Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Mate » 30 lis 2014, 13:40

zmajz je napisao/la:.....
Kako se manifestira prezasićena ionizacija među panelima? Mislim, Quad ima zaštitu od toga, iskreno neam pojma kako to riješavaju, u tom dijelu nisam doma.
......

Mislim da kod panelne strukture i pri ovim naponima to nije neki problem. Ionizacija će se javiti na nekoliko puta većim naponima i posebno u okolini šiljatih strukura kakvih ovdje baš i nema. Najprije će se primjetiti po nakupinama prašine.

Još tu ostaje pitanje vlage, i koliko je UDP higroskopičan. Možda baš ona "neotopivost" elvamida govori o njegovoj slaboj upojnosti vlage kasnije.

Treba ustanoviti da li je došlo do gubitka vodljivog sloja ili je vodljivi sloj postao previše vodljiv.
Ako je vlaga u pitanju, da je probat iznijeti panele na sunce koji sat.
Mate

PostPostao/la elvis » 30 lis 2014, 15:52

zmajz je napisao/la:Mene interesira dali su ti HV napajanja ista na svim panelima, tj. ima li svaki panel svoje napajanje ili imaš jedno napajanje za oba panela. Čudi me da testni paneli jedan je OK, drugi nije.meni to strašno smrdi na napajanja. Ne sumnjam da si isprobao sve kombinacije, ali kod ovakvih stvari obično bude nešto banalno i glupo previđeno.
Kako se manifestira prezasićena ionizacija među panelima? Mislim, Quad ima zaštitu od toga, iskreno neam pojma kako to riješavaju, u tom dijelu nisam doma.
Ipak su to malo neobičniji kondenzatori, ali ipak kondenzatori.
Ja još uvijek imam grafita, ako se odlučiš na tu varijantu.

Svaki ESL ima svoj HV, no oba HV-a sam izmijenio, a nakon toga i provjerio izvađene module visokog napona koji su više nego OK. Sve komponente su ispravne. Ja se još uvijek nadam da je nešto banalno, no sve je izvjesnije da ipak nije tako... :(
elvis

PostPostao/la elvis » 30 lis 2014, 16:00

Mate je napisao/la:
zmajz je napisao/la:.....
......

Mislim da kod panelne strukture i pri ovim naponima to nije neki problem. Ionizacija će se javiti na nekoliko puta većim naponima i posebno u okolini šiljatih strukura kakvih ovdje baš i nema. Najprije će se primjetiti po nakupinama prašine.

Još tu ostaje pitanje vlage, i koliko je UDP higroskopičan. Možda baš ona "neotopivost" elvamida govori o njegovoj slaboj upojnosti vlage kasnije.

Treba ustanoviti da li je došlo do gubitka vodljivog sloja ili je vodljivi sloj postao previše vodljiv.
Ako je vlaga u pitanju, da je probat iznijeti panele na sunce koji sat.

Kada dovučem gigaohmmetar biti ću pametniji. Čuo sam se sa Davorinom, i njegova razmišljanja su usmjerena na probleme sa UDP.... ili je totalno nestao ili je postao previše vodljiv... Inače poliamidi koji bi trebali doći, mekši PA6 i tvrđi PA6.6 se mješaju, pa se zajedno tope. Ne znam omjer, no kvaka je u odnosu vodljivosti i higroskopnosti. Sve u svemu po podacima duponta higroskopnost elvamida je zbilja zanemariva... a ko će biti pametan, ako uspijemo otopiti granule poliamida pola problema smo riješili, drugi problem je kako to pravilno nanijeti na foliju... postoje određene upute za to, probati ćemo prvo školski u dva prelaza i dva poliranja.
elvis

PostPostao/la my_name » 02 stu 2014, 23:34

Dali smijem pitati zato nisi probao sa Licronom?
Ja cu uskoro (cekam materijal) krenut u tu tvoju avanturu...planiram koristiti Licron.. ako nije bed reci zasto nisi pokusao na taj nacin?
my_name

PostPostao/la elvis » 03 stu 2014, 10:27

my_name je napisao/la:Dali smijem pitati zato nisi probao sa Licronom?
Ja cu uskoro (cekam materijal) krenut u tu tvoju avanturu...planiram koristiti Licron.. ako nije bed reci zasto nisi pokusao na taj nacin?

Da dobro pitanje... pa rekao bi koktel razloga...

- iskreno nisam siguran gdje se može nabaviti, nekako je naglo nestao sa "online" polica, bar onda kada sam razmišljao da to kupim. (trenutak očaja kada nisam uspio rastopiti elvamid u etanolu)
- veliki majstori obnove starih elektrostata ne koriste Licron, pa velim valjda nešto znaju o tomu...
- trećei razlog je to što je Licron ipak kompromis (pomlo gotovasnki ali ne u lošem smislu te riječi). To je ipak nekakvo instant riješenje također upitnog roka trajanja (nadam se da sam u krivu), mada sa druge strane je zicer da će ESL raditi iz prve pa ga samograditelji ESL-a često koriste.
Ako bi trebao povući relaciju Lyicron ili Elvamid premaz, onda je to slična relacija kao pravi Audio stepup trafo ili dva naponska toroida 6V/220V u stepup funkciji, jednostavno postaviš nekakve ljestvice kojih se držiš. Volio bi doći do svih odgovora na sve detalje oko zrade ESL-a, imati konkretne preporuke drugim samograditeljima.
Da nije objavljenih ESL projekata na internetu sumnjam da bi se i ja usudio ući u to. Siguran sam da sam već nekima uštedio i vrijeme i novac da ne krenu nekim krivim putevima kao i ja tokom projekta koji se evo nastavlja.

Raduje me da ima još DIY avanturista kada je ESL u pitanju te da će se ova ili neka druga tema nastaviti i sa tvojim iskustvima. Licron je dakako i moja alternativa ako eksperimentima utvrdim da je sve ovo sa raznim "plastikama" nemoguća misija. Grafit me za sada ne zanima, jedino kada ni Licron ni elvamid ne bi bili dobri. Pretpostavljam da i Licron spada u materijal koji ti stiže. U svakom slučaju bilo bi zgodno ispratiti i taj projekt na forumu ako ti nije problem pisati o svim detaljima izrade. Meni je "javno" prikazivanje projekta bilo od velike koristi jer sam dobivao razne korisne savjete kako kroz forum tako krorz priv. mailove.

U svakom slučaju raduje me da se sa ESL-ima ide dalje !!! :)
elvis

PostPostao/la zmajz » 03 stu 2014, 14:16

Gdje si u Zg nabavio elvamid (kad sam već tu da i ja isprobam otapanje)???
zmajz

PostPostao/la Mate » 03 stu 2014, 15:01

Evo još jedne ideje, iz domene mission imposibile.
Kako će načelno mnogi vodljivi slojevi biti izloženi vlazi, degradaciji i otpadanju, kako bi bilo taj budući sloj koji bude odabran kao neki najbolji, zatvoriti između dva sloja folije?

Znači tanja folija, prešpricati je nekim ljepilom, zatim vodljivom materijom i onda druga folija preko. U tom slučaju mogao bi se upotrijebiti i grafit.

Trebalo bi probat za vidit kako bi takva nova membrana zvučala, te onda razmisliti o napravi za nanošenje i ljepljenje, i izvedbi kontaktnih spojeva.
Mate

PostPostao/la elvis » 03 stu 2014, 15:24

zmajz je napisao/la:Gdje si u Zg nabavio elvamid (kad sam već tu da i ja isprobam otapanje)???

Nije baš Zagreb, mislim da je Samobor, no Nino će dati podatke. Jučer sam vidio tj. preuzeo granule od Nina i mogu ti reći da to nema nikakve veze sa onim što Kinezi prodaju na ebayu. Inače trgovac to prodaje na veliko, pa je trebalo zamoliti za manju količinu. Granule su oblikom i veličinom najsličnije riži, onako malo žućkaste boje. (slikati ću)
Čini mi se da je ono sa ebaya što prodaju pod "evamid" čisti milenijski zaheb kada je u pitanju ESL samogradnja, trebalo bi ih prijaviti ebayu, no sa druge strane možda se to ipak može otopiti u metanolu, ali čak su i na velikom DIY forumu napisali da je to nemogućem otopiti... ma ko će ga znati.

Inače ove nove granule poliamida u biti nisu egzaktno elvamid, već nekakva derivacija na temu, naziv ne nešto na "Z..." (Nino?), no važno je da je poliamid (PA 6.6), no trgovac veli da su razlike minimalne, ali je mišljenja da se to u alkoholu ne može otopiti. A vidjeti ćemo.....
elvis

PostPostao/la Mate » 03 stu 2014, 17:36

maderfaken,
jopet mi je nešto prošlo kroz tintaru.

Antistatic premaz?
U čemu je kvaka takvih premaza? Valjda da se ne nakuplja statički letricitet. Korekt?
A kako je to moguće drugačije nego da je taj sloj vodljiv? Ako vodi, znači quloni se ne mogu nakupljat jerbo se kroz vodljivi sloj isprazne, negdje .
E sad, moji su u firmi koristili neki antistatic spray (na bazi silikona) kojim su špricali nešto kod neke vrste zavarivanja. Provjeriti ću što je to bilo.
Analog tome je antistatic spray za špricat plastiku u autima.
Daj Elvise ako imaš toga napravi pokus i premjeri mu otpor. Kad dobiješ Gigaohmetar, naravno. Mogao bih i ja. U firmi je bio GOhmmetar sa induktorom i manicom, ili ga možda čak moj stari još ima doma. Moran provjeriti.
(manica=kurbla, ručica za pokretanje)
Jedino se bojim da i ta materija s vremenom ishlapi.
Mate

PostPostao/la NINO.S » 03 stu 2014, 18:00

Ovdje možete pročitati priču o premazu
Obratite pažnju na pozitivno i negativno nabijene materijale

http://www.f2s61092.f2s.com/html/coating.html

Pozz :admin:
NINO.S

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.