Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 19 svi 2014, 12:56

I da nadam se da čemo imati priliku jednoga dana poslušati horne zajedno s pojačalom i sobom kako štima jer ovako na teljevizoru se nemože baš nešt pametno zaključit.Jenu stvar koju sam zaboravio napomenut je da osim što sam napokon uspio ih čut kako rade s lampama napokom sam mogo osjetit pozornicu pošto su zvučnici došli na keku minimalnu udljenost jedan od drugoga :) a ne ko sijamski blizanci kao kod mene doma...
Pao Pepeo

PostPostao/la NINO.S » 19 svi 2014, 13:20

U živo je to zvučalo puno puno bolje nema veze sa ovom snimkom
U ovoj postavi pojačalo je bilo uska karika po meni :admin:
Na momente je bilo malo onoga huuuma karakterističnog za horne
ali treba uzeti u obzir da se NINO nije upče poigrao sa kompenzacijama
i dampiranjem horni
Znači igra kreće stavi ,izvadi, zalemi, odlemi...... :?:
Vizuelno izgleda impresivno pogotovo drvene kugle :shock: uživo je to puno veče
trebalo je to zavrtit na tokarskon stroju i približit se tome sa nožem u rukama :hail: :hail: :hail:

poz. :admin:
NINO.S

PostPostao/la elvis » 19 svi 2014, 14:13

Ugurati ovolike horne u zafiru to je po meni poduhvat tj. podvig. Ja bi glatko rekao da je to nemoguće, no očito bi bio u krivu :). Što se tiče saznanja koje si stekao ovim malim izletom na TF to će ti biti od velike koristi. Što se tiče ugađanja horni, ne moraš čekati nikakav cijevni amp, slobodno to možeš početi raditi sa tranzistorskim ampom koji koristiš, dapače ako mene pitaš za ovu namjenu "ugađanja" tranzistor je poželjniji, razni cijevaši niže klase mogu te prevariti, naštimaš hornu za to pojačalo, a sa drugim cjevašima zvuči loše... Da se ja moram igrati sa Fostex driverom u jedno dvojio ne bi, a to je serijski pasivni filter. Znam da FR svijet ne voli filtere, no sa Fostexom je to zicer. Naravno dampiranje tlačne komore, izmjena volumena iste,pravilno dimenzioniranje širine grla horne, dampiranje djelova tunela .... to su igrokazi koje nećeš moći zaobići, to je zapravo dio kojim ćeš "popraviti višak" neželjenih tonskih područja koje izlaze iz horne, a onda ćeš pasivnim filterom sve ljepo linearizirati, prvo na uho, a onda i mjerenjima. Kada radiš intervenciju na hornama, svaku izmjenu koju napraviš na jednoj horni moraš napraviti na drugoj te onda donosiš zaključak o efektu učinjenog, znači nema slušanja jedne horne i donošenja nekakvog zaključka što je izmjena donijela. Kod drugih tipova zvučnika taj paralelan rad nije nužan da bi donio bazičan zaključak, no ovdje je. Kada se sve dovede u red, fešta od zvuka je zajamčena, vidjeti ćeš. No jedna stvar kod horni je ipak kompromis, one se rade za određeni tip glazbenog materijala, jedan glazbeni materijal će te nagraditi zvukom maksimalno, dok neki drugi materijal neće biti slušljiv... no to im oprostiš zbog prvo navedenog. :)
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 19 svi 2014, 16:11

Sve što si naveo stoji (pogotovo ono za zafiru... :lol: ) TF mi je pomogao svakako, vidim da potencijala u ovom dizajnu ima tako da mi je to dodatni vijetar u leđa za dalje.Sad hala Bogu imam više vremena za si čitat što me interesira i za razne ekperimente oko štimanja horni pošto gradnja je iza mene tako da će se nešto sredit,još dodamo li tome pomoć forumaša uspijeh je zagarantiran :D
Pao Pepeo

PostPostao/la zbotic » 19 svi 2014, 16:22

Kada si imao volje za sve to napraviti do sada, dovesti ćeš ti to i do savršenstva. Vrijeme čini svoje i svaki dan sve više znaš i sve bolje radiš. Najvažnija je volja za početak.

Elvise, vrlo točno i jasno kao i uvijek.

Obojici :hail:
zbotic

PostPostao/la zika » 19 svi 2014, 17:39

zika je napisao/la:Paove Fostex horne su na 9min. 56 sec. - 11min 11 sec.

Hvala.
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Roko » 19 svi 2014, 18:00

Pao Pepeo je napisao/la:
MIslim da će se svi koji su bar jednom navratili posjetit TF složiti samnom kada kažem da je vrhunac događaja uvijek sam događaj po sebi.

Cijenim skromnost, to je jedna lijepa osobina, ali evo i danas smo malo proćakulali (zahvaljujući blagodatima novih tehnologija, Skypeu i konferencijskim vezama), o tim tvojim hornama i impresijama koje su ostavile na ljude u Fužinama, i govore mi ljudi kojima vjerujem i čije mišljenje iznimno cijenim, da su ostali impresionirani samom idejom, zatim stupnjem kvalitete izrade, volje, truda i znanja koji se tu uložio. Nema nikakve sumnje i svi se u tome slažu, daleko najimpresivniji uradak prezentiran na ovogodišnjem okupljanju.
A i po slikicama se vidi, sve ovo drugo smo već svi imali priliku više-manje nekoliko puta vidjeti, od Sheratona pa do Pakraca, ali bome ove tvoje horne su svojevrsno remek djelo kojeg se, i tu je Elvis u pravu, bome ni Munchenski sajam nebi postidio.

Dakle sve si uspio oduševiti i nema druge nego još jednom BRAVO!!! :thumbup: :clap:
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 19 svi 2014, 18:56

Da ne bi ispalo da ja uvijek nalazim zamjerke iako su po meni konstruktivnog značenja, svakako da je zanatski dio odrađen izvrsno.
Međutim ono što mene najviše fascinira i za što dajem najveću ocjenu Pepelu, je to što je hornu ipak sam konstruirao, proračunao i ono ne zvuči uopće loše.
Veliki rizik i isto tako uspjeh. Bravo Pepele. :hail: :hail: :hail:
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 20 svi 2014, 17:47

Fala dečki,sad ono što ja pričam nije neka lažna skromnost več je biti realan ima još dosta toga za poradit da bi se mogla staviti točka na i,ali za jedne "sirove" zvučnike čuju se uredu.Puno su mi pomogle sugestije osoba s TF-a koji su u ovome poslu puno dulje od mene i umijesto uši imaju radar :D i svaka njihova kritika mi je jako konstruktivna.Kod ovih zvučnika mislim da je prisutna ona pojava poput one kad se upozna neku užasno zgodnu ženu pa ti se na prvu čini kako je svaka riječ koja izlazi iz njenih usta pametna... :) Ali zapravo kad se njome duže družiš primijetiš kako s vremena na vrijeme joj izleti neka glupost iz usta pa tako je i sovim hornama.
Za sada najviše trebam poradit na smanjivanju tih rezonansi ili huuma kako bi Nino rekao,kod nekih glazbi su prisutne i iritiraju bih rekao.Primjerice kod jazz-a se ih uopće nečuje tamo je sve zaigrano i ide lijepo isto kao i žešča muzika.Ali kao što rekoh još uvijek se radi o sirovom zvučniku s kojim se nisam nimalo stigo poigrati tako da sam siguran nekakvom napredku.Iduča 2-3 tijedna bit ću dosta zauzet tako da ne vijerujem nekim velikim probama jedimo budem si kuglu jače dampirao da vidim razlike.
Primijetio sam kako su ove horne dosta osijetljive i na sobu,i naravno na smiještaj u njoj.Vijerujem da bi se dobro snalazile i u subama večim od 25 kvadrata zapravo bilo bi lijepo da su odmaknute bar metar do bočnih zidova i da se ih sluša nešto dalje nego je to uobičajeno.Jedan dan kad nađem žrtvu da mi pomogne odnest ču ih opet dole u garažu (koja je sa svojih 45 kvadrata dosta veča od mog dnevnog) di se mogu poigrat malo s njihovim smiještajem.
Probat ču ih i poslušat na otvorenom zašto ne... kad mi je već usput,čisto da vidim kako se snalaze.

P.S.
Nakon što sam imao prilike poslušat horne kako rade na onim draguljima od SE ampa gore na T.F.-u lagano mi je teško se vratit na prosiječan zvuk mog ampa...stvarno razlika je ogromna a i pozornica je nestala pošto su horne opet stisnute...
To je bila ljubav na jednu noć kako se to več kaže :lol:
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 09 lip 2014, 12:29

Evo malo novosti s moje strane,prvo da kažem od kad su horne zgotovljene i ljeto tako reći počelo ja sam se užasno uljenio i jako sam se malo igrao tuniranjem(ugl. samo ih slušam i uživam :D ) ali do neki laganih zaključaka se ipak došlo.Nažalost mikrofon si nisam još nabavio,posudio tako da neka prava mijerenja nisu rađena ali ipak samim puštanjem frekvencija i slušanjem skuži se koje su ono frekvencije previše izražene i na čemu se treba još poradit.Bio sam pričao kako zvučnik ima neku rezonanciju ili pik na nižim tonovima i kako zna zasmetati pri slušanju pojedimih vrsta glazbe,naime dešava se ubiti imam dva pika koja se lako primijete puštanjem frekvencija od 50Hz pa na gore,jedan je na 80Hz (balži) a drugi je na 160Hz (jači).E sad dešava se i jedna interesantna stvar 120Hz mi jako pada gotovo da su prigušeni,sad dali je to radi ovih dva pika ili rezoniranja kugle odnosno horne ili je to ona cutoff frekvencija horne koju ona ne prenosi neznam ail nešto iz toga bi se dalo zaključiti...Primijerice pošto nikakve filtre nisam još napravio (tu kad bude vrijeme trebat ću vašu pomoć) kad slušam preko kompa jednostavno na equalizeru mu smanjim 80 i 160 Hz a 120 pustim kako je,tad zvuk postaje puno finiji i prijatan i više mu nečujem nikakve za mene pretjerane zamijerke.Sve ono iznad 160 Hz mislim da ide dosta linearno pogotovo srednji i visoki mi se sviđaju ali dok ne nepravim mjerenja vam neču moč pokazati.
Za sad ću pokušat riješit taj problem na neki akustični način ali budem li trebao napravit kakav filter napravit ću ga jer poboljšanje je primijetno.Igrao sam se sa dampiranjem kugle a sa dampiranjem unutrašnjosti horne još nisam tako da i tu ima mijesta za koji pomak prema naprijed.Kugla je sad dampirana pa gotovo na 3/4 ( probat ću i cijelu ) i tako mi se više sviđa,ova dva pika o kojim sam pričao su blazi a i srednji tonovi mi dijeluju čišći.Smajivao volumen komore tađer nisam još probao i to me čeka, uglavnom vidim da je još put dug ali makar sad vidim u kojemu smijeru se treba ići i koja poboljšanja u buduće radit za dobit što bolji zvuk.
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.