Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Mate » 09 lip 2014, 17:26

80 i 160!!!
Da li si primjetio da je odnos ta dva 1:2?
To govori da je uzrok tim pikovima zajednički. Kad se nađe uzrok i ako je otklonjiv jednim potezom će se riješiti oba.
Postoji mogućnost da se 160 javlja kao drugi harmonik osnovnog tona. U tom slučaju pri pobudi od 80 čulo bi se i 160. Ali moguće je da uho ne čuje jasno dva tona jer jedan biva zamaskiran drugim. Dobro je istrenirati uho na nekom drugom zvučniku za kojeg vjerujemo da nema isti problem na istom mjestu.

Istina nisam familijaran s matematikom horni pa ne mogu ni pretpostaviti u kojem smjeru tražiti uzrok. No sa velikom sigurnošću može se reći da je riječ o rezonanciji jer se javlja dvaput izraženo i to 1:2 f(). Mogući uzrok i ujedno najnepoželjniji je da je to rezonancija same trube. Budući si sam radio proračun, pregledaj još jednom materijale , što se govori o rezonanciji horne.
Da sam driver ima rezonanciju to bi bilo negdje oko 40Hz, ne bi se ponavljalo kod čiste sinusne pobude na 80 ili 160.
Drugi preostali uzroci su svakako volumen komore (kugle) i veličina grla horne.Iako je grlo elementarni dio izračuna horne same, ne bi ga bilo uputno mijenjati jer pretpostavljamo da je izračun ispravan.
Dakle volumen je prvi sumnjivac i to treba izračunati još jednom i pokušati dotjerati na mjeru.
Dampiranje bi trebalo biti zadnja faza. Naime, dampiranjem ćeš prigušiti sve, a ne samo pikove u ovom području. Dakle prvo volumen.

I još nešto. Ovo što čuješ uhom kao pikove, možeš izmjeriti i bez mikrofona. U-I metodom. Uostalom da ne objašnjavam proceduru i shemu, evo jedan link sa svime: http://www.audiologs.com/ozrenbilan/imp.htm
Ovom metodom se izmjeri impendacijska krivulja zvučnika ugrađenog u tvoju hornu pri čemu će vršne vrijednosti biti one gdje je impendancija najveća a to je ujedno i točka rezonancije. S obzirom na F() naravno.
Evo još jedan pouzdan link za osnove drivera https://www.fer.unizg.hr/_download/repository/OZV_D_2A_Mjerenje_TS_parametara_zvucnika.pdf
Mate

PostPostao/la Mate » 09 lip 2014, 17:30

E. skoro sam zaboravio najvažnije.
Gdje si ti uopće radio ta "mjerenja" uhom?
Ako si radio u zatvorenom prostoru, vrlo lako je moguće da pikove proizvode "modovi" prostorije. Lijepo ti tvoje trublje na dvorište i onda udri po sinusima. :lol: :lol:
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 09 lip 2014, 19:14

Mate je napisao/la:Gdje si ti uopće radio ta "mjerenja" uhom?
Ako si radio u zatvorenom prostoru, vrlo lako je moguće da pikove proizvode "modovi" prostorije. Lijepo ti tvoje trublje na dvorište i onda udri po sinusima.

U dnevnom koji ima i on neku svoju rezonantnu,sigurno ne najbolje mijesto za to radit slažem se pošto kako se frekva mijenja neprestalno nešo drugo počinje da zvoni...
Evo upravo opet nešto novo eksperimentiram ali i kako sami znate bez pravih mijerenja nema ničega pretjerano konkretnog tako da moje rijeći uvijek držite sa rezervoma ali ono oko ovih rezoniranja stoi.Zapravo ona od 80 Hz ( bliže 85) nije neki problem ona na 160-170 se najviše primijeti.Jasno uzroci mogu biti samo 2,ili je rezoniranje u kugli krivac ili u samoj horni trečega mislim da nema.Što se volumena tiče još tokom računanja sam primijetio da mi dolazi za nekih 1-1.5l veči nego se to u praksi koristi(uspoređujući smo horne rađene za 166-cu) ali rekoh si da mi je uvijek ga lakše smanjivati jer povečavat ga mi nebi bilo ni moguče...ostala dva važna paremetra površina grla i dužina horne su mi uvijek bila tu negdije,a usta sam napravio nešto veča od prosijeka.
Rezoniranje i ponašanje valova unutar same kugle mislim da je isto priča sama za sebe,jer tu se valovi odbijaju ka njenom središtu pa opet natrag i tu bi se dalo radit kakvih eksperimenta također.Uglavnom vidim da ću se najviše igrat i eksperimentirat s kuglom,jer ako horna je krivac tu nemam puno šta za napravit...dampiranje ili eventualno filtraciom smanjit te tonove.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 09 lip 2014, 19:25

Probao sam i ovo,pošto mi pojačalo ima 4 izlaza na jedne sam spoio horne a na druge jedne dvosistemce koje imam doma (13-ca + visoki u basreflexu) i malo kombinirao i uspoređivao i ovi drugi se najglasnije čuju isto blizu 160Hz točnije 150 tako da soba možda ipak igra..
I hvala Mate na linkovima :thumbup: proučit ću ih večeras sad idem šetat breka :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 09 lip 2014, 23:06

Da vrlo vjerojatno je soba. Ona će isto proizvesti rezonancije na višekratnicima frekvencije. Da budeš siguran, prošetaj po sobi dok slušaš na toj problematičnoj frekvi. Na raznim mjestima glasnoća te frekve će varirati jako puno.

1-1,5 litra razlike je puno na tu zapreminu. To treba dovestu u granice. Damping vuna će onda još malo popeglati, ali najviše dobra će napraviti u midbas i srednjim.
Zapravo kad bolje razmislim, ne sjećam se da sam vidio ijednu hornu koja je imala dump materijal u ovoj komori. Ali možda pogrešno zaključujem.

Svejedno, kad eliminiraš sobu kao uzrok nepravilnosti, kad dotjeraš volumen, ipak bi bilo dobro jednom kad se bude u mogućnosti malo premjeriti. Sad već kužiš da se to ne može raditi u sobi. Zato su i izmišljene gluhe komore. Kad ih nema onda je nama amaterima, otvoreni prostor sasvim prikladan. Pozor , i dvorište ako je ograđeno zidovima a nije dovoljno veliko također je problematično.

Kad dođeš do faze pravog mjerenja, onda će ti valda trebati još savjeta. Ipak nemoj to otezati u nedogled. Neki smo ovdje već malo oldie. Nije garantirano da ćemo biti pri zdravoj.... :lol:
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 lip 2014, 22:13

Jedan kratki update putem moba ali bitan :D danas sam probao sa smanjenjem volumena jedne kugle pa malo slusao jednu pa drugu i usporedivao i mislim da sam pronasao grm u kojemu lezi zec.Smanjio sam volumen jedne kugle za nekih 0,7l i odmah se dalo primijetiti poboljsanje.Istokario sam kao jedan mali stozac (zapravo vise lici na neku svadbenu tortu) i postavio je na dno kugle,oni pikovi i cijelo nisko podrucije se stabiliziralo,ajde malo se smanjio bass ali sad je daleko boli i linearniji i automatski glasovi i srednje podrucije se procistilo i napravilo korak prema naprijed.To je tek bio prvi pokusaj ali mi daje velike nade i sad znam kako naprijed i vec mi je lakse.Mozda smanjenje od 0.7l ce bit malo pretjerano vjerujem da cu se motat od 0,3 do 0,5l smanjenja a i treba probat par razlicitih oblika tog umetka...uglavnom zadovoljan sam ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 12 lip 2014, 11:09

Budi oprezan kod smanjenja volumena kugli, tu bi i sitni pomaci mogli puno značiti, a obzirom da ne postoji neki dobar predložak ni kalkulator u tom segmentu, ne preostaje ti ništa drugo nego igrarija sa dampiranjem i slušanjem. S tim da bi bilo dobro to raditi na obje kugle istovremeno.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 12 lip 2014, 12:31

Drago mi je da si utvrdio da je volumen otvoreno pitanje. To smo zajedno zaključili u prethodnim postovima, a sada si to i potvdio tek provizornim experimentom.
Treba nastaviti u tom smjeru , i neka te nije strah probati sa još većim umetkom. Rekao si da po proračunu imaš cca 1-1,5l veći volumen. Zato pokušaj smanjiti na tu proračunsku mjeru.
Gubitak glasnoće koji spominješ je unekoliko normalan, ali se zato dobija na linearnosti.
Bez mikrofona će biti teško naći pravu mjeru. To ti je isto kao da trebaš napraviti drveni prozor, ali umjesto metra koristiš "Pi puta oko" za izmjeriti otvor za koji trebaš odrezati daske.

I opet, naglašavam. Kad ideš zaobiljno s tim volumenom, obavezno prenesi horne vani.

I ne slažem se s Rokom. Uvijek je bolje raditi na jednoj horni , a drugu držati za usporedbu. I kad postigneš boljitak, izjednači volumene u obje horne, a onda opet samo s jednom naprijed.
Mate

PostPostao/la Mate » 12 lip 2014, 12:53

Evo radi tebe sam potražio, našao i kupio ovo i preporučam svakome tko je zainteresiran:
http://www.ebay.com/itm/Panasonic-WM-61A-Electret-Condenser-MIC-Capsule-2PCS-/110573001571?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19beaa1b63

Panasonic kapsule 2 kom , kalibracijski file je na stranici (nije mi baš jasno da ide isti file za sve kapsule ali za 60 Kuna ....) Tzen Albert je pouzdan prodavač Vjerojatno mnogima poznat.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 12 lip 2014, 15:34

Ovo je bila tek prva proba i napravio sam je samo na jednom zvučniku jer sam doslovce zapeo za jedan komad drveta koji mi nije trebao pa napravio si komad za u kuglu.Kod tuniranja ipak če se trebat slušat obe naštimane horne istovremeno.Ovako kad slušam jenu s smanjenim volumenom mi izgleda kao da malo basa ipak fali...ali kad budu radile u paru možda neče.Trebat če naći neku zlatnu sredimu između kakvoče (linearnosti) basseva i njegove količine,ali mislim da smanjivati volumen za više od 0.7l neće trebati.Sad ja sam dobio volumen kakav sam dobio ( 9.1l ) e sad večina drugih horni za 166-cu ima nešto manji sad koji je točan mislim da se ne može baš odredit jer svaki različit i po obliku i po položaju zvučnika i po položaju grla horne,a ja još dodatno tome imam rezonantni prostor u obliku kugle što je rijeđa pojava i o njoj se teže promalazi korisne imformacije.Također vijerujem da osim samog volumena tog umetka igrat če i njegov oblik,dali če biti više plosnat ili na špic,na stepenice itd.Srečom njega lako mijenjam jer mi ga drži samo centralni vijak (onaj koji spaja hornu i kuglu ako se siječate) tako da idučih tjedana budem si napravio 2,3 para tih drvenih komada i eksperimentirao.
Mate je napisao/la:I opet, naglašavam. Kad ideš zaobiljno s tim volumenom, obavezno prenesi horne vani.

Možda ih neću slušati u dvorištu po cijele dane ali ipak jedan test bi trebao napraviti,jer evo što sam isto primijetio lijeva horna ima mrvicu izraženiji bass (to govorim kada su jednako tunirane naravno) jer odmah lijevo od nje je zid,a i slušanjem vani ču vidit kako rade bez svih onih rezonansi prostorije.
Hvala Mate na još jednom dobrom linku,ti vidi kako to funkcionira,meni bi trebao doći neki prijatelj od prijatelja s mikrofonom i iskustvom da mi pokaže kako to ide pa čemo imati kokvih konkretnijih podataka ali uglavnom stvari polako dolaze na svoje :D
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.