Prilikom dolaska u Zadar i posjete mojoj radioni, Dean je sa sobom donio 2 komada ISOPHONE 12" zvučnika (AlNiCo) i posudio mi ih za probe.
Nakon kratke probe, mogu reći da je njihov zvuk, svjež, s potpuno (do sada) nepoznatim i novim karakterom i za moj ukus najbolji što sam čuo za ozvučavanje akustičnih instrumenata!
Probao sam ih pričvršćene samo na prednju ploču (bez kutije, pa je donji dio spektra malo potisnut i tih, normalno!), sa pojačalom koje sam već imao dovršeno (
viewtopic.php?f=40&t=689), ali karakter srednjih i visokih tonova je puno bolji od zvuka svih zvučnika specijaliziranih za akustične instrumente novije proizvodnje!
Nisam do sada imao iskustva sa ISOPHONE zvučnicima za kućno slušanje glazbe uopće (koristili su se za audio-konzole više klase '50-ih i '60-ih godina u uređajima proizvedenim u W-GERMANY, uz dodatak visokotonaca), a nemam niti nekih podataka o njima.
Usporedio bi ih sa američkim zvučnicima CLETRON (iz istog perioda, a namjenjenim za ozvučavanje orgulja), ali su neusporedivo bolji od njih u reprodukciji visokih tonova!