Endorfin evo3 (WIP)

Re: Endorfin evo3 (WIP)

PostPostao/la elvis » 23 svi 2011, 23:15

Čim se negdje spominje OB, to odmah nanjušim. :) Istina je da je Endorfin jedna vrsta dobitne kombinacije kada je OB u pitanju, no veliko je to, preveliko za moje stambene uvjete. Vremenom su moja istraživanja mrvicu otišla malo u drugom smjeru, no ništa drastično različito. Kako naši standardni životni prostori nisu baš najveći, teško je sve to ugurati u isti, pa sam pokušao ići sa fizičkom minimalizacijom koliko god sam to mogao. Prvo što sam napravio je smanjio širinu daske na nekakvih prihvatljivih 45 cm (ne sjeća se točno u centimetar). Drugo što sam napravio podigao sam bass driver od poda koliko sam mogao, nabavio sam "nove" bass drivere RFT L 3702, 50W, 8 oma, 99dB, alnico, relativno visokog Fs-a 55 Hz, 15" (... a rekao bi prije 16"). Prije njih sam koristio alnico Eminence sa Fs 32 Hz, koji su bili montirani dosta nisko na panelu. Za srednjotonsko područje prvi put nisam upotrijebio vintage drivere, već nešto znatno novije generacije (nekakvi jeftinjaci), sa keramičkim magnetima. Visokotonac standarno Saba u seriji sa 4,7uF Siemens. Bass ide obavezno na aktivu, rez je oko 80/100 Hz, a dva paralelno spojena srednetonca su u seriji sa 0,4mH zavojnicom (može proći i bez nje, još važem što je bolje). Bilo kakvi pokušaji sa pasivom na bassu su mi propali, bez obzira na visoku osjetljivost ovih bass drivera.

Sa Eminence bassevima Fs 32Hz i širim panelom, pa zatim sa "U" profilom ili open backom sam imao zbilja nevjerojatno dubok bass, ali isti se nije imao gdje razviti, pa je sve bilo prilično mutno, razliveno tj. nedefinirano. Zato sam stavio manje izdašne drivere kada je prva oktava u pitanju, samnjio širinu panela, skinuo bočne stranice i podigao bass drivere od poda koliko sam mogao. Sada je to druga priča. Paneli fino rade u nešto manjim prostrijama, pomaknuti oko 1,3 metra od zadnjeg zida. Bass i visokotonac su znači konačno odabrani, a daljni eksperimenti će biti u srednjotonskom području tj. potraga za idealnim driverima se nastavlja.

Kako OB draft projket danas izgleda.... evo par slika u nastavku. Slike su sa mobitela, pa su naravno loše. Kada konačno sve definiram, slijedi nabavka kvalitetnog drveta, najvjerojatnije "blažujke", pa bi konačno mogao krenuti u finiširanje prvog OB-a. Svi do sada su bili "ušporko" :) tj. drafti.
Privitak/ci
Fotografija0042-2.jpg
Fotografija0042-2.jpg (45.86 KiB) Pogledano 8932 put/a.
Fotografija0041-2.jpg
Fotografija0041-2.jpg (45.2 KiB) Pogledano 8932 put/a.
Fotografija0040-2.jpg
Fotografija0040-2.jpg (45.43 KiB) Pogledano 8932 put/a.
elvis

PostPostao/la xyrion » 23 svi 2011, 23:33

Ti ih smanjuješ a ja gledam koliku ploču mogu dobit a da prođe kroz vrata. :)
xyrion

PostPostao/la elvis » 24 svi 2011, 10:01

A u svakom dijleu dragog nam hobija bi se moglo definirati minimalno deset glavnih zapovjedi i bar 20 pomoćnih. Jedna od glavnih zapovjedi za OB bi svakako bila "panel velik koliko god je to više moguće". No u praski sam se uvjerio da je to nije nužno tako. Kada se radi OB, praktično ga "naštimavaš" za prostoriju u kojoj će se koristiti i vrlo je mala vjerovatnoća da će dobro raditi u nekoj drugoj prostpriji. Varijabla "prostorija" tj. soba je ključna kod dimenzioniranja OB-a, što je uostalom slučaj i sa konvencionalnim zvučnim kutijama, no ovdje je međusoban utjecaj puno izraženiji, što znači i puno više problema, no trud se u pravilu isplati i to višestruko.
elvis

PostPostao/la xyrion » 24 svi 2011, 19:34

Mutno, nedefinirano u istoj rečenici s OB bas? Zbunjen sam. Tako nešto još nisam iskusio, baš naprotiv; prva mana koju čujem kod kutijastih zvučnika je mutan i nedefiniran bas. :) U njemu čujem baš tu kutiju; njen približni volumen, nabijanje zraka.

Sjećam se isto tako kad sam prvi put slušao OB bas -zvučao mi je tanko, neuvjerljivo. Nisam se mogo načudit kako toliki driver daje toliko "malo" basa. Nakon nekog vremena, uho se naviklo i shvatio sam da zapravo ne fali ničeg. Duboki tonovi su tu, ali odsvirani, i u njima je pregršt informacija, a sva ona buka na koju sam bio navikao zapravo nije dio muzike, nego nuspojava zatvorenih (i više ili manje rupičastih :)) zvučnika.

Preveliku ploču za woofere nisam uspio dobit ni kad sam testirao panel širine cijele (skromne) sobice u koju su smješteni. Paravan, pregrada? :D Problemi su mi se javljali u drugoj osi, tj. ako bi ih previše približio stražnjem zidu. U tom duhu sam zadnji put kad mi se ubodna pila našla u ruci još malo spustio woofere i sad su na nekih ~3cm od poda. Fs 24 Hz, bez EQa.

Što se tiče ostatka spektra, tu sam iskusio da postoji praktično prevelika ploča. Na kraju krajeva, tko ima para za hrpu drivera, ona mu ni ne treba. To se u zadnje vrijeme fura po OB krugovima. Vrlo fensi. :)

Mislim da OB ima puno manje problema sa sobama i njihovom neidealnom akustikom od kutijaste braće, čak štoviše, mislim da je to bitan dio njegove privlačnosti. Možda je to na prvi pogled nelogično, jer svira u oba smjera pa je za očekivat i duplo više "problema" ali njihova specifična polarna karakteristika uvelike pomaže pri smanjivanju bočnih refleksija koje su često problem u našim malim stanovima. Drugi razlog je OB bas -nema bumijanja, tutnjave, ne boli glava. :D. Moj dojam je da ako im se da dovoljno (čitaj: značajno) mjesta straga i bar nešto zraka "za disanje" bočno, nema nikakvih problema. Ne treba ih nonstop mrdat, krivit, dizat, spuštat, crtat po podu zlatne rezove i trokute, sjedit mirno u sredini i takve stvari. Trud je možda bolje uložit u rješavanje vješanja i vibracija, difrakcije i nesavršenosti samog fullrange drivera. A da se isplati, isplati se! :D
xyrion

PostPostao/la Mate » 24 svi 2011, 23:38

Elvise, nije mi jasno da nisi pokušao sa U i H ustrojem basa. Kao pasioniranom OB graditelju neugodno mi ti je spominjati fizikalni efekt poništavanja zvučnog vala sa zadnje i prednje strane i formulu po kojoj se računa širina panela u ovisnosti o željenoj donjoj f koju želiš proizvesti.
Bas što bliže podu što spominje Xirion je učinkovitiji nego odmicanje prema gore.
I na kraju, sudeći po komercijalnim uspješnicama i projektima na diyaudio, stavljanjem dva basa, također se čini ispravan put.

Martin King je također napravio niz experimenata i izračunavanja. Na kraju se zadržao na H bafli za bas, a tamo na svojim stranicama lijepo opisuje efekte i razlike sa cijelim nizom drivera, pa se može razabrati u kojem pravcu bi trebalo birati / izbjegavati drivere.
Da linkwitzov Orion ne spominjem.
Istina, ova dvojica spomenutih su još dosta intervenirali elektronskom equalizacijom, jedan pasivnom drugi aktivnom, ali ističem ustroj bafle kao važan. Ta tvoja daska sa slike je koliko-kože-toliko robe, jednostavno preuska.
Mate

PostPostao/la elvis » 25 svi 2011, 10:06

Mate je napisao/la:Elvise, nije mi jasno da nisi pokušao sa U i H ustrojem basa. Kao pasioniranom OB graditelju neugodno mi ti je spominjati fizikalni efekt poništavanja zvučnog vala sa zadnje i prednje strane i formulu po kojoj se računa širina panela u ovisnosti o željenoj donjoj f koju želiš proizvesti.
Bas što bliže podu što spominje Xirion je učinkovitiji nego odmicanje prema gore.
I na kraju, sudeći po komercijalnim uspješnicama i projektima na diyaudio, stavljanjem dva basa, također se čini ispravan put.

Martin King je također napravio niz experimenata i izračunavanja. Na kraju se zadržao na H bafli za bas, a tamo na svojim stranicama lijepo opisuje efekte i razlike sa cijelim nizom drivera, pa se može razabrati u kojem pravcu bi trebalo birati / izbjegavati drivere.
Da linkwitzov Orion ne spominjem.
Istina, ova dvojica spomenutih su još dosta intervenirali elektronskom equalizacijom, jedan pasivnom drugi aktivnom, ali ističem ustroj bafle kao važan. Ta tvoja daska sa slike je koliko-kože-toliko robe, jednostavno preuska.

Hi Mate,

U OB priči nisam dugo, tek negdje oko 3 godine i ne mislim skoruo napustiti tu priču. Naravno da sam prošao sve faze i H i U framea kao i open backa (1/2 H framea), semi open backa i običnog OB-a. Martin King mi je bio jedno od glavnih štiva, da ne govorim da ne oskudjevam tabelarnim prikazima i formulama za čitavu tu priču, te sam svejstan svih fizikalnih efekata poništavanja zvučnih valova suprotnih faza. No u zbilja je sve to ipak nešto malo drugačije. Nisam bio zadovoljan ni H frameom, ni U frameom, niti previše spuštenim bassem, niti panelom širine 60 cm. Ne isključujem mogućnost da je moja prostorija u kojoj sve to testiram malo nesretna u akustičnom smislu, no izvrsnost u području basa redovno je izostajala. Čak sam vrlo dobre rezultate u bassu (govorim o kvaliteti definicije bassa a ne o bezuvjetnoj prisutnosti bassa) postizao potpuno bez panela tj. baffla, pa sada ti meni objasni kako je to moguće usljed kako veliš poznatih "fizikalnih efekata"? Moram napomenuti da je kod mene bass isključivo na aktivi, što su potpuno drugačija iskustva od pasivne skretnice na bassu (za koju smatram da je čak potpuno neprimjerena ovom konceptu). Ja govorim o svojim iskustvima, tuđa iskustva su mi također korisna, no često čitam i između redova, te mi nije problem naprviti i razne testove. Evo ti npr. podatak za koji mi vjerojatno nećeš vjerovati.. bass driver izvanredno radi na visini od 110 cm na OB-u, a to je od poda prilično daleko. Jesi li to ikada probao? Vjerujem da nisi. Znači ne treba biti isključiv i dosljedan samo stereotipu po pravilu "radim ono što vidim da drugi rade". Možda sam u krivu, vrijeme će pokazati, no moram dobiti sve odgovore prije no što donesem konačan sud o OB-u. Evo ti još jedno kontra pitanje.. jesi li probao 45 cm širok baffle sa podignutim bassem i aktivom, vjerujem da nisi, jer to nije baš uobičajeno, a i izračuni ne idu u prilog tomu.... ? Tvoja očekivanja su "da to nema nikakve šanse odsvirti ni "B" od bassa, a u zbilji je potpuno druga priča. Jedno nam je zajedničko, prepoznajemo zanimljiv potencijal ovog koncepta i u tome guštamo i to je najvažnije. Mislim da je to dovoljan razlog za nastavak istraživanja i daljnje razmjene iskustava, te u svakom slučaju hvala za dobronamjerne preporuke. Ne moramo se slagati u svojem viđenju čitave priče, dapače, da se slažemo, bilo bi dosadno :). Sada govorimo samo o bass području, a gdje je još ostatak priče :) .. he he.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 svi 2011, 10:18

xyrion je napisao/la:Mutno, nedefinirano u istoj rečenici s OB bas? Zbunjen sam. Tako nešto još nisam iskusio, baš naprotiv; prva mana koju čujem kod kutijastih zvučnika je mutan i nedefiniran bas. :) U njemu čujem baš tu kutiju; njen približni volumen, nabijanje zraka.

Sjećam se isto tako kad sam prvi put slušao OB bas -zvučao mi je tanko, neuvjerljivo. Nisam se mogo načudit kako toliki driver daje toliko "malo" basa. Nakon nekog vremena, uho se naviklo i shvatio sam da zapravo ne fali ničeg. Duboki tonovi su tu, ali odsvirani, i u njima je pregršt informacija, a sva ona buka na koju sam bio navikao zapravo nije dio muzike, nego nuspojava zatvorenih (i više ili manje rupičastih :)) zvučnika.

Preveliku ploču za woofere nisam uspio dobit ni kad sam testirao panel širine cijele (skromne) sobice u koju su smješteni. Paravan, pregrada? :D Problemi su mi se javljali u drugoj osi, tj. ako bi ih previše približio stražnjem zidu. U tom duhu sam zadnji put kad mi se ubodna pila našla u ruci još malo spustio woofere i sad su na nekih ~3cm od poda. Fs 24 Hz, bez EQa.

Što se tiče ostatka spektra, tu sam iskusio da postoji praktično prevelika ploča. Na kraju krajeva, tko ima para za hrpu drivera, ona mu ni ne treba. To se u zadnje vrijeme fura po OB krugovima. Vrlo fensi. :)

Hi xyrion

Sve pet. Očito ka istom cilju idemo potpuno različitim putevima, no važno je stići na cilj :) Kada jednom i stigmemo do cilja (ako stignemo) budemo organizirali OB fest, pa "kom opanci, kom obojci" :).... šalim se naravno. Uvažavam sve što si naveo, no moja iskustva jednostavno nisu takva. Moguće je da je moje očekivvanje preveliko kad je bass područje na OB-u u pitanju, no na tragu sam zamišljenog i za sada ne odustajem od trenutne "devijacije" u odnosu na "defaultno" pisano i nepisano pravilo za OB-e. Naravno ne isključujem povratak na zadane minimalne norme, no za sada sam u fazi "optimizacije" tih ružnih a opet tako dragih grdosija :)
elvis

PostPostao/la xyrion » 29 svi 2011, 22:30

Je, važna je zabava. :)

Ja jedva čekam čuti bilo koji OB; to mi je uvijek drago. Zato mi je osobito žao što nisam bio u Umagu s ekipom ove godine. :/

Vezano za priču o basu, jesi li možda mjerio svoje zvučnike, jel znaš koliko nisko cca. idu? Jel amp za njih većeg gaina u odnosu na drugi? Jesi li kad slušao ripole?

Inače, devijacije i nekonvencionalna rješenja su u mojim očima plus. Znak kreativnosti. :D
xyrion

PostPostao/la elvis » 30 svi 2011, 09:52

xyrion je napisao/la:Je, važna je zabava. :)

Ja jedva čekam čuti bilo koji OB; to mi je uvijek drago. Zato mi je osobito žao što nisam bio u Umagu s ekipom ove godine. :/

Vezano za priču o basu, jesi li možda mjerio svoje zvučnike, jel znaš koliko nisko cca. idu? Jel amp za njih većeg gaina u odnosu na drugi? Jesi li kad slušao ripole?

Inače, devijacije i nekonvencionalna rješenja su u mojim očima plus. Znak kreativnosti. :D

Ako misliš na mjerenja Ts parametara basseve koje trenutno koristim (RFT l 3702) to nisam mjerio jer na netu ima dovoljno podataka o njima, pa nisam imao potrebu za tim. (Fs mu je oko 55Hz, Qt oko 0,6). Pretpostavljam da me pitaš za mjerenja zvučnika u prostoru, to nisam još napravio.
Sa ripolima nemam iskustva. Pratio sam to malo po netu, no nekako me nije "uzelo" da to i isprobam. Ti? Jesi probao to?
Amp sojen na basseve ima veći gain.
elvis

PostPostao/la xyrion » 30 svi 2011, 16:04

Da, mislio sam na mjerenje u prostoru. Tebi s aktivom na kraju nije ni bitno gdje je woofer, sve dok ima dovoljan power handling. :)

Ni ja još nisam slušao ripole. Čine mi se kao dobro rješenje po pitanju prostora ako je zvuk stvarno kao kod braće na ploči.
xyrion

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.