Evo ča ja radim ovih dana.

- cncv3.jpg (152.02 KiB) Pogledano 5269 put/a.
Treća "verzija" i nadam se finalna. Na putu do mora sam skoknuo do jedne firmice koja se bavi izradom cnc strojeva i sličnih stvari i dobio puno podataka iz prve ruke tako da sam na moru malo bacio na papir grubi novi nacrt a kada sam došao doma sve stavio u CATIA. Bavio bih se ja ajvarom i sličnim kulinarskim delicijama ali me neka prehlada uvatila pa sam se prihvatio crtanja dok to ne prođe. Ne bih se htio preračunati ali do Nove godine bi ovo moglo biti u nekom poluvoznom stanju,sva mehanika bi mogla biti gotova osim motora jer im je cijena veoma "dobra...",tako da će cijelokupna elektronika pričekati jer ionako dok se sve ne sastavi i vidi da li klizi ko po loju elektronika nema ča da radi.
Vretena,aluminij,kuplunzi i ostali sastavni elementi su iznenađujuće jeftini(iako ne prejeftini

) pa tako materijal i rad po svakoj osi počevši od X bi došao oko 1000kn pa na niže. Ono ča mi je sa ovom izvedbom dobro je to da ću koristiti samo jedno vreteno za X os pa tako će trošak u odnosu na prošlu verziju u tom segmentu duplo manji.
Sa ebaya su naručeni i ostali ležajevi koji mi fale pa tako kada to stigne još provjerim do kraja da li sve paše u nacrtu i kreće se u izradu.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."