davorin je napisao/la:U ono vrijeme mi je bio san da pomoću 9-metarske parabole, malošumnog predpojačala sa GAS-fet-om iz satelitskog konvertera i 4 komada 2C39BA u impulsnom režimu (MCWP) odradimo(YU2CDW) vezu sa odbijanjem od Marsa na 23cm bandu, ali rat je to spriječio!
Nakon rata sam u novom klubu(9A1BST) pokušao svoje ideje promovirati sa novom ekipom, ali zbog posla i egzistencije sam otišao na rad u Njemačku, pa su tako moje ideje ostale neostvarene.

Ajd Davorine , budi ozbiljan
Pa nisi valjda ozbiljno mislil da bis sa time ca si navel mogal ostvarit vezu odbijanjem signala od Marsa. Sa takvim sredstvima to je ne samo prakticno nego i teoretski nemoguce.
Za postic tako nesto bi tribal antenski kompleks velicine radioteleskopa u Arecibu (sa svom onom hrpom antena), predajnikom sa klistronom kontinuirane snage reda velicine megavata (ako ne i vise) potiranim u impulsni rezim i preampom prijemnika izvedenim ka MASER (ili u najmanju ruku parametricko pojacalo), u obadva slucaja hladjeno tekucim helijem.
Da ne govorin o vrlo sofisticiranom sistemu pracenja kretanja Marsa i i kiznakolikotonskoj konstrukciji koja bi nosila hrpu potribnih antena.
Zanosil san se i ja 1976, Kad su NASA-ini "Viking 1" i "Viking 2" sletili na Mars, da cu moc izradit uredjaje koji ce lovit njihove emisije ali me je vec kvarat ure stavljanja parametara takve veze na papir izlicilo od iluzija da se tako nesto moze izvest u diy izradi. A tu bi teskoce bile nebrojeno puta manje od prijema signala emitiranog sa Zemlje i reflektiranog sa Marsa, obadvi sonde su bile aktivni izvori koji su usmjereno emitirali prema Zemlji.