Software

Re: Software

PostPostao/la Imagine » 12 lis 2012, 16:12

yoke je napisao/la:Mislim da i je to neisplativo...
Sad sam im poslao mail...vezano za cijenu i postarinu...
ali ako je cak i 55$ s njihovom posatrinom prema hr, ja moram nasu i to me sve skupa dodje oko 420kn...

Njemačka ti je bliže ? :)
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.hr&sl=auto&tl=en&u=http://lasip.hifi-selbstbau.de/index.php%3Fpage%3Dshop.product_details%26flypage%3Dflypage.tpl%26product_id%3D19%26category_id%3D9%26option%3Dcom_virtuemart%26Itemid%3D64%26vmcchk%3D1%26Itemid%3D64&usg=ALkJrhhnZWZIC_OZi1r2qWrFNDrgYUkAZw

Najpametnije mi se čini da to prodaš i naručiš kalibrirani...

Ako naručuješ iz Amerke , zamoli ih da ti na deklaraciju stave vrijednost samog mikrofona i poprilična je vjerovatnost da če proči 'carinu' ;) Za max 10 dana ti dođe mikrofon s malim USB stikom i spreman si za rat s zvučnicima ili prostorijom... :mrgreen:

yoke je napisao/la:A ne znam...
Pitanje je koliko mi je uopce precizno mjerenje potrebno ;)

Pokusat cu usporedbom mog i kalibriranog...
ako mi bude trebalo bas ultra, uvijek mogu posuditi od prijatelja mikrofon na par dana...a ovaj moj cisto za prvu ruku ;)

Na netu ima generičkih kalibracijskih fajlova koji su dovoljno dobri no 'odazivi' tih mikrofona ovise samo o sreči / za nekakvu ozbiljnu audio upotrebu to poprilično varira..

500 komada
http://translate.google.hr/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=hr&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fdiylautsprecher.de%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D367%3A500-mikrofonkalibrierungen-eine-uebersicht%26catid%3D36%3Asoftware--messtechnik%26Itemid%3D66

85 komada
http://www.cross-spectrum.com/weblog/2009/07/

EDIT: ovi linkovi če me dokrajčit :-/
Imagine

PostPostao/la yoke » 18 lis 2012, 12:10

nisam bio ovdje neko vrijeme...
riknuo mi PC :lol: :lol: :lol:
pa ne mogu nista raditi po pitanju zvucnika...
vise se ne opterecujem s onom rupom oko 4Hz jer koliko sam skuzio vecina zvucnika ju ima :lol: :twisted: :lol:

pokrenem se opet kad osposobim PC...

@ imagine hvala za linkove...za njemca nisam znao...ustvari,znao sam ali sam zaboravio...cak mislim da mi je prijatelj uzeo kod njega kalibrirani set :twisted: (ja nisam bio toliko pametan :twisted: )
yoke

PostPostao/la yoke » 10 stu 2012, 11:00

Evo me opet...
malo sam se zabavljao...pokusavao skuziti kako se rade mjerenja u arti i holmimpulse

nakon nekoliko klasicne zafrkancije s insatlacijom, holmi hoce raditi pa nece rditi, isto tako i arta, kao da bucaju jedan drugog...pa nekoliko neuspjelih mjerenja gdje arta izbacuju neke rezulatate koji cak i nisu bili losi, da bi nakon po ure takvog mjerenja skuzio da mikrofonsko pretpojacalo nije ukljuceno...pa se pitam sto je uopce mjerila...i tako...
super zabava za kisne dane :mrgreen:

evo jedan graf...iz HOLMI-a...
za razliku od prethodnih ukljucen je smoothing 1/3 i 1/6
pa mi cak i ne djeluje lose :mrgreen: .. s obzirom da mi je prostorija s golim zidovima

PITANJE : kako znati dali treba okrenuti fazu na drajveru ?
kao prica je , ako je skretnica 2reda L-R, onda se zarotira +/- na npr. visokotoncu...

Sto ako je 2.5 sistem, gdje srednji nema low pass vec samo bass ima hi pass rez, 2reda L-R ?

smoothing 1/3

slika

smoothing 1/6

slika
yoke

PostPostao/la yoke » 18 stu 2013, 20:28

Notax je napisao/la:Treba znati bitnije stvari vezane za projektovanje zvučnika. A zatim i razne cake kod merenja da bi se predupredile mane prostorije i mernog sistema.
Npr. pogledaj odzive koje si dobio. Prvo si napravio kutiju da ti se sviđa kako izgleda, a onda moraš da se suočiš sa svim manama tog dizajna koje su uticale na haos u odzivu visokotonca i bass-a.
Početak pada odziva na visokom je 5,6 kHz što se poklapa sa gornjom ivicom koja je na oko 61 mm od centra, dok se ponor povećava daljom gornjom ivicom i bočnim ivicama koje su 95 mm od centra (3,6 kHz).
U bass kutiji ti je najduža stranica oko 75 cm, i nije dovoljno dobro učvrćena pa imaš taj ponor na 230 Hz (stranica kutije je 1/2 talasne dužine) a malo niže pik, pa ispod opet rupu (stranica kutije je 1/4 talasne dužine).
Kada se već igraš sa merenjima, probaj sledeće --> napravi "okvir" koji će biti u ravni sa prednjom stranom kutije tako da je centar visokotonca od ivica barem 25 cm (1375 Hz). Onda izmeri odziv.
Ironija sudbine je što bi za visokotonac bila najbolja "ravna" kutija (ista prednja ploča).. Tako da je unutrašnja širina 26 cm, spoljna 32 cm, a visokotonac gore smestiš tako da je blago asimetričan, i da je centar udaljen od jedne bočne strane -> 175 mm, o druge bočne 145 mm i gornje ivice 120 mm. Tako se dobije blaži pad koji kreće od 2,86 kHz i veći je prema nižim frekvencijama, a to se uklapa i u zamišljenu reznu frekvenciju. Elektronski filter II reda u zbiru sa ovim padom zbog "akustičkog ponora" oko ivica kutije daje ukupni akustički pad koji je veći, reda 18-22 dB/oct....i sve je baš na pravom mestu.

Ne znam koliko je nerazumljiv text, ali je poenta da je oblik i konstrukcija kutije od velikog uticaja na odzive jedinica, i da kod osmišljavanja projekta unapred treba ukalkulisati veći broj faktora da bi posle x-over bio jednostavniji, i zvuk što bolji. Jednice bi trebalo meriti, svaku pojedinačno, na velikim tablama. Kada se dobiju odzivi, osmišljava se kutija. Zapremine na osnovu T/S parametara i izabranih koncepcija rada, a oblik kutije uzimajući u obzir: realni frekv. odziv, rezne frekvencije, red filtera, i sve ostale akustičke zakonitosti prostiranja zvuka, kao što je baffle step efekat, fazna usklađenost jedinica, itd.

evo uhvatio vremena da se poigram s ovom samogradnjom, pa neletio na ove ''strare'' postove
pa da ne ispadne da sam nesto radio napamet
normalno proje nego sam se upustio u izradu, gledao sam sto napraviti i da, napraviti nesto sto ce mi se vizualno svidjati...
:mrgreen:
kutija je radjena u slojevima od dva razlicita materijala radi razlicite rezonantene frekvencije oba materijala
koliko to ima smisla ili ne nije bitno
koristio sam MDF i sperplocu od breze
kod dizajna kutija sam se trudio drzati zlatnog reza
u unutrasnjosti kutije nema paralenih stranica
unutrasnjos je napravljeno valovito (opet koliko imas misla nema veze)
obe kutije su izrazito krute, cvrste, ne roziniraju na niskim frekvencijama...
sto se tice defrakcije oko kantuna kutije
tu sam mozda mogao drugacije
ali ima dosta primjera dobro zvucecih kutija gdje to nije problem (avalon, willson...pa rekoh necu se ni ja opterecivati)
gledajuci, citajuci knjigu , kuharica za izradu zvucnika...bila je fotka kako razlciiti oblci kutije utjecu na lom

slika

na osnovu toga sam zakljucio da sam ipak na pravom putu...
opet mozda grijesim, ali sad je kasno za to...
a ionako ovo su mi ipak prvi zvucnici

udaljenost medju drajverima je napravljena po knjizi, ovisno o reznoj frekvenciji skretnica (vise manje...)
drajveri su smaknuti i postavljeni da se slusa s udaljenosti od 2.5m

onaj ponor na 230Hz nije radi dimenzija kutije ni njene slabe ukrute vec radi refleksije prostorije (udaljenost zvucnika je bila oko tih 75cm od bocnog zida)

rupa koju sam imao na prvom grafu, prilikom snimanja cijelog frekvencijskog opsega je bila jer sam stavio skretnice drugog reda na cca2,5kHz a da sam pri tome dva puta okrenuo fazu a da toga nisam ni bio svjestan...prvo na pojacalu a zatim unutar skretnice...genijalac...desi se i najboljima... :mrgreen:

i tako...idem dalje raditi na njima..mozda su teski promasaj, mozda sviraju kao PC zvucnici od 5kn ali bar mi se svidjaju :lol:
ja sretan

valjda ce biti neka prilika da ih svi poslusate i donesemo zajdnicki zakljucak koliko sam pogrijesio prilikom izrade :mrgreen:

bjezim dalje...trebam rezati furnir

by the way...meni zadnje mjereni/postani graf uopce ne izgleda lose...ali dobro, ja sam ipak pocetnik pa vjerojatno ne vidim skrivene zamke :mrgreen:
(ipak je mjereno u stanu s golim zidovima, podovima bez tapeta, cak i bez koltrina....)
yoke

Prethodna

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.