Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 10 stu 2014, 14:49

JJoš je jedna stvar na netu slabo pokrivena, a to je oblik i dimenzije esl
panela, zapravo preciznije segmenata panela. Prilično je sve uopćeno u smilu površine
u kvadratnim inchama ili centimetrima, no nekakve matematike u smislu oblika
ili nečega što povezuje najnižu željenu frekvenciju koju se želi postići sa ESL segmentom i
dužinom membrane tog segmenta 8a da ne govorim da je tu prisutna širina segmenta).
Da ne duljim da li bi ovdje trebalo voditi računa bar o lamda/4 najniže željene frenkvencije?
Nekako mi intuicija govori da da.
Recimo da želimo da nam segment svira sve dole do 260Hz, lamda je 1,7metara. E kada to podjelimo sa
4 ispada da je to oko 40 cm. Sve u svemu razumna dužina, no opet buni me to što R.S. na svojim manjim
modelima ESL-a Model 11 ima dosta manje segmente, a navodi rez na 260Hz.
(za 60Hz to bi onda bilo oko 1,4m, no ne vidim ja na netu da to tako rade na FR modelima ili sam u krivu)

Inače ovi sandersovi ESL-i su moj uzor i ono što
želim u konačnici napraviti (Sliak dole). Kada vidim koliko košta kastomizacija statora u Čakovsu (ili gdje već)
dođe mi da pitam Rogera da mi pošalje ponudu za statore i da to riješim kako treba (mada sa druge strane to je lažiranje u DIY svjetu).

Ljepotani:
Privitak/ci
roger sanders esl model 11.jpg
roger sanders esl model 11.jpg (192.92 KiB) Pogledano 6214 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 10 stu 2014, 15:17

a da probaš te granule smrviti čekićem ?

Propela ti krivo stoji. Trebala bi biti okomita na to kako je sada i zaista bi trebalo vrlo sporo miješanje. Naime kod brzog mješanja stvara se takva turbulencija da se neke čestice uopće ne miču. To općenito vrijedi za sve mikseve i otapanja. 1-2 okreta u sekundi.
Mate

PostPostao/la elvis » 10 stu 2014, 15:46

Mate je napisao/la:a da probaš te granule smrviti čekićem ?

Propela ti krivo stoji. Trebala bi biti okomita na to kako je sada i zaista bi trebalo vrlo sporo miješanje. Naime kod brzog mješanja stvara se takva turbulencija da se neke čestice uopće ne miču. To općenito vrijedi za sve mikseve i otapanja. 1-2 okreta u sekundi.

Bila je okomito, a ovakva orijentacija propele bila je potez potez očajnika koji je tražio najbolje riješenje no uzaludno. Ako imaš volje i stigneš skiciraj oblik propele koji bi bio najbolji pa da tako nešto složim prije metanol akcije plizzz.
elvis

PostPostao/la zmajz » 10 stu 2014, 16:08

1. isprobaj na malom uzorku taj etanol, možda je to ipak....
2. segmentacija panela nije toliko bitna, zapravo se radi o suportu membrane. Na starim Quad 57 nije bilo takove segmentacije, bile su po tri točkaste špužvašte tvorevine, koje su samo podržavale membranu. I to samo na bas panelima, na treble panelu nije bilo ništa.
Wagner u svojem projektu to mislim na isti način rješava, iako on ima tri segmenta: visoki, srednji i bas po vertikali orjentirano. Moram provjeriti.
zmajz

PostPostao/la zmajz » 10 stu 2014, 16:09

BTW, u acetonu će se garant rastopiti, ali onda neš imati ni membranu...
zmajz

PostPostao/la elvis » 10 stu 2014, 16:45

zmajz je napisao/la:BTW, u acetonu će se garant rastopiti, ali onda neš imati ni membranu...

To sa acetonim i nama je padalo na pamet, no ideja je otpala zbog sumnje da će nastradati mylar, a i nitko ne spominje aceton kao alternativu. No sa druge strane nismo probali testirati reakciju mylara na aceton, a što ako mu ne smeta.?? U prilog tomu ide i to što se na membranu stavlja zbilja tanak sloj, a sudeći po brzini isparavanja acetona, čisto sumnjam da bi mylar imo vremena stradati.. no opet velim, to niko ne koristi pa mi tu nešto "smrdi" :)
elvis

PostPostao/la zmajz » 10 stu 2014, 17:59

Više se ne sjećam kemije, ali kako se miješaju alkohol i aceton?? rastopiti elvamid u acetonu i onda cijelu stvar u alkoholu?? Ili otopinu u acetonu razrijediti vodom?? Možda bi funkcioniralo ako ne eksplodira?
Sad ga i ja nabadam ko ćorava kokoš....
zmajz

PostPostao/la elvis » 10 stu 2014, 20:26

zmajz je napisao/la:Više se ne sjećam kemije, ali kako se miješaju alkohol i aceton?? rastopiti elvamid u acetonu i onda cijelu stvar u alkoholu?? Ili otopinu u acetonu razrijediti vodom?? Možda bi funkcioniralo ako ne eksplodira?
Sad ga i ja nabadam ko ćorava kokoš....

A ko će tu biti pametan, morali bi naći nekog kemičara, no nema ih baš nešto u ovom hobiju. Od muke idem pariti oči na onu sliku gore. Hebiga prije sam pario oči na ljepim ženama, a sada na zvučnicima ??? !! Ajde ovi gore bar imaju lijepo
zaobljenu stražnjicu he he he he :)
elvis

PostPostao/la Mate » 10 stu 2014, 23:17

elvis je napisao/la:..... Hebiga prije sam pario oči na ljepim ženama, a sada na zvučnicima ??? !! Ajde ovi gore bar imaju lijepo
zaobljenu stražnjicu he he he he :)

We can fix that. :lol:
slika
Mate

PostPostao/la Mate » 11 stu 2014, 08:03

elvis je napisao/la:.... Ako imaš volje i stigneš skiciraj oblik propele koji bi bio najbolji pa da tako nešto složim prije metanol akcije plizzz.

Propela.png
Asimetrija nije bitna ako se vozi polako kako sam rekao.
Opcija desno je običan "tondin" savijen kako je nacrtano. Jedino bi donji dio bilo dobro spljoštiti čekićem. Naime okrugli profili nisu dobri za miješanje. Ovo je je inače oblik koji ja obično napravim na brzaka za bušilicu i mješanje boje, žbuke ili slično.
Propela.png (5.13 KiB) Pogledano 6072 put/a.

Dakle, postojeću propelu samo savij tako da površina krila stoji okomito i to je sve.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.