Sansui G8000

Re: Sansui G8000

PostPostao/la Kale021 » 02 kol 2011, 09:37

Posto je vec demontirano ozicenje od napajanja, treba iskoristiti i situaciju pa srediti i ovu plocicu za konekciju driverske plocice.
Posto i ovi konektori su bili zaista prljavi, treba ih demontirati, i oprati u kadici
slika

evo ga... skinuti su i ova dva bipolarca od 4.7uF 80V
slika

No, kako sam kidao ozicenje sa starih elektrolita (jer je skoro pa nemoguce odlemiti zice sa kondezatora pa ih ponovno lemiti), jedino kabeli koji idu sa napajanja glavnih elektrolita na driversku plocicu su postali kratki u ovoj operaciji, pa ih treba zamijenjiti.
Za takve stvari sam nabavio kabel za interno ozicenje uredjaja u teflonskoj izolaciji
slika

Evo ga... vec su nakrimpane i stopice za montazu na stampanu plocu (vide se i stari i novi kabeli)
slika

Evo ih montirani i nalemljeni na svoje mjesto, samo ih treba spojiti jos na elektrolite
slika

Sada je na redu srediti masu... za to koristim oplet od koaksijalnog kabela od posrebrenog bakra...
slika

I evo ga... gotov jedan kanal...
slika

... sada sve to jos jedanput ponovno na drugom kanalu....
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 19 kol 2011, 20:45

Evo, nije bilo dugo novosti u ovoj temi, pa da updejtam trenutno stanje radova na ovom receiveru...
Prvo sto sam uocio, ova dioda nije originalna...
slika

no lako sta nije originalna, nego chunka koja je mijenjala, ima tesku ruku :x
slika

evo kako to ruzno izgleda kad se skine dioda...
slika

e sad nastupa ona moja bakrena folija koju koristim za krpanje ovakvih stvari, dosta treba strpljenja i mirna ruka da bi se dobio kakav-takav prihvatljiv rezultat
slika

Evo ga jedno napajanje gotovo... mijenjao sam i keramike na diodama, jer ove stare su tako bile crne od temperature da nisam imao ih hrabrosti ostaviti, normalno i sve diode su mijenjane, svakako treba sa kontakt sprejem i ocistiti lezista osiguraca, kao i same osigurace, ove od 10A sam preventivno mijenjao...
slika

sad na redu ciscenje korozije sa konektora
slika

evo rezultata
slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 19 kol 2011, 20:55

Eee sada je na red dosla zaista zeznuta operacija, naime na protection - power supply board bilo je zaista brdo kemijanja. Sama ploca je takodjer skroz potamnjela od visoke temperature i pregrijavanja. Bila mi je nedoumica sto ciniti, da li da krenem u istrazivanje sto je sve kemijano, sto je sve apola otkazalo... itd, no odlucio sam se ne rizicirati mnogo, jer vlasnik je veliki ljubitelj ovog uredjaja, pa nisam zelio da se desi situacija da nesto otkaze za mjesec dana, samo zato sto nisam mogao sagledati sve detalje dosadasnjeg kemijanja na ovoj plocici.

Evo samo dio kemije...
slika

slika

kako je ova plocica prevazna za sigurnost uredjaja, odlucio sam kompletno demontirati ovu, i ugraditi NOS :)
Evo jedna pored druge:
slika

Normalno i na ovoj NOS mijenjani su elektroliti, termalne paste, i bobica diode
slika

a ovako plocica izgleda nakon prelemljivanja svakog spoja, i namazana kalofonijem...
slika
Kale021

PostPostao/la ilimzn » 20 kol 2011, 00:13

Svaka cast... ja se mozda bavim uskrsavanjem mrtvih, ali od tebe izlaze bolji nego iz tvornice :)
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Kale021 » 20 kol 2011, 09:16

ilimzn je napisao/la:Svaka cast... ja se mozda bavim uskrsavanjem mrtvih, ali od tebe izlaze bolji nego iz tvornice :)

Ma da sad ne ispadne da jedan drugog falimo, ali Ilimzn tesko je dostici tvoje standarde, ono sta sti ucinija sa BA2000 zasluzuje divljenje :thumbup: (no i druge teme nisu nista manje zanimljive) a plus toga tebi to ide ko da imas i dva mala crnca kraj sebe :lol: kad sve stignes toliko napraviti... i na kraju... izgleda da se jedini ti i ja ne kupamo u moru :D

Evo par novih slikica o ovom G8000... ovako izgleda ova NOS Protection - Power Supply ploca spermna za ugradnju...
slika

BTW... ova operacija zamjene plocica nije niti malo jednostavna, mora se odlemiti brdo onih kabela sa "Sansui" stopicama za montazu na plocicu, te sam morao cak i vaditi stopicu od mase na jednom konektoru, da bih je mogao montirati u konektor ove nove plocice, pazeci da prilikom oslobadjanja jezicka ne ostetim cijelu stopicu...

No operacija je uspjela i plocica je sada na svom mjestu.

Evo na brzinu i ova plocica od stabiliziranog napajanja tunera (promjenjeni elektroliti, zener, termalna pasta... i na kraju sve prelemljeno)
slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 kol 2011, 20:43

Na red je sada dosao tunerski dio, i kako sam se bojao taj dio mi je zadao najvise glavobolje. Ovdje bih kazao slijedece, da su analogni tuneri zeznuti za podesiti, pogotovo nakon sto je neko iz zabave vrtio zavojnice na njima, stoga NIKAKO ne dirati tuner ako se ne zna sta se dira i zasto! No ajmo rednom...

Prvo na red je dosao Front End i ciscenje kontakata na rotacionom dijelu promjenljivog kondezatora. No nije bas jednostavno doci do toga, najvise zna zadavati problema ovaj dio:
slika

Naime taj sklop je sistem zupcanika i jedne podloske sa granicnicima, i kada se to raspe, onda ste u problemima, jer sve to treba sloziti tako da se granicnici zatvore taman kada rotirajuci dio promjenljivog kondezatora treba udariti u rub kucista...

Evo ga cijeli sklop izvadjen iz kucista, i spreman za servis:
slika

Pvo sam sve prelemio nanovo, i (kako je vec prije kazao Ilimzn) skinuo oksidirani lem te nanio novi i uklonio sve ostatke kalofonija. Naime kalofonij ovdje nema sta raditi. Mozda vam nije palo u oci, ali plocica od Front Enda je napravljena od vitroplasta, a sve ostale u receiveru su od pertinaxa.

Evo ga i sa gornje strane:
slika

Prvo sam sve poprskao sa Tuner sprejem i ispuhao da bih ga ocistio od sve moguce prljavstine, pa zatim sam ga montirao nazad na kolut, ali ovaj put bez kucista.
slika

Na taj nacin mogu slobodno rotirati promjenljivi kond tokom ciscenja a da mi se mehnizam ne raspadne. Krpa ispod je da upija visak kontakt spreja. Prvo sam tretirao pazljivo dodirne tocke rotirajuceg dijela sa kucistem promjenjljivog konda, pa prosarao nekoliko puta po skali dolje-gore, pa opet tretiranje kontakt sprejem (kontakt 60), pa opet gore-dolje po skali, i tako nekoliko puta... zatim sam sve dobro isprao sa Tuner spejem, i na kraju nanio PAZLJIVO kontakt 61 na te dodirne tocke.
Sad samo sve treba namontirati i vratiti nazad... i to je to :)
slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 kol 2011, 21:04

Sada tuner ploca... vec sam prije postao jednu sliku sa zamjenjenim elektrolitima na tuner ploci, tako da je sada treblo obaviti samo podesavanje... no nije ispalo tako... zbog vise stvari koje su se zaredale, ipak sam se odlucio i ovdje na zamjenu cijele ploce. Naime prvo je bio otisao HA1196 (FM Stereo Demodulator), nakon njegove zamjene nisam uspio dobiti stereo prijem, a podesavanja po service manualu su ili bila nemoguca ili nisam mogao dobiti zadovoljavajuce vrijednosti.
No vidio sam da je netko se nestasno igrao sa svime sto se moglo vrtiti na ovoj ploci, jer sam uocio da stanica kojoj je jedva cujnost, kazaljka od signala ide na 4.podiok (skoro pa max!!). Kasnije sam uocio, kako je chunka vidila da mu kazaljka razine signala vrlo malo se podize, i on je jednostavno trimer od kazaljke zavrtio na max... i to ga je zadovoljilo :(
Bilo je tu jos nebuloza, i nema druge, nego ici u zamjenu tuner ploce. Rijetko se odlucujem na ovakav korak, ali jednostavno ne zelim rizicirati....
Ovo je drugi put da se odlucujem na takav korak na ovom receiveru (prvi put je bila ona ploca zastite i stabiliziranog napajanja).

No odluciti zamijeniti tuner plocu je lakse se odluciti na to nego to i uraditi, naime treba brzo kabela odlemiti sa onim Sansui karakteristicnim stopicama...
Evo ih ovdje na okupu, a bez ploce:
slika

I sad, kad vec sam ovoliko zaglibio, palo mi je napamet... vidim na stampi da su lemni kontakti napravljeni za prihvat konektora, pa zasto su kojeg vraga isli na ovo direktno lemljenje kabela, zasto nisu napravili spoj preko konektora, i time za 10 puta olasali servisiranje ovog dijela receivera.

I hajde, da ja to ucinim sada...
Stopice i kuciste konektora (istovjetne koje je Sansui tada koristio) imam, i evo vec je jedan konektor nalemljen na plocicu:
slika

Evo pripremljene i kablaze sa novim stopicama:
slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 kol 2011, 21:11

I evo tuner plocice, zamjenjeni svi elektroliti, sve bobica diode, prlemljena, ociscena, nanesen kalofonij i.... stavljeni konektori :)
slika

Sada cu vam kazati kako je prije bilo sa kablazom direktno lemljenom na plocicu, a kako je sada :)

Prije:
slika

Sada:
slika

Prije:
slika

slika

Sada:
slika

Je da se trebalo pomuciti, ali sad vise osjtljivi tanki signalni kabeli vise se necedu muciti sa talenjem izolacije od strane lemila :)
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 kol 2011, 21:17

Sada je na red doslo da se montiraju i plocice od glavnih ispravljaca i driverske plocice (od prije sredjene)
slika

slika

I.... evo ga.... prvo palenje... u kompletu.... :)
slika

slika

doduse, bez prednje ploce, li nije jos ni gotovo, treba proci i podesavanje, pa testiranja... ima jos posla...
Eeh da... da ne zaboravim, tuner radi sad stereo i vec sad ima odlicnu osjetljivost i selektivnost... a tek kada se podesi :)
Kale021

PostPostao/la ilimzn » 24 kol 2011, 19:22

Kale021 je napisao/la:slika

E ovo je trenutak koji sve nas restauratore natjera da zaboravimo sate i sate ulozene u refresh :)
Puno sam se puta znao uhvatiti da vec pol sata gledam napravu koja je proradila i zadovoljno slusam prve note, makar jos falilo pola kozmetike... a te stare kante ipak tako cool svijetle u mraku :)
ilimzn
Iron Man

PrethodnaSljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.