Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la my_name » 03 stu 2014, 20:07

elvis je napisao/la:
my_name je napisao/la:Dali smijem pitati zato nisi probao sa Licronom?
Ja cu uskoro (cekam materijal) krenut u tu tvoju avanturu...planiram koristiti Licron.. ako nije bed reci zasto nisi pokusao na taj nacin?

Da dobro pitanje... pa rekao bi koktel razloga...

- iskreno nisam siguran gdje se može nabaviti, nekako je naglo nestao sa "online" polica, bar onda kada sam razmišljao da to kupim. (trenutak očaja kada nisam uspio rastopiti elvamid u etanolu)
- veliki majstori obnove starih elektrostata ne koriste Licron, pa velim valjda nešto znaju o tomu...
- trećei razlog je to što je Licron ipak kompromis (pomlo gotovasnki ali ne u lošem smislu te riječi). To je ipak nekakvo instant riješenje također upitnog roka trajanja (nadam se da sam u krivu), mada sa druge strane je zicer da će ESL raditi iz prve pa ga samograditelji ESL-a često koriste.
Ako bi trebao povući relaciju Lyicron ili Elvamid premaz, onda je to slična relacija kao pravi Audio stepup trafo ili dva naponska toroida 6V/220V u stepup funkciji, jednostavno postaviš nekakve ljestvice kojih se držiš. Volio bi doći do svih odgovora na sve detalje oko zrade ESL-a, imati konkretne preporuke drugim samograditeljima.
Da nije objavljenih ESL projekata na internetu sumnjam da bi se i ja usudio ući u to. Siguran sam da sam već nekima uštedio i vrijeme i novac da ne krenu nekim krivim putevima kao i ja tokom projekta koji se evo nastavlja.

Raduje me da ima još DIY avanturista kada je ESL u pitanju te da će se ova ili neka druga tema nastaviti i sa tvojim iskustvima. Licron je dakako i moja alternativa ako eksperimentima utvrdim da je sve ovo sa raznim "plastikama" nemoguća misija. Grafit me za sada ne zanima, jedino kada ni Licron ni elvamid ne bi bili dobri. Pretpostavljam da i Licron spada u materijal koji ti stiže. U svakom slučaju bilo bi zgodno ispratiti i taj projekt na forumu ako ti nije problem pisati o svim detaljima izrade. Meni je "javno" prikazivanje projekta bilo od velike koristi jer sam dobivao razne korisne savjete kako kroz forum tako krorz priv. mailove.

U svakom slučaju raduje me da se sa ESL-ima ide dalje !!! :)

Meni nekako sva ova fama oko izrade ESL-a liči na - "nezelim ti reci kako sam nesto napravio jer ces i ti to isto napraviti", pritom ne mislim na tebe nego na ekipu na drugim forumima...čak i jazzman preskače neke dijelove oko "coatinga". a da ne pricam o ostalima!
Ja sam nekako mišljenja da je to sve skupa lako i da se sve moze relativno jednostavno napraviti DIY! Folija je dobavljiva,limova ima na sve strane, bakrena traka se nađe lako, trafoa i ostalih komponenti ima na više strana...problem je samo u "coatingu" za kojeg postoji Licron sprej ali ga je jako tesko naci u EU, u Hrv nemoguče!
Nakon dva tjedna kopanja po netu nasao sam jednu malu firmu u italiji kojoj sam poslao upit i rekli su mi da ga mogu dobavit...poslali mi ponudu 430Eur za karton! Ja sam se skamenio :D ugl...nekako sam se dogovorio da mi treba samo jedan sprej i to je negdje na putu prema HR (bar su mi tako rekli)!

E sad...kako sam ja uopce dosao na ideju na idem i izradu ESL-a! (sad ce vecina ziherasa reci da sam lud)

Frend ima Martin Logane koji su tokom godina skupili svakakvih gadarija na membranama (nikotin,prašina, bla bla bla), ima jos jedna mana na tim loganima a to je da se jedan od statora odljepljuje (na oba zvucnika).. uglavnom da ne dužim... il ce kupit nove statore il cemo ove stare osposobiti, došli smo do zaključka da nema sta izgubit i da idemo to riješiti na najbezbolniji način...onako brutalno...

Autopraona..miniwash i ona neka osmozna voda :lol: :lol:

slika

Odljepljene staotore smo riješili na način da smo stavili plastične U -profile tako da ti U profili sad drže statore umjesto ljepljive folije! Sliku nemam jer je vec bilo kasno navecer a baterija na mobitelu me izdala.

Uglavnom...stekao sam dojam da su ti Martin Logani... nebi htjeo da se netko uvrijedi...ali to je porez na budale...tolko para ja nebi nikada dao za te zvucnike :D

Neznam dal je itko otvarao Logane ali ovo se nalazi ispod maske od basa:

slika

Mislim da s obzirom kolko koštaju ti zvučnici..mogli su to napraviti malo bolje..bar da ljepse izgleda :D

Frend je odnio zvucnike doma, rekao sam mu da ih pusti jos dan dva da voda ishlapi...ali ne..on je to spojio odmah :D :D

Kaze da rade bolje nego kad ih je kupio...

Eto...tada smo odlucili da idemo u izradu svojih "kompliciranih" ESLova...

Vjerojatno ce biti koja nepoznanica...pogrijesit cemo negdje...nesto spalit...ali to je čar DIY...
my_name

PostPostao/la NINO.S » 03 stu 2014, 20:26

:hail: :hail: :hail:

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la Mate » 04 stu 2014, 00:36

Mate

PostPostao/la elvis » 04 stu 2014, 10:39

da sada ne ponavljam postove ovako ću .... (komentari na gore)

@Mate
Sve što si naveo bio je predmet mog razmatranja u prvoj fazi
(recimo da je ovo sada druga faza). Na listu bi dodao i Pronto antistatic sprej
za uređaje. Niti sam predmetnom Prontu mogao izmjeriti otpor niti je testni ESL koji sam
presprejao Prontom radio. Znači Pronto je nula poena.

Antistatički sprej za akutomobile nisam testirao jer sam zaključio
da ima nekakavu masnoću u sebi pa je otpao sa liste kandidata.

Što se tiče premazivanja podova sistem sala, tu se također koristi
nekakvo antistatičko sredstvo kojem se navodi idealan otpor baš za
ESL, no hebiga to su stvari koje je teško nabaviti, a ne daj bože
tražiti samo litru. U novim sistem salama u plastičnom podu već je ugrađena
ta antistička komponenta, pa se to sve rijeđe koristi.

Inače o ovoj temi sam naletio negdje na netu i koliko se sjećam zaključak je
bio kako je sve ovo gore nabrojano zapravo loše jer traži
periodično obnavljanje, a taj period i nije tako dug što je loše. Ako uzmeš u obzir da je kod
mene statori/membrana sendvić zapravo zalijepljen, ja nemam mogućnost naknadnog
nanošenja sloja konduktivnog sredstva.

Što se tiče "printanja" konduktivnog sloja, e hebiga, to je za odlikaše :), no
zanimljivo je gdje to sve ide. Da to ne zvuči dobro niko se sa tim ne bi zafrkavao.
Znači zasukati rukave, idemo svi praviti ESL-e he he he he

@my_name

Istina je što zboriš i ja se ne mogu oteti dojmu da pored hrpe toga na netu vezanog za
DIY ESL-a, ja i dalje ne mogu posložiti baš svaki korak od početka do kraja. Na netu su u pravilu
prikazani inznmno loši razvlakači membrana, ili jako komplicirani, audio stepup trafoi gotovo da se ne rade i u pravilu su to
klasični naponski toroidi, a način nanošenja konduktivnog sloja se skriva kao zmija noge, a ne daj Bože
da neko precizno objasni kako napraviti dobro konduktivno sredstvo. Na big diy forumu postoji ova tema
o premazima membrane, no za čitavo jedno desetlječa postanja i dalje nema odgovora, totalni nered.

Inače poprilično si me zabavio sa svojim postom, ovo sa Martinima mi je zbilja popravilo dan. Moram
priznati da je prava mala hrabrost onako "oprati" statore. No ako uzmeš u obzir kako rastežu te membrane (iznimno su čvrste)
te da Martin vjerojatno ne koristi nikakve konduktivne premaze tj. da je konduktivna masa vjerojatno sastavni
dio membrane, onda ova akcija i nije tako opasna. Ono u što ste sigurnu, Martin nema problema sa higroskopnišću :)

Luster kleme su priča za sebe. Čak ih i ja nisam stavio u prvom diy uratku, no gledajmo to sa druge strane a
to je da zapravo u svrhu u koju ih koriste i nema boljeg riješenja od luster klema. Je da je ružno, da nije
na cijenovnom nivou, ali definitivno je nabolje riješenje. No mogli su staviti bar crnu plastiku ako je ovo iza
panela (možda se i vidi kroz panel), a i razbaciju se, umjesto tri priključka oni stavljaju četri, tj. jedan je viška :)

Drago mi je da je ML nakon "kupanja" ipak proradio, i to još i bolje nego prije. Još više mi je drago što ulazite
u ESL projekt. Osjećam se nekako usamljeno, sada mi je lakše :)
Istina je da je ESL kada se gleda "blok shema" zapravo jednostavan projekt, no nigdje kao u ovoj
priči naš Svevišnji nema takav smisao za humor. Baš svaki dio koliko god izgledao jednostavno može biti problem ako se
ne odradi maksimalno korektno. Iz mojeg iskustva nemam ti više ništa pametno reći a da već nisam napisao u ovoj temi,
no jednu stavr moram boldati a to je "BUDITE MAKSIMALNO UREDNI". Urednost tj. čistoća prilikom izvedbe po meni je
50% jamstva da će ESL uspjeti. Podloga za manipulaciju statorima neka bude staklo, staklo perite alkoholom,
koristite latex rukavice i to za svaku akciju nove, iznimno se potrudite da kada budete sprejali membranu da
to bude kirurški precizno i za okolinu čisto. Najbolje da to napravite negdje vani, znači ne u prostoriji
tj. radionici. Sprej je nezgodan svukuda to leti, kontaminirati ćete čitavu radionicu, a kasnije ćete to prstima prenjeti
na statore i spacere.. i eto problema.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 stu 2014, 10:55

Evo malo slika iz druge faze u kojoj ćemo pokušati otopiti granule poliamida PA 6.6. Znači nešto iz familije u koju spada elvamid, a neki serviseri ESL panela koriste baš to.

Ovo je i dalje pokušaj da sve otopimo u Etanolu, 100ml, a granula 8 grama
Privitak/ci
poliamide pa66_1.JPG
EKSPERIMENTALNE TEGLE SU SPREMNE
poliamide pa66_1.JPG (94.45 KiB) Pogledano 6487 put/a.
poliamide pa66_2.JPG
KAO RIŽA
poliamide pa66_2.JPG (78.97 KiB) Pogledano 6487 put/a.
poliamide pa66_3.JPG
KRUPNI PLAN
poliamide pa66_3.JPG (210.22 KiB) Pogledano 6487 put/a.
poliamide pa66_4.JPG
OBAVEZAN ALAT
poliamide pa66_4.JPG (225.39 KiB) Pogledano 6487 put/a.
poliamide pa66_5.JPG
100ml etanola, i 8 grama granula
poliamide pa66_5.JPG (196.29 KiB) Pogledano 6487 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 stu 2014, 10:59

Pakleni stroj opet u akciji....
Privitak/ci
poliamide pa66_6.JPG
MENI IZGLEDA NETOPLIVO :)
poliamide pa66_6.JPG (157.94 KiB) Pogledano 6486 put/a.
poliamide pa66_7.JPG
BOČICE SE OBAVEZNO OZNAČAVAJU, BITI ĆE DOSTA EKSPERIMENATA
poliamide pa66_7.JPG (170.44 KiB) Pogledano 6486 put/a.
poliamide pa66_8.JPG
VESELE GRANULE KOJE SE ODUPIRU TOPLJENJU, ALI MIKSER JE TU DA SE MALO UBRZA STVAR (AKO)
poliamide pa66_8.JPG (223.53 KiB) Pogledano 6486 put/a.
poliamide pa66_9.JPG
ALTERNATIVNO ZAGRIJAVANJE POSUDE :)
poliamide pa66_9.JPG (227.26 KiB) Pogledano 6486 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 stu 2014, 11:24

I ono što je možda najvažnije, njegovo veličanstvo METANOL je stigao. Još jedno veliko hvala članu razvojnog tima, našem tajniku N.S. Trebalo je biti uporan. Hvala puno na trudu.
Privitak/ci
Metanol.jpg
Metanol.jpg (129.08 KiB) Pogledano 6352 put/a.
Metanol2.jpg
Metanol2.jpg (210.85 KiB) Pogledano 6352 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 04 stu 2014, 17:34

elvis je napisao/la:...., a i razbaciju se, umjesto tri priključka oni stavljaju četri, tj. jedan je viška :)

I ja sam htio ovo komentirati, 4 kontakta, ali nisam da ne zagadjujem temu.
Sad hoću.
4 kontakta tj jedan viška , odraz je dobrog meštra s iskustvom. Kad dodaješ viška stezaljki dobra je praksa. Tko zna kad će zatrebati. :D

Prema linku kojega nam je podmetnuo Nino S. i nekima dalje , tal elvamid 6.6 je izgleda baš onaj pravi čija suma karakteristika (a ima ih bome mnogo) daje najbolji balans. http://www.quadesl.org/index.php/hard-core/panel-coatings/nylons
i ovo: http://www.quadesl.org/index.php/hard-core/panel-coatings/original-quad-coating

vejrujem da si to već vido, ali za sve ostale.
Mate

PostPostao/la elvis » 04 stu 2014, 18:34

Mate je napisao/la:
elvis je napisao/la:...., a i razbaciju se, umjesto tri priključka oni stavljaju četri, tj. jedan je viška :)

I ja sam htio ovo komentirati, 4 kontakta, ali nisam da ne zagadjujem temu.
Sad hoću.
4 kontakta tj jedan viška , odraz je dobrog meštra s iskustvom. Kad dodaješ viška stezaljki dobra je praksa. Tko zna kad će zatrebati. :D

Prema linku kojega nam je podmetnuo Nino S. i nekima dalje , tal elvamid 6.6 je izgleda baš onaj pravi čija suma karakteristika (a ima ih bome mnogo) daje najbolji balans. http://www.quadesl.org/index.php/hard-core/panel-coatings/nylons
i ovo: http://www.quadesl.org/index.php/hard-core/panel-coatings/original-quad-coating

vejrujem da si to već vido, ali za sve ostale.

Vidiš vidiš, nisam o tomu tako razmišljao. luster kleme jesu žilave no ponekada znaju zakazati. Imati jednu viška uvijek je dobro. Znači pokudu preinačujem u pohvalu.

Odlični linkovi, taman su legli u temu. Thx!
elvis

PostPostao/la Mate » 04 stu 2014, 18:52

Tip s ovih linkova je napravi dublju analizu tih tvari.
Nisam imao pojma za ovaj niz tvari s obzirom na sposobnost primanja naboja i polariteta.
Ranije kadsi bi još u ranoj fazi, malo sam kopao pa je ispalo meni da su ti polyamidi, nylon, poliester,.... sve neki slični materijali. Ali vidiš sad, skroz su u suprotnim taborima s obzirom na vrstu naboja.
I još smo doznali da nylon zadržava dio vlage u sebi trajno.

Iz ovoga proizlazi da bi se moglo koristiti i materijale s akumulacijom negativnog naboja, uz obrnuti polaritet napajanja.

I sad kad imamo nova saznanja, opet mi nije jasno kako ovo radi. Mylar je u grupi "negativnih" a nylon u pozitivnim. Na oba je narinut pozitivni pol. Znači da mylar ne može na sebe primiti ništa pozitivnih nosilaca. Sve ostaje na coatingu od nylona. Ispada da je membrana totalno neutralna po pitanju naboja bar u statičkim uvjetima.
Zašto ne staviti onda membranu od nylona i zaboraviti na coating? (vjerojatno nije čvrsta)
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.