Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Backo » 26 stu 2015, 21:58

NINO.S je napisao/la:Backo Backo :twisted: :twisted:

Nebi se to tebi svidjelo znam unaprijed :D :D
tj. nije to taj zvuk koji ti voliš :lol: :lol: :lol: :lol:

pozz :admin:

..a čuješ,nikad ne reci nikad" ..ako bi me pozvao na slušanac pa mi se svidi,možda ti dam svoje pod račun a ti meni još soma Eurića ! :lol: 8-) ..šala mala ;) Morao sam malo se pošaliti,jer nam je prika malo nespretno komentirao nešto što još nije čuo,pa sam se malo zdravo našalio,onako bez da bi se neko našao uvriđen.Nek ste vi meni sritni i trajno-zadovoljni,samo što se bojim i šteta što to kod diy-era je kratkog vjeka jer uvik ka može bolje i tako nikad kraja...a malo mi bez veze tražiti "priko kruha pogaču" ! ;) Ja znam da sigurno nema najboljih zvučnika,kako opčenito,tako ni u zd županiji,jer da ima "taj" bi bio savršen a takav ne postoji,samo više visokovjerniji,ma što to značilo tj.drugačiji zvukovno jer svaki ima neke prednosti i mane! ..btw,pustimo mi trabunjanja,nego što imaš za izvor,si isto na komp audiu ili? kolika mu je donja frekva zvučnika? ..koje su razlike naspram klasičnih po tvom mišljenju(čujno) br dinamičnih zvučnika? Hvala unaprid na odgovorima zemljače! :)
Backo

PostPostao/la elvis » 27 stu 2015, 17:14

my_name je napisao/la:
elvis je napisao/la:Zbilja nema baš ništa na netu o tomu. Vjerojatno nešto s početka proizvodnje audiostatica.

Vec par sati kopam po netu i nista, pitao sam i na velikom forumu pa ozda tamo neko nesto zna. Jedva cekam da dodju :crazy: :crazy:

Ako nije tajna gdje si ih "pokupio", u matičnoj Nizozemskoj ili negdje drugo po europi ili u HR ? Ili nisi napisao ili ja nisam pročitao :) Neću te pitati koliko si platio, no znatiželjan sam. Ako je suditi po slici, vjerojatno su nešto radili po elektronici, a ako je tako to će onda biti lakše riješiti, samo da je membrana OK.

Ja nestrpljiv da dođu također :) he he he. Mene je toliko "uzela" ta ESL priča kada su zvučnici u pitanju da je to za ne vjerovati :). Još kad čujem ninove Audiostatice i ako to ispuni sva moja očekivanja u full range smislu, sjeban ću biti totalno :) ajme :)
elvis

PostPostao/la my_name » 27 stu 2015, 19:43

[quote="elvis"]Ako nije tajna gdje si ih "pokupio", u matičnoj Nizozemskoj ili negdje drugo po europi ili u HR ? Ili nisi napisao ili ja nisam pročitao :) Neću te pitati koliko si platio, no znatiželjan sam. Ako je suditi po slici, vjerojatno su nešto radili po elektronici, a ako je tako to će onda biti lakše riješiti, samo da je membrana OK.

Ja nestrpljiv da dođu također :) he he he. Mene je toliko "uzela" ta ESL priča kada su zvučnici u pitanju da je to za ne vjerovati :). Još kad čujem ninove Audiostatice i ako to ispuni sva moja očekivanja u full range smislu, sjeban ću biti totalno :) ajme :)[/quote

Zasto bi bila tajna :) da dolaze iz nizozemske, bar se nadam da ce ih tip poslati :roll:

Naletio sam sasvim slucajno na oglas, iz zajebancije poslao tipu ponudu i naveo cijene popravaka sa neta, jbg ako prodje prodje, tip prihvatio i ja ostao paf :D

Inace na velikom forumu se javio jedan i kaze da je to negdje kasnih 70ih nastalo od "Solosounda" i da su to model Solostatic ESL4, imaju 4 panela 10x15cm bez ikakvih ispravljanja zvuka, naletio sam na jednom nizozemskom forumu di su ih nahvalili dosta (bar je tako google translate preveo).
Solosoundi idu u paketu sa subom a rez je na nekih 300Hz.

Slika tih solosouda sa subom:
http://i.imgur.com/n2KRWJh.jpg

Naletio sam na slike pravih solosounda i ima nekih razlika u kutiji di su trafoi pa vjerujem da su ovi moji audiostatici...ma ustvari i ne zanima me previse :lol: :lol:

A sta se tice ESL price opcenito...ja sam dosta zagrizao za to,očarao me zvuk logana, očarao me izgled, to je jedan poseban gušt i neznam dal se "normalni" zvučnik može mjerit s ovim zvukom!
Ja sam sa mojim zakrivljenim prezadovoljan, jos da imam vise vremena posvetiti se tome bilo bi super.
my_name

PostPostao/la elvis » 27 stu 2015, 22:12

my_name je napisao/la:
elvis je napisao/la:Ako nije tajna gdje si ih "pokupio", u matičnoj Nizozemskoj ili negdje drugo po europi ili u HR ? Ili nisi napisao ili ja nisam pročitao :) Neću te pitati koliko si platio, no znatiželjan sam. Ako je suditi po slici, vjerojatno su nešto radili po elektronici, a ako je tako to će onda biti lakše riješiti, samo da je membrana OK.

Ja nestrpljiv da dođu također :) he he he. Mene je toliko "uzela" ta ESL priča kada su zvučnici u pitanju da je to za ne vjerovati :). Još kad čujem ninove Audiostatice i ako to ispuni sva moja očekivanja u full range smislu, sjeban ću biti totalno :) ajme :)

Zasto bi bila tajna :) da dolaze iz nizozemske, bar se nadam da ce ih tip poslati :roll:

Naletio sam sasvim slucajno na oglas, iz zajebancije poslao tipu ponudu i naveo cijene popravaka sa neta, jbg ako prodje prodje, tip prihvatio i ja ostao paf :D

Inace na velikom forumu se javio jedan i kaze da je to negdje kasnih 70ih nastalo od "Solosounda" i da su to model Solostatic ESL4, imaju 4 panela 10x15cm bez ikakvih ispravljanja zvuka, naletio sam na jednom nizozemskom forumu di su ih nahvalili dosta (bar je tako google translate preveo).
Solosoundi idu u paketu sa subom a rez je na nekih 300Hz.

Slika tih solosouda sa subom:
http://i.imgur.com/n2KRWJh.jpg

Naletio sam na slike pravih solosounda i ima nekih razlika u kutiji di su trafoi pa vjerujem da su ovi moji audiostatici...ma ustvari i ne zanima me previse :lol: :lol:

A sta se tice ESL price opcenito...ja sam dosta zagrizao za to,očarao me zvuk logana, očarao me izgled, to je jedan poseban gušt i neznam dal se "normalni" zvučnik može mjerit s ovim zvukom!
Ja sam sa mojim zakrivljenim prezadovoljan, jos da imam vise vremena posvetiti se tome bilo bi super.

Ma da to je već druga priča ako oreggigi sub dolazi u kompletu. Vjerojatno je iz te firme koju spominješ nastao Audiostatic koji je na području ESLa ostavio iznimno važan i dubok trag u zadnjih 35+ godina i jedan je od važnijh high-end brendova kada su zvučnici u pitanju. Osobno bi volio da su i ovi FR, no sada vidim i da nisu toliko veliki pa je to u biti nemoguće. Usudio bi se reći da će trebati to malo i podići od poda, no vidjeti ćeš kad stignu. Segmenti su čak i nešto manji nego kod mene, moji su 10,8 x 16,8 no u globalu to je jako slično. Sada mi je drago da sam se odlučio za takvu segmentaciju.. A što se tiče ESL "tipa" zvuka, tu se kako stoje stvari nas dva sasvim dobro razumijemo :).
elvis

PostPostao/la my_name » 28 stu 2015, 11:56

Malo istrazujem povjest Solosounda i Audiostatica pa naletim na ovo:

Even as a supplement to solo sound producers (only info for which it intressiert) The company solo sound was mid 60s as the first load Hifi founded by George Vermeulen in Holland. He had also used as one of the first housing TL commercially. End of the 60s he has made ​​the first in Holland ESL. His business partner was then Ben Peters. As it so often happens, there were differences of opinion between the two gentlemen, with the result that Mr Ben Peters parted from solo sound and founded his eigenene company. This company is named ............... Audiostatic! (The world is small ESL) (apologies for the many spelling mistakes, but for me as a Dutchman is German not always so easy)!
my_name

PostPostao/la my_name » 28 stu 2015, 23:50

Danas uhvatio malo vremena i volje i krenuo raditi statore tj okvire za statore, plan je bio napravit okvir, na njega nakeljit žice i napraviti takozvani žićani stator.
Mozgao sam danima i crtao 100 verzija jer sam htjeo napraviti odvojive statore i membranu nategnutu na nekom svom nosaču, našao sam način i za to ali nisam danas imao volje za to raditi nego sam išao linijom manjeg otpora.

Shvatio sam da to nije samo tako i da tu ima jos mozganja, žice se moraju dobro zategnut a za to treba napravit nekakav alat za zatezanje, okvir mora biti dosta čvrst da bi podnjeo svu tu silu zategnutih žica, okvir mora biti adekvatno obrađen da bi se na njega mogla lovit obostrana traka...
100faktora utječe na izradu žičanih statora.

Druga stvar koja me iznenadila a nisam ranije računao na to, za stator veličine cca 30x50 cm ide skoro 80 metara žice :D :D

Ovo na slici su gornji i donji dio statora gdje se vide "spaceri" tj utori za žice, bočne stranice su ravne.

slika

Zaboravio sam poslikat ostatak ali budem i to!
my_name

PostPostao/la my_name » 28 stu 2015, 23:50

EDIT - Dupli post
my_name

PostPostao/la NINO.S » 29 stu 2015, 08:47

my_name

Pogledaj kako ovaj tip to radi
Skroz dole ispod slike imaš link http://esl.hifi.nl/project11.htm
Meni je to najpraktičnije što sam dosad vidio :idea: :idea:
Pregledaj tu stranicu ima i ostalih projekata i svašta nešto

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la elvis » 29 stu 2015, 13:51

my_name je napisao/la:Danas uhvatio malo vremena i volje i krenuo raditi statore tj okvire za statore, plan je bio napravit okvir, na njega nakeljit žice i napraviti takozvani žićani stator.
Mozgao sam danima i crtao 100 verzija jer sam htjeo napraviti odvojive statore i membranu nategnutu na nekom svom nosaču, našao sam način i za to ali nisam danas imao volje za to raditi nego sam išao linijom manjeg otpora.

Shvatio sam da to nije samo tako i da tu ima jos mozganja, žice se moraju dobro zategnut a za to treba napravit nekakav alat za zatezanje, okvir mora biti dosta čvrst da bi podnjeo svu tu silu zategnutih žica, okvir mora biti adekvatno obrađen da bi se na njega mogla lovit obostrana traka...
100faktora utječe na izradu žičanih statora.

Druga stvar koja me iznenadila a nisam ranije računao na to, za stator veličine cca 30x50 cm ide skoro 80 metara žice :D :D

Ovo na slici su gornji i donji dio statora gdje se vide "spaceri" tj utori za žice, bočne stranice su ravne.

slika

Zaboravio sam poslikat ostatak ali budem i to!

Što se tiče dužine žice, za ovakav tip statora 80 metara je tek simbolično :), hebiga treba "isplesti" 4 komada :). Nisam siguran da li sam dobro shvatio kako će ovaj "češalj" koji si iglodao biti implementiran, no pretpostavljam i ako je tako kako pretpostavljam biti će to OK, mada mi se čini da bi žice mogle biti malo preširoko, malo to provjeri. Što se tiče zatezanja žice, neka te to ne brine, znaš da sam to već radio, vidi prvu stranicu ove teme. Dovoljno je da žice izravnaš, konačnu čvrstinu žica daju one male poprečne pregrade, žica se na njih lijepi i to je to. Kada se lijepilo osuši žica je duga tek 10 cm koliko je razmak pregrada, vjeruj mi da je to više nego dovoljno čvrsto. Moje pregrade su bile drvene, a žice sam sa unutarnje strane statora prelio drvofiksom koji je prošao između žica do drveta, kada se to osušilo bilo je to "kamen".
Ja sam upao u nekakvo renoviranje prostorije, to će trajat bar dva mjeseca pa neću biti baš produktivan, no da nisam, vjerojatno bi već krenuo u akciju kao i ti. No prvo moram čuti Audiostatice, da vidim da li su moje pretpostavke i očekivanja točna..... Najavljujem skori izvještaj o Audiostaticima. :)
elvis

PostPostao/la elvis » 29 stu 2015, 13:52

NINO.S je napisao/la:my_name

Pogledaj kako ovaj tip to radi
Skroz dole ispod slike imaš link http://esl.hifi.nl/project11.htm
Meni je to najpraktičnije što sam dosad vidio :idea: :idea:
Pregledaj tu stranicu ima i ostalih projekata i svašta nešto

Pozz :admin:

Kad god vidim ovo, otkinem kad vidim kako razvlače membranu "testis" metodom ... Ajme !! :)
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.