Transmission line

Re: Transmission line

PostPostao/la Master of Disaster » 25 vel 2012, 10:20

zmajz je napisao/la:Poveži se sa Beponetom, on zna kod koga su završili sanduci, pa neka ti korisnik opiše kako to svira. Mislim da bi to bilo ponajbolje.

Ma neću ljude sad maltretirati, zvučnici su tu i treba krenuti redom, Ove TS parametre koje imam mi je dao čovjek koji mi ih je prodao a koliko sam ga shvatio to bi trebali biti tvornički parametri... Mjerenja bi bilo sigurno dobro napravit, pa onda vidjeti kako dalje. Probat ću sa OB najprije jer sam već ekspreimentirao sa OB sa nekim philipsovim 15 cm fullrangerima, i ima nešto čarobno u zvuku OB-a, svjestan sam toga do ovo nisu zvučnici za OB, ali meni treba pola sata za nekakve grezo bafle opravit pa zašto ne probat. S druge strane U BR provjereno rade pa ću i to napravit, najviše zbog toga da mogu direktno usporediti BR i TL kako sa time budem napredovao.
Gdje ima dima, nema zvuka.
Master of Disaster

PostPostao/la leooki » 28 vel 2012, 11:35

Dobar dan i poštovanje !!!
Budući da sam novi, ovako: Imam 40 god i oduvijek sam audiofil, ali osim jednostavnog woofera sa mission jedinicama pomoću bass pro software nisam se bavio drugim samogradnjama.
Nemam nekog iskustva sa proračunavanjima skretnica i sl. a htio bi preći sa svojih monitor audio monitor 3 iz 1997 god na nešto bolje...
Stolar kojega poznam bi mi izradio kutiju prema mojim nacrtima. Radio bih sljedeće:[b] http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
Umjesto ovih jedinica koristio bih : monacor jedinice: tweeter: dt-300 + wg-300 wave guide 1 kom, mid-bass sph-210 1 kom, bass: spa-10 pa 2 kom . vodio sam računa o osjetljivosti i reznim frekvencijama jedinica zato sam išao na spa-10pa iz profi programa isto kao i originalni projekt sa eminence pro bassevima. Zabrinut sam zbog toga što ne mogu naći monacor driver midbass sa 6 ohm kao što su to JA8008 iz originala, ali budući da bih svakako morao preštelati skretnicu to bi se valjda nekako ispeglalo. E, vidite dragi moji, tu nastaje problem, nemam dovoljno iskustva za izradu skretnice, pa bih probao preštelati originalan dizajn još i prema ovome: http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... ement.html .uzimajući u obzir parametre mojih monacor bass/mid i tweetera.
Što mislite o svemu ovome, znam da sam pain in the ass, ali ako mi netko zaista pomogne da uradimo pravu stvar, obećavam potpunu elaboraciju projekta kroz slike i nacrte kutije u cad -3d.
leooki

PostPostao/la the_bebe » 28 vel 2012, 11:54

Pozdrav i dobrodošao...
Ovako za početak ako misliš koristiti drugačije drivere nego šta su u originalu ćeš trebati definitivno preračunati i kutiju jer se sa malim odstupanjima u TS parametrima zvučna slika može dobrano promjeniti,ne znači da zvučnici neće dobro raditi ali neće biti kao u originalu...a šta se skretnice tiče to ti je po meni najmanja briga jer se sa jednostavnom matematikom da izračunati odgovarajući element za ubaciti u skretnicu...isto tako kad mjenjaš drivere nemaju zamjenski istu frekventnu karakteristiku kao i originalni i definitivno ćeš trebati dobro razmisliti ako ćeš ostati na originalnim reznim frekvencijama ili ćeš ih pomicati zbog razlike u driverima.U svakom slučaju ovo je jedan jako zanimljiv projekt i ako se dobro odradi mogao bi dobiti ljepi par zvučnika... ;)
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la leooki » 28 vel 2012, 14:09

Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Što misliš o ovome, ja bih uzeo jedinice koje sam naveo i izračunao novu skretnicu prema njihovim parametrima. Tu si u pravu, mislim dobiti nove rezne frek. Jedino me muči, on je uzimao eminance baseve zbog osjetlivosti cijeloga sistema, ja sam zato išao sa SPA-210 iz PA programa. Ali ti basevi imaju vrlo visok Fs: 52-54 Hz, a kutija je na 40 Hz.On je to namjerno uradio, što misliš o tome? zašto nije išao s nekim basem iz hi-fi prog. i puno nižim Fs. Dobro si rekao, muči me i dizajn kutije, ali to ne bih mjenjao, pogledao sam malo programe za dizajn kutija, ali čini mi se da kada bih upario te drivere na način kako je to on uradio, mislim na kutiju, dobio bih ipak prilično dobar rezultat- mislim na interakciju woofera i mid-bassa
leooki

PostPostao/la leooki » 28 vel 2012, 14:10

ili možda imaš neku ideju kako bih promijenio kutiju prema TS parametrima ?
leooki

PostPostao/la s@ki » 28 vel 2012, 14:41

Pozdrav leooki,

da ti pomgnemo malo u snalaženju po forumu... bilo bi lijepo da se predstaviš ovdje i napišeš koju o sebi..
viewtopic.php?f=2&t=3&start=380
Također, da admin odjeli ovih par postova u novu temu da ne trpamo sve u ovu o transmisiji :)

nadalje, po netu se da nać brdo kalkulatora , čak i specijaliziranih prema vrsti kutije koju želiš napraviti.
Iako, nemoj očekivati da ćeš moći napraviti isti projekt ako promjeniš drivere, u tom slučaju imaš kompletnu novu situaciju , od kutije pa nadalje.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la the_bebe » 28 vel 2012, 14:59

Originalni driveri isto imaju visok fs ali se tu proračunima ljevka izvuklo da driver ide jako duboko ali ne trpi veliku snagu...eminence koji koristi za bass je profi mid-bass driver i po tvorničkim podatcima trpi 250 W ali ako ga ne spuštaš ispod 100 Hz a u ovoj konfiguraciji taj driver nemože primiti više od 20-ak W ajde dva su pa je to recimo max 40W šta kaže i designer kutija da ih je namjenio za mala lampaška pojačala od cca 15W...mislim da bi se ovi driveri šta si ti odabrao za bass još kako tako i snašli u ovim kutijama ali mislim da ova druga dva drivera koje si zamislio koristit neće baš moći odraditi ovo šta je zamišljano od njih... :cry:
Ovi original driveri su seas-ovi driveri napravljeni po traženim specifikacijama i mislim da koji god zvučnik tih dimenzija staviš tj 20 cm jedinica neće dati ni približno ono šta daje ovaj driver,moram priznati da ovaj original driver izgleda perverzno... :shock:
Malo sam proučio ovaj projekt i mogu ti reći da mi se strašno sviđa ali isto tako mislim da ako nebi koristio baš te drivere da bi dobio čisto prosječne zvučnike upitne kvalitete... :?:
Recimo da ja idem raditi ovakav projekt ja bi se vjerovatno odlučio da sa prednje strane budu 2 x 16 cm i u sredini nekakav ribbon,ali to je eto samo moje mišljenje...
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la Sonda54 » 24 ožu 2012, 10:05

Hi, Master of Disaster!
E ovako za pocetak: Svaki zvucik ima T-S parametre, za da se dizajnira-projektira kutija treba da imas izmerene ove T-S parametre!! Pazi sad, ako Fs/Qts>90 ovakav bass zvucnik je dobar za bass reflex kutiju, ako Fs/Qts<90, ovakav bass zvucnik je namenjen (najbolje svira) u kompresionu ili jos bolje radi u TL-kutiju (TL-transmisiona linija). Zato treba da znas za tvoj zvucnik koliki je faktor Qts? i kolika je rezonantna frekvencija Fs? Sve ovo treba da izmeris na tom zvucniku, posto firme ponekad mejkapiraju ove parametre!? :x ;)
Sve ovo se odnosi za bass zvucnik u sustavu, posto kutija se dizajnira sprema T-S parametre bass zvucnika! :admin:
Za TL-kutiju ta duzina od L=1,6m je sasvim prihvatljiva ako ova rezonantna frekvencija je stvarno Fs=51Hz, pod uvjetom da ova kutija se dampira sa umjetnom vunom "Lio" :admin: . No ovde u tvom slucaju, pretpostavljam da ovaj RCF zvucnik je PA pa zato on ima parametar Qts<0,5 (manji od 0,5) pa zato dobijamo Fs/Qts=51/0,5=102, sto znaci da odnos Fs/Qts>90, a sve ovo znaci da ovaj bass najbolje rezultate postize (ima da svira) u bass-reflex kutiju!
Hajde ziveli! :pint: :pals:
P.S.
Inace ja obozavam ove TL-zvucnike, posto kod njih mogu se koristiti one jeftine kineske basove sa vecim Qts=0,8...1,6 koji u ovakvu kutiju daju odlicne rezultate (cvrsti i definisan bass) skoro isti kao kod PA zvucnike! no zato doja frekvencija <40Hz, a cjena u odnosu na PA zvucnike je bagatelna!! ;) :o
I za kraj, kada zvucnike izradite treba da ih slusate malo vise vremena,...i ja ako s pitam, obavezna su merenja sa profi uredjaem kao sto je "CLIO" ili neki slican za da mozete videti sta ste uradili. Znaci sa profi-mernim uredjajem kombinovano sa slusanjem, trebate optimalizirati skretnicu i dampiranje zvucnika,...Bez merenja i slusanja nema nista?! Ova predlozena kombinacija garantuje uspjeha-garantovano!! ;) :D :D .
Ljudska glupost je bezkonacna, svemir i ja,...svemir mi je malo sumnjiv?!!!
Sonda54
Banned

Prethodna

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.