Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 14 vel 2014, 23:22

Evo kratak večernji report iz "laba". Uspio sam napraviti prvu malo ozbiljniju probu UDP-a (probu prije prave probe) i rekao bi vrlo uspješno. Namazao sam jednu od testnih membrana koje sam imao na raspolaganju, jedan sloj plus još jedan korektivni, osušio i malo pustio da membrana navuče elektricitet na sebe. Već kod paljenja pojačala (mono slave) vrlo se "izdašno" čuo šum pojačala, što je odmah ukazivalo na to da će modul raditi minimalno kao i prethodni.

Efikasnost je zapravo bila van mojih očekivanja, tj odlična, te ako bi trebao usporediti sa efikasnošću sa istim modulom sa samo grafitnim premazom, mogu reći da je to 2,5 više sa UDP-om. Naravno mjerni instrument je bilo moje uho, no zbilja nije bilo teško primijetiti očito veću efikasnost. Interesantno je da su izbijanja između statora nestala (testni statori nisu izolirani), tako da sam opet pun novog optimizma.

Pustiti ću da prespava sve do sutra, možda snimim jedan video čisto kronologije radi i evolucije projekta. Sutra popodne planiram napraviti potpuno nove statore, ovaj put ću ih dobro namazati "teškim bojama" i onda staviti novi mylar u sterilnim uvjetima kako bi u potpunosti osigurao da testni moduli budi nekontaminirani u potpunosti. Ovi dosadašnji na kojima radim vjerojatno po sebi imaju svačega, pa je donošenje sudova na osnovu istih malo diskutabilno.

Ako novi test potvrdi da je UDP odlično sredstvo za ovu namjenu, nemam više što razmišljati, mogu krenuti u realizaciju prvih uvjetno rečeno finalnih modula. Već sam se malo umorio od testiranja, no minimalno još jedan test moram napraviti ma koliko mi to teško bilo... Ono što će biti još čudnije, (naravno ako test koji slijedi uspije), da je riješenje "nerješivog" zapravo čitavo vrijeme bilo na dohvat ruke... aj to ćemo još vidjeti.... pa se onda možemo čuditi :)

Toliko za večeras, javim se sutra sa novostima iz "laba".

pozz, elvis
elvis

PostPostao/la Mate » 15 vel 2014, 10:31

excellent news :cheer:
Mate

PostPostao/la elvis » 16 vel 2014, 01:30

Evo još jedan video. UDP u akciji, bias na 2500V, bez kondenzatora prije trafa. Pustio sam sve prilično glasno, ne baš zgodno za snimiti audio zapis mobitelom, ali nema veze, važno je da UDP trese membrane junački. Poslije ovog ide kratak report vezan za izradu novih testnih statora, ovaj put 4 komada, znači uskoro slijedi i prvo testno stereo slušanje... :)

Zadnja izmjena: elvis; 16 vel 2014, 01:49; ukupno mijenjano 2 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 16 vel 2014, 01:42

Neću puno pisati, ovaj put malo više slik. U svakom slučaju ista procedura kao i do sada, UDP ide direkt na mylar, nema se šta tu više razmišljati...

Evo slika...
Privitak/ci
IMG_2607.JPG
statori se suše, kao pršuti :)
IMG_2607.JPG (42.66 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2612.jpg
20 kg, nekako sam se zaustavio na toj vrijednosti, sve radi dobro pa velim da ne izmišljam toplu vodu.
IMG_2612.jpg (43.12 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2615.jpg
Treba dobro pritisnuti nekoliko puta kako bi se bilo sigurno da se membrana dobro zalijepila...
IMG_2615.jpg (54.38 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2616.jpg
dva od jednom...
IMG_2616.jpg (43.35 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2621.jpg
statori sa mylarom i bakrenim prstenovima
IMG_2621.jpg (43.81 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2622.jpg
hm hm, mali problemi, no ima lijeka...
IMG_2622.jpg (45.44 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2623.jpg
Isti dio membrane nakon tretiranja vrućim zrakom.
IMG_2623.jpg (41.4 KiB) Pogledano 7317 put/a.
IMG_2627.jpg
UDP sa mikrofibrom pored, to je za nanošenje na membranu. Ne treba pritiskati, samo lagano razmazati i pustiti da se osuši. Dobro pokriti dio oko bakra, tj. tah dio nekoliko puta proći. Membranu jednom do dva puta, s tim da je drugi put više korektivne naravi, no slobodno premazati i dva puta-
IMG_2627.jpg (39.81 KiB) Pogledano 7317 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 16 vel 2014, 02:00

Evo za danas još jedan video i neću više obećavam :). Znači skroz novi planeli (jedan od dva od gore prikazanih), membrana tretirana UDP-om, 1500V bias, OVAJ PUT PREKO KONDEZNZATORA OD 20uF, sa manjim nivoom glasnoće, već je bila vrlo kasna ura kada sam to snimao, pa sam morao imati obzira prema susjedima.

elvis

PostPostao/la Roko » 16 vel 2014, 17:24

Jučer sam napokon uhvatio malo vremena i zaletio se do Elvisa da poslušam malo taj njegov DIY ESL panel. I moram priznati da sam uživao od prve sekunde kad su zasvirali pa kroz nekoliko sati sve dok nisam morao otići radi drugih obaveza. Kroz tih 3-4 sata slušanja i čavrljanja sa Elvisom, nametnulo se nekoliko snažnih impresija, od kojih je nekako u prvi plan izašla iznimna čistoća zvuka, gotovo bez koloracija. Vjerovali ili ne, zvuk je čist ko suza po cijelom srednjotonskom i visokotonskom području. Odlikuje ga vrhunska rezolucija i brzina, dinamika i vrhunski tranzijentni odziv. Posebno oduševljava dinamika pri manjim glasnoćama koja se ne mijenja kod promjene glasnoće (to je ono što je klasičnim kalotnim drajverima, bez obzira bili oni od papira, kevlara, aluminija ili premazani keramikom, praktično neuhvatljiv pojam). Panel je jaaako osjetljiv na izvor i amplifikaciju, ako mu se stavi malo "greziji" (lokalizam za grublji) izvor i amp, dobit će se upravo takav zvuk, jer ESL nema "milosti", sve ide van uz izuzetno malo koloracija (GI-GO efekt izražen do bola).
Ono što bi se, uvjetno rečeno, moglo pripisati nedostacima, to je u prvom redu bass područje, za koje će trebati izraditi nove panele (da bi se uskladile brzine bass i srednjotonskih frekvencijskih područja), iako je zanimljivo da je ovdje na određenom odstojanju, čak i bilo vrlo finog bassa, ali ga pomalo "ubija" izraženije i izdignutije srednjotonsko područje, koje u tom slučaju djeluje grublje nego što to u stvari jest, jer je lagano naglašeno (onako oduhativno u području između 800 Hz i 4 kHz). Dakle to je područje na kojem se treba još raditi i koje će trebati pomalo "peglati i polirati". Ništa čudno, dapače, očekivao sam još i veći "problem" baš u tom dijelu.

Sve u svemu, kako Elvis kaže, polako se nazire kraj prve eksperimentalne faze izrade ESL panela za srednjotonsko i visokotonsko područje, na koje bi se trebalo nastaviti osmišljavanje, priprema i izrada dodatnih panela za bass područje (što je u tijeku), treba malo popeglat frekvencijsku krivulju, odradit kvalitetno aktivnu skretnicu, eventualno napraviti kompletnu aktivnu amplifikaciju za svaki panel pojedinačno u koju bi bila uključena digitalna kompenzacija (za prilagodbu sobnoj akustici i fino uštimavanje odnosa zvučnik-soba).

Za kraj, kao jedan mali rezime, dosadašnjim eksperimentom, po mom mišljenju, dobio se izuzetno zahvalan materijal sa golemim potencijalom, koji bi, uz kakav fini grem, player, magnetofon ili drugi kvalitetan izbor, mogao pomaknuti granice eksperimentalne visokovjerne reprodukcije. Dobar temelj je tu, dalje će sve biti jednako zahtjevno ali samim tim i ništa manje uzbudljivo. Nakon ovog iskustva u mono izvedbi panela, s nestrpljenjem očekujem stereo...i još jednom, Bravo Elvise! :thumbup: :clap:
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 16 vel 2014, 23:00

Htio bi samo dodati na rokove komentare vezane za prve dojmove i dio koji opisuje nešto izraženije srednje tonove. Naime nikako ne treba smetnuti sa uma da su stepup trafoi zapravo ispod svakog minimuma kvalitete. Naime tu se radi o običnim naponskim trafoima iz adaptera AC 9V/220V. Sa 4 komada dobio sam približnu transformaciju 1:50, što je dobro, no jezgre su ipak vrlo male. Bez obzira što ih je 4, to ne znači da se i presjek jezgre računa kao 4x, tako da do zasićenja jezgri pri jačim nivoima audio signala neizbježno dolazi, što nikako nije dobro iz više razloga. No bez obzira na sve to, malecki imaju veliko srce :) i odradili su junački posao u ovim prvim testovima i do određenih granica glasnoće skroz korektno odrađuju svoj privremeni zadatak.
Imam na raspolaganju 4 komada PP trafoa 7K za cijevna pojačala, to će se prvo isprobati (po jedan ili dva komada po jednom ESL-u) nakon stereo testa koji pripremam za slijedeći tjedan (večeras sam sastavio i isprobao drugi panel za stereo test, radi bez greške, ista efikasnost kao i prvi koji sam sastavio večer prije) .
Doduše te PP trafoe već sam brzinski isprobao, zvučno je dakako bilo bolje od maleckih trafoa. Znači još je puno toga na ovom putu, no to je DIY, što je tu je. A ako se sve pokaže stabilnim (mislim na panele), motanje dva ESL stepup trafa je neizbježan slijed događanja.
elvis

PostPostao/la elvis » 18 vel 2014, 09:57

Evo jedan na izgled običan link, Dea elektrostati. No kada malo upadneš u tu priču elektrostata počneš primjećivati neke detalje koje inače uzimaš zdravo za gotovo tj. uopće ne ideš za njima. Ako izuzmemo kič sa plavim ledicama, ili marketinšku foru da su na bakrene statore navukli čisto srebro, ostalo mi se čini vrlo uredno. Fascinantni su detalji kao npr. da upotrebljene izolacije trpe i do 134kV.. hm hm, respektabilno, zatim da srednjotonsko/visokotonski modul ide dole i do 80Hz, a bass modul pokriva dio 30 do smo 200Hz, tj. to je pravi esl sub. Uz put nisam baš skužio čemu im služi treći modul tj. rezonator....? Koriste metalizirane membrane (obe strane), to i nije tako često u svijetu esl-a, a napravili su i mogućnost za spajanje direktno na cijevni amp, tj. direct coupling..... , a stepup trafo ima 15 kg !!!! :)

Ono što je meni zanimljivo je perforacija na oba modula, naime statori nemaju istu perforaciju, na srednjot./visokotonskom modulu su perforacije značajno većeg promjera, dok je bass modul sa dosta niskim postotkom perforacije, no oba satatora su daleko ispod 60% perforacije što se inače preporučuje baš svuda, a u zbilji se zapravo potvrdilo da i 34% radi sasvim zadovoljavajuće, pa bi taj podatak o 60% perforacije proglasio online mitom i ukoliko se netko želi upustiti u samogradnju esl-a sa tim se ne treba opterećivati.

Link:
http://www.deaelectrostatics.it/diffusori-reference
elvis

PostPostao/la elvis » 18 vel 2014, 10:28

A nakon ovog dobrog linka i vrhunskog dizajna elektrostatskih zvučnika (sa elemetima kiča), evo i mojih testnih panela zakačenih na hama stalke sa improviziranim "jigovima" koji hvataju statore :). Oh kako tužno i sirotinjski to izgleda u usporedbi sa dea elektrostatima.. he he he .. no što je tu je, korak po korak..

Znači sve ide po planu, slijedi stereo test testnih modula, ali ovaj put uz pomoć bass sekcije. Sinoć sam spojio oba modula na mono pojačalo samo radi testa efikasnosti tj. možebitne razlike u efikasnosti dva panela, no nisam uspio čuti nikakav debalans, a to me je moram priznati prilično brinulo. Znači debalansa nema (bar ne čujnog), ništa me ne sprječava u nastavku stereo testa. Obzirom da sam dosta znatiželjan, nastojati ću to napraviti što prije. :)

kako to sada izgleda...
Privitak/ci
IMG_2644_resize.jpg
IMG_2644_resize.jpg (107.6 KiB) Pogledano 7000 put/a.
IMG_2643_resize.jpg
IMG_2643_resize.jpg (77.52 KiB) Pogledano 7000 put/a.
IMG_2645_resize.jpg
IMG_2645_resize.jpg (97.43 KiB) Pogledano 7000 put/a.
elvis

PostPostao/la zika » 18 vel 2014, 12:41

slika
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.