Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la my_name » 31 sij 2015, 22:09

Ja sam za sada odustao od zakrivljenih panela, imam spremne isštancane ploče dimenzija 26x50cm sa "segmentima" od nekih 10cm koje cu napraviti "ravne". Sljedeci tjedan cu ako stignem napravit statore cca 100x30 cm pa ih obradit i dati na plastificiranje u crnu mat boju! Nakon toga moram prepraviti "stol" za razvlačenje folije i opet ispočetka postupak sklapanja.

Danas sam se malo igrao sa ovim zaobljenim koji ste čuli na videu, stavio neko staro pojačalo od kučnog kina koje je dosta jače od one linije, zvuk se malo popravio ali sam primjetio da probija na više mjesta kako pojačam snagu, očito da ova boja kojom smo farbali statore ne valja. pokušali smo smanjiti napon na stepupu ali tako se smanjuje snaga ali i dinamika zvuka. Zaključak: izolacija statora je isto jaaako bitan faktor za izradu ESLa.
Shvatio sam i da je kod zakrivljenih statora jako teško napraviti da se predni stator i stražnji stator perfektno priljube, trebat če tu još dosta mozganja i izmisljanja načina kako to usavršiti... Gledajuči videa MLa to sve nekako izgleda jednostavnije ali pretpostavljam da imaju malo bolju tehnologiju od nas, makar gledajuči njihove statore tj njihove perforacije i rubove statora shvatio sam da ne opravdavaju cijenu, bar ne u tehničkom smislu, njihovi staori nisu napravljeni jedan za jedan kako to ja radim nego su odrezani od velikih ploča na mjeru koja im odgovara. ja sam na rubovima ostavio ispunjeno 2cm (radi boljeg držanja folije), isto tako gdje dodju poprečni spaceri sam ostavio ispunjeno jer ne želim da se vidi bijela traka, oni koriste neku crnu traku koju ja nemogu naci, na njihovima se vidi ta folija a na mojima ce se viditi crta neperforiranog lima, na MLima su na krajnjim rubovima perforacije gdje se skuplja/zadrzava prasina i prljavstina, kod mojih ce biti jedno pol centa do cent neperforiranog lima sta bi trebalo znaciti i lakse ciscenje. vremenom ce tu doci jos izmjena i dopuna pa ako netko ima neki prijedlog,savjet..slobodno pucajte :D

Sta se tice trafoa, koristit cu toroide 2x6v 50VA, za sada imam ponudu od firme "toroid d.o.o." a javili su mi se i iz firme "elektroskop d.o.o." te ocekujem i njihovu ponudu pocetkom tjedna. Svi ostali kojima sam poslao upit nisu se javili :D
Ako imate nekog pouzdanog ko bi to mogao odraditi javite neki kontakt, navodno ima neka firma u rijeci, neki "odeon" ali nisam nasao njihov kontakt.

Sva ova zehebancija kad se gleda sa strane i nije skupa ali kuna po kuna nakupi se tu troskova, o vremenu necu ni pricati :D
Sve u svemu, ako se neko od vas odluci na ovako nesto, nemojte odmah odustati, ima tu jako puno razmisljanja, čitanja, traženja, crtanja, računanja, nerviranja.... Ali na kraju kad se spremas ukljuciti ih u struju, ocekujes eksploziju i bijeli dim, vatru...cujes samo kako membrana pucketa, zbunjen gledas u te staore :shock: , upalis pojacalo...stisnes play...i cujes zvuk..nema nista ljepse ;)
my_name

PostPostao/la Pao Pepeo » 01 vel 2015, 12:33

kad spominjes
http://www.moja-djelatnost.hr/proizvodn ... doo/d58317
gospodin se zove branko znam da mnogi motaju kod njega trafoe za audio svrhe i svi ga hvale pa mozes i njega pitat
Pao Pepeo

PostPostao/la ziki » 01 vel 2015, 15:28

Mislim da g. Branko mota samo EI transformatore (njih radi izuzetno dobro).
ziki

PostPostao/la my_name » 11 vel 2015, 23:16

Naručeni trafoi jos prosli tjedan, stigli u ponedjeljak ali isprobani tek danas, jbg posla i obaveza ima previse pa se ne stignemo baviti ESLima...
Ugl. ovaj testni panel je prodisao punim plučima, iznenađujuče čisto i glasno zvuči, spojili smo ga na neko jadno Pioneerovo 5.1 pojačalo i neki bzvz DVD player i muzika je wow čak i bez rezanja niskih tonova...
Napravili test sa kompom (software wavelab) i malo se igrali sa frekvencijama... na oko 280Hz rezonira da je to nesto nenormalno, negdje oko 380Hz se stabilizira i uz tu itamo koji peak ide dosta linearno prema gore...nismo koristili nikakve mikrofone niti analizere nego samo uši pa nije baš mjerodavno ali kad složimo druge testne panele pozvat cu frenda sa aparaturom da napravimo detaljnu analizu .
Pošto nismo imali pri ruci bass driver izvadio sam iz auta sub i spojili ga na to isto pojačalo, s obzirom da smo i sub i panel gurali u fullrange zvuk je odličan,vokali su za nevjerovati,visoki nisu napadni.
Mislim da če sve to zvučati puuuno bolje sa kvalitetnijim pojačalom i dobrim rezovima.
Ono šta me ugodno iznenaduje je glasnoca panela, panel je relativno mali (50x26cm) i cca trečina panela nije u funkciji jer je mylar dirao stator pa ga nismo niti mazali "coatingom"... Pojačalo je cca 2x75w (ako i tolko) i to sve zajedno za kučnu upotrebu svira preglasno a čujnih izobličenja zvučnika ja nisam čuo! Na tri mjesta nam je pri pojačavanju od cca 50% probijala "corona" a to sam riješio tako da sam pažljivo odljepio dio statora di je probijalo i pročačkao malo bakrenu foliju, pokazalo se kao dobitna kombinacija i sad više ne probija.

Ugl evo jedan video sniman istim mobitelom kao i prijašnji video i razlika je očita

Danas sam kod frenda napravio još jedne statore ali ovaj put malo veče, cca 1000 mm x 300 mm debljine 1.2mm sa perforacijom 4.2mm i pomakom 6mm
Sad to treba obraditi, pokušat malo poravnat pa šaljem na plastificiranje u crnu mat! Imamo još jedne manje od cca 500 mm x 250mm pa ču usput i njih plastificirati.

slika

Stator na slici je tek izašao iz štance i treba još odrezat jedan dio gdje su bile hvataljke a i vidi se kako je izobličen lim.
my_name

PostPostao/la Mate » 12 vel 2015, 08:05

Čovječe, probi mi uši.
Koliki ti je istosmjerni napon i koliki ti je step up omjer na signalu?

To s glasnoćom je u redu ali ti imaš ta brojna probijanja i zaljepljenja membrane, što ukazuje na visoke napone a u svezi s tim i nedovoljnu izolaciju kao i premali razmak statora.
Za svako povećanje napona na ovim nivoima napona nužno vodi do provjere izdržljivosti izolacije i probojnoj čvrstoći zraka određene vlažnosti. Ista izolacija može izdržati veće napone ali uz povećanje njene debljine.
Na ovim naponima treba pristupati izvedbi s puno pažnje.
Mate

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 11:49

@Mate nije tako strasno kao sta se da naslutiti na videu.Ipak je snimano mobitelom,izvor zvuka je jadan sonyev DVD a pojačalo je stara krama... prostorija daje delay...kad sve ovo zbrojis dobijes ovo sta cujes na videu... frend ima MLe doma i kaže da sve ovo skupa nije uopce loše... svjeatan sam da tu ima jos posla...ali s obzirom da je ovo prvi...ja sam zadovoljan!
my_name

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 11:56

Sta se tice izolacije imaš pravo...loša je...ali šta se tiče zaljepljenja membrane nebih se složio...pošto je stator napravljen u segmentima...prije coatinga smo detaljno pregledali razmake...tamo.di je bilo preblizu ubacili amo spacere a cak jedan dio panela nije niti premazan pa samim time i ne radi Sa naponima cemo se igrati na sljedecem panelu, složili smo trafoe sa više izvoda i imamo tu mogučnost a šta se step-upa tu cemo isto praditi...ovo su tek počeci...polako ;-)
my_name

PostPostao/la elvis » 12 vel 2015, 12:20

Pogledao sam novi video... i moram priznati vrlo sam ugodno iznenađen. Vidi se tj. preciznije rečeno čuje se da testni elektrostat ima dobru osjetljivost, Lyicron je postojan, sve u svemu kada sve to složiš na ravnom panelu, kada prorade svi segmenti biti će to fešta. Ja nisam nikada dobio takvu izdašnost u smislu snage. Drago mi je da i toroidi rade svoj posao kako treba, no eto opet dolazimo do problema izolacije, plastifikacija je zasigurno odličan put, a i ovi statori na slici su 1:1, točno kako trebaju biti.
Bravo još jednom, sa nestrpljenjem čekam daljnje informacije i prve stereo testove. Što se tiče rezoniranja membrane, trebati će odrezati žešće na recimo 240Hz, 24dB ako možeš. Sanders reže sa 48dB... tada će membrana biti lišena najnižih frekvencija i problem sa rezonancijama sigurno će nestati ili u najmanju ruku značajno se smanjiti. Uz to, statori trebaju biti međusobno zalijepljeni i poprilično dobro učvršćeni, u svakom slučaju neka te to ne brine...
elvis

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 14:10

Sinoc sam obradio statore, uklonio špenu koju štanca napravi, zarundao malo rubove i pokušao malo poravnati limove...nemoguča misija... nakraju sam odlučio iči opet težim putem...radim velike panele zakrivljene :D
ne onako jako kao ove testne ali ipak zakrivljene...nisam nikako mogao poravnati limove i to mi je jedina solucija za dobiti ravninu! U ponedjeljak svih 8 statora idu u rijeku na plastificiranje pa cemo vidjet kako ce sve ovo ici dalje!
my_name

PostPostao/la Mate » 12 vel 2015, 14:25

Ma izgleda sam propustio pohvaliti. Ovo jest urnebesno zato sam i rekao "probi mi uši".
I zvuk je zaista moćan, precizan rekao bih.

Sve drugo što sam komentirao je iz tvog napisa, ne iz onoga što sam čuo. Meni se samo čini da su tu glede glasnoće tu aplicirani visoki naponi koji pa stvaraju probleme u izolaciji.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.