Jeftin trik

Jeftin trik

PostPostao/la Mate » 25 sij 2013, 00:24

Dakle, da ne ispadne da samo tu i tamo podjebavam ovdje na forumu kao Roko ;) , evo malo sam nešto i radio jučer i danas.

Kako već duže vrijeme DIYarim po kući, vrše se neke prepravke i remonti, sve sam bez meštara, nema se vremena za ovaj hobi.
No kako je u projektu obnove i dnevna soba, koja je pretrpila generalku doslovno od poda do stropa, ide i nešto drukčiji raspored namještaja, čime mi trebaju novi zvučnici.
Zvučnici idu na kamin. Znači moraju biti shelf tipa. Kamin se ne koristi, te u njegovo ždrijelo stane sub.
Sve to se mora uklopiti u refrešani dnevi boravak, i mora dakako zadovoljiti "silu nečistu" zvukovno i likovno.
Ozvučenje mora pokriti potrebe zvuka TV-a jer je originalan zvuk nove plazme katastrofalan.
Također ozvučenje mora zadovoljiti povremene glazbene potrebe spomenute "sile n."

Ovo što slijedi nema veze s ovim likovnim dijelom, ovo je dakle samo prototip, tj testni par.
Cheap trick http://lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm?http://lautsprechershop.de/hifi/ct237_en.htm je provjeren i nahvaljen projekt, a kako imam baš te drivere TB W4-1320 odluka je pala da se pokuša s time.

Za rješenje "likovnog" dijela tj WAF-a ujedno i u potrazi za visokim soničnim rezultatima, dugo sam razmišljao o izvedbi škatule od drugih materijala umjesto drvnih derivata.

I sad imam konačno ideju od čega (neka zasad ostane tajna), no prije realizacije ipak zahtjevnog projekta kako čete nadam se imati priliku vidjeti, potrebno je ipak taj "jeftin trik" testirati, u realnim uvjetima, da vidim hoću li ostvariti potreban nivo zvuka u prostoriji 4 x 5 metara. Sa subom koji bi trebao pokriti fundamente do kojih 120Hz, nadam se da će to biti moguće.
Ideja je inače da za slušanje tv-a i tišu glazbu sub uopće ne radi.

Evo konačno i testnih uzoraka.
Niklad u životu nisam napravio nešto ružnije i neurednije. Nikad lošiji materija za kutije nisam upotrebio. Neki lagani šper od neke ambalaže debljine 15mm.
Nikad u životu nisam brže napravio neke kutije, Nikad u životu ih nisam spajao čavlima i ljepio silikonom.
Nikad ... sve do sada.
Dakle trebalo mije točno sat vremena po kutiji plus još jedan sat dok je montiran zvučnik i sve ostalo.

Nikad u životu nisam čuo tako dobar zvuk iz tako škletih škatula:

Prva kutija je napravljena jučer i odmah isprobana
chtrck1.JPG
chtrck1.JPG (85.42 KiB) Pogledano 11452 put/a.

Drugu sam odradio danas,Nestalo je i materijala,...
chtrck2.JPG
chtrck2.JPG (79.72 KiB) Pogledano 11452 put/a.

... pa sam umetao zakrpe
chtrck3.JPG
chtrck3.JPG (77.92 KiB) Pogledano 11452 put/a.

Nestalo i vijaka, pa su poslužili i čavli
chtrck4.JPG
chtrck4.JPG (52.21 KiB) Pogledano 11452 put/a.

Evo i druge samo što nije.
chtrck5.JPG
chtrck5.JPG (84.77 KiB) Pogledano 11452 put/a.

Ništa nije kako bi trebalo biti, što se tiče izrade, materijala, o završnoj obradi da ne govorim.
Zvuk je fenomenalan.
Nije mi jasno je li taj mekani materijal doprinosi zvuku na bolje ili na gore.
Za sada nema sklopa za peglanje f krivulje tamo negdje oko 5khz ali ne čini mi se da je potreban.

Inače ove kutije preporučam Khadgaru, on se tuži na nedostatak prostora u svojem sobičku. Također mogu poslužiti kao desktop kutije uz PC. Sub na blizu i manji prostor uopće ne treba.

Priča se nastavlja....uskoro
Mate

Re: Jeftin trik

PostPostao/la midruzin » 25 sij 2013, 07:49

Slažem se s Matom. Od puno zvučnih kutija od različitih materijala, koje sam tijekom svog života napravio, najviše su mi ostale u sjećanju jedne kutije od špera s Philipsovim (oko 8l) koje sam s pojačalom TBA-810S eksperimentalno izradio koncem 70-tih godina za prijatelja. Napravio sam ih od špera 10 mm, jer tada debljeg nisam mogao nabaviti. Iako sam stranice ojačao, zbog tankih stijenki primjetno su rezonirale (ali vrlo ugodno) i zvučale su zaista posebno. Bile su izrazito toplog štiha i mekanog opuštajućeg zvuka, pogodnog za duže slušanje. Uostalom, nisu bez veze puno starih cijevnih koncertnih radia i muzičkih ormarića bili izrađeni od špera različitih debljina.
midruzin

PostPostao/la s@ki » 25 sij 2013, 07:56

ja cu popizdit :) imat cemo ih nekoliko..hahaha...jedan cheap trick projekt je kod schultza,nedavno sklopljen,moj je jos zasad u daskama :) ok,razliciti projekti,al i dalje cheap trick :)
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la joe dalton » 25 sij 2013, 23:56

Kad smo vec kod jeftinih trikova da li je neko probao CT235?
@Mate - zgodan projekt, pratim napredak sa zanimanjem
joe dalton

PostPostao/la Mate » 26 sij 2013, 14:13

Obavio sam prvu probu u prostoru.
Prostorija je još prilično prazna, nema namještaja, nema zavjese, tako da je razina reverberacije koja prelazi u jeku znatna. Već se i kod običnog razgovora osjeća jeka, tako da test nikako ne može dati zvukovno prihvatljive rezultate.
Ali to sam znao unaprijed, međutim moje iskusno uho :lol: može čuti čega tu sve ima nema.

Osim prazne sobe, druga nezgodna stvar je ta da TV nema audio izlaz osim izlaza za slušalice (ima još hdmi i SPDIF - optički). Znači u finalu zvuk treba vući sa optičkog na DAC što će vjerujem dati best rezultat.
Sami zvučnici u ovoj sobi dobrano krešte. Izlaz slušalica očito ni impedancijski ne zadovoljava ulazu pojačala pa je bas još više ugušen.

Kasnije sam ubacio bafle-step filter na liniji signala (umjesto korekcije na samom zvučniku) i time sam dobio bolje izbalansirani output.
Probao sam još CD-om kao izvorom zvuka i to je več bilo mnogo bolje.
Definitivno će trebati sub da tijelo glazbenog fundamenta bude kako treba. No za TV zvuk i lagano slušanje glazbe i malci sad već dobro odrađuju posao.

chtrck6.JPG
chtrck6.JPG (57.79 KiB) Pogledano 11310 put/a.

Moram ubaciti i jednu sliku za Edisona. On voli more :lol:
chtrck7.JPG
chtrck7.JPG (77.4 KiB) Pogledano 11310 put/a.

E sad, "iskusno uho" je čulo šta je trebalo čuti, međutim oštro oko "Sile" je vidilo što je vidilo i tu je sad problem.
Ona oće čistu plohu kamina. Za TV je već nabavljen nosač kojim će se isti prikeljiti na zid iza, i koji cm više.

S ovim prototipskim kutijama, vidili smo formu, veličinu, i položaj (i zvuk). Konačni zvučnici bi trebali biti izrađeni od "kamena". Već sam pronašao kamen 2 cm, iste boje kao gornja ploča kamina, ali "gospodji" se ne svidja vidjeti te blokete na kaminu. :twisted:
I šta sad.?
Osim toga već sam spomenuo da sam iznenadjen zvukom ovih škatula od laganog špera. Teški materijal kao kamen bi po svim očekivanjima trebao neutralizirati sve neželjene vibracije i dodatne koloracije. Sad sam i sam u dilemi.
Za precizno rezanje kamena i ljepljenje neće biti problema, to sam već riješio (misaono). Otvoreno pitanje je bušenje rupa za driver, upuštanje, kao i i rupa za BR. Ali i za to sam spreman napraviti specijalne naprave s vidija oštricom i onda pod vodu pa vrti vrti.

I šta sad?
U DIYerskom duhu treba isprobat to sa kamenom, bemu sunce žarko.
Mate

PostPostao/la audio kutak » 26 sij 2013, 15:14

mate, pazi da ti bolja polovica ne iskoristi te "kamene spikere" za neku dekoraciju u dvorištu! :mrgreen:

ps.ta špera ima baš lijep dizajn.... ;)
Zadnja izmjena: audio kutak; 27 sij 2013, 21:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la bepone » 27 sij 2013, 19:38

odlican zvuk, istina, nebi covjek nikad reko ka dih vidi. zagladjeni su ne vriscu na visokima, jako ugodni! malo manje osjetljivi, pitaju amp od 10-20W..ja sam moje od medijapana pa bi se moglo rec da su driveri kvalitetni (BANANA VLAKNA, mores ih i pojest kad si gladan :lol: )
jure je stavio i mjerenja, na onom forumu, tema "allrangeri 4" tang band"
bepone

PostPostao/la Mate » 27 sij 2013, 21:00

U garaži su mi svirali zaista besprijekorno. U ovoj velikoj prostoriji to nije slučaj već i radi stanja iste kako sam već napisao.
Tako su u ovoj veliki prostoriji visoki pošli u milu majku, ima tu i "sibitalizacije" a što je najgore "Ona" ih se dohvatila, dere Colonija sve u šesnaest. Na brzinu sam ubacio jedan sub u kamin da ih ne podere. :lol:
I još me pita "A pa što ako se pokidaju, ali ne moš nabavit druge?"
Bemti vlaško-zadarsko :x nabavit ću ja dvije po 20 za tebe jednu...
Mate

PostPostao/la sonny » 27 sij 2013, 21:22

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la pamook » 27 sij 2013, 23:33

:lol: :lol: :lol: :hail:

"mijenjam zenu za dva manja terijera" :lol:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.