Veselim se što će barem jedan primjerak projekta zaživjeti.
Ako ništa drugo, vjerujem da će potvrditi očekivanja, i da će poslužiti za kakvu dobru usporedbu.
Imam sada par primjedbi koje će možda zanimati potencijalne graditelje.
Odokativnom kalkulacijom sam došao do toga da će cijela stvar (po kanalu) isisavati nekih 350-400 W iz mreže, i to uvijek, i sa najmanjom snagom.
Dakle malo manje od 1KW za tih (kako je sstrsat izračunao) 5-6 vata snage po kanalu.
Druga stvar je dugovječnost cijevi u zadanoj konfiguraciji.
95 mA i 110 V predstavljaju dosta teške uvjete za cijevi jer je to već tamo negdje blizu njihove granice izdržljivosti.
One mogu sigurno izdržati dulje od deklariranih 2000 sati, ali pitanje koliko, vodeći računa o opterećenju.
Zamjena je (financijski i logistički) relativno bolna stvar iako su radi o relativno i apsolutno jeftinim cijevima.
Ali, sanduk cijevi je ipak sanduk cijevi.
Po nekakvom iskustvu, treba ih barem 50 da bi se iskombiniralo njih 30.
Zato postavljam pitanje svih pitanja:
Koji se značajni benefiti očekuju iznad (npr) DAH projekta, pogotovo kada bi ga se opremilo kakvim boljim transformatorima i veznim kondenzatorima.
Ili, recimo, iznad nekog 300B projekta, gdje se za otprilike isti ili manji novac mogu nabaviti prilično dobre cijevi i vrhunski transformatori).
Pri tome će cijevi sigurno trajati barem 5 puta dulje.
Ili recimo iste te cijevi u paraleli (SE, s odgovarajućim trafom) nešto konzervativnije konstrukcije.
Radi se o sistemima otprilike jednake snage.
Bilo bi dobro (možda je realna opcija sljedeći TF) napraviti usporedbu nekoliko topologija, u istim uvjetima, izmjeriti to slušno i instrumentima.
Možda se stvari zakompliciraju, možda padnu neke dogme ili se postave novi standardi. Tko zna?
I nemojmo se zavaravati s time da snaga nije bitna.
Bitna je, itekako.
Tih par vata je idealno za 90 % uporabe pojačala u standardnim kućnim uvjetima.
Meni to ne bi odgovaralo jer mi je sistem upaljen 24/7, dakle nikada se ne gasi.
Potrošnja od preko 500 KW mjesečno nije mi prihvatljiva, pa taman i da anđeli pjevaju.
U slučaju egzibicionizma (onda kada želiš nekome pokazati kako ti sistem radi), ustanoviš da 5 vata nije dosta za ništa, pogotovo ako se radi o kakvoj izražanijoj glazbi.
Za bezdinamično Jazz drkuljenje je to možda dosta, ali za išta ozbiljnije baš i ne (pa kakvi god zvučnici bili).