Malo sam provjerio i odnos transformacije, na primar sam doveo AC 12,3V (1,2A), na sekundaru sam imao 700V, znači očekivani odnos transformacije (mislim da je bio 1:58), u zbilji je ispao 1:57, što mogu smatrati odličnim. Ista situacija je na oba trafoa, generalno parametri prvih mjerenja rijetko gdje odtupaju više od 1% ako usporedim predmetna dva trafoa, što se (ako se uzme u obzir moranje rukom) može smatrati odličnim. Kada je već sve bilo gotovo, naravno da sam sve spojio na ESL-e, ići spavati a da ne čujem kako to radi činilo se nemogućom misijom...

.
Kada bi rekao da se dogodila urnebesna promjena u odnosu na prijašnje obične power trafoe motane protiv svih pravila za ovu namjen LAGAO BI, prijašnji trafoi su odlično radili svoj posao. Što se tiče veličine jezgre, broja namotaja tj. odnosa transformacije su gotovo identični ovim novim trafoima, radili su svoj posao pošteno bez obzira što nisu motani segmetirano i unakrsno spajani, ali slušno se na njima osjetila lagana neravnoteža u frekventnom odzivu, dok se sa novim trafoima ta neravnoteža slušno ne može osjetiti. Tu su nešto malo izdašniji i kontroliraniji visoki tonovi, no razlika nije veća od 10 do 15% u korist novih trafoa,sudeći po onom što sam mogao primijetiti sinoć u kratkom slušanju. Ovo su samo moja zapažanja, dakako da sada treba napraviti mjerenja pod istim uvjetima kao i kada su bili priključeni stari trafoi, pa ću biti malo "pametniji".
Zvučna slika je dobila novu prostornost, naročito po dubini, fokus se "betonirao" u sredini, svi detalji su tu, znači nekakve mane novih trafoa u odnosu na prijašnje nisam mogao primijetiti. Sve može ići dovoljno glasno, rekao bi da nema kraja ali me strah pretjerivati, no trafoi to podnose bez greške, nema zasićenja jezgre. Mislim da su novi trafoi male zvijeri koje se rijetko viđaju

... jeste da je trebalo zagrijati stolicu i namotati sve to, no ovako na prvu višestruko se isplatilo.
Ovo je moment kada bez neke zadrške mogu reći svim onima koji su možda planirali ili planiraju ući u esl projekt da slobodno polako počnu skupljati dijelove, bila bi šteta ne probati napraviti ESL-e, to je potpuno nova dimenzija zvuka. Jedino me je strah da je to "one way ticket" .. zvuk klasičnih elektro-dinamičkih zvučnika kojih hvala Bogu imam hrpetinu sada se čini nekako pomalo dosadnim, a volio bi se još posvetiti razvoju Line Arraya

. Tek sada počinjem shvaćati ono što mi je Roko govorio tj. htio reći o zvuku još prije par godina kada se "navukao" na VMPS RM2 zvuk.....
U svakom slučaju idem dalje, sve je ovo još samo draft, puno je posla ispred mene, srećom sve manje i manje otvorenih pitanja, praktično sada sve ovisi o mom slobodnom vremenu...