Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 09 pro 2015, 16:38

my_name je napisao/la:Malo mi je glupo na taj način segmentirati statore, nekako mi je logičnije napravit vise odvojenih panela, i svakog posebno segmentirati, na taj način se možemo igrat i sa zatezanjem membrane, razmacima, debljinom mylara,naponima...sve su opcije otovrene...
sa žičanim statorima je membrana uvjek isto zategnuta, isti su naponi...
Makar..kad bolje razmislim, ne vidim koji je smisao toga kad ESL radi sasvim zadovoljavajuče u cijelom spektru od 200 do 20K. Mislim da smo poceli malo filozofirati :P

Nakon svih testova koje sam pokusao,nakon svih smjernica sa drugih foruma koje su kao "sveta pravila za izradu ESLa" skuzio sam da ekipa bas i nezna previse oko toga.
masa ljudi samo pise tj prepisuje ono sta je "netko,negdje,nekada" izjavio, 90% njih nije nikada ni pokusala napraviti nesto u svijetu ESLa, svo znanje koje imaju je prditi po forumima i ismijavati se greskama koje netko napravio pokusavajuci nesto izraditi.
Ja sam osobno vise naucio u pokusavanju nego iz koječijih teorija i internet pravila.
Pise se o "open area" pravilu koje smo i ovdje na forumu dokazali da nije "toliko" bitno! Neka netko izracuna open area na zicanom statoru :D
Pise se o svakakvim naponima biasa (ja sam se uvjerio da nema potrebe ici preko 3kV) bar ne u izradi ESLa u ovim nasim dimenzijama
O razmaku membrane i statora postoje svakakve teorije - ja preko 1.5-2mm vise necu ici (opet iz svog iskustva).

Nezelim da se netko od vas ovdje na forumu osjeca prozvanim, nisam na nikoga od vas mislio.
Malo sam isfrustriran jer svakodnevno sam u potrazi za novim informacijama, nacinima izrade, idejama i naisao sam na jako malo ljudi koji stvarno nesto znaju a da su voljni podjelit svoje znanje a velika vecina je promatrača koji samo laprdaju i nemaju pojma kako ESl uopce radi.
Drago mi je vidjeti da se iznose vlastite ideje, mozda netko jednom dodje sa necim genijalnim i olaksa nam izradu. Volio bi da nas je vise u ovom jer mislim da bi lakse do boljeg rezultata, a onda bi se jos ekipe pridruzilo i upustilo se u diyESL.
Ako netko ima volje i zelje za uci u svijet ESLa nek se pridruzi u ovoj temi, ja sam voljan a vjerujem da ce i Elvis pomoci savjetima i smjernicama kako to najlakse napraviti.

Ja ne bi bio baš toliko uvjetno rečeno strog prema izvorima sa neta kada je DIY ESL-a u pitanju. Mene nekako više nervira nedorečenost nekih postojećih uputa koje postoje, ali što više grebem po tomu jasnije mi je koliko zapravo različitih puteva ima za napraviti ESL, pa je i uputu teško napisati. Zapravo fascinantno je koliko se sve to razlikuje i kolika je raznolikost u materijalima koji se mogu upotrijebiti i koliko sve to na kraju može dati različite rezultate koji su pravilu uvijek dobri. Mene je malo prodrmalo ono što sam čuo kod Nina i sada nakon hrpe članaka na netu koji tvrde da se ne može napraviti dobar FR ESL vidim da to zapravo i nije istina, a isto tako sada kužim zašto se za ESL preporučuju pojačala 250W pa na dalje..... Nino mora ići tim putem, dok je meni 60W za srednje i visoke više nego dovoljno. Kada bi ja sada trebao napraviti upute od početka do kraja vjerojatno ne bi bile idealne... ostala bi rupa u dijelu čime premazati membradni, a da nije Lycron.... hebiga

Da ne duljim sa nekakvim razmišljanjima na glas, slažem se da bez praktičnog rada teoriju možeš okačiti mačku o rep, a što se tiče DIY esla, jedan Amer mi je još davno rekao, ne sekiraj se, tek peti par kad napraviš raditi će to OK. To je staro pravilo kod ESL-a kako stoje stvari. (ja sam zgotovio tek drugi par :) )

Ja sam se eto upecao vrlo ozbiljno na tu ESL priču, ,meni se taj zvuk sviđa i nema tu pomoći, a polovične informacije na netu su mi ipak donekle pomogle u diyanju istih, i sada sa ove točke gledišta pomalo mi se besmisleno čini raditi u diy varijanti nekakve klasične elektrodinamičke zvučnike, totalno mi je to ispalo iz bilo kakvog plana, no ne treba propustiti reći da je i dalje najbolji zvučnik koji sam ikada čuo u životu od Rokporta, a on je ipak klasičan elektrodinamički. Prije sam se veselio kao malo dijete pojačalima od 2W, a sada se smijem (čudim) tim "glupostima", i razmišljam o minimalno 300W. Eto sve su to na kraju igre bez granica i konkretnog kraja. Nije fora samo uzimati informacije sa neta, treba netu nešto i dati, pa recimo da dijeljenjem ovih naših iskustava to baš i radimo. Koliko je to što radimo točno tj. dobro... a ko će ga znati, možda i mi nekoga samozatajnog samograditelja nesvjesno tjeramo na krivi put sa našim iskustvima... hebiga sve je moguće. Što se tiče tih teoretičara i uglavnom kritičara koje ja zoven "niškoristi" u samograditeljskom smislu, a gledaj i ćorava koka nekad zrno nabode, nekada se treba odmaknuti od uobičajenog razmišljanja koje često zna biti ograničenje, a "niškoristi teoretičari" neopterećeni nekakvim zadanim okvirima znaju slučajno i ubosti dobrim savjetom, a u suprotnom samo ignoriraš takve postove i svima dobro. Meni su od tih kritičnih teoretičara zapravo puno gori oni koji na forumima dijele nekakva svoja znanja "vidi mene kako ja znam" i očekuju svakodnevno priznanje za to, a kada se ta "znanja" počnu preuzimati sa neta onda puknu od muke i onda počnu ograničavati pristup tim podacima. Meni su to recimo par exelance šupci u karakternom smisliu.... koju p. materinu uoće pišu po netu.... eto da ga i ja začinim za kraj. :)

ESL forever !! he he he he (eh)
elvis

PostPostao/la my_name » 09 pro 2015, 18:04

Vidim da vise manje slicno razmiljamo o ESL priči i ovo sta smo napisali je ustvari isto ali drugačije sročeno.
Kad bi išao pisat neki tutorijal za početnike oko izrade ESLa iskreno neznam odakle bi počeo i mislim da bi bio poprilično neshvatljiv nekome ko nezna baš ništa...znači neke osnove u DIY su obavezne, isto tako i baratanje s alatima je dosta bitno,ali ponavljam jos jednom...najbitnija je volja a ostalo se lako svlada.
Od svih tutorijala i slicnih gluposti na koji sam nabasao nisam nasao niti jedan kompletan,svi nesto skrivaju. Najcesce je to neka sitnica koja je jako bitna i kad dodjes do tog koraka jednostavno nemozes dalje.
Najveca tajna u ESL svijetu su coating, trafoi i alat za razvlačenje membrane.
Ja sam coating za sada rijesio sa Lycronom a trafoe sa toroidima po uputama jazzmana. Razvlakač za membranu sam sklepao sam,ne izgleda bas kao salonski primjerak ali bitno je da radi posao ;-)
Vecras cu se malo posvetiti audiostaticima pa cu se malo i o njima raspisati
my_name

PostPostao/la my_name » 10 pro 2015, 00:01

Uspio složit audiostatice, problem je bio samo u membranama, sve sam ih zamjenio i sada bebe sviraju ko nove!
Naručio sam nove kondenzatore, utikače jer su originali neki čudni, i moram platno negdje iskopat... morat cu poradit i na stalcima jer ovi koji su gore nisu original a i ružni su da je pola dosta...
Kako je rekao jedan na velikom forumu...ovo svira poprilično glasno. Ugodno sam iznenađen glasnočom ali i samim zvukom...ipak to ima koju godinu.
Jedan video je tu dole a koju sliku cu kad se docepam kompa
https://www.youtube.com/watch?v=Bw24L8G1nqo
Neznam kako se stavlja video u post pa evo link jbg
my_name

PostPostao/la my_name » 10 pro 2015, 14:10

Imam jedno pitanje vezano za žičane statore. Na netu pišu da mora bit žica neke određene debljine, spominje se nesto tipa 2-2.5mm, koji je tome razlog i zasto npr ja nebi mogao stavit žicu od 0.5mm. Imam neku poluideju kako napravit stator sa ovom tanjom žicom a nebi trosio vrijeme i materijal bezveze!
my_name

PostPostao/la Mate » 10 pro 2015, 18:26

my_name je napisao/la:Uspio složit audiostatice, problem je bio samo u membranama, sve sam ih zamjenio i sada bebe sviraju ko nove!
Naručio sam nove kondenzatore, utikače jer su originali neki čudni, i moram platno negdje iskopat... morat cu poradit i na stalcima jer ovi koji su gore nisu original a i ružni su da je pola dosta...
Kako je rekao jedan na velikom forumu...ovo svira poprilično glasno. Ugodno sam iznenađen glasnočom ali i samim zvukom...ipak to ima koju godinu.
Jedan video je tu dole a koju sliku cu kad se docepam kompa
https://www.youtube.com/watch?v=Bw24L8G1nqo
Neznam kako se stavlja video u post pa evo link jbg

Ako si promijenio membranu i kondezatore. To su jedine komponente koje mogu ostariti i posljedično ostaviti trag starosti na zvuku. Sve ostalo je nebitno. Trafo će jedino s vremenom propuhati.

I da, to zvuči prilično dobro.
Mate

PostPostao/la NINO.S » 10 pro 2015, 18:27

Može tanja žica

Evo kako rade u http://www.janszenloudspeaker.com/
66 kom po statoru u 18 cm ukupne širine

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la Mate » 10 pro 2015, 18:30

my_name je napisao/la:Imam jedno pitanje vezano za žičane statore. Na netu pišu da mora bit žica neke određene debljine, spominje se nesto tipa 2-2.5mm, koji je tome razlog i zasto npr ja nebi mogao stavit žicu od 0.5mm. Imam neku poluideju kako napravit stator sa ovom tanjom žicom a nebi trosio vrijeme i materijal bezveze!

I ja sam razmišljao o tome. Mislim da su dvije stvari tu važne. Tanka žica se neće moći nategnuti dovoljno jako jer ako je to bakar doći će do istezanja materijala. Deblja žica će imati bolju nategnutost i manje će svirati kao nategnuta žica.
Pa ti je tu i deblja izolacija....
Mate

PostPostao/la my_name » 10 pro 2015, 20:43

Zamisao je napraviti plastični stator i koji bi imao "open area cca 40% a Unutar plastik bi bile žice. Nategnutost i izolacija žica je nebitna jer ju drži plastika a plastika je i ok izolator. Nemogu povečati open area radi "statike" plastike.
Žica koju mogu koristit je do max 0.8-0.9mm. A razmak između žica bi bio cca 4mm...bojim se da nije mozda malo previše razmaka?!
my_name

PostPostao/la Mate » 10 pro 2015, 21:16

bojim se da jest.
razmišljam naglas.
ako nam treba što veća električna sila kako bi glasnoća ali i efikasnost bila što veća, onda bi ploča kodezatora (stator) trebao što veću površinu za što veću količinu naboja koju želimo da se smjesti na pločama statora, znači da bi trebali raspori biti što manji. Gušći stator bi mogao predstavljati prepreku zvuku, ali u biti to se neće dogoditi radi viskoznosti i male mase zraka koji će nesmetano prolaziti kroz postojeće raspore ili rupice. Odnosno zvuk će s lakoćom i bez gubitaka proći kroz ma kako gustu rešetku.
Mate

PostPostao/la elvis » 12 pro 2015, 12:23

my_name je napisao/la:Zamisao je napraviti plastični stator i koji bi imao "open area cca 40% a Unutar plastik bi bile žice. Nategnutost i izolacija žica je nebitna jer ju drži plastika a plastika je i ok izolator. Nemogu povečati open area radi "statike" plastike.
Žica koju mogu koristit je do max 0.8-0.9mm. A razmak između žica bi bio cca 4mm...bojim se da nije mozda malo previše razmaka?!

Puno je 4mm razmaka, mar ovako na prvu, mada ne mora biti da sam u pravu. Nino, ajde pliz izmjeri koliki je razmak na Audiostaticima, uzmi u obzir i debljinu izolacije.
Ovaj razmak od 4mm sigurno bi tražio visoke omjere na stepupu, 1:150 zicer. Plus toga i hv bias bi trebao biti iznad 6kv. U biti kompromise na jednoj strani moraš kompenzirati na drugoj strani. :)
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.