Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la zbotic » 18 tra 2012, 21:09

alfa je napisao/la:http://www.wholesaleaudioaccessories.com/Merchant2/graphics/00000001/Connector%20XLR%20Male%20Female%20Neutric.jpg

mogu li ovaj konektor iskoristiti umjesto euro konektora? s tim da će kroz kabel teci struja od 50ma.

Ne nikako jer po mom iskustvu takvi konektori lako probiju na 220 AC. Vjerojatno jer u pastici bude i nešto veći postotak grafita (ugljika). Barem sam ja sebi to tako objasnio.
zbotic

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 tra 2012, 00:12

Jedno pitanjce ljudi. Koliki je preporučeni ripple za phono i line ampove?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la sstrsat » 22 tra 2012, 07:45

Khadgar2007 je napisao/la:Jedno pitanjce ljudi. Koliki je preporučeni ripple za phono i line ampove?

Pitanje ti je malo (poprilicno) zbrkano jer phono i line preamp zbog jako razlicitog iznosa pojacanja iskazuju prilicno razlicitu toleranciju prema rippleu. I zapravo je jedini pravi odgovor na to koliki je "preporuceni ripple" taj da ripple triba bit nula. Naravno, u praksi ga uvik ponesto ima a koliko ce bit cujan ovisi o puno faktora (konfiguracija phono preampa, iznos njegovog pojacanja, CMRR, ositljivost zvucnika itd).
Po mom kriteriju, recimo za nekakve tipicne topologije phono i line preampa, ripple u napajanju MM phono preampa ne bi smil bit veci od 0,01mV a u napajanju line preampa ne bi smil bit veci od 0,1mV. To je ka neka dolnja granica prihvatljivosti a pozeljno je da ripple bude i puno nizi. Mada cu opet ponovit da to ovisi o previse faktora i generalni odgovor je jako tesko dat. Npr, kod onoga koji koristi zvucnike od recimo 82dB ositljivosti (i pri tome jos ne slusa jako glasno) ce bit prihvatljiv puno veci ripple nego kod onoga ki koristi npr zvucnike od 96 dB ositljivosti.

Jedno od zlatnih pravila u konstrukciji preampa je to da triba uvik tezit da ripple u njegovom napajanju bude cim manji. Ne samo zbog cujnosti ripplea nego i jos zbog puno drugih stvari (ca direktno ca indirektno vezanih uz ripple iz ispravljaca) koje itekako uticu na ukupne zvucne rezultate. Duga prica.....
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 22 tra 2012, 08:04

Baš pisah jedan duži post, ali evo Sstrsat ti je upravo baš lijepo sve rekao o objektivnoj težnji
ka što nižem rippleu posebice u stupnjevima iza kojih još ima ohoho pojačanja poput phona.
Ja bih dodao i to da je šum posebna priča u phonu i da se i s njim moraš izboriti,
ljudi su slušno osjetljiviji na tu komponentu u signalu, čak i više od bruma.
No, nije nemoguća misija, već i trostruki RC sa dobrim kondenzatorima i blokom bar na prvom
i zadnjem stupnjute vodi do pomenutog mikrovoltnog nivoa.Dobar, živahan, a tih cijevni phono je vražja sprava.
Imam feeling da ćeš imati borbe s tim....
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 tra 2012, 09:38

Taj sam odgovor i tražio, bitno je da znam po nečemu se ravnati. :)
Harkonen, spomenuo si bypass blokove, koliko oni imaju utjecaja na ripple, jel ima negdje neka tablica ili nešto slično, ili da ih ubacim u psud kao svaki drugi kond i vidim ča će ispasti?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » 22 tra 2012, 10:50

Mislim da se previše komplicira, i to "na suho"
Prokletstvo simulatora nas dovodi tamo kuda sigurno ne želimo.
S jedne strane, to je odlična stvar jer može ukazati na put, a s druge strane, one koji nemaju dovoljno iskustva, navesti i na krivi put.
Ne smijemo zaboraviti da su simulatori tek računalni programi koji koristeći formule zasnovane na fizikalnim zakonima mogu izračunati određene veličine, a zadnjih godina to čak i grafički prikazati.
Posebno je važno napomenuti da za svoj rad koriste tzv. modele, koji kroz više ili manje fiksnih parametara reprezentiraju neku komponentu.
Tu treba voditi računa o tome da se podrazumijeva da su ti modeli "idealni" i da ne vode previše računa o nijansama i kvaliteti ostalih komponenti (izvori napajanja su također "idealni", o žicama, spojevima, stanjima i utjecaju jednih komponenti na druge se uglavnom ne vodi računa i sl.).
Zato ćemo vrlo često biti zadivljeni s nekim outputima koji će u praksi biti daleko od onoga što smo simulatorom "projektirali".
Koliko god ispravljači izgledali jednostavno, a u simulatoru još i jednostavnije, i za njih vrijedi isto.
Zbog toga se često događaju da "a što sada" situacije budu nerješive.
Nepoznavanje problematike, uz korištenje simulatora može biti posve kontraproduktivno.

Predlažem malo više prakse i veće korištenje konvencionalnih metoda - a to su knjige i priručnici.
Ima ih onih stručnih, koje volimo izbjegavati, a ima i onih koji na "humani" način prenose znanje, pogotovo praktično.
Tamo postoji i humaniji pristup svemu. Postoje prijedlozi - što učiniti u nekom trenutku.
Tako se s jako malo truda može saznati KAKO sve to funkcionira, KAKVE komponente, ZAŠTO baš takve, KAKO sve to složiti da se izbjegnu zamke i da se dobije ono što želimo i td...
Tada to znanje ostaje trajno i ne treba za svaku stvar tražiti potvrdu po forumima i PM ovima
Tek tada simulator dolazi do izražaja jer nas može upozoriti na eventualnu grubu pogrešku.
Razno razne subsonike, neželjene oscilacije, šumove i sto drugih stvari sigurno neće primijetiti (osim ako ne napravimo model i za to ;) :) :) ).

Razumijem da se često želi doći do instant rješenja bez uvažavanja ili ne-daj-bože usvajanja znanja, ali ako želimo nešto konkretno konstruirati, onda nema druge.
Ili možda ima : prepustiti se u ruke gurua koji ionako neće za ozbiljnije ključne stvari htjeti dati rješenje , što u potpunosti opravdavam.

Na sreću, za sada na ovom forumu nitko ne radi tako nešto, i upravo sam sretan što ovih nekoliko "naših gurua" tako nesebično dijele znanje.
Ali to sigurno neće potrajati vječno jer zasićenje pitanjima radi pitanja sigurno postaje sve veće.

I još jedna stvar. Kada smo se već zapiknuli u nekakve zahtjevne stvari, bez nekih osnovnih instrumenata sve to nema smisla.
Ako na kakvom skopu ne možemo sve to provjeriti, a nakon toga ne znati kako riješiti problem, uzalud nam trud (svirači) ;).

Možda se iz ovoga izrodi ideja za kakvu radionicu ili okrugli stol za predstojeći ili neki budući TF.
Na forumu to možda nema smisla jer će završiti u OT.
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 tra 2012, 10:52

Jedno pitanjce za motače trafoa,kolika je vjerojatnost da će friško motani EI trafo prozujati ako odšarafim šarafe koji drže limove,premjestim/stavim drugačije limove koji služe za postavljanje trafoa i nazad to stegnem?
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 tra 2012, 11:12

Itekako se slažem sa time,Tubeman. Treba prakse a to se polagano stječe, za knjige to stoji ali znam da se ponavljam ko papagaj ali jednostavno odbijam čitati knjige na ekranu piceka jer me previše zamara, tako da bi trebao lagano dopunjavati kućnu biblioteku sa time. Ima još jedna opcija a ta je da mi stari pozna jednog vlasnika tiskare koja se bavi sa knjigama pa da im donesem neke knjige a oni mi fino tiskaju, ali naravno ostaje problem copyrighta... Knjige na engleskom također nekako izbjegavam, jest da engleski razumijem ali bolje pamtim kada je nešto na našem.
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » 22 tra 2012, 16:58

Khadgar2007 je napisao/la:Jedno pitanjce za motače trafoa,kolika je vjerojatnost da će friško motani EI trafo prozujati ako odšarafim šarafe koji drže limove,premjestim/stavim drugačije limove koji služe za postavljanje trafoa i nazad to stegnem?

Mislim da to nije neki problem! Ali samo "mislim" :mrgreen:
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 tra 2012, 17:01

i ja tako mislim ali sa ovim se ne bi igrao. :mrgreen:
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.