Software

Re: Software

PostPostao/la yoke » 30 ruj 2012, 12:02

kako mi nema cure tako sam zaposjeo i ono malo slobodnog prostora te pokusao napraviti mjerenje s ovim programom...
prvo mjerenje u zivotu...
tako da neam pojma dali sam sve odradio kao treba ili ne ;)

evo par slika...zvucnici su od zadnjeg zida odmaknuti nekih 110cm ili 150 mjereno do drajvera ? ako je to upce bitno...i nekih 110 od bocnog zida....mikrofon na 1m...
da sve improvizirano...ali stoji :mrgreen:

slika

i evo dva grafa...

slika

slika

kako vam se cini ?
oprema nije kalibrirana ...
mikrofon behringer EMC8000
pretpojacalo monacor MPA102
yoke

PostPostao/la yoke » 01 lis 2012, 19:20

Dali netko zna nekoga ili ima mogucnost da mi odradi kalibraciju mikrofona i ako sam dobro skuzio i pretpojacala za mjerenje ?
yoke

PostPostao/la the_bebe » 02 lis 2012, 19:45

Ja sam uzeo mikrofon od njih kalibriran...a ti se probaj javit njima pa vidii ako ti mogu odraditi kalibraciju tvoga ili probaj utržiti svog i od njih uzeti drugi...evo ti link pa vidi...pozzz...

http://www.cross-spectrum.com/measurement/calibrated_behringer.html
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la yoke » 02 lis 2012, 20:51

Mislim da sam gledao tu opciju pred koji dan...
Ako se ne varam to je nekih 55$ + postarina...

Moja greska sto odmah nisam uzeo kalibrirani ;)

Ali evo lutam kroz artu pa cu pokusati odraditi kalibraciju preko nje...
Napraviti mjerenje s kalibriranim...prijatelj ima kalibrirani...
Pa mjerenje s mojim
Te dobiti razliku za kalibraciju...
Pokusam to kroz nekoliko mjerenja...

Pa cu vidjeti sto cu dobiti...
Ako ne bude islo...poslat cu ga ;)

Hvala
yoke

PostPostao/la Notax » 04 lis 2012, 01:51

E=mC^2 +/-3dB
Notax

PostPostao/la yoke » 04 lis 2012, 08:15

hvala Notax...ali ni ovi nisu daleko odmakli :lol:

koliko sam skuzio, Rade je opisao ono sto sam i ja planirao...Izmjeriti odzive istog drajvera (doduse on je napisao dva drajvera :lol: ) s referentnim i EMCom i to je to ;)

Kad uhvatim vremena, malo cu maltretirati Radu :D , nisam odavno :mrgreen: (hmmm...ako je to rade na kojeg mislim...da, kao da ih malo ima :lol: :lol: :lol: )
yoke

PostPostao/la the_bebe » 04 lis 2012, 10:06

Mislim da ne postoji mogučnost da sam odradiš kalibraciju mikrofona...barem ne točnu...
Ipak bi bilo najbolje da pošalješ mikrofon nekom tko ima adekvatnu i kalibriranu opremu da to odradi za tebe jer se ovi behringerovi mikrofoni jako razlikuju jedan od drugoga a ti nemaš pravu referencu za odraditi kalibraciju...
Ovaj link šta sam ti poslao ekipa radi stvarno prva liga i imaju bolesno dobru opremu na kojoj vrše kalibriranje,ako se dobro sječam oni ponavljaju proces kalibriranja 3 puta i uzimaju srednju vrijednost i to ti šalju kao kalibracijski file...
Možeš se probati igrati i sam ali su rezultati upitni... :)
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la yoke » 04 lis 2012, 10:59

Mislim da i je to neisplativo...
Sad sam im poslao mail...vezano za cijenu i postarinu...
ali ako je cak i 55$ s njihovom posatrinom prema hr, ja moram nasu i to me sve skupa dodje oko 420kn...

A ne znam...
Pitanje je koliko mi je uopce precizno mjerenje potrebno ;)

Pokusat cu usporedbom mog i kalibriranog...
ako mi bude trebalo bas ultra, uvijek mogu posuditi od prijatelja mikrofon na par dana...a ovaj moj cisto za prvu ruku ;)
yoke

PostPostao/la Notax » 04 lis 2012, 18:53

yoke je napisao/la:hvala Notax...ali ni ovi nisu daleko odmakli :lol:

koliko sam skuzio, Rade je opisao ono sto sam i ja planirao...Izmjeriti odzive istog drajvera (doduse on je napisao dva drajvera :lol: ) s referentnim i EMCom i to je to ;)

Kad uhvatim vremena, malo cu maltretirati Radu :D , nisam odavno :mrgreen: (hmmm...ako je to rade na kojeg mislim...da, kao da ih malo ima :lol: :lol: :lol: )

Naravno da nisu odmakli, kada je upitna svrha takvih akcija za amatersku primenu. Probaj da pročitaš opet, spooorije, pažljivije i temeljnije. Obrati pažnju na postove člana andrics.
Pri tome, poređenjem 3 kom. ECM8000 i 2-3 komada drugih dobrih mikrofona može da se izvuče prilično tačna linija odziva, na osnovu koje se uradi kalibracioni fajl. Sigurno će biti unutar +/-1 dB na području 50 Hz do 6-7 kHz a možda i unutar +/- 0,5 dB. To je više nego dovoljno, s obzirom kakav cirkus pravi prostorija u kojoj se vrše merenja, i kakvi su razni drugi uticaji u sistemu, da ih ne nabrajam.

Treba znati bitnije stvari vezane za projektovanje zvučnika. A zatim i razne cake kod merenja da bi se predupredile mane prostorije i mernog sistema.
Npr. pogledaj odzive koje si dobio. Prvo si napravio kutiju da ti se sviđa kako izgleda, a onda moraš da se suočiš sa svim manama tog dizajna koje su uticale na haos u odzivu visokotonca i bass-a.
Početak pada odziva na visokom je 5,6 kHz što se poklapa sa gornjom ivicom koja je na oko 61 mm od centra, dok se ponor povećava daljom gornjom ivicom i bočnim ivicama koje su 95 mm od centra (3,6 kHz).
U bass kutiji ti je najduža stranica oko 75 cm, i nije dovoljno dobro učvrćena pa imaš taj ponor na 230 Hz (stranica kutije je 1/2 talasne dužine) a malo niže pik, pa ispod opet rupu (stranica kutije je 1/4 talasne dužine).
Kada se već igraš sa merenjima, probaj sledeće --> napravi "okvir" koji će biti u ravni sa prednjom stranom kutije tako da je centar visokotonca od ivica barem 25 cm (1375 Hz). Onda izmeri odziv.
Ironija sudbine je što bi za visokotonac bila najbolja "ravna" kutija (ista prednja ploča).. Tako da je unutrašnja širina 26 cm, spoljna 32 cm, a visokotonac gore smestiš tako da je blago asimetričan, i da je centar udaljen od jedne bočne strane -> 175 mm, o druge bočne 145 mm i gornje ivice 120 mm. Tako se dobije blaži pad koji kreće od 2,86 kHz i veći je prema nižim frekvencijama, a to se uklapa i u zamišljenu reznu frekvenciju. Elektronski filter II reda u zbiru sa ovim padom zbog "akustičkog ponora" oko ivica kutije daje ukupni akustički pad koji je veći, reda 18-22 dB/oct....i sve je baš na pravom mestu.

Ne znam koliko je nerazumljiv text, ali je poenta da je oblik i konstrukcija kutije od velikog uticaja na odzive jedinica, i da kod osmišljavanja projekta unapred treba ukalkulisati veći broj faktora da bi posle x-over bio jednostavniji, i zvuk što bolji. Jednice bi trebalo meriti, svaku pojedinačno, na velikim tablama. Kada se dobiju odzivi, osmišljava se kutija. Zapremine na osnovu T/S parametara i izabranih koncepcija rada, a oblik kutije uzimajući u obzir: realni frekv. odziv, rezne frekvencije, red filtera, i sve ostale akustičke zakonitosti prostiranja zvuka, kao što je baffle step efekat, fazna usklađenost jedinica, itd.
E=mC^2 +/-3dB
Notax

PostPostao/la yoke » 05 lis 2012, 09:30

Hvala Notax...
pogledam kad uhvatim malo vremena
za prvu kutiju ikad sastavljenu ja zadovoljan :lol:
pogledam sve ovo i vidim sta se moze korigirati :mrgreen:
yoke

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži