Endorfin evo3 (WIP)

Re: Endorfin evo3 (WIP)

PostPostao/la xyrion » 11 lis 2011, 22:07

Igre se nastavljaju, evo kratki update.

slika

Ugađam skretnicu na tweeteru, operiram fullranger, slušam, mičem, pa opet slušam... Woofer sam ovjesio i sad ne dira glavnu ploču, a zvučnici su više manje obojani, čekaju još samo sloj dva laka i filc na strateškim mjestima.

Na stolu pored, osim elemenata za skretnicu, DAC i lemilica. Kondovi... planiram poslušat mijenja li se što u zvuku zamjenom tih par elektrolita u napajanju s PIO slične vrijednosti. Pokraj toga stoji U3 kutija s T-bass sklopom koji čeka na red za lemljenje. Radi se, zabavlja, nije loše... :)

btw, fotka je još dobra u kakvim uvjetima je nastala; stavit ću nešto normalno kroz koji dan. 8]
xyrion

PostPostao/la gamgee » 14 sij 2012, 16:37

xyrion je napisao/la: Jesi li kad slušao ripole?

Ja sam slušao ripole, nažalost nisam imao priliku poslušati neki provjereno kvalitetan uradak, već samo svoje vlastite.
Ripole sam odlučio probati zbog želje da smanjim veličinu zvučnika a po mogučnosti zadržim OB bas...sa malo dodatnog "punch"-a
I to funkcionira, ripol ima neka vrlo zgodna svojstva, npr. povečava se Q drivera, spušta Fs...sve divno i krasno ali, naravno, "there is no such thing as free lunch", nešto se mora i izgubiti, a to je osjetljivost...dakle, opet potreba za aktivom, što je meni trenutno izvan financijskog dosega. Osim toga, zadao sam si napraviti pasivni OB ne bih li koliko toliko ovladao skretnicama...a za pasivni ripol bass bi trebali jaaako osjetljivi driveri...

Glede zvuka, ripol nije isti kao čisti OB. I tu je situacija nešto dobiješ nešto izgubiš. Npr., iako se niske frekvencije općenito smatraju omnidirekcionalnima, specifična konstrukcija ripol kučišta (u mom slučaju N ripol) ipak "usmjerava" bas u jednom užem "snopu". TDo toga vjerojatno dolazi zbog povečanja tlaka u prostoru ispred i iza drivera (površina ripol otvora je manja od površine drivera), pa se dobija dojam da je bas donekle ograničen u svom rasprostiranju na prostor ispred i iza zvučnika. Taj efekt se postepeno gubi kako se udaljava od zvučnika. Također, zbog te kompresije ripol ima jednu (manju) dozu "punch"-a na koju smo navikli kod kutijastih bas zvučnika. Nešto između čistog OB basa i klasične kutije, zavisno od volumena onih prostora u ripolu (ispred i iza drivera). Manji volumen => veća kompresija => veći punch. Ja sam napravio vrlo tijesnu prednju komoru, na donjoj granici onoga što se smatra prihvatljivim (prednja:stražnja komora=1:3 i još malo više...), dobio sam punch, i sav sretan slušao to dosta dugo. Na kraju sam ipak odlučio usporediti, tako da sad imam s jedne strane ripol, s druge klasični OB, pa vrtim balance na pojačalu...
Da ne dužim, ripol ide niže i može "udariti", klasični OB je čišći.
Prije nego odustanem od ripola, želio bih ga prekrojiti na neki blaži omjer volumena tih komora, 1:2 ili nešto slično, pretpostavljam da bi zvučao bolje.
gamgee

PostPostao/la gamgee » 14 sij 2012, 16:40

Zapravo mi se čini da bi ripol bio idealan kao sub nadopuna za OB.
gamgee

PostPostao/la Mate » 14 sij 2012, 18:44

Je li netko probao sa basevima postavljenim na ploču koja stoji okomito na standarnu prednju ploču?
Ideja je da se bas sakrije iza prednje ploče koja u tom slučaju može biti znatno uža prema potrebama srednjih i visokotonskih drivera. Prednja ploča u tom slučaju ima ulogu bočnog elementa za U ili H formu basa.
Radi kružnog diagrama zračenja u bas području ova orjentacija drivera ne bi smjela imati utjecaja.
Mate

PostPostao/la xyrion » 14 sij 2012, 19:22

Čisti dipoli zrače u obliku osmice, a ove otvorene kutije u obliku srca. Kako slatko.

Ako okreneš otvorenu kutiju, okrenuo si srce i opet slušaš njegov "tanki" bočni dio. Nije baš null zona kao kod čistog dipola, al opet bezveze...

Ako griješim, ispravite me.
xyrion

PostPostao/la gamgee » 14 sij 2012, 19:23

Mate je napisao/la:Je li netko probao sa basevima postavljenim na ploču koja stoji okomito na standarnu prednju ploču?
Ideja je da se bas sakrije iza prednje ploče koja u tom slučaju može biti znatno uža prema potrebama srednjih i visokotonskih drivera. Prednja ploča u tom slučaju ima ulogu bočnog elementa za U ili H formu basa.
Radi kružnog diagrama zračenja u bas području ova orjentacija drivera ne bi smjela imati utjecaja.

Nisam probao jer (teoretski) tada dobijaš null - točku maksimalnog poništavanja prednjeg i stražnjeg bas vala, ispred i iza zvučnika tj. upravo tamo gdje ih slušaš, a maksimalni bas dobiješ bočno od zvučnika. Za takav raspored bi se isplatilo isprobati N. Pass-ov "Slot loaded open baffle" koji je donekle sličan ripolu. Teorija je da zbog asimetričnog "loadinga" (ne znam kako bih ovo prikladno preveo) u prvih par metara od zvučnika ne dolazi do poništavanja.

http://www.enjoythemusic.com/diy/0911/s ... peaker.htm
http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... oject.html
gamgee

PostPostao/la Mate » 14 sij 2012, 20:02

Teorija osmice mislim da ne vrijedi na niskim frekvencijama. Diagram zračenja je kružni. Kako se frekvencija povećava, direktivnost membrane je sve veća. U tom smislu osmice imaju značaj na rad OB principa kod srednjih i visokih i sve što iz te činjenice proizlazi.
Mate

PostPostao/la gamgee » 14 sij 2012, 20:26

Mate je napisao/la:Teorija osmice mislim da ne vrijedi na niskim frekvencijama. Diagram zračenja je kružni. Kako se frekvencija povećava, direktivnost membrane je sve veća. U tom smislu osmice imaju značaj na rad OB principa kod srednjih i visokih i sve što iz te činjenice proizlazi.

Upravo na niskim frekvencijama dolazi do poništavanja prednjeg i stražnjeg vala bočno od drivera jer su valovi sve duži (npr. mislim da je 20 Hz val dugačak 17 m, 200 Hz 1,7 m itd). Dugački valovi zaobiđu baffle i sretnu se bočno. Do poništavanja dolazi jer su suprotne faze. Zbog toga dimenzije baffla određuju frekvenciju na kojoj će početi opadanje odziva niskih frekvencija.
gamgee

PostPostao/la Mate » 14 sij 2012, 21:56

Ajmo grčko rimski
Te tvoje sadašnje bafle upali i stani bočno od jedne. Je li čuješ bas isto kao i kad si i ispred nje?
Mate

PostPostao/la gamgee » 15 sij 2012, 21:14

Ne.
Čujem ga naravno, ali ne isto. Razlika nije dramatična i ne primječujem je uvijek podjednako ali postoji. Prednji i stražnji val se ne prostiru jednako (magnet i konstrukcija drivera sa stražnje strane) pa se vjerojatno i ne poništavaju potpuno. ALi ima razlike.
gamgee

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.