GRUNDIG STEROMEISTER 3000

GRUNDIG STEROMEISTER 3000

PostPostao/la tubeman » 19 tra 2012, 23:14

Još jedan uređaj koji je"došao na red".
Na žalost, traje dugo jer je faktor vrijeme neumoljiv.
Radi se o simpatičnom hibridnom stereo receiveru iz 1966.
Zanimljiv je po tome što je kompletan NF i MPX dio izveden s cijevima.
UKV tunerski dio je napravljen s tranzistorima, a sve ostalo je prepušteno cijevima:
ECH81, EAF801, ECC83, ECLL800, EM87, ECLL800
Cijevi su uglavnom "egzotične" (barem za nabavu)

ECLL800 su kompaktroni koji u sebi sadrže praktički sav vakum potreban za PP pojačalo od 7-8W po kanalu.
Izuzetno ih je teško nabaviti.
U Grundigu su svojedobno bile izuzetno popularne jer su jako pojednostavljivale konstukciju i štedile prostor.

Aparat je stigao u očajnom stanju:
Gadno pokvaren s ružno izguljenom kutijom i potrganim i nedostajućim gumbima.
Iznutra nisam niti imao volje slikati je je od prljavštine i nekakvog crnog sloja sve bilo gotovo neprepoznatlljivo ;(
Ovo je poslikano iza raskuživanja i grubog čiišćenja.
Malo je nedostajalo da ode u smeće, ali je ipak pala odluka da se isplati njime pozabaviti, onako, iz inata ;)

slika

Ne bih kitio post sa hrpom slika, pa će ih biti svega par, jer su svi ti postupci uglavnom već viđeni.

Kutija je bila sva rasušena, sa strane su bile brazgotine od par milimetara, rupe i mrlje od čikova i što-ja-znam-od-čega-sve.
Lajsne savinute i izubijane.
Zato sam odlučio sve to rasturiti i na kraju ponovo prefurnirati.

slika

slika

Prednja crna lajsna još nije zalijepljena pa sve skupa još nije sjelo na svoje mjesto, ali je ispalo dosta dobro nakon ravnanja, kitanja i lakiranja.
Malo više problema je bilo s rostfrei lajsnama koje su bile poprilično stradale.
I to je dosta dobo poravnato i ispolirano, makar nije baš savršeno.
Elektronika je kao takva isto tako sređena, ali još treba riješiti nedostajuće tipke i gumbe.
To će možda biti nekome zanimljivo pa se tome može posvetiti malo više pažnje.
Naime, tri gumba treba napraviti posve iznova, od kojih je jedan prilično zaheban.
Na sreću, imam uzorak koji će poslužiti kao model ;)
tubeman

Re: GRUNDIG STEROMEISTER 3000

PostPostao/la davorin » 19 tra 2012, 23:20

A slike šasije sa elektronikom!?
davorin

PostPostao/la davorin » 20 tra 2012, 08:53

Slike me zanimaju (pogotovo izlaznih transformatora!), jer imam 2 izlazna trafa za ECLL800 za koje nisam mogao ustanoviti iz kojeg su uređaja izvađeni!

ECLL800 je vrlo ekonomična i zahvalna elektronka (unatoč visokoj cijeni ns eBay-u!), jer zamjenjuje 2 komada EL95 i 1/2 ECC83!
Napravio sam s njom (+6N2P-EV) malo gitarsko pojačalo za kućnu upotrebu (prijatelju!) kao "COMBO"-pojačalo zajedno sa zvučnikom od 10", a uz odličan zvuk je nevjerojatna jednostavnost konstrukcije! (za izlazni trafo sam iskoristio jedan mali prilagodni linijski trafo za zvučnike, koji ima samo 8kOhma i oko 5cm2 presjeka, ali gitara zvuči jako dobro!)
Privitak/ci
014b.jpg
014b.jpg (147.76 KiB) Pogledano 7988 put/a.
davorin

PostPostao/la tubeman » 20 tra 2012, 18:38

Nije se stiglo prije, ali nikada nije kasno:

slika

Transformatori izgledaju relativno mali, ali vjerujem da dobro rade svoj posao.
Ovu prazninu naprijed će ispuniti originalni srereo dekoder koji je sada u postupku pa se nema što slikati.
U stvari, imam jednu sliku bez poklopaca:
slika

Inače, dekoderi su se u pravilu dokupljivali posebno, i nerijetko su bili dosta skuplji od samih aparata koji kao takvi nisu bili jako jeftini.

Izlazne cijevi su izgleda, nove, pa će vjerojatno biti zamjene s jednim drugim "projektom", isto Grundigom koji je puno atraktivniji.
Naravno, kada na njega dođe red ;)

Nemam bolju sliku i ne ide mi se u hangar ponovo slikati, ali radi se o impozantnom aparatu s ergelom izuzetnih zvučnika :

slika
.
tubeman

PostPostao/la ilimzn » 22 tra 2012, 12:55

NEstrpljivo ocekujem nastavak...
BTW ako trebas ECLL800, javi :)
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la tubeman » 22 tra 2012, 16:48

Javljam !
poželjne i ELL80.
Imam neki broj aparata s početka šezdesetih kada je u Njemačkoj bilo jako popularno ugrađivati baš takve dvostruke i trostruke ijevi.
KOd nas su takvi aparati (viša klasa) bili relativno rijetki pa ztato niti cijevi nisu bile previše zastupljene po servisima i dućanima.
Tu su neprikosnoveno vladale EL84 ;)
tubeman

PostPostao/la davorin » 22 tra 2012, 18:47

Mislim da imam i ja pokoju korištenu i vjerojatno ispravnu(ECLL800), ali ih moram izmjeriti. Vraćam se u Zadar tek u petak na večer, pa ih mogu izmjeriti tek u subotu. Ukoliko tada još budete trebali ECLL800, javite na PM.
davorin

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.