JAMO STUDIO 180

Ovdje možete objavljivati vaše radove

JAMO STUDIO 180

PostPostao/la mrcina » 31 kol 2026, 23:29

evo danas sam kupio te zvučnike za koje sam saznao da ih se ne kupuje, to su stari zvučnici sa papirnatim drajverima i toliko jednostavnim skretnicama da mislim da ih je radio Genius a ne JAMO.

čuo sam za probleme sa tim vrstama skretnica ali i drajverima gdje vole visokotonci i midiumi reči zbogom i prestati raditi.

zato sam odlučio uzeti ove zvučnike i sa vremenom zamjeniti visokotonce, srednjotonce, skretnicu ali sam došao do toga da neću samo to zamjeniti već moram srednjotoncu dati i internu čarapu tj. vlastitu kutiju da se kretanje basa i zraka u kutiji nebi prenosilo na ugrađeni srednjotonac i time uništio intonaciju istoga.

pošto su visokotonac i srednjotonac različite veličine od orginala a i kutija je izrađena od tankog materjala odlučio sam za početak na kutiju dodati još jednu prednju ploču na koju će se montirati drajveri , unutar kutije da nemoram raditi kučište kutije za srednjotonac moram kupiti kutijice od Genius 5.1 sistema u koje se ugrađuje jedan zvučnik, ta kutija će se zaljepiti za unutarnju stranu jamo kutije gdje će doči srednjotonac, uz ljepljenje tu dolazi i šaraf koji će dodatno učvrstiti spoj jamo prednje ploče i Genius kutije koja će glumiti kučište srednjotonca, ako znate nekoga da ima takve kutijice a prodaje ih stavite ovdje kontakt jer na njuški ili nekom drugom prodaju cijeli komplet ili ako je zainteresiran za zamjenu jer imam Genius kutije iz sličnog kompleta ali za dva zvučnika.

nova prednja ploča biti će od jelovine jer se ista može lagano obraditi za razliku od iverice a MDF otpada jer se prodaje na ploče i kod obrade nije kvalitetna površina za razliku od jelovine koja trpi kojekakve gluposti tokom obrade drva. ja ovdje spominjem jelovinu a mislim na ploče koje se prodaju u Pevexu ili Bauhausu po komadu.

imao sam u vidu i pretvaranje te kutije u kompresionu ili istu prepoloviti i napraviti dvije komore ili ugraditi u unutrašnjost kutije na sredini prozor da bih učvrstio stranice kutije da previše ne vibriraju i tako farbaju zvuk koji dolazi iz tih zvučnika.

imao sam čak i namjeru samogradnje cijelog sistema tj. zvučničkih stupova ali sa svojim dizajnom ali to bi došlo kao da kupujem neki BREND zvučnički sistem pa sam od toga odustao.

ovaj sistem nadogradnje JAMO STUDIO180 zvučnika mi puno više paše jer nemoram kupovati sve odjednom, sada sam uzeo ispravne zvučnike a za nadogradnju mogu pričekati kada bude više novca. tj. nadogradnju tj. drajvere,skretnice i drvo mogu uzimati malo po malo i završiti ih za dva,tri,četiri mjeseca. drajvere sam ukomponirao preko CGPTa ali evo vam što će se ugraditi u nove JAMO STUDIO180 kutije

jedino što će mi biti problem je izrada grilja za te zvučnike jer sa zvučnicima nisam dobio grilje.

Visaton SC 10 N - visokotonac
FaitalPRO 5FE100-8F 5" Bass-midwoofer - srednjotonac
Dayton Audio XO3W-375/3K 3-Way Speaker Crossover 375/3,000 Hz -skretnica
mrcina

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.