xyrion je napisao/la: Jesi li kad slušao ripole?
Ja sam slušao ripole, nažalost nisam imao priliku poslušati neki provjereno kvalitetan uradak, već samo svoje vlastite.
Ripole sam odlučio probati zbog želje da smanjim veličinu zvučnika a po mogučnosti zadržim OB bas...sa malo dodatnog "punch"-a
I to funkcionira, ripol ima neka vrlo zgodna svojstva, npr. povečava se Q drivera, spušta Fs...sve divno i krasno ali, naravno, "there is no such thing as free lunch", nešto se mora i izgubiti, a to je osjetljivost...dakle, opet potreba za aktivom, što je meni trenutno izvan financijskog dosega. Osim toga, zadao sam si napraviti pasivni OB ne bih li koliko toliko ovladao skretnicama...a za pasivni ripol bass bi trebali jaaako osjetljivi driveri...
Glede zvuka, ripol nije isti kao čisti OB. I tu je situacija nešto dobiješ nešto izgubiš. Npr., iako se niske frekvencije općenito smatraju omnidirekcionalnima, specifična konstrukcija ripol kučišta (u mom slučaju N ripol) ipak "usmjerava" bas u jednom užem "snopu". TDo toga vjerojatno dolazi zbog povečanja tlaka u prostoru ispred i iza drivera (površina ripol otvora je manja od površine drivera), pa se dobija dojam da je bas donekle ograničen u svom rasprostiranju na prostor ispred i iza zvučnika. Taj efekt se postepeno gubi kako se udaljava od zvučnika. Također, zbog te kompresije ripol ima jednu (manju) dozu "punch"-a na koju smo navikli kod kutijastih bas zvučnika. Nešto između čistog OB basa i klasične kutije, zavisno od volumena onih prostora u ripolu (ispred i iza drivera). Manji volumen => veća kompresija => veći punch. Ja sam napravio vrlo tijesnu prednju komoru, na donjoj granici onoga što se smatra prihvatljivim (prednja:stražnja komora=1:3 i još malo više...), dobio sam punch, i sav sretan slušao to dosta dugo. Na kraju sam ipak odlučio usporediti, tako da sad imam s jedne strane ripol, s druge klasični OB, pa vrtim balance na pojačalu...
Da ne dužim, ripol ide niže i može "udariti", klasični OB je čišći.
Prije nego odustanem od ripola, želio bih ga prekrojiti na neki blaži omjer volumena tih komora, 1:2 ili nešto slično, pretpostavljam da bi zvučao bolje.