Pozdrav !
Kako nisam još objavljivao na "novom" forumu,moram i ja probiti led.Želio bih predstaviti svoje Sachiko horne (Fostex FE206e +fazni nastavci) koje trenutno sviraju s katodnim oautotrafo-om radom našeg forumaša Harkonena.Horne ovaj puta neću ponovo opisivati jer sam detalje gradnje i slušne dojmovo opisivao već na "starom" forumu tako da vas je velika većina to već pročitala, a oni koji nisu mogu još uvijek pročitati.U proteklih 8 mjeseci spajao sam na njih nekoliko pojačala, od tranzistorskog Korata,prepravljano-twikanog 300B kineske proizvodnje,mono blokova sa 6c33c (Harkonen), kratko 6v6 PSE, te na kraju katodni autotrafo PL 504.Sa svim ovim pojačalima koja su bila spajana bio sam zadovoljan sa zvukom koji sam dobio iz kombinacije sa Sachiko hornom.
Ovaj put želim staviti naglasak na posljednju kombinaciju sa PL504.Pojačalo neuobičajenog ustroja sa gomilom željeza na sebi nakon prvog uključivanja je isporučilo kratkotrajan brum koji je nestao za 10-tak sekundi dok se pojačalo nije stabiliziralo i žarulje (one rasvjetne ) počele lagano tinjati.Poslije tog na hornama koje su dosta osjetljive (više od 96dB) nije bilo nikakvog bruma niti šuma koji bi mogao nervirati i privlačitu pažnji te na kraju umanjiti doživljaj glazbe.
Sa svojih 7-8W dobro se nosi sa svim vrstama glazbe.Koliko sam ja primjetio za razliku od drugih cijevnih pojačala ovom ne treba pola sata rada da počne davati sve od sebe.Nakon 10-tak minuta možete uživati.Karakteru zvuka ovog pajačala je prilično neutralan te ne boja zvuk kao npr 300b ili ne radi britko kao 6c33c, već ima neko svoj poseban nenametljiv štih.
Možda bi se nekome taj zvuk činio kao monoton i neinteresantan, no pojačalo možete ostaviti cijeli dan da svira i neće vas natjerati da ga ugasite.Da vam sad ponaosob ne nabrajam sve albume koje sam preslušao radije ću reći da mi niti jedan nije loše zvučao.U sobi od 30m kv. pojačalo na pri snazi od 1-2w (otprilike) isporučuje ugodan zvuk za fino večernje slušanje, dok na pola snage radi toliko glasno da i kad vam padne na pamet Led Zeppelin ili Hendrix uspješno odrađuje posao.Položaj klizača potenciometra preko pola nisam do sada uspio prebaciti jer za to jednostavno u nikakvim uvjetima nije bilo potrebe.
Imao sam priliku slušati nekoliko pojačala sa EL34 u različitim ustrojima (EL34 mnogi smatraju nekom sredinom i dostupnim pojačalom) ali ovo pojačalo radi puno življe i finije.
Pojačalo se u radu u ovih 10-tak dana koliko ga slušam uredno ponašalo i stabilno radilo.Moram napomenuti da ne proizvodi naglaske u gornjem i donjem spektru poput npr 6c33c ali je pojačalo skroz ugodno i malko me podsjetilo na karakter 10Y cijevi,ali naravno samo podsjetilo ali i to je prilično velik uspjeh jer tu cijev u svom dosadašnjem slušnom iskustvu stavljam na visoko mjesto.
Samo još napomena da sam dao izraditi fazne nastavke za svoje Fostexe i njihovom ugradnjom je ova horna na velikom dobitku.Najveća promjena kod mene dogodila se u visokotonskom dijelu gdje se ovaj fullrange zvučnik može nosti sa dosta skupljim višestaznim kombinacijama uz zadržavanje njemu svojstvenog zvuka.
Hiawatta