Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la zbotic » 01 stu 2014, 19:04

Je, metoda je iznimno efikasna. Sada radim samo pretpojačala pa valja puno toga isprobati na jednostavan način :D
zbotic

PostPostao/la Rade » 17 stu 2014, 16:07

Šta sam radio ne ovih dana nego meseci ...paralelno sam radio neke kutije koje idu kao poklon nekim 'klincima' iz porodice ...neke tek treba da se rade :)
Privitak/ci
PB1204211.jpg
PB1204211.jpg (62.4 KiB) Pogledano 9047 put/a.
PB1204201.jpg
PB1204201.jpg (66.93 KiB) Pogledano 9047 put/a.
Rade

PostPostao/la Rade » 17 stu 2014, 16:26

i još nešto ..sve tri kutije rade na različitim principima , kompresiona , bareflex i DCAAV . To potiče od toga jer su korišćeni zvučnici koje sam imao već u garaži .
Sve tri finiture su različite i nisu loše ispale .
Što se tiče zvuka , tu su mišljenja podeljena , nekome se sviđaju jedne nekome druge a meni se sviđa kombinacija Dynaudio-Seas .....nakon većih muka jedva sam uspeo da Seas TDFC nagovorim da radi kako treba ...inače generalan problem svih seasa , odziv koji se penje i po malo izraženi visoki na kraju opsega su posledica želje seasa da kompezuje odziv izvan ose .

Najviše muke sam imao sa onima za koje sam mislio da će biti najlakši i njih ostavio za kraj .Kombinacija SEAS-RES -SEAS se pokazala izuzetno divljačkom .....Res-ov srednjetonac koji je inače pravljen kao čisti srednjetonski zvučnik ima odziv kao niko , perfektan , ali kad počne da se lomi nema teorije da mu se pomeri faza .....seasov visokotonac koji se reklamira kao visoko definisan zvuk je dobio filter 5. reda da bi se konačno usaglasio sa RES.om ......sve u svemu nije loše .
pre neki dan sam poslao jedan par sada čekam da pošaljem i ove druge da mi se više ne vuku po kući :)
Privitak/ci
PB1204277.jpg
PB1204277.jpg (75.98 KiB) Pogledano 9046 put/a.
PB1204266.jpg
PB1204266.jpg (75.11 KiB) Pogledano 9046 put/a.
PB1204255.jpg
PB1204255.jpg (83.41 KiB) Pogledano 9046 put/a.
PB1204244.jpg
PB1204244.jpg (85.48 KiB) Pogledano 9046 put/a.
PB1204222.jpg
PB1204222.jpg (79.86 KiB) Pogledano 9046 put/a.
Rade

PostPostao/la Mate » 17 stu 2014, 16:59

Je li seas ovaj najmanji/najgornji:

slika

Svojevremeno sam u chipoteci u nedostatku iole dobrih visokotonaca, uzeo 4 komada sličnih ovima (mrežica je malo gušća), po 4 Ohma, neki no-name kao za auto. Uz osnovno kućište su bile još dvije zadnjice za montažu koso na podlogu ili paralelno s podlogom , po želji.
NAravno ja sam ih upotrijebio na jednim kutijama. Jedan par mi je preostao ali i jedan je bio u prekidu. Na kraju sam ih potpuno izvadio iz plastike i mrežice. (Prekinuti je popravljen).
To je dosta velika membrana cca 30 mm i veoma "soft-dome".
Ne kažem da su to sad neki "wau!" driveri ali za neke prosječne aplikacije sviraju skroz pristojno.
Sad se mislim s ovim parom koji su odvojeni iz plastike, da je napraviti prednji obruč cca 90-100 mm promjera, i skošenim rubom oko membrane, ono kako je inače kod takvih visokotonaca napravljeno. Kao mali plitki lijevak.
Jedino se mislim da ta ploča bude od smrekove dašćice i da onda zvuči kao violina. :lol:

Inače svaka čast za produktivnost!
Mate

PostPostao/la Rade » 17 stu 2014, 17:16

sva tri visokotonca su Seasovi .....taj mali mi je svojevremeno stigao iz amerike jer ih nisu u evropi prodavali .Uzeo sam 4 komada da proverim foru koju je koristila Opera kod modela Calas ....praktično je fora od Dynaudia da dva visokotonca rade paralelno do određene frekfencije a onda samo jedan ......ta dva mala u paraleli su kod Calasa ukršteni na nekih 1100 hz ....za nepoverovati ......ali osim simulacija sam i probao tu foru i funkcioniše .......visokotonac sa veoma malim izobličenjima

Ako pod levkom misliš na hornu , imam snimak tog malog sa Monakorovom hornom .....to mi je obavezno da kad god mi dođe neki visokotonac ja mu odmah stavim točir i snimim .
Rade

PostPostao/la Mate » 17 stu 2014, 19:39

Evo što sam napravio:

CAM00105.jpg
CAM00105.jpg (25.85 KiB) Pogledano 8907 put/a.

Od ovog lijevo rasturio u ovo desno.

A mislio dodati prednjicu ovog tipa:

CAM00106.jpg
CAM00106.jpg (27.88 KiB) Pogledano 8907 put/a.

Ovo na slici je legenda AZSK 25/8. Vide mu se godine premetanja po ladicama. :D

Inače bez ovakvg dodatka se ne može ni montirati. Pogotovo sad kad nema ni originalne plastike okolo.

P.S.
Zanimljivo je da kad sam ovo rastavio, ustanovio sam da je mrežica od željeza, i kad se postavi natrag na sad ogoljeni driver, osjeća se da je magnet zvučnika privlači. To znači da se dio rasipnog polja zatvara kroz tu mrežicu. Moguće je da će radi toga ako je uklonim trajno, tok kroz zračni raspor di je zavojnica, biti manji. Radi toga će je vjerojatno trebati vratiti natrag da ne padne osjetljivost samog drivera. Ali to ću lako provjeriti. Imam još dva kompletna drivera i ove rastočene.
Mate

PostPostao/la Rade » 19 stu 2014, 11:57

Tu negde pre par poruka sam spomenuo ovaj kineski dynaudio md100 .......25 evra .....pa stigao je . Prvi utisak je da nije original md 100 a drugi utisak je da je ipak nešto od dynaudia jer oni sklapaju neke serije za njih . Membrana liči na dynaudia ali kao što sam rekao odziv nije čak ni blizu originala .
Snimio sam ga i snimci pokazuju da nije ni odziv ni impedanca od originala ...ali ali , za 25 evra uopšte ne izgleda loše , čak šta više .
U komletu stiže sa dva svoja filtera koji unutra / morao sam da otvorim :) / ima filter 2. reda , koji reže na nekih 5 khz pa samim tim se može direkno ugraditi u neka kola , jer većina midbasova za kola idu do 4-5 khz .
Na fotkama je parče šperploče koju sam prvu dovatio i izbušio rupu za visokotonac :) ......na drugoj je visokotonac u delovima .
Na snimku koji sam radio sa ARTA skala nije nameštena jer je snimamo iz blizine i ima dva odziva ...visokotonac sa i bez filtera . dok je na drugoj fotki odziv urađen sa simulatorom AFW .
Dakle prvo je simuliran teoretski 4. red LR , tj 24 db / oktava 3500 hz , koji se inače sada ne vidi , a naknadno je simuliran akustični odziv snimljenog visokotonca . Inače kao što sam naveo teoretski se ne vidi ali se poklapaju vrlo lepo , skoro su identični .
Da bi se to uradilo bio je potreban 3. red električno + jedna lepa kompezacija za ukokavanje onog vrlo vidljivog pika na 8 khz , i dobije se idealan akustični odziv visokotonca / 24 db LR / rezanog na 3500 .....može i niže , ali ovo je sigurno
Sve u svemu mislim da nije loš ni za kućnu upotrebu .....nije nešto ali za 25 evra teško da se može naći bolje :)

Na impedancijskoj krivi nema ni traga impedancijsko pika ...ide ravno po 4.2 oma sve do nekih 7-8 khz :hail:
Privitak/ci
MD100.JPG
MD100.JPG (10.77 KiB) Pogledano 8725 put/a.
ARTA MD 100.JPG
ARTA MD 100.JPG (47.52 KiB) Pogledano 8725 put/a.
PB1804300.jpg
PB1804300.jpg (65.18 KiB) Pogledano 8725 put/a.
PB1804299.jpg
PB1804299.jpg (45.09 KiB) Pogledano 8725 put/a.
Rade

PostPostao/la NINO.S » 19 stu 2014, 20:17

Uzeo sam 4 komada da proverim foru koju je koristila Opera kod modela Calas ....praktično je fora od Dynaudia da dva visokotonca rade paralelno do određene frekfencije a onda samo jedan ......ta dva mala u paraleli su kod Calasa ukršteni na nekih 1100 hz ....za nepoverovati ......ali osim simulacija sam i probao tu foru i funkcioniše .......visokotonac sa veoma malim izobličenjima

Znači ona stara I DVA LOŠA SVLADAŠE MILOŠA
Nešto si razmišljam da i ja iskoristim tu foru od Dynaudia znači dva visokotonca po kutiji jer su oni moji Faitali oko 94dB pa bih sa dva bio tu negdje

Probao bih sa ovim
http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... st-c000-5/

Samo nije mi jasno OPERA ih stavlja jedan ispod srednjeg drugi iznad ????
Dynaudio obadva jedan do drugog Ilimzn mi je rekao da su lagano zakošeni jadan prema drugom tj. tuku u jednu toćku ????

Inače RADE zvučnici izgledaju super posebno mi se sviđa onaj sa šarenim furnirom i varioventom :hail: :hail:

pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la Rade » 19 stu 2014, 22:03

NINO.S je napisao/la:Uzeo sam 4 komada da proverim foru koju je koristila Opera kod modela Calas ....praktično je fora od Dynaudia da dva visokotonca rade paralelno do određene frekfencije a onda samo jedan ......ta dva mala u paraleli su kod Calasa ukršteni na nekih 1100 hz ....za nepoverovati ......ali osim simulacija sam i probao tu foru i funkcioniše .......visokotonac sa veoma malim izobličenjima

Znači ona stara I DVA LOŠA SVLADAŠE MILOŠA
Nešto si razmišljam da i ja iskoristim tu foru od Dynaudia znači dva visokotonca po kutiji jer su oni moji Faitali oko 94dB pa bih sa dva bio tu negdje

Probao bih sa ovim
http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... st-c000-5/

Samo nije mi jasno OPERA ih stavlja jedan ispod srednjeg drugi iznad ????
Dynaudio obadva jedan do drugog Ilimzn mi je rekao da su lagano zakošeni jadan prema drugom tj. tuku u jednu toćku ????

Inače RADE zvučnici izgledaju super posebno mi se sviđa onaj sa šarenim furnirom i varioventom :hail: :hail:

Dva loša ubiše Miloša .......jednom prilikom sam ovde iskoristio tu uzrečicu ......nakon toga mi priđe jedan bosanac i onako sav ozbiljan reče .... čini mi se da ih je bilo više :) ......dakle i Dynaudio i Opera koriste zvučnike malog prečnika , stim što je kod Opere takav sam po sebi a kod dynaudia je odsečeno sve do magneta .
Uglovi nisu problem jer su toliko mali da je zamemarljivo , nešto drugo je kompletan ugao koji pri tome zauzimaju srednjetonci , gde već ima nekog rezona .
Mislim da sa tim visokotoncem nećeš uspeti , mada se može pokušati makar na planu simulacija videti šta se dešava . Po meni Audax-ov visokotonac sasvim bi lepo tu došao .

što se tiče furnira , to je zebrano ......isti je furnir i na najtamnijoj kutiji , stim što je korišćena druga finitura ..... boja na bazi vode polu-mat , nanošena sa rulom četiri tanka sloja . Trenutno radim finituru sa istom bojom ali ću je brusiti da dobije izgled stakla , već sam probao i izgleda super :)
Kutije sa varoventom imaju finituru sa voskom / cera / , namazano krpom i sa šlajfericom malo uglancano .
Treće kutije imaju trešnju kao furnir , i finitura ima 20-tak slojeva gomma-laca ....izgleda puno slojeva ali ja jednan sloj na kutiji pređem za 5 minuta
Rade

PostPostao/la NINO.S » 20 stu 2014, 11:29

RADE
mislio si na Audax TW034X0 (8Ohm)

http://www.teamaudio.fr/media/catalog/p ... 34X0-8.pdf

NINO.S

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.