Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 03 pro 2014, 13:54

Evo malo štiva za razonodu:

http://www.tonepublications.com/MAGPDF/TA_067.pdf

Zadnje izdanje ToneAudio. Ima dosta zanimljivih stvari, pa i hrpu slušalica. Hebiga nije DIY, ali ideje čuče svukuda. Puno lipih stvari. Naglasak na Sony HD audio player, kupiš to i neke dobre sluše i u džepu imaš alat za postati asocijalan :)
elvis

PostPostao/la Zedu » 04 pro 2014, 09:28

Najbolje su STAX (open-back dizajn), tehnicke podatke sam vidio negdje na netu...
Dosta ljudi radi obnovu starih Stax-ova (zamjene membrana ) i te upute takodjer negdje postoje (sa slikama)...
Pozdrav
Zedu

PostPostao/la elvis » 04 pro 2014, 13:10

Hvala Zedu. OK, znači prvi draft će biti koncipiran na open back topologiji. Za samog slušatelja to u biti ništa ne znači, eventualno bi moglo nervirati neke druge osobe ukoliko su u istom prostoru sa slušateljem, no to nikako ne može biti toliko glasno da bi moglo previše smetati. U potrazi sam za finim perforiranim limom (recimo nešto slično kao oni zaštitni perforirani limovi kod auto zvučnika, no bad je što su svi u pravilu zaobljeni, mada vidim po netu da bi perforacija PCB-a bila praktično najbolja varijanta, no zbilja mi se ne buši stotine rupica, a i pitanje je koliko bi to ispalo uredno....
Još dvojim da li koristiti mylar plus UDP ili onaj već oslojeni mylar sa crnim premazom.. test ovog drugog će dati odgovor, pa će se kockice početi slagati. Dva mala esl panela se slože da 60 minuta, to je zbilja smiješno jednostavno, a baš to daje prostor za veći broj eksperimenata. Osobno nikada nisam čuo ESL slušalice, nemam pojma što mogu ili trebam očekivati, bojim se da bi bass mogao biti malo "tanak", to bi mi nedostajalo, ipak sam ja južnjak, volim kada je manje profinjeno :).
elvis

PostPostao/la zmajz » 04 pro 2014, 14:25

Treba ispitati ima li mreža za komarce s okom 2x2 mm (to je za velike komarce), matalna naravno. Ili bolje 1,5 x 1,5 mm.
zmajz

PostPostao/la zmajz » 04 pro 2014, 14:34

Evo, ovi imaju, razni materijali (inox, pocinčano itd.)
http://www.itpp-zagreb.hr/
možda ima i još tvrtki.
zmajz

PostPostao/la zmajz » 04 pro 2014, 14:39

zmajz

PostPostao/la elvis » 04 pro 2014, 15:49

Tu priču sa mrežama koje zaustavljaju komarce u pravilu stalno posmatram po ranim dućanima koji to drže, no nikako da nešto sjedne u smislu da je baš podesno. U biti nešto bi i moglo poslužiti, no dolazimo do problema potrebe za razvlačenje i samih statora, a u biti meni statori služe i kako "čuvari" geometrije. Zato su one spike sa PCB-om izvrsne, ništa se tu ne može iskriviti, a membrana bi morala biti u savršenoj sredini. Što se tiče drugog linka to je definitivno to što mi treba, no Elektrokem za jednu pločicu zbilja skromnih dimenzija traži 113 kuna, pa kada to pomnožim sa 4 to je 450 kuna. Kakav bezobrazluk ne mogu vjerovati.

OK, smisliti ću nešto, imam ja svašta po kutijama, makar ravnao one mrežice za automobilske zvučnike. Nisam baš 100% na čisto koliko velike drivere da napravim (sugestije dobrodošle), sumnjam da postoji neka stroga preporuka ta to, no neću štedjeti na dimenziji, zašto bi štedio.. estetika sada zbilja nije bitna. Palo mi je na pamet da sam sa hrpe onih starih PC zvučnika (ružne prljavo bijele kocke sa elipsastim driverićima) skinuo one metalne zaštitne maskice.. kao zatrebati će da zaštiti neke DIY ribone koje nikada nisam napravio :). Probati ću i to ispraviti, mada ako ne ispadne savršeno ništa od toga, a i bojim se da su dimenzijama na knap. Sjećam se jedne stare slike nekakvog lika sa brčinama koji je na glavi držao ESL slušalice koje su izgledale kao kaciga, bilo mi je smješno za vidjeti, no u isto vrijeme sam mu zavido naročito jer sam tih 80-tih morao preživjeti sa nekim Universum neudobnim slušama, ružnim i sa lošim zvukom.. i evo tri desetljeća kasnije meni se to pravi ... hm hm...
Zadnja izmjena: elvis; 04 pro 2014, 15:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 pro 2014, 15:50

Privitak/ci
pho.jpg
pho.jpg (6.95 KiB) Pogledano 6122 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 pro 2014, 15:52

A volio bi da ovako izgledaju ... ovo je DIY primjerak:
Privitak/ci
wish.jpeg
wish.jpeg (23.78 KiB) Pogledano 6121 put/a.
elvis

PostPostao/la zmajz » 04 pro 2014, 16:25

Koliko sam ja vidio, DIY varijante se vrte po dimenzijama oko 12x9 cm, pa tko eliptične, tko pravokutne....
zmajz

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.