Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Roko » 26 kol 2013, 20:20

zendral je napisao/la:Pozdrav,
Elvise mislim da bi ovo bilo dobro : http://www.electronic-center.hr/product ... ts_id=1133
Piše da je 99%, a na mojoj flaši doma piše 96% , cijena nije velika.

Taj je odličan za čišćenje, napr. kontakata (chincheva, kliznih površina potova itd.). Tko zna, možda bi dobro poslužio i kao otapalo, trebalo bi isprobat.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Backo » 26 kol 2013, 22:28

Roko je napisao/la:
Elvise mislim da bi ovo bilo dobro : http://www.electronic-center.hr/product ... ts_id=1133

Taj je odličan za čišćenje, napr. kontakata (chincheva, kliznih površina potova itd.). Tko zna, možda bi dobro poslužio i kao otapalo, trebalo bi isprobat.

..upravo s takvim isopropanolom sam si neki dan prije nego sam uhvatio se farbati po pojačalu,primjetio zaprljanja na štampanoj ploči s donje strtane pojačala,počistio istim i štapičima za uši(potrošio jedno 20-setak kom)jel se nakupila žutosmeđkasta ljepljiva masa,pa nakon ovog s dotičnom tekučinom je sad kao iz butige :-) ..odlična stvar za čišćenje!
Backo

PostPostao/la elvis » 27 kol 2013, 09:05

Hebiga nisam pametan, zapravo nemam pojma o svim tim raznim tipovima alkohola. U upiti stoji da treba biti:

• 1 x 100cc Ethanol. Methanol or Methylated Spirits

... pa bi se ja držao toga. Zicer je zicer, ipak ovo radim prvi put.
elvis

PostPostao/la sstrsat » 27 kol 2013, 09:47

Mate je napisao/la:Po meni veći problem može biti u pogađanju debljine "suhog filma" nakon što bude nanešen na foliju. Pod "suhim filmom" se podrazumijeva osušena "boja" (elvamid u ovom slučaju).O debljini ovisi konduktivnost, a debljina će ovisiti o gustoći smjese i načinu nanošenja.
Je li negdje u uputama navedena debljina elvamida na foliji?

Ovo ca je Mate navel o debljini (a mozemo tu govorit i o el. otporu i o tezini, sve je to zapravo povezano) bi moglo bit itekako bitno. Govorin malo napamet jer tu siguro ima podosta konstruktorsko / proizvodjackih tajni do kojih su proizvodjaci dugotrajnim razvojem dosli a pitanje je koliko je tih informacija (i njihova tocnost) uopce dostupno diyerima.
Ajmo dalje napamet rec da mozda sam iznos elektricnog otpora premaza nije po apsolutnoj vridnosti toliko bitan ali da bi debljina (tezina) premaza mogla imat odredjeni uticaj na elasticnost membrane pa samim time i na njezino akusticko ponasanje. Taj uticaj zapravo siguro postoji samo je pitanje koliki je on a o tome zasad u nedostatku informacija mozemo samo nagadjat. Da se tu radi o samo jednom mono zvucniku mozda ni to ne bi imalo neki veci znacaj ali kod dva zvucnika za stereo sistem bi moglo bit od odredjenog znacaja.
Tako da mozda stvarno ne bi bilo lose porazmislit o nekom mjernom sistemu koji bi osigurao nanosenje jednakog premaza kod obadvi membrane.

Postavlja se pitanje ca mjerit. Mjerenje debljine ili gustoce ili tezine premaza je moguce kako je vec Mate navel sa tim profesionalnim spravama ali kako toije bas dostupno onda ce se virovatno tribat oslonit na neke diy nacine. Vaga bi barem teoretski mogla doc u obzir ali jako dvojin oko preciznosti vage (barem takve koja bi bila dostupna) pri mjerenu takvih ekstremno malih tezina.
Mozda bi ipak bilo najbolje tu porazmislit o mjerenju otpora. Ako se uzme (virovatno dovoljno tocna) pretpostavka da je otpor premaza proporcionalan debljini (pa time automatski i gustoci i tezini) onda bi jedan takav sistem mjerenja najvirovatnije bil u stanju osigurat dovoljnu tocnost za postic barem pribliznu jednakost obadvi membrane. Plus ca bi takav pristup omogucil mjerenje i dok je premaz u tekucem stanju tako da bi prije njegovog susenja bilo moguce izvrsit eventualno potribne korekcije. Naknadne korekcije na vec suhom premazu bi lako moguce donile vise problema nego koristi.
OK, mjerenje tako visokih otpora ima svojih caka ali sve je to ipak rjesivo. Ako vec klasicni digitalni ommetar to ne bi mogal mjerit, uvik se moze pripremit nesto sastavljeno od opampi sa FET ulazima (instrument amplifiers). Cak i sama apsolutna tocnost takvog mjernog sistema nije od nekog veceg znacaja jer bi se tu zapravo radilo o komparativnim mjerenjima za postic jednakost obadvi membrane. Dovoljno bi bilo ocitat toliko i toliko "necega" :lol: i postic da to bude isto za obadvi membrane.
Mozda najveci problem bi tu bil spoj mjernih elektroda sa samim premazom ali i to je rjesivo na vise nacina. Da li kakvim kopcicama koje bi drzale elektrode ili samom tezinom elektroda ili nekim trecim nacinom....
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Mate » 27 kol 2013, 10:03

Gustoća "suhog filma" ne bi trebala biti upitna jer kad alkohol ispari opet ostaje osnovni materijal koji je bio i prije otapanja.
Samo ovdi je folija toliko tanka da debljina filma može biti značajnog utjcaja na samu težinu.
Ovo je definitivno najzamršenija operacija . Drugo je pitanej koliko će utjecati na rezultat.
Nego ja postavljam i drugo pitanje. Da li je taj "vodljivi" sloj od toliko gigaohma uopće potreban. Koliki je otpor same folije?
Mate

PostPostao/la elvis » 27 kol 2013, 10:39

sstrsat je napisao/la:
Ovo ca je Mate navel o debljini (a mozemo tu govorit i o el. otporu i o tezini, sve je to zapravo povezano) bi moglo bit itekako bitno. Govorin malo napamet jer tu siguro ima podosta konstruktorsko / proizvodjackih tajni do kojih su proizvodjaci dugotrajnim razvojem dosli a pitanje je koliko je tih informacija (i njihova tocnost) uopce dostupno diyerima.
Ajmo dalje napamet rec da mozda sam iznos elektricnog otpora premaza nije po apsolutnoj vridnosti toliko bitan ali da bi debljina (tezina) premaza mogla imat odredjeni uticaj na elasticnost membrane pa samim time i na njezino akusticko ponasanje. Taj uticaj zapravo siguro postoji samo je pitanje koliki je on a o tome zasad u nedostatku informacija mozemo samo nagadjat. Da se tu radi o samo jednom mono zvucniku mozda ni to ne bi imalo neki veci znacaj ali kod dva zvucnika za stereo sistem bi moglo bit od odredjenog znacaja.
Tako da mozda stvarno ne bi bilo lose porazmislit o nekom mjernom sistemu koji bi osigurao nanosenje jednakog premaza kod obadvi membrane.

Postavlja se pitanje ca mjerit. Mjerenje debljine ili gustoce ili tezine premaza je moguce kako je vec Mate navel sa tim profesionalnim spravama ali kako toije bas dostupno onda ce se virovatno tribat oslonit na neke diy nacine. Vaga bi barem teoretski mogla doc u obzir ali jako dvojin oko preciznosti vage (barem takve koja bi bila dostupna) pri mjerenu takvih ekstremno malih tezina.
Mozda bi ipak bilo najbolje tu porazmislit o mjerenju otpora. Ako se uzme (virovatno dovoljno tocna) pretpostavka da je otpor premaza proporcionalan debljini (pa time automatski i gustoci i tezini) onda bi jedan takav sistem mjerenja najvirovatnije bil u stanju osigurat dovoljnu tocnost za postic barem pribliznu jednakost obadvi membrane. Plus ca bi takav pristup omogucil mjerenje i dok je premaz u tekucem stanju tako da bi prije njegovog susenja bilo moguce izvrsit eventualno potribne korekcije. Naknadne korekcije na vec suhom premazu bi lako moguce donile vise problema nego koristi.
OK, mjerenje tako visokih otpora ima svojih caka ali sve je to ipak rjesivo. Ako vec klasicni digitalni ommetar to ne bi mogal mjerit, uvik se moze pripremit nesto sastavljeno od opampi sa FET ulazima (instrument amplifiers). Cak i sama apsolutna tocnost takvog mjernog sistema nije od nekog veceg znacaja jer bi se tu zapravo radilo o komparativnim mjerenjima za postic jednakost obadvi membrane. Dovoljno bi bilo ocitat toliko i toliko "necega" :lol: i postic da to bude isto za obadvi membrane.
Mozda najveci problem bi tu bil spoj mjernih elektroda sa samim premazom ali i to je rjesivo na vise nacina. Da li kakvim kopcicama koje bi drzale elektrode ili samom tezinom elektroda ili nekim trecim nacinom....

Svjestan sam da je ovo možda najveća nepoznanica ovog projekta. Teško će se ikada moći napraviti 100% dva jednaka panela upravo zbog toga, no opet sa druge strane nadam se da je to na ljestvici kritičnosti na nešto nižoj ljestvici. Uzmimo u obzir da je 60 grama elvamida dovoljno za premazati 8 kvadratnih metara membrane. Ja ću rastopiti 8 grama elvamdida u 100 ml etanola. To bi značilo sa je ta tekućina koju ću dobiti dovoljna za premazati 1 metar kvadratni. Testni paneli imaju površinu od prilike 0,2 metra kvadratna, što će značiti da će na membrani nakon što ispari alkohol ostati cca 1,5 do 2 grama suhe tvrai tj. elvamida. Mislim da su ovo brojke koje ne bi trebale zabrinjavati, a isto tako govore koliko će konduktivni sloj biti zapravo super tanak, pa se bilo kakvo fizičko mjerenje vjerojatno niti ne može napraviti. Ostaje mjerenje otpora između dvije odabrane toče točne udaljenosti. Na membrani se stave dvije kovanice od npr. 20 lipa na udaljenost od npr. 2 cm i pokuša se izmjeriti otpor koji je na površini membrane između kovanica, itako se kovanicama šeta po ostalim delovima membrane i mjrei se "nešto" :). No pitanje je čime izmjeriti tako veliki otpor. Davorin mi je rekao da ima nešto čime ćemo to moći napraviti, no još to nisam vidio, pa o tomu kada dođe stroj do mene u radionicu. Sve to će se raditi na testno razvučenoj membrani na nekom okviru 20 x 20 cm (ili više okvira). Bumo vidjeli.... skužiti ćemo valjda ovaj dio priče...
elvis

PostPostao/la elvis » 27 kol 2013, 10:45

Mate je napisao/la:Nego ja postavljam i drugo pitanje. Da li je taj "vodljivi" sloj od toliko gigaohma uopće potreban. Koliki je otpor same folije?

Mislim da ne bi bio problem na čistu membranu dosevesti elektricitet, no isti bi se fokusirao oko bakrene ili alu folija koja je zadužena za dovođenje visokog napona na membranu, a nama je cilj da se elektricitet ravnomjerno rasporedi po čitavoj membrani. Tomu će nam pomoći otopljeni najlon tj. elvamid. Ukoliko operacija sa elvamidom propadne (mada sumnjam, vidim da se to dosta koristi), ostaje zicer Licron sprej i meni manje u novčaniku bar 400 kuna, a na kraju zicer dva je utrljavanje grafitnog praha što bi volio izbjeći ako je ikako moguće obzirom da je to dugotrajan i mukotrpan posao.
elvis

PostPostao/la Mate » 27 kol 2013, 10:58

elvis je napisao/la:...Mislim da ne bi bio problem na čistu membranu dosevesti elektricitet, no isti bi se fokusirao oko bakrene ili alu folija koja je zadužena za dovođenje visokog napona na membranu, a nama je cilj da se elektricitet ravnomjerno rasporedi po čitavoj membrani. ...

Ako postoji takav problem, onda je on prisutan sa dodatnim "vodljivim" slojem ili bez.
Pretpostavljam da dodatni vodljivi sloj samo ubrzava širenje naboja na cijelu površinu. Po meni ta folija čista će se nabiti i sama samo joj treba više vremena.
Predlažem da napraviš experiment na nekom skroz malom panelu (10x10cm) Valjda ti je ostalo tog nabužanog lima :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 27 kol 2013, 11:05

Jučer malo pronjuškao po trgovinama boja i lakova... pronašao sam nešto što bi moglo biti upotrebljivo (Roko je postavi sliku ovoga par postova prije). Piše hebiga "Etanol", a nema druge žrtvovati ću malo elvamida da vidim da li se otapa.. na kraju krajeva na ambalaži piše da je "otapalo" :). Košta 50 kuna, ajde nije strašno, jedino me strah šta su sve još pomješali sa etanolom... po ovome na deklaraciji ispada da je čisti, no sumnjam.... Ok, ako bude loš, služiti će za sterilizaciju radnog okruženja...
Privitak/ci
fotografija3.jpg
fotografija3.jpg (66.42 KiB) Pogledano 9126 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 27 kol 2013, 12:15

Mate je napisao/la:
elvis je napisao/la:...Mislim da ne bi bio problem na čistu membranu dosevesti elektricitet, no isti bi se fokusirao oko bakrene ili alu folija koja je zadužena za dovođenje visokog napona na membranu, a nama je cilj da se elektricitet ravnomjerno rasporedi po čitavoj membrani. ...

Ako postoji takav problem, onda je on prisutan sa dodatnim "vodljivim" slojem ili bez.
Pretpostavljam da dodatni vodljivi sloj samo ubrzava širenje naboja na cijelu površinu. Po meni ta folija čista će se nabiti i sama samo joj treba više vremena.
Predlažem da napraviš experiment na nekom skroz malom panelu (10x10cm) Valjda ti je ostalo tog nabužanog lima :lol:

A gledaj, za prvo "nabijanje" membrane sa konduktivnim slojem trebati će bar 24 sata, da nema tog sloja to bi trajalo ko zna koliko...
Testni panel... ma naravno to je dio čitave priče :) Hebiga, uvalio sam se u sve ove, nema više povratka :)
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.