Mutno, nedefinirano u istoj rečenici s OB bas? Zbunjen sam. Tako nešto još nisam iskusio, baš naprotiv; prva mana koju čujem kod kutijastih zvučnika je mutan i nedefiniran bas.

U njemu čujem baš tu kutiju; njen približni volumen, nabijanje zraka.
Sjećam se isto tako kad sam prvi put slušao OB bas -zvučao mi je tanko, neuvjerljivo. Nisam se mogo načudit kako toliki driver daje toliko "malo" basa. Nakon nekog vremena, uho se naviklo i shvatio sam da zapravo ne fali ničeg. Duboki tonovi su tu, ali odsvirani, i u njima je pregršt informacija, a sva ona buka na koju sam bio navikao zapravo nije dio muzike, nego nuspojava zatvorenih (i više ili manje rupičastih

) zvučnika.
Preveliku ploču za woofere nisam uspio dobit ni kad sam testirao panel širine cijele (skromne) sobice u koju su smješteni. Paravan, pregrada?

Problemi su mi se javljali u drugoj osi, tj. ako bi ih previše približio stražnjem zidu. U tom duhu sam zadnji put kad mi se ubodna pila našla u ruci još malo spustio woofere i sad su na nekih ~3cm od poda. Fs 24 Hz, bez EQa.
Što se tiče ostatka spektra, tu sam iskusio da postoji praktično prevelika ploča. Na kraju krajeva, tko ima para za hrpu drivera, ona mu ni ne treba. To se u zadnje vrijeme fura po OB krugovima. Vrlo fensi.

Mislim da OB ima puno manje problema sa sobama i njihovom neidealnom akustikom od kutijaste braće, čak štoviše, mislim da je to bitan dio njegove privlačnosti. Možda je to na prvi pogled nelogično, jer svira u oba smjera pa je za očekivat i duplo više "problema" ali njihova specifična polarna karakteristika uvelike pomaže pri smanjivanju bočnih refleksija koje su često problem u našim malim stanovima. Drugi razlog je OB bas -nema bumijanja, tutnjave, ne boli glava.

. Moj dojam je da ako im se da dovoljno (čitaj: značajno) mjesta straga i bar nešto zraka "za disanje" bočno, nema nikakvih problema. Ne treba ih nonstop mrdat, krivit, dizat, spuštat, crtat po podu zlatne rezove i trokute, sjedit mirno u sredini i takve stvari. Trud je možda bolje uložit u rješavanje vješanja i vibracija, difrakcije i nesavršenosti samog fullrange drivera. A da se isplati, isplati se!