriji u kojoj je skoro 30C. također sam okačio 8 ohmske zvučnjake jer su oni bijeli 4 Ohma.
Prilično se grije čip i ona stranica dije sve montirano, bakar pa aluminij.

Razmišljao sam da tu stranicu kutije koja je ujedno i hladnja odnesem u firmu na frezovanje, da isfrezaju utore povisini. Tu se onda lako uvišestruči vanjska površina ili dakako jednostavno montaža prikladnog hladila. Tražeći po netu jednostavno nisam našao ništa prikladno (džepu), a kako su kutije zaista male nema puno prostora za manevar.
Napajanje drži, ne osjeća se nikakva iznemoglost kod snažnijih pasaža ili muške beat sekcije. Baš onako bubanj, doboš, tam-tam muški i fino odrađuju (B.Marley "Survival" album, flac.).
Mate

PostPostao/la TDA » 14 srp 2015, 22:22

Da i njpejcic je prokomentariosao da se muški greje...
TDA

PostPostao/la Rade » 17 srp 2015, 14:38

ebala mara bumbara ako ovo ne proradi iz prve :)

Nedostaju čipovi i još neki kondezatori koje nije imao TME .....ostalo je sve tu ili će biti vrlo uskoro
Privitak/ci
P71704522222.jpg
P71704522222.jpg (132.13 KiB) Pogledano 10100 put/a.
P71704533333.jpg
P71704533333.jpg (144.54 KiB) Pogledano 10100 put/a.
Rade

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.