Sansui AU317 II

Sansui AU317 II

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 18:32

Evo upravo sam zavrsio rad na ovom "malom" pojacalu, i svaki put se nacudim koliko je ovo "malo" pojacalo veliko! Veliko po zvuku kojeg odasilje! Iako kada se malo bolje pogleda njegova unutrasnjost, odmah upada u oci veliki trafo, kojeg bi danas stavljali u HT receivere koji se pompozno hvale sa 7 x 140W, a ovo malo pojacalo je deklarirano sa samo 60W po kanalu. Moram napomenuti da ovaj model 317 II razlikuje se od obicne 317-tice sto je izlaz jaci 10 wati, a to se dobilo vecim naponom napajanja sa + - 42V na +- 47.5V.
To mi je malo i pomrsilo racune, jer sam na zalihi imao fantasticne Nichicon KG Gold Tune 10000uF / 50V sa solder lug terminalima, a koje fantasticno pashu u obicnu 317icu, no ovdje bi bilo rizicno ih staviti, pa je izbor pao na BHC Silt Foil 10000uF / 80V, nista manje kvalitetni kondici, ali sa snap in terminalima koje je trebalo adaptirati.... no ajmo prvo redom...
Kale021

Re: Sansui AU317 II

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 18:37

Prvo sto mi je upalo u oci, strasno korodirani RCA konektori.

slika

I nije bilo druge nego ih odlemiti, ocistiti u ultrazvucnoj kadici, i onda ispolirati. I evo rezultata:

slika

desni je stari, a lijevi je stari ali ispolirani :mrgreen:

Klasika i sa speakers selektorom...otvorenog tipa pa se nakupilo korozije, prljavstine, masnoce...

slika

i evo ocisceno....

slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 18:46

A vidite ovaj detalj...

slika

Ovo se desi kada se kod lemljenja previse ugrije stopica, i onda dolazi do taljenja izolacije, pa na kraju samo licne drzu kabel sto na kraju izaziva prekid kabela...

Trebalo je odlemiti selector, a to nije bas jednostavno:

slika

Sve ove pinove treba odlicno ocistiti od lema, jer ako samo malo ostane lema, dolazi do ostecenja lemnog mjesta, a opet ne moze se beskrajno grijat lemno mjesto jer tada se lako moze desiti da se odljepi bakreni vodic od pertinaksa uslijed prekomjernog grijanja....

I evo selektora skupa sa dva preklopnika spermnih za rastavljanje i ciscenje:

slika

a evo i samog selektora:

slika

te prekidaca

slika

moram kazati, da iz meni zaista nepoznatog razloga, nemam sliku ociscenog selektora (valjda godine vec cine svoje ;) ) ali evo imam sliku ociscenog preklopnika

slika

no vjerujte mi na rijec, da se isto tako i selektror sada sjaji :D
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 18:53

Evo i volume pota rastavljenog...

slika

slika

ali opet isto... na zalost zaboravio uslikati stanje nakon kure podmladjivanja....

Da bi se moglo normalno pristupiti Tone control board i Phono predpojacalu, potrebito je i odlemitiova tri flat kabela (dva ova dolje i jedan pokraj volume pota.

slika

Na njih treba uvijek obratiti paznju jer se zna desiti da jedan vod ili vise njih puknu, pogotovo ako nisu provuceni kroz rupu do izolacije.
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 19:03

Evo izlaznog para tranzistora... origgigi Sankeni

slika

no kako se vidi, termalna pasta se plastificirala, i tako je umjesto toplinskog provodnika postala toplinski izolator... treba to rastaviti i ocistiti.

slika

No kad sam skinuo hladnjake, uocio sam da i u TO3 socketima ima te termalne paste! Pa stoga treba ici tezim putem; odlemiti TO3 sockete, i dobro ih ocistiti, prvo uljnim razradjivacem, pa onda u ultrazvucnoj kadici

slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 19:15

I po zlu cuvena "klasika"... prokleto ljepilo koje nakon ovolikih godina izaziva koroziju na elementima

slika

i ocisceno....

slika

zaboravio sam se ispricati na kvaliteti ponekih slika, jer npr. ove su slikane mobitelom, a moja Konica Minolta je bila iz nekog razloga odlucila odmarati se neko vrijeme (prestal raditi, pa iz cista mira ponovno proradila!).

Evo ga... ova ploca je sredjena...

slika

Upadaju u oci ovi narancasti elektroliti... to su Nippon Chemicon elektroliti 125°C, no ostali su ELNA SilmicII

slika

Na ovoj gore slici, vidi se da su i zenerice mijenjane, cisto preventivno... vidu se i dva stara (plava) trimmera koja na ovoj slici nisu mijenjana (DC Offset - fino podesavanje) naime nisam imao tu vrijednost, pa su promijenjeni kada su kasnije pristigli.
Takodjer su i mijenjani odredjeni Fusible resistors, kao i nekoliko small signal tranzistora.
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 19:27

A evo i glavne ploce sa donje strane, nakon sto je ociscena od starog kalofonija, prelemljena i namazana novim slojem kalofonija

slika

e sad dolazimo i do rada na adaptiranju ovih BHC elektrolita...

slika

kao sto se da vidit, odlicno su sjeli, ali trebalo je tu posla da sve bude kako treba... evo ih malo u krupnijem kadru

slika

njih sam isto morao zaljepiti ljepilom jer da se ne prenosi sila naprezanja na zalemljene snap in terminale, a kako su spojeni sa donje strane vidi se ovdje:

slika

Naime stari elektroliti su bili isto tako snap in ali sa cetiri pina, od kojih su dva samo radi mehanickog ucvrscenja, no oni su bili veceg razmaka nego ovaj BHC, pa je trebalo rupice adaptirati na prihvat ovih...
Ovaj bijeli kratkospojnik je stavljen zbog toga sto je pin od elektrolita koji ide na mase bio opasno blizu plusa, pa sam na tom mjestu bakrenu vezu skinuo, i postaio ovaj kratkospojnik (posrebreni bakar u teflonu). Mozda je moglo i bez toga, ali nekako bi bio nervozan da nisam to napravio tako :)
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 23 sij 2013, 19:29

Sada je u fazi testiranja... pa cu zavrsne slike postati sutra ili prekosutra...
Kale021

PostPostao/la sonny » 23 sij 2013, 22:23

Vrhunski posao kao i obično...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la tom_hifi » 23 sij 2013, 23:14

sonny je napisao/la:Vrhunski posao kao i obično...

Teško nešto manje i očekivati :)
tom_hifi

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.