tubeman je napisao/la:Upravo na tu upotribnu vridnost san i mislil jer osim ca takvih uredjaja ima jako malo je i duzina veze sa njima ogranicena na opticku vidljivost. Toga ca kaze da mu je sve ispod 2,3GH-a NF ne bin komentiral osim ca cu rec da je takva tvrdnja lupetanje jer svaki ki je proval i uspil storit nesto na tim frekvencijama zna ca tu triba i oko konstrukcije i oko podesavanja. Nijedan ozbiljan covik sa iskustvom na tim frekvencijama nece tako nesto tvrdit. Sad, ako netko ustekava gotove komercijalne module za na red velicina vecih frekvencijama onda je lako tvrdit da je sve ispod 2,3GHz-a NF.
Inače ne volim komentirati takve stvari, ali mislim da si se malko zanio i zaigrao s komentarima.
Ne vjerujem da misliš da nitko osim tebe ništa ne zna i ne radi, a kamoli da si koga htio vrijeđati ;(
To što si se ovdje nametnuo kao autoritet, i što svi jako cijenimo, ne bi Ti trebalo davati za pravo tvrditi da nitko osim tebe ništa ne zna.
Budući da otprilike znam o kojim se ljudima radi, i koji se time (možda samo diletantski i iz nekog glupog hobija) bave kakvih dvadeset-trideset (i više godina), mislim da ih ne bi trebalo ovako olako omalovažavati.
Stvarno mi nije ni u kojem slucaju bila namjera podcijenit nikoga ki bilo sta radi na tim frekvencijama. Naprotiv, izuzetno cijenim svakoga koji na tim frekvencijama uspije bilo koji uredjaj napravit, pa makar bil to i samo regenrativni detektor.
Tako da ako si se ti ili netko drugi nasal uvridjen ovim mojim postom ja se javno izvinjavam. Mozda stvarno jesam taj post malo malo ostrije intoniral ali na to me je isprovociralo ca netko proglasava frekvencije reda 2GHz-a da su za njega "NF". A kako si se i ti bavil sa tim frekvencijama onda mislin da bi se ti prvi tribal slozit da su tvrdnje kako je to za nekoga NF vrlo neozbiljne i ako oces, uvredljive za sve koji su na tim ili malo nizim frekvencijama nesto radili i znaju ca su sve prosli do toga da im uredjaj proradi kako triba.
Sad ti meni reci iskreno, je li tebi ikad palo na pamet da recimo frekvenciju od 144MHz-a proglasis za "NF"? Dosal si do 2,4GHZ-a i po logici onoga koji je iznil onakvu tvrdnju mogal si slobodno 144MHZ-a proglasit za "NF".
A kad smo vec na tim ekstremno visokim frekvencijama (recimo od navedenih 40GHz-a pa navise), virujen da ces se slozit da se u samogradnji u kucnim uvjetima ne moze napravit doslovno nista od uredjaja za te frekvencije. Vec sama valna duzina tih frekvencija (za 40GHz-a = 7,5mm) govori da je to tako. Da vidin ki ce u kucnim uvjetima izvest npr kvarat-valni rezonantor koga se moze podesavat i recimo optimalno ga terminirat za postic npr minimalni sum HEMT tranzistora.
Da ne govorimo o instrumentariju koji je za to potriban i koliko takav kosta.
Granica kucne samogradnje zavrsava u najboljem slucaju na nesto oko 4GHz-a a za ono iznad ostaje samo igranje sa gotovim komercijalnim modulima. I bez obzira ca je izazovno doc do tih 40 ili i vise GHz-a, to se na kraju svodi na tvornicke uredjaje tako da tu nekog cara samogradnje nima. Ja cu sa izuzetnim postovanjem skinit kapu pred svakim ki je npr na frekvencijama 2, 3, 4 GHz-a storil prijemnik, predajnik, bilo ca sto funkcionira, od samih komponenti i bez koristenja tvornickih modula. Takav ima moje najdublje postovanje. Ali za koristenje tvornickih uredjaja na 40, 50, 70 ili i vise GHz-a i uz to iznosenje tvrdnji kako je sve ispod 2,4GHz-a dicja igra i "NF" bas i ne mogu imat nekog velog postovanja. Mogu razumit da netko osica ponos ca je uspostavil vezu na 40GHz-a ali to mu ne daje ni u kojem slucaju za pravo da sve one koji su stali na 144MHz-a, 432MHz-a, 1,3GHz-a proglasava za one koji se bave tamo nekim NF-om. Takav pristup onima "nizefrekventnima" od npr tih 2,4GHZ-a je cisto omalovazavanje.