Kod Elvisa u labu...

Re: Kod Elvisa u labu...

PostPostao/la elvis » 13 ruj 2014, 14:21

Borko_KA je napisao/la:Elvise BRAVO za gitare! :hail:

Gitare... da da, sekundarni hobi sa tendencijom da postane primarni :)
elvis

PostPostao/la elvis » 13 ruj 2014, 14:24

LukaTralic je napisao/la:Bok!

Čim sam vidio opis ovog postupka za preslikavanje tonera uz pomoć Magnetin ljepila, nije mi vrag dao mira i morao sam to isprobat!
Na žalost, nije mi baš uspjelo. Obični papir za printer, 80 gramski, print iz Worda na pocinčani lim... slabo se prenijelo. Isprobao pet-šest verzija natapanja ljepilom i pritiska. Možda su promijenili sastav Magnetin ljepila...
Al onda sam tom logikom išao da se tu mora raditi o nekom otapalu koje odvaja toner od papira. Pa sam probao s acetonom - I TO JE SJAJNO!
Otisnuo sam mali logo, tolik da stane cijelom površinom ispod blaznice (one vatice koje obitavaju u ženskim dijelovima kupaone u koje mi mužjaci prirodno ne posječujemo). Blaznicu sam lagano natopio s acetonom i samo poklopio papir. Bez ikakvog pritiska. Ostavio desetak sekundi i podigao. Papir se taman fino natopio acetonom. Dignem papir i to je to - 80% tonera otišlo na lim! Jupi! Radi!
Elvise HVALA na ideji!!!!
Do sad sam radio s toner transferom pločice, sad ću probat jednu napraviti ovako.
A fronte sam radio (skupo) naručujući decal papire s ebaya...

Sorry ako sam ti upao u temu!
:) :)

Znači aceton je komponeta koju smo tražili :). Odlično, hvala puno na upgradeu teme, prvom prilikom ću probati postupak sa acetonom. Što se tiče izrade pločica... tu sam malo skeptičn, no treba probati. Javi svakako rezultate.

Pozdrav, elvis
elvis

PostPostao/la elvis » 13 ruj 2014, 14:41

Prije jedno mjesec dana Roko me je zamolio da premjerim par komada 6EM7 lampi. Te lampe koristimo kao driverice u našim babuška mono blokovima, zadatak
obavljaju više nego dobro, mogu se još nabaviti na netu, no treba uzeti u obzir da iste imaju 40+ goina, znači svašta se može dobiti kupnjom na netu. Radi se znači o disimilar duploj triodi, segment A je strujno značajno slabija trioda ali velikog faktora pojačanja, a segment B strujno značajno jača trioda ali fakrora pojačanja samo oko 5. U rokovoj kutiji bilo je raznih proizvođača, i nakon mjerenja mogu reći da su rezultati vrlo neujednačeni, gotovo nemoguće za upariti bilo što. Ovo pišem samo kao jedan potsjetnik svima koji se bave lampadinama a koji nemaju mogućnost mjerenja lampi ili sami nisu napravili tube teser da se okane ćorava posla i zasuču rukave i naprave taj uređaj. Evo rezultata pa procjenite.

Mjerenje:
Segment A: Ua=250V, Ug= -3, očekivana struja 1,4mA
Segment B: Ua=150V, Ug=-20 V, očekivana struja 50mA

U postotcima lampe su u sljedećem stanju:

Amperex: A=161%, B=80%
RCA1: A=92%, B=71%
RCA2: A=171%, B=91%
RCA3: A=157%, B=120%
Zenith: 170%, B=108%
IEC: A=76%, B=71%
Westinghouse: A=78%, B=115%
Sylvania: A=35%, B=160%
Magnavox: A=78%, B=108%

Eto pa prosudite sami kao se ove nejednakosti mogu reflektirati na konačne rezultate.

Slikopiščići...
Privitak/ci
1-fotografija 1 (8).JPG
1-fotografija 1 (8).JPG (67.37 KiB) Pogledano 10530 put/a.
2-fotografija 2 (8).JPG
IEC na mjerenju, segment A, samo 1,07 mA, očekivano je 1,4mA, znači samo 76%
2-fotografija 2 (8).JPG (57.3 KiB) Pogledano 10530 put/a.
elvis

PostPostao/la Roko » 15 ruj 2014, 20:03

OK, thnx Elvis. Koliko me ne raduju rezultati mjerenja, toliko me raduje činjenica da još nisam (totalno) oglušio, jer sam te lampadinice izdvojio (po zvuku) i slagao u zasebnu kutiju. Tih nekoliko nisam po zvuku mogao svrstati nigdje, pokazivale su prilične zvučne razlike i malo su mi se čudno ponašale, a sad vidim i zašto. Ajde, bar jedna dilemica riješena.
Inače, onako po sjećanju, mislim da je tamo bilo par lampadinica sa oznakom 6EA7, a te, iako su direktno zamjenjive 6EM7-icama, ipak imaju ponešto različite parametre.
Tako za 6EA7 vrijedi:

Segment A (ili oscilatorska sekcija): Ua=250V, Ug= -3, očekivana struja 1,5mA
Segment B (ili amplifikacijska sekcija): Ua=175V, Ug=-25 V, očekivana struja 48mA

6EA7 ima nešto manji anodni otpor i faktor pojačanja (65x prema 68x) u prvoj sekciji, 34k (naspram 40K koju ima 6EM7), i nešto veći u drugoj sekciji, 770 prema 750R. Također pokazuje i nešto veću transkonduktanciju u prvoj a manju u drugoj sekciji.

Također, mislim da tu ima i par lampadinica koje imaju obje oznake 6EM7/6EA7, a čiji parametri su obično negdje između.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 16 ruj 2014, 15:11

Roko je napisao/la:OK, thnx Elvis. Koliko me ne raduju rezultati mjerenja, toliko me raduje činjenica da još nisam (totalno) oglušio, jer sam te lampadinice izdvojio (po zvuku) i slagao u zasebnu kutiju. Tih nekoliko nisam po zvuku mogao svrstati nigdje, pokazivale su prilične zvučne razlike i malo su mi se čudno ponašale, a sad vidim i zašto. Ajde, bar jedna dilemica riješena.
Inače, onako po sjećanju, mislim da je tamo bilo par lampadinica sa oznakom 6EA7, a te, iako su direktno zamjenjive 6EM7-icama, ipak imaju ponešto različite parametre.
Tako za 6EA7 vrijedi:

Segment A (ili oscilatorska sekcija): Ua=250V, Ug= -3, očekivana struja 1,5mA
Segment B (ili amplifikacijska sekcija): Ua=175V, Ug=-25 V, očekivana struja 48mA

6EA7 ima nešto manji anodni otpor i faktor pojačanja (65x prema 68x) u prvoj sekciji, 34k (naspram 40K koju ima 6EM7), i nešto veći u drugoj sekciji, 770 prema 750R. Također pokazuje i nešto veću transkonduktanciju u prvoj a manju u drugoj sekciji.

Također, mislim da tu ima i par lampadinica koje imaju obje oznake 6EM7/6EA7, a čiji parametri su obično negdje između.

Iskreno, dok sam mjerio palo mi je na pamet da je to sve bila na uho negativna selekcija, jer se sa ovim vrijednostima debalans kanala morao čuti.
OK, sada je i meni lakše, na tren sam pomislio da kada je u pitanju EM-ica i njezine izvedenice sve zapravo lutrija i završena priča što se nabave tiče tj. da je ostao samo škart, no kako stoje stvari srećom nije tako. Osobno obožavam ovu lampu, imam određenu količinu, čuvam ih kao zlato, mada kada se uzme u obzir da su to zapravo dugovječne lampe (naročito u režimu u kojoj je mi koristimo) i ako bi se naletilo na dobar par i rezervni par, mirno se može spavati gooooodinama.. :).
elvis

PostPostao/la elvis » 03 lis 2014, 15:35

U nekakvom diy zabušavanju nakon završenih esl mid\hi panela odlučio sam isprobati nekakve druge uređaje kako se snalaze u toj priči. Jedan od prvih kandidata bio je TVC koji je strpljivo čekao svoj red. Izbacio sam postojeći BB attenuator i ubacio sam "stari" dobri TVC (bez obzira što bi jedino logično bilo spojiti CD samo kao transport na DA behringera). Osobno ne posjedujem niti jedan high end uredjaj, jednostavno ne pripadam toj kasti, hifi je ono gdje sam bio, jesam i ostati cu, no da li je to zbilja tako?

TVC koji se može vidjeti na slikama posjedujem već jedno duže vrijeme i uglavnom je čučao sa strane. U mojim prijašnjim eksperimentima TVC po mom sudu nije unosio ništa bitno što bi me uvjerilo da je "must have" u mom sustavu. U svakom slučaju TVC je radio korektno, no zbog nedostatka daljinskog upravljača često je bio isključen, a i slične ukupne zvučne rezultate sam imao sa drugim attenuatorima bilo aktivnim bilo pasivnim.
U sadašnjem setupu imam iznimno pozitivne pomake u svim dimenzijama zvuka kada sam signal provukao kroz TVC, ne mogu objasniti kako i zašto, no jednostavno zvuk je dobio novu dimenziju prirodnosti i prezentnosti kako instrumenata tako vokala. Pustiti ću da se dojmovi malo slegnu, pa ću onda dati nove komentare.
Interno ožičenje je Van Den Hul, no zaboravio sam oznaku (treba mi lupa da pročitam :) ). Prilično predimenzionirano no ne žalim. Ovom prilikom moje iskrene čestitke Ferencu, konstruktoru ovih odličnih transformatora. Znam da Ferenc ima i new generation seriju, ovi moji su sa početka priče, no vjerujem da nekih ključnih razlika nema, Ferenc će me ispraviti ako griješim. Toliko za ovaj "lab report" pogledajte malo po svojim policama, možda i kod vas čuči poneki stroj koji strpljivo čeka svoju priliku. Ovim putem isprike Ferencu jer sam bio iznimno kritičan prema ovom stroju, no problem nije bio u TVC-u već u mom sustavu. Nadam se da će isprike biti prihvaćene.

pozz
Privitak/ci
1-fotografija 1 (9).JPG
1-fotografija 1 (9).JPG (48.57 KiB) Pogledano 10142 put/a.
2-fotografija 2 (9).JPG
2-fotografija 2 (9).JPG (65.07 KiB) Pogledano 10142 put/a.
3-fotografija 3 (8).JPG
3-fotografija 3 (8).JPG (46.99 KiB) Pogledano 10142 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 03 lis 2014, 16:05

I evo najava impresija, kod mene je stigao jedan amp "lokalnog samograditelja" he he he he koji baš ne voli pisati na ovom forumu, a što ću mu ja. Radi se o nečemu što je
imalo intenciju biti varijacija na temu LEAK-Stereo20 ampa, ali je otišlo malčice predaleko od toga, no baš je zbog toga zanimljivo jer je neizvjesno. Slušne impresije uskoro, o tehnikalijama malo, no ko se potrudi pronaći će nešto na netu, samo pitaš google.

Slike samo kao najava... biti ću strog u testu obećavam... :) Konstruktor me nešto naljutio zadnjih dana, uh nagrebusio je, momentalno prikupljam pogrdne riječi he he he he :). Ok, za početak, a moram biti strog, inače nitko me neće uzeti za ozbiljno ako kažem i nešto pozitivno, a i na slikama se vidi... amp je vizualno zbilja ružan, ali na onaj spaček način koji ga čini simpatičnim na polici zajedno sa dosadnim modernim dizajnima. Po meni amp je nepotrebno smanjen na dimenzije koje su slobodno mogle ići bar 50% više, čini mi se da su dimenzije ampa prilagođavane nepotrebnim daskama za rezanje mesa koje su na bočnicama.... no ako ima netko tko čita ovo i ako misli da je to važno neka digne dva prsta. Naravno da nije važno, zanima me, a vjerujem i vas kako se amp snalazi sa klasičnim zvučnicima ali i sa esl-ima bez obzira na trafo-trafo spregu. Za par dana slijede prvi dojmovi.
Privitak/ci
fotografija 1 (5).JPG
DESNO NA NAJDONJOJ POLICI
fotografija 1 (5).JPG (135.63 KiB) Pogledano 10141 put/a.
fotografija 2 (5).JPG
fotografija 2 (5).JPG (127.93 KiB) Pogledano 10141 put/a.
fotografija 3 (5).JPG
fotografija 3 (5).JPG (121.65 KiB) Pogledano 10141 put/a.
elvis

PostPostao/la NINO.S » 04 lis 2014, 08:36

:mrgreen: :hail: :hail: :hail:

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la FFL » 05 lis 2014, 09:38

Drago mi je da je TVC našao mjesto u tvom sistemu

;)
FFL

PostPostao/la elvis » 12 lis 2014, 21:27

U nekakvoj sam potrazi za bookshelf kutijama koje bi po potrebi aktivirao kada dođe nekakav amp na slušni test u lab (momentalno dva čekaju). Njuškam po njuškalu, ali ili ništa ne valja i skupo je ili valja ali je preskupo. U trenutku očaja sjetih se da bi moga sastaviti nešto ala LS3/5a, ali ne baš egzaktnu kopiju, već samo nešto što izgledom podsjeća na te bisere iz povijesti. Srce projekta ipak imam, to je kefov driver B110A, no nedostaje oreggigi visokotonac, pa ću na to mjesto staviti 19mm Vifa driver (koji je vjerojatno i bolji od starog kefa T27, no hebiga nije to to), a da ne govorim o onim spikama o uparivanju drivera.. he he. Gumeni ovjes od B110A sam zamijenio (originalni je postao plastika nakon svih tih godina). Ovjes sam po preporuci LS support web stranica kupio kod nekog nizozemca, sve stiglo uredno, jako dobro izgledaju, još bolje se ponašaju na samom zvučniku. Ni kutije nisu od materijala od kojeg bi trebale biti, ali dimenzijama to će biti to (još jednom hvala zmajz). Kako će ovo znači biti samo surogat legende, neću ovo popratiti u zasebnoj temi, već samo kao usputni info u ovoj "mojoj" škatuli od teme. Prije konačne odluke koju tj. kakvu skretnicu ugraditi poigrati ću se sa behringer aktivnom skretnicom i 4-kanalnim pojačalom. Probati ću naći rez i strminu u području oko 3000Hz i onda sve to pretočiti u pasivu ako to uopće bude izvedivo. Kako to sada izgleda... a podsjeća na stari LS, što je je :). Projekt za razonodu rekao bi. Očekivanja mi nisu velika, možda baš zato priča na kraju ispadne sa pozitivnim predznakom. Javim svakako...
Privitak/ci
1-fotografija 1.JPG
1-fotografija 1.JPG (74.23 KiB) Pogledano 9832 put/a.
2-fotografija 2.JPG
2-fotografija 2.JPG (69.58 KiB) Pogledano 9832 put/a.
3-fotografija 3.JPG
3-fotografija 3.JPG (76.26 KiB) Pogledano 9832 put/a.
4-fotografija 4.JPG
4-fotografija 4.JPG (49.16 KiB) Pogledano 9832 put/a.
5-fotografija 5.JPG
5-fotografija 5.JPG (50.9 KiB) Pogledano 9832 put/a.
6-fotografija 6.JPG
6-fotografija 6.JPG (69.38 KiB) Pogledano 9832 put/a.
7-fotografija 7.JPG
7-fotografija 7.JPG (52.32 KiB) Pogledano 9832 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.