Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 17 lip 2014, 16:29

I ja sam bio malo skeptičan oko volumena rezonantnog prostora u početku (i još uvijek sam :D ) naime meni jo došlo 9 l zapremine,sve ostale horne za fullrange driver od 6,5 inch se kreču oko 7l (horna koju fostex preporučuje i nudi nacrt uz drivere ima 6.5l) ali tad sam si rekao da će uvijek bit jednostavan način za ga smanjit pa eto...sad experimentiram.I ja sam se sad uvijerio da on treba biti manji i za vikend budem li našao malo vremena probat ću ga dovest na nekih 7,5 l i kao što kaže rade papirnata membrana od svega 6.5g mase sigurno ne voli povratne refleksije tako da ću povečati i dampiranje.Poboljšanje uz smanjenje volumena je odmah primjetno tako da to je smijer kojim ću ići,pokušati ću ustanoviti isto što je važnije oblik ili obujam komada radi budućih projekta.
Površina grala horne me ne brine uspoređivajući opčenito otvor grla kod drugih horni on se uvijek kreče od 80 do 90 % površine membrane zvučnika a tko je i kod mene.Duljina horne takoder je u granicama ona bude od 2850 do 3100 mm duline ja imam 3030,a usta se naprave što šira tako da zvučnik može fino radit i u večim prostoriama.
Odmah da naglasim ovi proračuni koje sam ja radio su jedni od najlakših i najednostavnijih mogučih,čitajući malo oko projektiranja horni primijetio sam da ima tu još puuuno togo oko čega se treba sve voditi računa,ali opet nisu tako loši da se nebi mogao napravit jedan pristojan zvučnik s njima.Ali svejedno mislim da kolko god dobri prvobitni proračuni bili kasnije uvijek slijedi ona faza u kojoj se ja trenutno nalazim a to je ova samog tuniranja zvučnika na akustične načine.
Najviše su me brinule dosad dvije stvari,jedna je da mi je stakloplastika horne previše tanka pa da to stvara probleme a sad vidim da nije to a druga je da ću biti primoran raditi kaojekakve filtre za poboljšanje zvuka,a možda se i to izbijegne.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 17 lip 2014, 19:32

Evo još malo razmišljanja prije nego se uhvatim tokarskog za vikend,pošto kolko sam ja razumijo zvučni val u horni nebi trebale stvarati refleksije i reonanse valova unutrar rezonantnog prostora već samo pritisak koji driver stvara nekako ovo riješenje koje sam dole nacrtao mi se ćini najbolje ono koje bi se trebalo prvo probat.Sad dali bi takav oblik smanjio gornji opseg propuštanja horne neznam??dali bi oslabio donji isto je pitanje ?? ali mislim da neprijatne refleksije unutar kugle bi se sigurno tako smanjile a pritisak unutar kugle i na grlu horne bio bi idealniji pošto se ustanovilo da mi je možda kugla lagano predimenzinirana.Pa vas pitam mišljenje oko toga,jer bi tako napravio idući komad.Ovo dole na slici je čisto skica napravljena na brazaka pravi komad bit će pravilno dimezioniran oko 1,2 do1,5l za prvu probu, prelazit će polovicu kugle dolazeći blizu magneta i bit će obložen filcom.
Možda i nakraju ispadne dobro to što mi je kugla malo veča... 8-)
I da još kažem kako grlo horne mi je nagnuto nekih 10-15 stupnjeva za nazad u odnosu na os zvučnika.
Privitak/ci
1.jpg
1.jpg (55.13 KiB) Pogledano 7772 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 17 lip 2014, 22:09

Ovo ne izgleda loše. Jedino smušaj ove ivice da ne budu oštre. Neka skošenja budu šriko bar jedno 8 mm pokutem 45. Oštri rubovi sami generiraju parazitne frekve radi ogiba valova na istima.
Ja načelno mislim da je oblik manje bitan, dok taj dodatni volumen nije u neposrednoj blizini otvora prema horni ili preblizu same membrane. To ovdje nije slučaj čini mi se.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 17 lip 2014, 23:25

Probat ćemo i tako pa javim utiske kad se malo naslušm vjerujem da će bit i bolje nego sad a grlo horne je dosta daleko tako da ovaj komad nebi ga trebao gušiti.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 28 pro 2014, 15:50

Hej Nino, pa di si ti...znači ipak si odlučio početi rješavati adekvatnu amplifikaciju za one krasne hornice...daj nam malo približi to sve, koje si fine monoblokove nabavio?

Ojla Roko :D ,odgovorit cu ti tu jer je prikladnije nego u bepovoj temi.Ako vas zanima sta se radilo sa hornama u zadnjih godinu dana nije mnogo... zadnje cime sam se igrao je sa rezonantnim prostorom kao sta sam u zadnjim postevima pisao.Istokario jam si vise tipova ovih stozaca koje postavljam na dno kugle,vise vrsta i po obliku i po volumenu.To sam uglavnom radio da bi doveo zvucnik u neke idealne uvjete,na kraju sam ostavio stozac koji smanjuje volumen za 1 litru +- tako da mi se sad volumen kugle krece oko 7.8-8 litara.Primijetio sam isto da mi nije pasalo kad sam radio visoke komade poput onog crnog koji je gore na slici,trenutno mi se u kuglama nalazi dosta plici komad i sad su i kugle i stozac potpuno prekriveni filcom od 1 cm debljine.
Sa zvukom sam vrlo zadovoljan ali vjerujem da se moze tu i bolje... ali to je normalna pojava kod nas :D a planiram (budem li skupio novca za material...) do ljeta napravit jos jedan par horni,sve ce bit manje vise isto ostm plasticnih truba.Njih bi volio napravit sa duplo debljom stijenkom ili makar 50-60% debljom jer me malo kopa kako bi to zvucilo..a vjerujem bolje.I mrvicu bi poboljsao neke detalje i to je to.
Primijetio sam također da se driver dosta promijeni kad se razradi... imao sam prilike poslusat nove 166ce u hornama i ovi koji su radili godinu i pol dana su puno detaljniji...

Sto se amplifikacije tice trenutno su horne spojene na dva Krklecina monobloka sa 2a3 lapadinom.Planiram si i napravit jedan malo jaci amp cisto iz gusta za ga napravit ali taj projekt bit ce nazalost malo na pauzi i radi nedostatka vremena i novca.. Kako rade ova 3,5 W necu puno opisivat jer si moram jos nabavit ili prikladan cd-payer sa D/A converterom ili Predpojacalo +DAC.Sad neznam preamp nije da mi treba tolko radi pune pobude monoblokova,vise radi prakticnosti (pot i selektor ulaza) i posto sve uglavnom slusam preko laptopa DAC pita također.
Iako i ovako 2a3 lapadina svira jakooo fino ;) a manjak snage se u mon slucaju ne osjeti.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 01 sij 2015, 17:40

Ejla Nino,

Mogla bi biti zanimljiva kombinacija taj Aikido preamp sa 2a3 izlaznim monoblokovima. Te Krklecove 2a3 monoblokove, odnosno njihovu prvu (staru) verziju sam, pred dosta godina, imao priliku poslušati doma, ali tada ih nisam mogao pravilno setupirati jer nisam imao dovoljno efikasne zvučnike, a Elvis je čini mi se već bio rastavio svoje Lowther hornice, pa ih nisam ni kod njega mogao isprobati. Vjerujem da bi to moglo dosta dobro raditi sa tvojim hornama, a ni sa Aikido preampom praktično nemožeš promašiti, uz Beponeovu pomoć to bi ti mogao biti jedan jako lijepi ulaz u sasvim novi svijet u kojemu možeš, vlastitom prilagodbom i samogradnjom aktivnih elemenata u sustavu, dovesti i sam zvuk do jedne fine visokovjerne razine. ;)
Što se samih zvučnika tiče, kako smo već i ranije komentirali, oni najprije traže jednu lijepu, finu i dosta veliku prostoriju, ali toga si i sam svjestan, a onda se možeš poigrati sa unutrašnjim oblogama samih truba, kojima ćeš neke frekve, koje se pokažu pomalo problematičnima, prigušiti. Različiti materijali će djelovati na različite frekve, već ovisno di im je koeficijent apsorpcije najveći. Tu ima dosta eksperimentiranja i zafrkancije, ali vrijedi se potrudit. ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 01 sij 2015, 21:50

Roko je napisao/la:Što se samih zvučnika tiče, kako smo već i ranije komentirali, oni najprije traže jednu lijepu, finu i dosta veliku prostoriju, ali toga si i sam svjestan, a onda se možeš poigrati sa unutrašnjim oblogama samih truba, kojima ćeš neke frekve, koje se pokažu pomalo problematičnima, prigušiti. Različiti materijali će djelovati na različite frekve, već ovisno di im je koeficijent apsorpcije najveći. Tu ima dosta eksperimentiranja i zafrkancije, ali vrijedi se potrudit.

Hore sam primijetio da vole da su pravilno smijestene u prostoru,nije tolko za smanjenje nekih rezoniranja vec da se dobi jedna lijepa pozornica.Ja za sada horne u dnevnom mogu samo smijestit u dosta skucen prostor (kao sto se vidi na slikama) ali eksperimentirao sam s njihovim pravilnim postavljanjem.Kasnije mi ih je bilo muka vratit na njihovo uobicajeno mjesto kolko mi je bilo ih fino slusat pravilno postavljene.Probat cu kao sto sam reko napravit jos jedan par sa debljom stjenkom jer mislim da sama horna ima neku svoju rezonantnu frehvenciju i povecanjm debljine dobit ce se na krutosti i smanjit ce se izrazaj tog rezoniranja (barem se nadam... :mrgreen: ) treba probat.Ali opet mogu reci da horna i po onome sto se o njoj pise i po mojim iskustvima nece nikad bit svestran zvucnik koji ce moc briljirat kod svake vrste glazbe,posebne su... nekima ce se svidit nekima ne.
Isto slusao samih jedan vikend u vecem prostoru 50+ kvadrata sa dosta visokim polukruznim stropom,i drze se stvarno dobro rekao bi i odlicno da se ne izgubi dio niskog podrucja...
Roko je napisao/la:Mogla bi biti zanimljiva kombinacija taj Aikido preamp sa 2a3 izlaznim monoblokovima. Te Krklecove 2a3 monoblokove, odnosno njihovu prvu (staru) verziju sam, pred dosta godina, imao priliku poslušati doma, ali tada ih nisam mogao pravilno setupirati jer nisam imao dovoljno efikasne zvučnike, a Elvis je čini mi se već bio rastavio svoje Lowther hornice, pa ih nisam ni kod njega mogao isprobati. Vjerujem da bi to moglo dosta dobro raditi sa tvojim hornama, a ni sa Aikido preampom praktično nemožeš promašiti, uz Beponeovu pomoć to bi ti mogao biti jedan jako lijepi ulaz u sasvim novi svijet u kojemu možeš, vlastitom prilagodbom i samogradnjom aktivnih elemenata u sustavu, dovesti i sam zvuk do jedne fine visokovjerne razine.

Radi to dosta dobro ali se jako cuje da fale sad one druge karike u lancu.. preamp koj je bepone naravio mi je odmah zapeo za oko i jos kad mi je spomenuo da se da nastimat pojacanje po volji bio mi je i drazi.Zapravo da budem iskren najvise mi se sviđa da se nudi u kitu i na svojoj tiskanoj ploci sto bi meni kao manje iskusnom u tome jako olaksalo zivot.Vjerujem da bi se (budem li odlucio ga radit) sema za napajanje dala nabavit s njegove strane,i ostale sitnice koje nije spomenuo koje se kod vas majstora uzimaju zdravo za gotovo ali za nas pocetnike su jos nejasne.
Sad zapravo najvise pratim razvitak usb DAC-a kojega je zbotic napravio i elvis upravo radi .Isto mi je primamljiv jer je tako rec vec gotov,na ovim nasim forumima ima vise primjera DACa ali svi pitaju zasebnu nabavku svih komponenti i kasnije sve to pazljivo namontirat gore a nije bas da ima tu malo dijelova.Kod ovog ima za se napravit samo napajanje a tu vjerujem da uz vasu pomoc cak i ja nemogu puno fulat... :mrgreen:
Vjerujem isto da su sve vase pohvale na njegov racun utemeljene i da nebi ni zbotic ni elvis trosili ni vremena ni para da stvar ne valja... jedino je smjesno kolko je sve to malo :D i malo mi smeta da ima samo usb ulaz...
A mozda bi se moglo ubit odmah dvije muhe jednim udarcem tj. napravit DAC sa aikido (ili nekim drugim) pojacalom u istom kucistu.... nesto slicno kao sto je nekad bio pamook napravio DAC+tube autput (ako je to slicna stvar naravno... :mrgreen: ) ali mozda sad idem previse za naprijed.... pratim ja i dalje sto vi majstori radite ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 02 sij 2015, 11:19

Halo Pepele. sretna ti nova godina odmah na početku i puno dobrih uradaka.

Debljina stjenke kažeš? A kad sam ti ja dao primjedbu još u fazi izrade da mi se debljina čini mala ?! Ali dobro, glavno da ne gubiš volju za izradom novih. Iako ima i opcija da jednostavno podebljaš postojeće.
Ako ideš na izradu novih razmisli i o tome da ih skratiš u donjem području frekvencije te da bas riješiš nekim subom. Uostalom prije odluke imaš mogućnost da postojeće probaš s nekim sub zvučnikom pa da ocijeniš kvalitetu basa koji ti daje horna i taj sub. Samo prijedlog.
Gubitak basa kod probe u toj velikoj prostoriji je moguć radi same prostorije, položaja horni i mjesta slušanja. No ako su uzrok neadekvatni "modovi" prostorije (vrlo čest slučaj), zasigurno su postojale točke u prostoriji sa prenaglašenim basom i točke u kojima ga uopće nije bilo. U takvom slučaju ni bas koji se čuje nije fin i definiran, već zamuljan. "Modovi" prostorije ovise o odnosima geometrije dubina, širina, visina prostorije, a budući zidove ne možeš pomicati na ispravnu mjeru, jedino ostaje teško dampiranje sobe. Zato sam ti i preporučivao da horne probaš u dvorištu.

Što se DAC-ova tiče ima toga ko plijeve kod Kineza na ebayu , već zalemljenog sa dodatnom pločicom napajanja, a kvaliteta izrade i zvuka je više nego dobra.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 02 sij 2015, 13:30

Sve najbolje i tebi Mate :)
A probao bi sa podebljanjem stjenke jer crv u meni radi... i napravio bi nove jer ove bi bilo steta mjenjat posto nisu ipak tako lose ;) To bi bila za mene jedna proba i imao bi jos nekih preinaka koje bi napravio vezano za mjesta di se horna presavija i unutarne povrsine.Svejedno nije receno da i nakon toga cu napravit korak za naprijed ali treba probat,pogorsat stvari nemogu... :? :mrgreen:
Mate je napisao/la:Ako ideš na izradu novih razmisli i o tome da ih skratiš u donjem području frekvencije te da bas riješiš nekim subom

Moglo bi da se hoce skratit donje podrucje koje horna pusta i dodat mu jedan bas u zatvorenoj kutiji,odradit skretnicu itd. ali tad bi se dobio sasvim drugi zvucnik koji bi doslovce pitao da se opet krene iz pocetka... to mi se jednostavno sad neda..
Iako sam o ovakvom projektu vec nesto skicirao u svojoj biljeznici... mozda jednog dana se napravi zanimljiv dvosistemac ;)

Jedno vrijeme na samom pocetku slusanja horni sam ih slusao uz pomoc jednog aktivnog suba od nekih 150W,vec nakon nekoliko dana sam ga maknuo jer mi se cinio nepotreban...smeto mi je... koristio sam ga uglavnom za slusanje zesce mjuze dubstep-a,elektro i sl.U mojoj prostoriji basa mi ne fali,moglo bi to biti malo deblje naravno ali vec sam se navikao na ovakav zvuk koj mi bas prija.

Mate je napisao/la:Što se DAC-ova tiče ima toga ko plijeve kod Kineza na ebayu , već zalemljenog sa dodatnom pločicom napajanja, a kvaliteta izrade i zvuka je više nego dobra.

Istina imah ih na pretek,neki sa pozamasnim cijenama... e sad vjerujem da bi za mene mnogi odgovarali... ali uvjek je nekako lakse se odlucit za nesto sto je netko vec isprobao a i ako fali napajanje vjerujem da bi ga vec nekako slozio..
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 04 sij 2015, 00:16

Pao Pepeo je napisao/la:A mozda bi se moglo ubit odmah dvije muhe jednim udarcem tj. napravit DAC sa aikido (ili nekim drugim) pojacalom u istom kucistu.... ;)

Naravno, zašto ne, vrlo jednostavno i praktično rješenje, dakle u istom kućištu ovo:

viewtopic.php?f=14&t=1427

i ovo:

viewtopic.php?f=11&t=1451

:music1:
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.