my_name je napisao/la:Malo mi je glupo na taj način segmentirati statore, nekako mi je logičnije napravit vise odvojenih panela, i svakog posebno segmentirati, na taj način se možemo igrat i sa zatezanjem membrane, razmacima, debljinom mylara,naponima...sve su opcije otovrene...
sa žičanim statorima je membrana uvjek isto zategnuta, isti su naponi...
Makar..kad bolje razmislim, ne vidim koji je smisao toga kad ESL radi sasvim zadovoljavajuče u cijelom spektru od 200 do 20K. Mislim da smo poceli malo filozofirati
Nakon svih testova koje sam pokusao,nakon svih smjernica sa drugih foruma koje su kao "sveta pravila za izradu ESLa" skuzio sam da ekipa bas i nezna previse oko toga.
masa ljudi samo pise tj prepisuje ono sta je "netko,negdje,nekada" izjavio, 90% njih nije nikada ni pokusala napraviti nesto u svijetu ESLa, svo znanje koje imaju je prditi po forumima i ismijavati se greskama koje netko napravio pokusavajuci nesto izraditi.
Ja sam osobno vise naucio u pokusavanju nego iz koječijih teorija i internet pravila.
Pise se o "open area" pravilu koje smo i ovdje na forumu dokazali da nije "toliko" bitno! Neka netko izracuna open area na zicanom statoru![]()
Pise se o svakakvim naponima biasa (ja sam se uvjerio da nema potrebe ici preko 3kV) bar ne u izradi ESLa u ovim nasim dimenzijama
O razmaku membrane i statora postoje svakakve teorije - ja preko 1.5-2mm vise necu ici (opet iz svog iskustva).
Nezelim da se netko od vas ovdje na forumu osjeca prozvanim, nisam na nikoga od vas mislio.
Malo sam isfrustriran jer svakodnevno sam u potrazi za novim informacijama, nacinima izrade, idejama i naisao sam na jako malo ljudi koji stvarno nesto znaju a da su voljni podjelit svoje znanje a velika vecina je promatrača koji samo laprdaju i nemaju pojma kako ESl uopce radi.
Drago mi je vidjeti da se iznose vlastite ideje, mozda netko jednom dodje sa necim genijalnim i olaksa nam izradu. Volio bi da nas je vise u ovom jer mislim da bi lakse do boljeg rezultata, a onda bi se jos ekipe pridruzilo i upustilo se u diyESL.
Ako netko ima volje i zelje za uci u svijet ESLa nek se pridruzi u ovoj temi, ja sam voljan a vjerujem da ce i Elvis pomoci savjetima i smjernicama kako to najlakse napraviti.
Ja ne bi bio baš toliko uvjetno rečeno strog prema izvorima sa neta kada je DIY ESL-a u pitanju. Mene nekako više nervira nedorečenost nekih postojećih uputa koje postoje, ali što više grebem po tomu jasnije mi je koliko zapravo različitih puteva ima za napraviti ESL, pa je i uputu teško napisati. Zapravo fascinantno je koliko se sve to razlikuje i kolika je raznolikost u materijalima koji se mogu upotrijebiti i koliko sve to na kraju može dati različite rezultate koji su pravilu uvijek dobri. Mene je malo prodrmalo ono što sam čuo kod Nina i sada nakon hrpe članaka na netu koji tvrde da se ne može napraviti dobar FR ESL vidim da to zapravo i nije istina, a isto tako sada kužim zašto se za ESL preporučuju pojačala 250W pa na dalje..... Nino mora ići tim putem, dok je meni 60W za srednje i visoke više nego dovoljno. Kada bi ja sada trebao napraviti upute od početka do kraja vjerojatno ne bi bile idealne... ostala bi rupa u dijelu čime premazati membradni, a da nije Lycron.... hebiga
Da ne duljim sa nekakvim razmišljanjima na glas, slažem se da bez praktičnog rada teoriju možeš okačiti mačku o rep, a što se tiče DIY esla, jedan Amer mi je još davno rekao, ne sekiraj se, tek peti par kad napraviš raditi će to OK. To je staro pravilo kod ESL-a kako stoje stvari. (ja sam zgotovio tek drugi par

Ja sam se eto upecao vrlo ozbiljno na tu ESL priču, ,meni se taj zvuk sviđa i nema tu pomoći, a polovične informacije na netu su mi ipak donekle pomogle u diyanju istih, i sada sa ove točke gledišta pomalo mi se besmisleno čini raditi u diy varijanti nekakve klasične elektrodinamičke zvučnike, totalno mi je to ispalo iz bilo kakvog plana, no ne treba propustiti reći da je i dalje najbolji zvučnik koji sam ikada čuo u životu od Rokporta, a on je ipak klasičan elektrodinamički. Prije sam se veselio kao malo dijete pojačalima od 2W, a sada se smijem (čudim) tim "glupostima", i razmišljam o minimalno 300W. Eto sve su to na kraju igre bez granica i konkretnog kraja. Nije fora samo uzimati informacije sa neta, treba netu nešto i dati, pa recimo da dijeljenjem ovih naših iskustava to baš i radimo. Koliko je to što radimo točno tj. dobro... a ko će ga znati, možda i mi nekoga samozatajnog samograditelja nesvjesno tjeramo na krivi put sa našim iskustvima... hebiga sve je moguće. Što se tiče tih teoretičara i uglavnom kritičara koje ja zoven "niškoristi" u samograditeljskom smislu, a gledaj i ćorava koka nekad zrno nabode, nekada se treba odmaknuti od uobičajenog razmišljanja koje često zna biti ograničenje, a "niškoristi teoretičari" neopterećeni nekakvim zadanim okvirima znaju slučajno i ubosti dobrim savjetom, a u suprotnom samo ignoriraš takve postove i svima dobro. Meni su od tih kritičnih teoretičara zapravo puno gori oni koji na forumima dijele nekakva svoja znanja "vidi mene kako ja znam" i očekuju svakodnevno priznanje za to, a kada se ta "znanja" počnu preuzimati sa neta onda puknu od muke i onda počnu ograničavati pristup tim podacima. Meni su to recimo par exelance šupci u karakternom smisliu.... koju p. materinu uoće pišu po netu.... eto da ga i ja začinim za kraj.

ESL forever !! he he he he (eh)