Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 26 sij 2014, 23:50

Ovaj vikend krenuo sam si lagano sijeckat te moje komadiće,gotovo su svi odrezani i kako ih prođem na brusilicu tako ih zaljepim.Odmah da kažem kako ispod onih novina je tanak najlon da mi se nebi prstenovi zaljepili na donju ploču.Nategnem ih s špagom iako bi bilo bolje s velikim željeznim stegama ali i ovako se može.
Privitak/ci
IMG_0150.JPG
IMG_0150.JPG (101.57 KiB) Pogledano 6941 put/a.
IMG_0151.JPG
IMG_0151.JPG (66.24 KiB) Pogledano 6941 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 07 vel 2014, 23:17

Nakon što su svi prsteni uspješno zaljepljeni sljedilo je njihovo slaganje u sendviće.Kao što sam bio rekao kuglu radim tako de je odvojim u dva dijela,pestenovi 1,2,3 u jedanu a 4,5,6 i 7 ljepim u drugu polovicu.Prstenove prije nego sljepim jedne s drugim malo izravnam na brusilicu tako da površina koja se ljepi bude ravna i njihov spoj odmah postane ljepši.Tokom ljepljenja također je važno da svaki prsten bude zaokrenut za 15 stupnjeva u odnosu na drugi i da oni ne budu excentrično postavljeni,a iz tog razloga tokom ljepljenja stavljam male čavliće s unutarne strane kugla koji drže prstenove pravilno postavljene dok se ljepilo ne osuši.Te iste čavliće kasnije maknem.
Kada su komadi gotovi hvatam ih u tokarski na način da ih vijcima pričvrstim na jednu ploču debele šperploče koja je dalje drugim vijcima ulovljena na jednu željeznu flanđu (prirubnicu cijevi od 2 cola koja se vidi na prvoj slici)a nju stisnem u glavu.Vijci u izradak su smješteni u drvo koje će se kasnije odstraniti tako da neču imat nikakvih rupica po površini kugle.Na taj način inače hvatam sve veče ili složenije komade koje amerikaner nemože uhvatit.
Unutarnja obrada kugla uz pomoć kartonske šablone kao vodilje nije komplicirana,zapravo samo tokarenje je najlakši dio izrade a najviše vremena sam izgubio na izradu komada za tokarit,njihovo centriranje,hvatanje,naknadno ljepljenje itd.
Unutarnja površina je glatka jer na nju kasnije ide damping,a nisam je dotjerivo jer za tim nema potrebe a vansku ću več ljepše morat obradit.
Bilo bi lijepo da se tu malo experimentiralo s raznim vrstama unutarnje površine,oblikom i volumenom samog rezonantnog prostora tako da se nađe naj idealnijeg partnera za te moje trube ali trenutno ću ovako napravit.Jednog dana se možda pozabavim time da si napravim koju probnu kuglu ili nešto od mediapana (koj mi je ekonomičnij i lakši za radit nego hrast) ali trenutno neču.
Sad kad su mi polovice izunutra obrađene ljepim ih zajedno i onda mi preostaje vanjsko tokarenje i bušenje rupe di ulazi horna.
Nadam se kiši za vikend ;)
Privitak/ci
IMG_0262.JPG
IMG_0262.JPG (94.24 KiB) Pogledano 6736 put/a.
IMG_0264.JPG
IMG_0264.JPG (86.93 KiB) Pogledano 6736 put/a.
IMG_0266.JPG
IMG_0266.JPG (87.45 KiB) Pogledano 6736 put/a.
IMG_0265.JPG
IMG_0265.JPG (100.99 KiB) Pogledano 6736 put/a.
IMG_0267.JPG
IMG_0267.JPG (86.46 KiB) Pogledano 6736 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 08 vel 2014, 10:10

magnifico :hail:
Mate

PostPostao/la elvis » 08 vel 2014, 12:36

Respektabilno, oli kako bi mlađi rekli "bolesno" :). Čekamo integraciju u hornu !
elvis

PostPostao/la zika » 08 vel 2014, 14:27

:hail:
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Pao Pepeo » 10 vel 2014, 01:12

U subotu u jutro sam si zaljepio te polovice kugla i 24 sata nakon tj. danas našao is malo vremena i dovršio ih.Prvo sam trebo napravit ležište za zvučnik pa potom okrenut komad i napravit svu vanjsku obradu.Ovoga puta vijci su mi došli ipak na vidljivo mjesto na rub kanala za zvučnik (vide se male rupice na trečoj slici) te rupice morat ću kasnije zakitat.Nisam imo drugog izbora za prihvat komada a možda taj kanal i ofarbam u crno tako da se one neče sigurno vidjet.Vanjsko tokarenje prošlo je glatko i nakon 2-3 poslušana albuma kugle su bile gotove.Dosta sam zadovoljan kako su ispale drvo ima lijepu boju i godove a spojevi su u 95% slučajeva odlični.
Sad moram točno izmjerit po kojim mi kutem horna ulazi u kuglu da znam di trebam napravit rupu,tu trebam pokušat bit točan da mi žvučnik i usta horne gledaju u istom smjeru.Neki kut u glavi imam ali moguče su male razlike koje su nastale pri gradnji horna zato je bolje provjerit.Zadnje faze bit če lakiranje pa montaža.
Na zadnjoj slici se vidi našeg kineskog japanca kako se snalazi u svome novom domu.
Privitak/ci
IMG_0271.JPG
IMG_0271.JPG (74.01 KiB) Pogledano 6628 put/a.
IMG_0275.JPG
IMG_0275.JPG (69.11 KiB) Pogledano 6628 put/a.
IMG_0278.JPG
IMG_0278.JPG (83.42 KiB) Pogledano 6628 put/a.
IMG_0277.JPG
IMG_0277.JPG (83.13 KiB) Pogledano 6628 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 10 vel 2014, 11:04

Izvrsno to izgleda! :thumbup: :hail:
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 11 vel 2014, 09:35

aaa fak!
kvadratura kruga!?!?
A da ti taj driver također malo ufatiš na drebang i zaokružiš??? :cry:
Mate

PostPostao/la elvis » 11 vel 2014, 10:07

Ovaj stroj je zbilja moćan, bila bi fora napraviti i klasične kutije sa kuglama, ono bass-srednji-visoki. Inače rad je fenomenalan, kada se to učvrsti na hornu zajamčen je high end izgled, još kada bi sa zvukom bilo tako. Što se tiče zvuka, biti će tu malo sporta dok se sve ne uštima, no i to je dio projekta, naoružati se sa strpljenjem, uspjeh je tada gotovo siguran.
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 vel 2014, 10:31

Prvo fala škvadro
Mate je napisao/la:kvadratura kruga!?!?

Možda jer nisam još ni kavu popio ali ne kužim točno na što mislite??? ako mislite na unutarnji volumen trebo bi bit 9 l ko po proračunima.
inače mozak mi se uključuje tek oko 10 :D
a možda i kužim što je pisac htio reči :P
elvis je napisao/la:Ovaj stroj je zbilja moćan

Mogučnosti izrade na tokarskom su neograničene, za hi-fi tu se mogu radit i zvučnici različitih tipova,njihovi stalci,horne za visokotonce itd. čovijek bi se iznenadio kakvih sve kombinacija bi se dalo napravit.
Kako se ova priča bliži kraju jednog dana ću napisat nešto oko po meni najzanimljivije faze kod izrade ovih horni a to je njihovo projektiranje i dizain.Odkud ideja za napravit ovako nešto koja ugl. dolazi iz razvoja mojih prijašnjih radova,zvučika u obliku kugla mislim.
Budem stavio koju njihovu sliku da vidite i imam dosta skica olovkom kakvih sve kombinacija oblika sam imo u glavi za ove horne
Mislim da će bit zanimljivo
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.