Evo me konačno doma, ušo kroz vrata prije par minuta.
Od tri strelice bure koliko su davali jutros na prognozi nije bilo ni "t", brod je mirno savladao Jadransko more do V.Luke. I onda me pitajte zašto ne dolazim češće na druženja. Ovoliko jahanja od zadra do doma .... zato stojim di jesam i ne mičem se nigdje.
Natrag na temu.
Izuzetno mi je drago da sam konačno sreo neke od dragih ljudi s kojima se već godinama uzajamno produhovljujem, šalim ili svađam. Druženje je kod takvih susreta uistinu veliko zadovoljstvo. Ono, razgovor odmah teče na zajedničkom jeziku i istom duhu. Nema nerazumijevanja ni nepoznanica. Čisti HiEnd od komunikacije.
Istina pokupi se tu i pokoji komplex, npr urednost u Elvisovu Labu izaziva takvu ljubomoru da se to ne da opisati.
Naravno, elektrostati su mi bili drugi po redu interesa. Iako ih je Elvis više nego dobro dokumentirao slikama i videima na forumu , susret sa njima uživo je ipak poseban.
Prije svega iznenadili su me svojom elegancijom. Puno su uži nego sam očekivao, i zato su tako lijepi da pašu u gotovo svaki prostor. kako je Elvis rekao širina je ista kao i kod uzora ML. dakle to je u redu.
Unatoč nesretnom gubitku osjetljivosti o čemu je Elvis prije pisao, zvuk je tu u svojoj briljatnosti. Kako sam već prije osobno okusio zvuk visoke rezolucije, sve što sam čuo pridavao sam elektrostatima. Tijekom slušanja postupno su radili sve bolje. To smo svi primjetili. Iako je bilo sumnje da je taj dojam rezultat naše prilagodbe, međutim u par navrata je trebalo stišavati zvučnike za jedan zub, dakle definitvno im se krvna slika popravljala, tj "charge" kako Roko veli.
Iako je to projekt na kojem treba riješiti još mnoge probleme, upravo je nevjerojatno da se u amaterskim diy uvjetima može napraviti driver koji zvuči bolje od bilo koje kutijetine, praktično za bagatelnu cijenu troška. Naravno, Elvis je potrošio i novca i truda , ali je nesebično sve faze i probleme podijelio s nama. Bilo tko drugi tko bi se upustio u sličan projekt ima gotove recepture za mnoge korake, tako da se očekuje od budućih slijedbenika da postupe isto, i dodaju koji korak dalje. Jednog dana ću se i sam definitvno upustiti u ovu rabotu.
Iako nismo primjenili neko sustavno slušanje/osluškivanje, na kraju krajeva ni soba svojom veličinom nije primjerena, postoji ta izraženi sweet-spot. Ali kako sam i Roku rekao, mene inače sweet spot izluđuje, rađe slušam izvan spota. Pri tome sam primjetio da u tom slučaju nema izraženog debalansa lijevog i desnog, vjerojatno radi dipol-linearray kombinirane strukture ovih zvučnika. Izvan simetrije sweet-spota, možda ponestane koja glazbena informacija, ali s obzirom na hulahoop dimenzije većine nas tj, fizioloških nedostataka naših slušnih instrumenata na glavi, to neće odigrati značajniju ulogu.
Što se tiče DAC-a i HR-a nisam iznenađen iz već prije navedenih razloga. DAC je odličan, radi ono što treba, precizno i točno.
Kako ja radim na DSP rješenju na računalu i koristim višekanalnu externu karticu, mene trenutno taj DAC ne zanima previše. Iako bi prema informacijama koje mi je dao Elvis, Behringer plus ovaj DAC dao praktično isti rezultat (funkcionalno). Kvalitet bi vjerojatno bio bolji.