Kod Elvisa u labu...

Re: Kod Elvisa u labu...

PostPostao/la Mate » 21 pro 2014, 23:17

Evo me konačno doma, ušo kroz vrata prije par minuta.
Od tri strelice bure koliko su davali jutros na prognozi nije bilo ni "t", brod je mirno savladao Jadransko more do V.Luke. I onda me pitajte zašto ne dolazim češće na druženja. Ovoliko jahanja od zadra do doma .... zato stojim di jesam i ne mičem se nigdje.

Natrag na temu.
Izuzetno mi je drago da sam konačno sreo neke od dragih ljudi s kojima se već godinama uzajamno produhovljujem, šalim ili svađam. Druženje je kod takvih susreta uistinu veliko zadovoljstvo. Ono, razgovor odmah teče na zajedničkom jeziku i istom duhu. Nema nerazumijevanja ni nepoznanica. Čisti HiEnd od komunikacije.
Istina pokupi se tu i pokoji komplex, npr urednost u Elvisovu Labu izaziva takvu ljubomoru da se to ne da opisati.
Naravno, elektrostati su mi bili drugi po redu interesa. Iako ih je Elvis više nego dobro dokumentirao slikama i videima na forumu , susret sa njima uživo je ipak poseban.
Prije svega iznenadili su me svojom elegancijom. Puno su uži nego sam očekivao, i zato su tako lijepi da pašu u gotovo svaki prostor. kako je Elvis rekao širina je ista kao i kod uzora ML. dakle to je u redu.
Unatoč nesretnom gubitku osjetljivosti o čemu je Elvis prije pisao, zvuk je tu u svojoj briljatnosti. Kako sam već prije osobno okusio zvuk visoke rezolucije, sve što sam čuo pridavao sam elektrostatima. Tijekom slušanja postupno su radili sve bolje. To smo svi primjetili. Iako je bilo sumnje da je taj dojam rezultat naše prilagodbe, međutim u par navrata je trebalo stišavati zvučnike za jedan zub, dakle definitvno im se krvna slika popravljala, tj "charge" kako Roko veli.
Iako je to projekt na kojem treba riješiti još mnoge probleme, upravo je nevjerojatno da se u amaterskim diy uvjetima može napraviti driver koji zvuči bolje od bilo koje kutijetine, praktično za bagatelnu cijenu troška. Naravno, Elvis je potrošio i novca i truda , ali je nesebično sve faze i probleme podijelio s nama. Bilo tko drugi tko bi se upustio u sličan projekt ima gotove recepture za mnoge korake, tako da se očekuje od budućih slijedbenika da postupe isto, i dodaju koji korak dalje. Jednog dana ću se i sam definitvno upustiti u ovu rabotu.
Iako nismo primjenili neko sustavno slušanje/osluškivanje, na kraju krajeva ni soba svojom veličinom nije primjerena, postoji ta izraženi sweet-spot. Ali kako sam i Roku rekao, mene inače sweet spot izluđuje, rađe slušam izvan spota. Pri tome sam primjetio da u tom slučaju nema izraženog debalansa lijevog i desnog, vjerojatno radi dipol-linearray kombinirane strukture ovih zvučnika. Izvan simetrije sweet-spota, možda ponestane koja glazbena informacija, ali s obzirom na hulahoop dimenzije većine nas tj, fizioloških nedostataka naših slušnih instrumenata na glavi, to neće odigrati značajniju ulogu.
Što se tiče DAC-a i HR-a nisam iznenađen iz već prije navedenih razloga. DAC je odličan, radi ono što treba, precizno i točno.
Kako ja radim na DSP rješenju na računalu i koristim višekanalnu externu karticu, mene trenutno taj DAC ne zanima previše. Iako bi prema informacijama koje mi je dao Elvis, Behringer plus ovaj DAC dao praktično isti rezultat (funkcionalno). Kvalitet bi vjerojatno bio bolji.
Mate

PostPostao/la elvis » 22 pro 2014, 11:03

Evo i Mate je zadovoljan, znači kompletno druženje je završilo sa 5 zadovoljnih i jednim defaultno ravnodušnim. Statistički to je 86% u pozitivnom smislu, što i nije loš rezultat. Zaključak sa zadarskog audio summita sažet u u dvije tri riječi bi bio kako Hi-Res audio nedvojbeno ima sjajnu budućnost i trebalo bi se posvetiti istome, a istraživanja na području ESL-a zadnjih 18 mjeseci su se isplatila te da u tom smjeru treba ići i dalje tj. potrebno se potruditi te ESL-e probati dosvesti do nekakvog konačnog "proizvoda", pa bar što se tiče srednjih i visokih. Što se tiče digitalije, dosta je toga na tržištu, samo treba odabrati prema svom džepu, izbor je velik,treba biti mudar. I prije završetka ovog posta još jednom puno hvala Zoranu što je imao volje donijeti opremu i HD softver u Zadar i sve to nam prezentirati, zbilja jako jako korisno iskustvo u tek par sati !!
elvis

PostPostao/la zbotic » 22 pro 2014, 11:56

Tako je! Nakon valorizacije i evaluacije, vrijeme je i da apliciramo za Europske fondove..... :lol:
zbotic

PostPostao/la Mate » 22 pro 2014, 15:32

Ne znam di da stavim ovaj post. Ali kad je već razgovor u tijeku, nadovezati ću se ovdje.
Elvise, poslušao sam onaj tvoj CD . Ne znam čemu je služila napomena da se prepiše sadržaj na hard, ja sam to pokrenuo direktno s CD-a . Ne kao CD nego normalno kao file sa VCL-om i još sa Amarok (Standardni KDE linux player)
Odmah sam dakako prepoznao da je to to jer sam već imao iskustva. Ja sam ranije, da bih što zornije čuo razliku pokušao naći istu snimku u nižem formatu ili sam sam radio downrgrade, ne sjećam se više. Ali svakako takvom usporedbom se mogu zorno čuti te finese.
Ono što sam htio napomenuti ovdje je to da su integrirani audio chipovi današnjih matičnih ploča također vrlo moćni, Zapravo to datira još od 2004.g kad je Intel postavio neke norme (zvale su se Azalia http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_High_Definition_Audio)
Iako je cijela priča okrenuta konzumerijskoj sviti računalne medije i igara, tu ipak ima ono osnovno što mi možemo iskoristiti i bez nabavke posebnih DAC-ova.
Dakle tu je sample rates od 6 do 32 bita i sample resolution od 6 do 192kHz
NA većini ploča je Realtekov chip. Na mojoj ploči MSI koju sam mijenjao prije nekoliko mjeseci je AC887. Pogledajte malo na Realtekovim stranicama, ti su chipovi zaista respektabilni.
Zato sam i mogao odvrtiti taj HiRes direktno. Međutim smješno je što nalazim još moćnije čipove na pločama koje su kupljene tamo negdje 2006.
Moja externa SoudBlaster ide svega do 96kHz pa ću baš usporediti kad stignem kolika je razlika u kvaliteti između te SB ext. i sadašnje nove integrirane.
Cijela priča oko toga je začinjena i Mikrosoftovim standardima i zapravo je sve podređeno MS-u. Međutim to na Linuxu piči još i bolje.
Mate

PostPostao/la Roko » 22 pro 2014, 15:59

Vidi stvarno. Evo sad kad je Mate napomenuo za direktnu reprodukciju sa DVD-roma, i meni radi na kompu sa win 8.1, dok na kompu sa winXp ne radi, odnosno treba ga stavit na hard i pokrenut sa recimo Foobarom ili nekim sličnim programom. Znači standardni WMP koji dođe sa win8.1 ga prepozna bez frke i reproducira ga odmah sa diska, ne treba ga stavljat na hdd. Napiše da je brzina prijenosa 9216 kb/s, uz veličinu filea u .wav formatu cca 200 - 350 mb, kako koji track. Moram poslije ispobat i na ženinom kompu sa win7.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 22 pro 2014, 16:59

@Mate & @Roko,

Kod mene na laptopu skromnih resursa sa optičkog medija ne ide glatko, zapne tu i tamo, no svjestan sam da optički mediji mogu čitati tu količinu podataka, na kraju krajeva bolji DVD-i mogu to očitati bez greške, ali naravno trebaju i prepoznati datoteku. Ja više nisam nabrijan na kupovinu ekstra moćnih računala, radije skromnije ali češće kupovanje. :) Trenutno na skromnom HP-u 620 vrtim win7, i win media player uredno prepoznaje 24bita, 192k zapis.

Inače znam da su resursi PC-a iznimni, na kraju krajeva jedan Cool Edit Pro već oooooooodavno nudi konverziju na sample rate 192k, a i bez problema otvara takve datoteke, te nudi editiranje istih. Znači svjestan sam odavno da računala imaju tu mogućnost, no površno sam se odnosio prema tomu, malo me je krpala averzija prema PC-u kao izvoru , ma jedan koktel nepotrebnih isključivosti. Sada kada vidim kako sve to zvuči na samom računalu i slušalicama, smrznem se svaki put, to je zbilja fantastično. Priča oko vanjskog DAC-a je opet tema za sebe, korak dalje.
elvis

PostPostao/la Mate » 22 pro 2014, 17:34

Nema govora u super moćnim računalima. Meni je ploča od 300-400 KN CPU i3
Ovdje sam se jednom čak i žalio da mi zvuk sa te ploče bruji. A brujalo je pogodi šta... jačalo.
Ja sam samo htio da ljudi znaju da HiRez mogu svi odreda iskusiti preko svojih računala.
Mate

PostPostao/la zbotic » 22 pro 2014, 18:00

Pa meni već godinama Asus Xonar DS (budget kartica) besprijekorno izbacuje 24/192 vani i to preko optike (Windows XP). I to svira jako dobro (sa pripadajućim prerađenim driverima koji se mogu naći na netu).

Ako se učitava sa DVD-a ili CD-a glavni ograničavajući faktor je najčešće loša kvaliteta medija (diska). Sve su gori i gori. Neki su za direktno u kantu za smeće....
Zadnja izmjena: zbotic; 22 pro 2014, 18:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
zbotic

PostPostao/la zbotic » 22 pro 2014, 18:02

.......A i rekao sam vam da će dogodine vjerojatno izaći i Foobar mobile verzija pa će umjesto laptopa biti dovoljan i mobitel i to čak i za DSD. ;)
zbotic

PostPostao/la elvis » 23 pro 2014, 13:01

Nekako slučajno sam zaboravio spomenuti da je na događanju u subotu line preamp funkciju obnašao kit modul ala MBL 6010, no sa vulgaris opampovima 071. Malecki samozatajan modul odradio je i ovako posao rekao bi bez greške. Nismo ga doživljavali ozbiljno jer nije imao AD797 opampove, no to kao da mu nije ni smetalo, posao line preampa odradio je bez greške. Iz tog razloga dobio sam volju potrošiti još 300 kuna i naručih 4 komada iz Njemačke. Kolika je šansa da dobijem originale, a mala, no nikada ne znaš.

Evo što očekujem za koji dan... kada pogledate podatke za AD797 donekle je jasno zašto je skup... a vidjeti ćemo kako će se to odraziti na zvuk. Malo sam rezerviran, ne očekujem puno, ali svi koji imaju dodira sa MBL pričpm vele da je tu ključ tog zvuka...

Navodno to izgleda ovako:

ad797.jpg
ad797.jpg (97.49 KiB) Pogledano 8885 put/a.

Image1.jpg
Image1.jpg (119.2 KiB) Pogledano 8885 put/a.

A želja je da sve to zapakiram ovako nekako, mada sa selektorom ulaza, tj. bar 4 ulaza:

MBL6010clone2.jpg
MBL6010clone2.jpg (81.05 KiB) Pogledano 8885 put/a.

MBL6010clone_shasija.jpg
MBL6010clone_shasija.jpg (39.79 KiB) Pogledano 8885 put/a.

Mada mi je ovo kućište puno bolje, ali kad sve zbrojim sa shippingom dođe 1000 kuna, protivi se mojoj vjeri :(

MBL6010clone.jpg
MBL6010clone.jpg (66.47 KiB) Pogledano 8885 put/a.

Mislim da ću morati otvoriti novi projekt pod nazivom kako napraviti prihvatljivo kućište, kako cijenom tako kvalitetom a i izgledom. To je jedan od velikih problema koji nikako da riješim, bojim se da je ova kombinacija nemoguća misija, no probati ću nešto smisliti.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.