Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la my_name » 09 lis 2015, 18:23

Uhvatila me nervoza pa sam počupao sve dole...očistio TESU (koja drži ko blesava) i nanovo nategao mylar...nanjeo coating i osušio ga s fenom...pustio da odstoji cca sat vremena i priljepio dva statora...
Sve sam pospajao na trafoe koje imam (toroide) i to radi dosta dobro (s obzirom na toroide i na napon cca 2.5 kV)
Okačio sam i video makar neznam kolko se čuje na videu

https://www.youtube.com/watch?v=z9KHJmPuHvY
my_name

PostPostao/la Mate » 09 lis 2015, 20:04

ovako na prvi mah, čuju se izobličenja. Možda do toroida??
Mate

PostPostao/la my_name » 09 lis 2015, 21:05

Dobro uho Mate ;)
Ima izobličenja a razlog je slabo pojačalo tj AV reciever,mali otopor toroida i Otvoreni radio bez antene u Poreču :D
Zanimljivo je da ovaj panel ide stvarno dosta nisko.. ipak je to nedovoljno... sutra cu probat podignut napon membrane i napravit test s nekim ei trafoima koje imam...neda mi se bacat pare na "prave" trafoe kad neznam dali ce uopce biti šta od toga.
my_name

PostPostao/la Mate » 09 lis 2015, 21:52

teško je ovako preko yubitu ocjenit. toroidi nikako nisu poželjni za ovu rabotu. Čini mi se da ti je i elvis to spominjao.
toroidi radi svoje onstrukcije, gotovo da i nemaju rasipanja u željezu, pa željezo brže dolazi u zasićenje. dakako mala impedanca će natjerat i jačalo u kliping.
A što se tiče Otvorenog, pa bogati spoji bar androida i neka piči neku od melodija zvona ili ga bar spoji na yubitu :lol: :lol:
Mate

PostPostao/la my_name » 09 lis 2015, 22:24

To je ionako napravljeno na brzinu.. Ima potencijala ali malo sam izgubio volju kad sam čuo magnete kako rade :D.
Neka kombinacija magneta u midbasu i ESL u midu i visokim su mi nekako na pameti :D
ESL je malo zahebana igra sa svim tim trafoima, strujama,i svakakvim upitnicima koji lebde iznad glave jer nikad neznas sta ces dobiti. Informacija za neku sigurnu izradu nema nego se sve svodi na to da nesto pokušavaš i izmisljas...
Pokušao sam napravit nesto sta se puno njih ne usudilo ili nisu uspjeli...uspio u tome sta sam zamislio, sad mi nekako vise i nije fora nastavljati :D
Kad skupim jos informacija oko izrade magneta ici cu u izradu istih. Ko zna mozda jednog dana napravim hibrid ESL+magnet :D
Makar...Ovaj zadnji panel je JEDAN...nesto mi govori da mu fali jos jedan da se nadopunjuju (zbrajaju) negdje u sredini... Slozit cu ove dane i ovog drugog pa da vidimo dal ce se stvar poboljšati.

Ako imate informacija o "magnetima" raspišite se. Ja sam dosta zagrizao :D
my_name

PostPostao/la elvis » 10 lis 2015, 21:51

Prvo na temu esl basseva... teško je sa ovim jednim modulom čuti bilo kakav bass, a vjerujem da je tako i sa dva. Najbolji primjer kako bi trebao izgledati FR esl je možda ovo sa slike ispod, tj. king sound esl. vrlo pametno složen modularan panale, ja bi išao tim putem, no za to prostora nemam. Da ne brojiš, tu je 14 panela kao ovaj tvoj, znači nema zahebancije. oni koji su čuli su impresionirani, a mi možemo samo pretpostaviti kako to radi. Ne treba smetnuti sa uma da je tu bias vjerojatno 5kV ako ne i više, te da je stepup trafo vjerojatno 1:100, a jezgra... tko zna, bar 30 kvadrata.

ksesl.jpg
ksesl.jpg (7.68 KiB) Pogledano 6564 put/a.

Što se tiče Magnaplanara, ono što si čuo na 1,6 tek je dio onoga što daje model 1,7. Kada svira 1.7 ljudi po sobi traže sub, ne vjeruju da to može dati jedan dipol. No u jednoj strani nisi u prav, izrada magnetostata je nekoliko puta teža od elektrostata, a da ne spominjem gotovo neriješivi problem oko nabavke magnetnih štapova i tajne oko tipa ljepila koji se koristi za lijepljenje žice na mylar. Recimo da sam sve drugo pokupio, ali ta dva problema ostaju. Za ući u projet izrade velikih magneto strata zbilja treba imati muda, dovoljnu dozu ludosti :). Prije ulaska u esl projet bio sam u razgovoru sa lokalnim distributerom oko nabavke 1.7 magneplana, no tražio je 24.000 kuna, malo mi bijaše puno tada, pa su moji diy esl zapravo nus produkt moje neodlučnosti da kupim te magneplane. Jedna stvar koju nosi ovaj tip zučnika i zbog kojeg nikada neće biti kao esl je zapravo činjenica da esl membrana rijetko prelazi 2 grama na dimenziji 1m x 0,5m, a to je na magnetostatu na istim dimenzijama bar pedeset puta teže zbog bakra i ljepila na membrani.. Znači loše... hebiga

Evo par crtica koje treba imati na umu...

- kako nabaviti dovoljnu količinu magneta a ne bankrotirati (kada to riješiš riješio si 80% problema)
- kod slaganja magneta iznimno voditi računa o polovima i načinju na koji se to slaže
- ljepilo koje se koristi za lijepljenje bakrene žice na mylar mora se doista i hvata na ymylar, ali ne smije biti preteško
- za magnestostatski visokotonac i dio drivera za srednje i basseve se koristi bakar različite debljine
- magnetostat se ako je hibridan u pravilu uparuje sa ribonom za visoke a ne esl-om
- membrana se na nekoliko mjesta točkasto fiksira
- koju debljinu žice odabrati za bass midle dio, a koju za visokotonski
- kako tu izgleda skretnica
- kako spriječiti eventualno izgaranje zalijepljene žice
- kako spriječiti neželjene zvukove membrane (rezonancije)

Dakao to su samo neke crtice čitavog projekta, ima tu hrpa toga... no ljudi to rade, znači moguće je diyanje...

U temi zvučnici postoji tema riboni i magnetostati... pa ako kreneš u taj projekt možemo to pratiti u toj temi. Tamo imaš i jedan dio u kojem spominjem eventualan izvor magnetnih šipki, super su, no moglo bi biti malo skupo... tj. preći cijenu nabavke polovnih magneplanara, pa se postavlja pitanje isplativosti projekta.

U svakom slučaju smatram da si dovoljno lud i da bi projekt mogao zaživjeti. Ako zaživi u temi ćemo rješavati problem po problem, slično kao kod esl projekta...
elvis

PostPostao/la my_name » 11 lis 2015, 01:43

Slozio sam danas i drugi panel, posto jos nisam dobio drugi trafo (toroid koji je pregorio) spojio sam u "mono" tj sve na jedan par toroida, igrao se sa naponima i nema tu kruha.. Visoki su ok,mid je ok, basa ima u prostoriji ali tamo di treba ne... kad se približim na 15ak cm od panela čujem i "vibracije" 200 i niže ali dosta tiho, pretiho da bi se išao dalje zezati s time!
King sound vjerojatno bas zato ima 14 komada, to sve kad se zbroji mora biti niskih i basa (ipak je to zanimljiva površina).
Bilo bi interesantno napraviti tako neke mrcine ali puno je to para a i preveliki su :D
Ove panele cu parkirati sa strane i proučavati magnete... selim se u drugu temu sa nekoliko pitanja za pocetak :P
my_name

PostPostao/la my_name » 13 lis 2015, 13:10

Da se nadovežem na ovo gore, ova dva panela koje sam slozio sviraju nevjerojatno nisko, ja tako duboki i topli zvuk nisam nikada cuo na tako maloj glasnoči, bili bi idealni za ih stavit na pola metra od sebe i slušati, svi tonovi su prisutni,nevjerojatno je da sve to dolazi iz te tanke plastične folije.

Info za nekog ko se bude ubuduče upuštao u ovako nesto, nemojte ici iznad 1.5mm spacera, nemojte napucavat voltaže preko 2.5-3kV jer nema potrebe i radite flat panele (ne zakrivljene) jer cete si puuuno olaksati (bar za početak dok ne skuzite kako i sta!

Sta se tice napona na ovim zadnjim- s obzirom da sam napravio spacer 4mm pokusao sam postici osjetljivost dizanjem napona... mislim da sam isao preko 7kV ali nista...jedina promjena se desila kad sam sa stegama "zgnječio" panele i smanjio razmak "spacer", to je pomoglo za osjetljivost a čak je ono malo tihih niskih ostalo.

Ne vidim razlog povečavanja spacera kad membrana nema toliki hod,jedino sto se dobije su jači trnci u ruci kad te opizdi ta "struja", a i povečavanjem napona se samo povečava mogučnost "corone" koju ne želimo!

Kad se sjetim jos cega napisat cu u nastavku
my_name

PostPostao/la elvis » 15 lis 2015, 15:32

Zoltan ne filozofira previše, čovjek radi dobre esl-e i feedback sa sajmova je izvrstan. Par bazičnh informacija je na ovom videu, a ima i jedan detalj na tamo negdje poslje pete minute, vide se dimenzije bass i hi drivera. Respectabilno !! Je da cijene nisu male, ali neka se trud naplati, zašto da ne...

Moj respect Zoltanu!

Soltanus Acoustics ESL Virtuoso - Interview with the Designer https://www.youtube.com/watch?v=Lu4jyUMLppQ

pa evo i bitnog podatka

Izrezak2.gif
Izrezak2.gif (75.14 KiB) Pogledano 6226 put/a.

Naslanja se na temu, ipak je ESL ESL, hebeš magnetostate .. he he he he.. jedino mi nije jasno koju PM to tjera sa lampama bez direktne sprege... zbog toga sam sklon posumnjati da tu nešto ne štima....

Zaboravih prokmomentirati...

High Frequency Transducer: 120×14 cm electrostatic transducer (200-20.000 Hz)
Low Frequency Transducer: 2 speakers 140×16 cm dipole electrostatic transducer

Zar bi ovo trebalo značiti da je srednji panel za srednje i visoke sa stražnje strane "zatvoren"... jer u opisu izostaje epitet "dipol"
elvis

PostPostao/la NINO.S » 15 lis 2015, 17:01

86 Db / 2,83 / 2 m

2 metra ?????? Znači oko 89 DB :shock:

Puno jako puno?????

Pozz :admin:
NINO.S

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.