Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Pao Pepeo » 06 ruj 2014, 14:15

Dalmaciju volim (a tko ne...) tako budem li prolazio kroz zadar svakako se javim i ne samo radi esl-a kojih se malo i bojim poslusat jer ako mi se svidi sam ga naj.... :D ,trenutno sam u totalno drugim vodama kako znas ali uvjek je interesantno poslust nesto drugo
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 21 lis 2014, 15:01

Jeste do ovo nije facebook ali ne mogu odoljeti a da ne podijelim ovaj video. Znači radi se o Rogeru Sandrsu, zadnjih 40 godina rekao bi najbitnijoj "njušci" kada je u pitanju elektrostatska priča o zvučnicima. Na videu je njegov top model ESL-a, uzor i predmet mojih želja. Tu je i set njegove amplifikacije. Neki podaci su zbilja zanimljivi, cijena dakako koja je koliko toliko ostala u domeni normalnih brojeva, naročito vizavi komentara snimatelja koji se može čuti oko treće minute... Nije da želim biti sada nekakav misionar ESL topologije kada su zvučnici u pitanju, no bojim se da sam se navukao na to. Na videu je još jedan zanimljiv detalj, a to je oblik perforacije statora. Ako budem raditi nove panele, siguran sam da će mi uzor biti baš ovaj ESL sa slike, a kako stoje stvari nisam jedini koji o tomu razmišlja... :)

elvis

PostPostao/la elvis » 29 lis 2014, 15:51

PRIJAVLJUJEM PROBLEM SA ESL

Nekako sa prvim kišnim danom prošlog tjedna koji je prekinuo predivno miholjsko ljeto prestali su radom i moji ESL-i... dobro ne baš 100% prestali raditi ali više to nije to. Sa ionako skromnih tj. navučenih 82dB osjetljivosti sve je to sada palo na cca 62 dB, Razlika između subova i panela je drastičnioh 25dB na štetu esl-a... znači tj. čitaj neupotrebljivo. Da li je vlaga u pitanju ili ne, da li se nešto dogodilo sa UDP namazom (dogodilo se zmajzovo proročanstvo da je UDP postao "udupe"), ne znam. Paneli na sebe više ne žele prihvatiti elektrostatički naboj. Prije se to polje moglo osjetiti dodirom ruke (sličan osjećaj kada se dodiruje CRT ekran starih televizija nakon dužeg rada), ali sada je sve "suho". Relativna vlažnost zraka u radionici kreće se od 40 do 50%, to je OK. Promijenio sam HV modul, podigao HV sa 1500V na 2500V, no osjetljivost je još uvijek jadna, ništa više od 62 dB. Stepup trafo je ispravan, pojačalo također. Zanimljivo je naime da se taj nagli gubitak osjetljivosti dogodio na oba modula isti dan, isti sat, i isti minut... njušim da je UDP premaz banana i krivac za sve.

Vraćamo priču djelomično na početak, tajnik zadarskog audiokuba, samozatajni N.S. uhvatio se (supruginog) telefona i u ZG pronašao granule poliamida PA6 i PA6.6, što bi u prijevodu bio dupontov famozni elvamid. Nabaviti će se i metanol umjesto etanola za otapanje istog. Slijedi ponovno kuhanje, ali sada sa strogim mjerama opreza zbog otrovnosti metanola i katastrofalnih posljedica koje bi bile rezultat udisanja tih para. Inače trgovac sa granulama već je izrazio sumnju da ćemo uspjeti otopiti te poliamide, no dati ćemo sve od sebe. Ako uspijemo to otopiti slijedi ponovna igra sa mylarom, tj. premazivanjem, testiranjem. Ovaj put pripremiti će se i rezidentna mjerna oprema i pomagala kako bi mogli izvući nekakve zaključke i na osnovu istih donijeti nekakve odluke u smislu što je najbolji put. Vjerojatno se pitate zašto sve ovo radimo, pa odgovor je zapravo jednostavan, po srijedi je samo zvuk koji smo imali priliku slušati par mjeseci, šteta bi bilo ne imati takav zvuk ponovno. Ako postignemo još i bolje rezultate, eto razloga za feštu. :)
elvis

PostPostao/la elvis » 29 lis 2014, 16:17

Jedan od uzaludnih pokušaja rješavanja gore opisanog problema bila je zamjena HV kaskade, te povišenje napona za skoro 1000V tj. na približno 2500V. Kao da nisam napravio ništa, situacija se popravila tek 10%, nedovoljno. Pored toga grijao sam ESL panele (strana na koju je nanesen konduktivan sloj na mylaru). Koristio sam i vrući zrak, no ništa. Na prvu pomisliš da je malo bolje, no u biti sve je to ništa. Muvam se u području od 60 do 65dB osjetljivosti. Hm hm hm... HV negdje gadno curi...

Lijevo stari HV, desno novi HV modul.
Privitak/ci
fotografija (2).JPG
fotografija (2).JPG (153.35 KiB) Pogledano 6286 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 29 lis 2014, 17:22

Da čudno je to da su tako podjednako podlegli. Ako to čudo hlapi, onda se to trebalo osjetiti postepeno i ranije. Ako postoji degradacija radi el polja, pa dolazi do raspada materije i seljenja nosilaca naboja of the milar, i to bi bio postupan proces.

S toga možda glupo pitanje, Elektroda di se milar (UDP) spaja sa žicama?
Da li je u tom području došlo do nekih vidljivih ili nevidljivih promjena?

Da li si na nekom segmentu bio uspio izmjeriti otpor UDP.a ranije? Pa ako jesi, da je ponoviti isto mjerenje i tako utvrditi istinu.

I još jedna idejaa. Da li si probao sa testnim panelima, koji pretpostavljam nisu bili pod naponom neko vrijeme.

Baš mi je žao. Ali ovo je sve bilo učenje. Sad se nastavlja.
Mate

PostPostao/la NINO.S » 29 lis 2014, 18:39

Za informaciju zvao sam sa kućnog tel. :D :D

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la Roko » 30 lis 2014, 11:34

elvis je napisao/la:
Zanimljivo je naime da se taj nagli gubitak osjetljivosti dogodio na oba modula isti dan, isti sat, i isti minut... njušim da je UDP premaz banana i krivac za sve.

Ovaj dio mi je najčudniji. Mislim da nije do UDP-a, da je do njega to bi bilo polagano dugotrajno "deelektriziranje", nikako trenutno. Trenutno može biti samo "pražnjenje" negdje u samoj konstrukciji, ali di točno, to je pitanje?
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 30 lis 2014, 11:53

Mate je napisao/la:Da čudno je to da su tako podjednako podlegli. Ako to čudo hlapi, onda se to trebalo osjetiti postepeno i ranije. Ako postoji degradacija radi el polja, pa dolazi do raspada materije i seljenja nosilaca naboja of the milar, i to bi bio postupan proces.

S toga možda glupo pitanje, Elektroda di se milar (UDP) spaja sa žicama?
Da li je u tom području došlo do nekih vidljivih ili nevidljivih promjena?

Da li si na nekom segmentu bio uspio izmjeriti otpor UDP.a ranije? Pa ako jesi, da je ponoviti isto mjerenje i tako utvrditi istinu.

I još jedna idejaa. Da li si probao sa testnim panelima, koji pretpostavljam nisu bili pod naponom neko vrijeme.

Baš mi je žao. Ali ovo je sve bilo učenje. Sad se nastavlja.

Mate, sva pitanja su na mjestu....

- mjesto spoja mylara konduktivne mase i bakrene folije i meni je sumnjivo, no obzirom na da su statori međusobno zalijepljeni ne mogu to optički provjeriti
- mjerenje otpora UDP-a je korak koji moram napraviti, no instrument je kod Davorina, moram ga pokupiti
- testni paneli su priča za sebe, jedan radi, drugi značajno slabije, totalno me zbunjuje
- da li je slabljenje osjetljivosti bilo postupno, po sjećanju rekao bi da da, no recimo da je bilo ovako, jedno 5 dana sam osjetio da su bassevi malo naglašeni, čak sam sebi komentirao kako je to vjerojatno zbog takve snimke, nije me brinulo, no 23.10., popodne oko 19h, stavljam SRV-a u player, čuju se samo subovi. Znači u jedan dan je pala osjetljivost i preko 30dB. Kasnije se to nešto malo popravilo, no daleko je to od onoga kako je bilo. :(
elvis

PostPostao/la elvis » 30 lis 2014, 12:00

Roko je napisao/la:
elvis je napisao/la:
Zanimljivo je naime da se taj nagli gubitak osjetljivosti dogodio na oba modula isti dan, isti sat, i isti minut... njušim da je UDP premaz banana i krivac za sve.

Ovaj dio mi je najčudniji. Mislim da nije do UDP-a, da je do njega to bi bilo polagano dugotrajno "deelektriziranje", nikako trenutno. Trenutno može biti samo "pražnjenje" negdje u samoj konstrukciji, ali di točno, to je pitanje?

Tako nekako i ja mislim, no opet kolika je šansa da se to dogodi vremenski paralelno na oba ESL-a ... hm hm hm ... no činjenica je da negdje "curi", ali van je kutije elektronike, spojio sam i vanjsku elektroniku i vanjski stepup trafo i problem je bio isti. Očito su nekakvi materijali i izolacije na samom panelu popustile ili je UDP doslvno "ispario". U svakom slučaju treba sada sve mjeriti. Biti će malo nezgodno jer je sve zalijepljeno, no do mylara ću doći kroz perforaciju. Šmrc šmrc....
elvis

PostPostao/la zmajz » 30 lis 2014, 12:53

Mene interesira dali su ti HV napajanja ista na svim panelima, tj. ima li svaki panel svoje napajanje ili imaš jedno napajanje za oba panela. Čudi me da testni paneli jedan je OK, drugi nije.meni to strašno smrdi na napajanja. Ne sumnjam da si isprobao sve kombinacije, ali kod ovakvih stvari obično bude nešto banalno i glupo previđeno.
Kako se manifestira prezasićena ionizacija među panelima? Mislim, Quad ima zaštitu od toga, iskreno neam pojma kako to riješavaju, u tom dijelu nisam doma.
Ipak su to malo neobičniji kondenzatori, ali ipak kondenzatori.
Ja još uvijek imam grafita, ako se odlučiš na tu varijantu.
zmajz

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.