Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Mate » 17 ožu 2014, 22:00

slika

Malo zapažanje.
Vidi se da je i zaslon računala cijevaš. Pohvalno, pohvalno! :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 18 ožu 2014, 10:31

Mate je napisao/la:
Malo zapažanje.
Vidi se da je i zaslon računala cijevaš. Pohvalno, pohvalno! :lol:

Na žalost ovaj primjerak ipak nije cijevni mada front tako izgleda, znači ipak je LCD, kupljen je 2001. godine, 15", ADI, i dan danas radi bez greške, svi pixeli živi, za ne vjerovati.

No u radionici su i dva primjerka 17" cjevaša, srce ih ne da, čuvam ih, no uglavnom mi samo zauzimaju prostor kojeg je sve manje i manje.
elvis

PostPostao/la elvis » 18 ožu 2014, 10:40

Sinoć je započelo motanje audio esl stepup trafoa. Recimo da po sloju trebam oko 15 minuta, a sloj je 115 namotaja. Takvih će biti 16, plus još četri sloja primara sa žicom 1,2mm, svaki sloj po 16 namotaja. Dati ću si nekakav zadatak o minimumu koji trebam napraviti dnevno tako da ih zgotovim u jedno tjedan dana. Inače kada bi se ugrijala stolica, oba trafa bi se mogla namotati za jedan dan, znači samo je pitanje slobodnog vremena i volje i živaca.
Žica o 0,2 mm se lijepo slaže pri motanju, nemam nekih problema oko toga da li će sloj stati ili ne na predviđenu širinu špule, svaki sloj ću lagano lakirati trafo lakom da spriječim "raspjevani trafo efekt", pa onda sloj izolacije i tako x puta. Bez obzira što je žica 0,2mm, a sa lakom 0,22mm, ista je dosta čvrsta, tj. ne brinem da se da li će puknuti u procesu motanja, a može se i pristojno zategnuti.
Privitak/ci
audiotrafo_ESL.JPG
audiotrafo_ESL.JPG (84.55 KiB) Pogledano 7437 put/a.
Zadnja izmjena: elvis; 18 ožu 2014, 10:54; ukupno mijenjano 2 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 18 ožu 2014, 10:49

Dnevnik DIY ESL audio stepuptrafa.... dopuna za shemu spajanja segmenata primara.
Čuo sam se tj. vidio sa Davorinom, te mi je skrenuo pozornost da se shema spajanja primara malo izmjeni u cilju još većeg smanjenja kapaciteta, ne radi se o velikom postotku smanjenja, no zrno po zrno pogača. :)

Tiče se samo spajanja sekundara, pa bi to trebalo izgledati ovako:

-Ss1=StatorA
-Es1 na Ss2
-Es2 na Es4=HV Bias
-Ss4 na Es3
-Ss3=StatorB

Kad stignem nacrtati ću novu shemu spajanja sekundara, no već po ovom gore navedenom lako se može vidjeti razlika od prvo spomenutog načina spajanja par postova prije.
elvis

PostPostao/la elvis » 19 ožu 2014, 10:26

Dnevnik DIY ESL audio stepuptrafa....

Možda nema smisla stavljati baš svaki korak izrade, no sa druge strane ako netko nema iskustva sa motanjem, te kako bi razbio mit o tomu kako je to nešto super teško, u nekoliko slijedećih postova biti će slike koje će pratiti čitav proces, prvenstveno zbog stare poslovice "jedna slika - tisuću riječi". Kada se vide sve faze izrade lakše će se razumjeti blok sheme.

U jednom od prijašnjih postova sam naveo kako svaki sloj treba lagano lakirati sa trafo lakom (lak koji nije predviđen za naknadno "prženje"). Znači kada se namota jedna sloj, u ovom slučaju sekundara, lagano se nanese tanak sloj trafo laka. Isti će fiksirati tanke žice primara i u konačnici će značajno smanjiti efekt "raspjevanog trafa". Izgleda kao mala zafrkancija, no nije, u pola minute sve je gotovo. Nakon nanošenja laka ide sloj izolacije između slojeva, motanje sljedećeg sloja može ići odmah nakon toga.
Privitak/ci
esl_trafo12.jpg
esl_trafo12.jpg (103.82 KiB) Pogledano 7264 put/a.
Zadnja izmjena: elvis; 19 ožu 2014, 10:49; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 19 ožu 2014, 10:34

Nakon 4 sloja sekundara (S1), ukupno 460 namotaja, tj. 4 sloja po 115 namotaja i četri sloja izolacije, reže se žica, lemi se na pinove na špuli, te se sada isto treba napraviti i na drugoj špuli. Nakon toga će se špule okrenuti za 180 stupnjeva, te će se motati drugi segment sekundara (s2), no otom-potom.

Završen segment sekundar 1 (S1), označen na slici ispod. Za sva 4 sloja, tj. 1 segment, trebalo mi je cca 2 sata rada sa manjim pauzama (bole leđa :)). Ne čini se previše, no nije ni malo ako se to vrijeme pomnoži sa ostalim segmentima... treba utrošiti efektivno do 18 sati rada. Preporuka.. razbiti to na par dana kako bi se zadržala maksimalna koncetracija, što će jamčiti maksimalnu kvalitetu trafa.

Gotov S1:
Privitak/ci
esl_trafo11.jpg
esl_trafo11.jpg (111.65 KiB) Pogledano 7263 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 19 ožu 2014, 10:45

Evo i malo umjerenog off topica, no sve je na temu ESL, pa nema veze, dozvoljeno je.. :)

Naime prije par dana Pao Pepeo je spomenuo razmišljanja o cilindričnim ESL modulima, da bi se na to nadovezao zmajz. Sinoć malo fejsbučim (face mi je postao portal za hifijologiju), kad vidi vraga, za nešto što sam mislio da ne postoji i da za to nema smisla, zapravo to postoji !!. Najbliže je ideji zmajza i to izgleda prilično RUŽNO, poput nekog miksera/mlinca .... da ne duljim radi se o Muraduio hibridima, srednje i visoke odrađuje ESL cilindar. Znači sweet spot te ipak može pratiti po sobi ma gdje u njoj bio :). ESL je 360 stupnjeva, respektabilnih 103 SPL-a, monopol, sa čak 5000 cm2 površine.

Evo kako to izgleda:

Link na Muraudio stranice: http://muraudio.com/features
Privitak/ci
omni_esl.jpg
omni_esl.jpg (61.05 KiB) Pogledano 7262 put/a.
muraudio_details.jpg
muraudio_details.jpg (110.87 KiB) Pogledano 7262 put/a.
elvis

PostPostao/la zmajz » 19 ožu 2014, 21:11

Hm, da, 58000$!
zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » 20 ožu 2014, 00:47

I čudilo me malo da se toga nitko još nije sijetio tako da me niti pretjerano ne iznenađuju ovi zvučnici i drago mi je da ih vidim.Stvarno su si dali truda konstruktori da riješe sve problenčiće kojih je sigurno bilo tokom njihovog razvoja,korišteni materijali su također odlični,cijela koncepcija je interesantna i zato je malo šteta što se nisu malo više potrudili da nađu neko sretnije riješenje što se tiče njihova izgleda,zamislite samo da se ih postavi u neku malo veču kuhinju...svaki bi kuhar odmah pito-ma di se to čudo otvara??? :D
Svakako zvučnike kakve bi svatko poželio poslušati,mislim niti ne tolko radi tog sweet spota nego više za poslušat kakav doživljaj ostavlja ovakva koncepcija.Mislim isto da bi dosta igrala soba kod ovih zvučnika i njihov smještaj u njoj???

elvis je napisao/la:Možda nema smisla stavljati baš svaki korak izrade, no sa druge strane ako netko nema iskustva sa motanjem, te kako bi razbio mit o tomu kako je to nešto super teško, u nekoliko slijedećih postova biti će slike koje će pratiti čitav proces, prvenstveno zbog stare poslovice "jedna slika - tisuću riječi". Kada se vide sve faze izrade lakše će se razumjeti blok sheme.

Meni a mislim kao i mnogima uvijek je interesantno gledat kako se računaju i motaju transformatori zato svaka čast :thumbup:
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 22 ožu 2014, 22:37

Evo par slika iz faza motanja, prva slika prikazuje situaciju kada su namotana prva dva djela sekundara S1 i S3, a na ostalim slikama faza motanja primara i situacija nakon što su namotani. Primar je znači motan sa 1,25 žicom, i to dva puta po 32 namotaja, jedan pored drugog bez okretanja smjera motanja. U konačnici će oba sekundara biti spojena paralelno, što će u zbroju značajno prelaziti 2 mm promjer žice. Bez obzira što je malo deblja, lako se mota. Radio sam dva sloja po 16 namotaja i tako dva puta.
Privitak/ci
IMG_2722.JPG
IMG_2722.JPG (53.97 KiB) Pogledano 6550 put/a.
IMG_2729.JPG
IMG_2729.JPG (31.82 KiB) Pogledano 6550 put/a.
IMG_2730.JPG
IMG_2730.JPG (38.61 KiB) Pogledano 6550 put/a.
IMG_2731.JPG
IMG_2731.JPG (50.68 KiB) Pogledano 6550 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.