Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

PostPostao/la elvis » 21 svi 2012, 11:01

Kako polako ulazim u jedan naizgled zanimljiv projekt, odmah na početku sam otvorio novu temu u kojoj ću sistematski kroz razvojni proces popratiti sve faze i razmišljanja. Osobno nemam nikakva iskustva sa ovom topologijom, osloniti ću se nešto na postojeću literaturu, a sve začinjeno nekim mojim samograditeljkim viđenjima kako bi čitav sistem trebao izgledati i sve prilagođeno našim uobičajenim životnim prostorima.
U projektu ću se znači susreti sa novim nepoznanicama obzirom da se sa takvim topologijama nisam previše bavio u prijašnjim projektima. Svaka pomoć i sugestija dobro će mi doći. Uglavnom ću ratovati sa horizontalnim i vertikalnim kutevima isijavanja, sa pojavama zbrajanja zvučnih tlakova po vertikali po cijelom frekventnom opsegu i poništavanja zvučnih tlakova po horizontali ovisno o povećanju frekvencije. Tu je i moguća kombinatorika namjene ugrađenih drivera, tj. pitanje da li sa svim drivarima ići sa čitavim frekventnim spektrom ili npr. centralne zvučnike zadužiti samo za više frekvencije, a vanjske drivere za niže frekvencije, zatim tu je i način spajanja drivera, što paralelno što serijski, da li ići sa prilagodnim transformatorom.., pa zatim da li ići na ravan stup , konkavno ili konveksno zakrivljivanje stupa, zasebne volumene za svaki driver ili zajednički volumen… U svakom slučaju jako puno pitanja, a malo odgovora na to što zaista ima smisla kada je u pitanju zvučnički stup za kućnu primjenu.
Želja mi je bila da zvučne stupove napravim sa malim 2“ FR zvučnicima. Minimalno 8 komada po stupu, a maksimalno 12 komada. Naravno ovakvi stupovi malo će moći napraviti ispod 250 Hz, što dovodi do drugog zadatka, a to je napraviti i dobre bass sekcije u zasebnim kabinetima. O bass sekciji ću razmišljati nakon što napravim stupove. To je dio problema koji neće biti jednostavan za riješiti, no moram ići po redu. Prvo u zbilji moram čuti što stupovi mogu dati i koliko trebaju pomoći od zasebne bass sekcije. Odabir 2“ drivera za zvučni stup je također priča za sebe. Ima na tržištu svega i svačega. Na ebayu se mogu naći primjerci za samo 1 USD, moram priznati fantastično jeftino. Tu su apsolutni hit nekakvi mali 2“ driveri navodno Technics proizvodnje. To je bila ozbiljna alternativa dok nekakvim neobičnim slučajem nisam došao do određene količine 2“ drivera koje je Bose neko vrijeme ugrađivao u svoje Redline Double Cube stelite. Zvučnik na prvi pogled izgleda vrlo ozbiljno u usporedbi sa sličnima. Prvo sam nabavio 6 komada, a zatim još 10. Sada raspolažem sa 16 komada, što upućuje na to da će moji prvi zvučni stupovi imati po 8 drivera (ako u međuvremenu ne nabavim još 8). Ako uzmem u obzir da Bose na svojem modelu za L1 ima tek 6 malih drivera + sub i to preporučuje za auditorij od 100 ljudi, vjerujem da će ovih 16 koje ja imam biti sasvim dovoljni za sobu od 25 kvadrata. Za bass sekciju za sada planiram upotrijebiti Dynaudio drivere. U igri je 30W54, no nije rečeno da će to biti i konačna odluka. Za iskoristiti pun potencijal ovog drivera u pasivnom modelu treba mi dosta velika kutija, pa ću još razmisliti o tomu. Volio bi da prođem bez potrebe za aktivom na bassu no rekoh to će biti druga tema.
Eto toliko za sada, ovo je bila najava, pa velim da ne duljim. U sljedećem postu dati ću malo više detalja o malim driverima koje ću upotrijebiti. Svjestan sam da je rezultat neizvjestan, no nastojati ću se ne brinuti oko toga. :) Troška će dakako biti, truda također, no nekako vjerujem da bi to mogao biti zanimljiv projekt sa zanimljivim rezultatom, pa mi to daje elan za dalje. Vjerujem i u pomoć mojih prijatelja koji će biti zaduženi za kritike. Oni me vrate na pravi put kada malo "zastranim" u svojim viđenjima dobrog zvuka :).
Pozdrav,
Elvis
elvis

Re: Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

PostPostao/la s@ki » 21 svi 2012, 11:12

zanimljiv pristup :)
svojevremeno sam radiou firmi koja se bavila profi akustikom a priličan dio posla im se odvijao u crkvama i sl objektima. Naravno, u takvim prostorima je akustika nikakva, jeke koliko voliš a naglasak je bio na razgovjetnosti i želji da se u svakom kutku postigne jednaka glasnoća.
Najveći takav sistem je bio ako se ne varam od firme TOA, stupovi od kakvih 3m . Bili su napravljeni od hrpice 8cm drivera(ako se dobro sjećam) svaki u aktivi a "štelanje" se odrađivao preko kompa sukladno obavljenim mjerenjima.
Jedan takav je ugrađen (bar trebao biti) u crkvi u Sesvetama gdje je ozvzučenje oveće dvorane odrađeno samo sa ta dva stupa na stalcima pokraj oltara.

Jest da je malo offtopic ali možda da baviš oko , sigurno će pomoći u daljnjim razmatranjima :)
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la the_bebe » 21 svi 2012, 12:14

Baš mi je drago da je netko otvorio ovu temu...daklem ja se isto spremam u realizaciju jednog linearray sistema...
Tako da za sljedeći TF sigurno možete računati na predstavljanje istog...
Moj koncept će biti malo drugačiji od kolege Elvisa...kod mene je varijanta da svaka kutija ima 16 x 10cm drivera i jednu 1" hornu...svi driveri bi trebali biti u istoj bassreflex komori...
Driveri su uplaćeni i čekam da dođu... znači 10 cm driveri su od visatona a 1" horna je od celestiona...
Kad dođu driveri i kad počnu radovi ću nastaviti sa opisom i naravno sve ću potkrijepiti sa slikama...
Odlučio sam se za ovaj projekt jer se jako često susrećem sa linearray sistemima na gažama jer radim kao tonac pa sam skužio da takav sistem ima jako puno potencijala i zanima me kako će se to ponašati u kućnim uvjetima...
Eto toliko za sad o ovom projektu više kad dođu driveri... 8-)
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la elvis » 21 svi 2012, 13:15

Odlično, znači da ćemo za TF4 imati bar dva ovakva koncepta. Čak je i Davorin spominjao da će se upustiti u nešto na tu temu, pa nije isključeno da će TF4 biti u znaku line sourcea. :). Odlično, ne može bolje. Tema je otvorena, pa samo naprijed.
elvis

PostPostao/la elvis » 21 svi 2012, 13:22

Kao što sam u prethodnom tekstu napomenuo, radi se o malim 2" driverima koje je Bose koristio u nekoj od svojih starijih serija CUBE satelita. Svih 16 drivera je u odličnom stanju, na mjerenjima su vrlo slični, nema vidljivih oštećenja ili bilo kakvih mehaničkih razlika. Malecki izgledaju ovako:
Privitak/ci
IMG_0465.jpg
IMG_0465.jpg (39.96 KiB) Pogledano 8732 put/a.
IMG_0462.jpg
IMG_0462.jpg (53.02 KiB) Pogledano 8732 put/a.
elvis

PostPostao/la the_bebe » 21 svi 2012, 13:27

Imao sam par rastavljenih na stolu u bivšoj firmi di smo se bavili popravkom zvučnika i mogu ti reći da me baš i nisu nešto oduševili...jako mali hod membrane i ako se ne varam neidu ispod 200 Hz a i ako idu to je toliko neiskoristivo...definitivno ćeš morati dodati nešto da ti puni do ajmo reći 200 Hz a možda i malo više...
Baš me zanima kako će ti se pokazati ti mali driveri...jesi li ih možda testirao???
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la elvis » 21 svi 2012, 13:36

Ovakve drivere kao što su na slici iznad moguće je nabaviti na ebayu, no cijena im nije baš malena. Dva su problema, kako pronaći dovoljnu količinu istih, te njihova težina koja poskupljuje transport. Naime cijena ovih koje je Bose ugrađivao je redovno oko 30 USD, a transport po komadu redovno je 10 USD po komadu. Uz malo matematike, 16 komada ovakvih dođe gotovo 4000 kn, a uz našu carinu to se popne i na 5000 kn. Logično je da je to potpuno nerealno i malo ko bi se odlučio na ovakav potez. Ima dosta zanimljivi drivera na tržištu sa puno manjom cijenom, pa čak i Visaton vidim ima dosta toga na ovu temu, no ne znam cijene ali vjreujem da je to puno povoljnije. Inače ovi driveri su prilično robusni, a tom dojmu pridonosi oklop magneta, pa na oko izgledaju zbilja obećavajuće. DCR zvučnika je 3,5 Oma, a mjerenja kažu da su oko 84-85dB osjetljivosti, Vas je 0,1L, a Fs cca 220 HZ. Imaju jako ljepu crtu impedanse tamo gdje to trebaju imati, a moja intencija je upregnuti ih iznad 200 Hz u zatvorenoj kutiji. Da li ću raditi zasebne volumene ili jedan zajednički... to ću još odlučiti.
Privitak/ci
bose2.jpg
bose2.jpg (74.41 KiB) Pogledano 8728 put/a.
bose1.jpg
bose1.jpg (42.74 KiB) Pogledano 8728 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 21 svi 2012, 13:49

Draft ideja je na slici ispod. Malo si kompliciram životsa ovim zasebnim bass sekcijama, no idem sa što manje kompromisa kada je bass u pitanju pa ću to morati pošteno odraditi. Malo me je strah tog djela jer nikada do sada nisam uspio napraviti dobre bass sekcije, a sada ću morati kako znam i umijem. Kao što sam napisao rezervirao sam dva Dynaudio 30W54, pa ćemo vidjeti. Na žalost ovaj driver traži velike volumene....
Privitak/ci
draft line source.jpg
draft line source.jpg (21.16 KiB) Pogledano 8722 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 21 svi 2012, 18:07

Ne sumnjam da niste proučili dostupne izvore prije nego ste se odlučili na "linearray" korake, ipak za svaki slučaj dva linka na projekte koji su uspjeli:

Autor TruRTA http://www.trueaudio.com/array/index.htm

Macintosh projektant Roger Russel: http://www.roger-russell.com/columns/columns.htm

Zanimljivo je da obojica donje i gornje f područje rješavaju aktivnom ekvalizacijom kao boljim rješenjem od bilo kakvih sub rješenja.

Između niza kvaliteta koje se postižu line array topologijom je i povećanje efikasnosti, što znači da će driveri generalno raditi u nižem režimu amplituda pa s time ide i značajno smanjenje distorzija. To je također zanimljivo onda i za cijevni pogon.
Odmah mi pada na pamet i opcija da se svi driveri povežu u seriju i tako se dobije velika impendancija, eventualno pogodna za neki OTL.
Mate

PostPostao/la davorin » 21 svi 2012, 18:27

Mate je napisao/la:...Odmah mi pada na pamet i opcija da se svi driveri povežu u seriju i tako se dobije velika impendancija, eventualno pogodna za neki OTL.

Serijskim spajanjem većeg broja zvučnika se uglavnom pogoršava linearnost, kao i općenito spušta gornja granična frekvencija u odnosu na osnovni zvučnik.
Radi se o tome da svaki zvučnik ima i vlastiti induktivitet (ne pretjerano veliki pojedinačno), a spajanjem velikog broja zvučnika u seriju taj ukupni induktivitet postane značajan. Osim, na taj način dobivenog neželjenog nisko-propusnog filtera (pad od 6dB/oktavi za visoke frekvencije), problem se najčešće očituje i u frekventno ovisnom pomaku faze.
Moguće je taj problem kompenzirati, ali postoje i drugi načini spajanja zvučnika kojima se problem može kvalitetno riješiti.
davorin

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.