Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la vulejov » 07 lip 2015, 09:11

..
Zadnja izmjena: vulejov; 07 lip 2015, 22:21; ukupno mijenjano 1 put/a.
vulejov

PostPostao/la zmajz » 07 lip 2015, 09:18

Ajde malo detalja o mehanici, koji motor i pogon općenito (koja slikica više dobro bi došla).
Ako nije problem, naravno.
zmajz

PostPostao/la zbotic » 07 lip 2015, 09:20

vulejov je napisao/la:Pretpostavljam da za 78 obrtaja pripremaš neki četvrti..

Da. Thorens TD280 MKIV.
zbotic

PostPostao/la vulejov » 07 lip 2015, 09:27

..
Zadnja izmjena: vulejov; 07 lip 2015, 22:21; ukupno mijenjano 1 put/a.
vulejov

PostPostao/la zbotic » 07 lip 2015, 09:50

zmajz je napisao/la:Ajde malo detalja o mehanici, koji motor i pogon općenito (koja slikica više dobro bi došla).
Ako nije problem, naravno.

Ležaj je napravljen tako da je čahura od (više se točno ne sječam) "crvene bronce". Mislim da je u pitanju nekakva bronca sa dodatkom cinka ili fosfora. To su mi tehnolozi preporučili za ležaj. Onda je u tu čahuru tokar upasovao osovinu od nekakvog tvrdog čelika. Tvrdoća se tu valjda mjeri u nekakvim rokwelima ili šta ja znam :) pa je to toliko toga da se još može strojno obrađivati. Na dnu osovina je konkavnog oblika, a veza sa dnom čahure ostvaruje se preko kuglice iz kugličnog ležaja. Srednji dio osovine je proširen i tu dolazi tanjur. Tanjur je montiran na osovinu lijepljenjem sa epoksidnim ljepilom. Promjer rupe i osovine je otprilike 2 cm. Epoksid sporo suši pa se ima vremena to iscentrirati. Inače, tanjur je napravljen tako da sam zalijepio tri ploče od akrila (pleksiglasa) debljine 2 cm. Ljepiti se može mravljom kiselinom ili acetonom. Estetski nije najlješe ispalo pa sam morao bojati akrilnom bojom (kada je sve bilo gotovo). Prije lijepljenja ploče sam približno izrezao ubodnom pilom u kružni oblik. Nakon lijepljenja išlo je na tokarski stroj. To je najproblematičniji dio jer nije lako to prihvatiti u stroj i precizno istokariti. Tokar mi je prijatelj pa se potrudio koliko je mogao. Nakon montaže osovine slijede noćne more jer tanjur unatoč tome ipak malo flaksa. Slijedi ručno balansiranje pomoću raznih priručnih naprava da bi se na kraju pokazala najboljom rotaciona brusilica (autolakerska) i strplivost uz oštro oko :) To je u početku bio razlog zbog čega sam mislio odustati. Na kraju sam ipak uspio to dovesti u vrlo dobre okvire tolerancije.
Kamen na mjestu ručke ima rupu, a donji dio postolja za ručku istu takvu ali ekscentrično postavljenu da bi se mogla mijenjati "pivot to spindle" udaljenost.
Motor sam nakon dugog razmišljanja odlučio uzeti sinhroni sa 250 okretaja na 230 VAC. Praktično je to isto što koriste mnogi poput Rege, Linna, Nottinghama i da ne nabrajam. Motori se na Ebayu prodaju pod imenom Premotec ili Airpax. Ja uzeo od nekog Litvanca isto samo piše Philips, bio puno jeftiniji . Više nije u ponudi, a nije još ni stigao. Valjda hoće :) Zbog težine tanjura procijenio sam da je to najbolje nego ići na regulaciju, a la Thorens i slični. Za 33 okretaja tebati će istokariti remenicu promjera oko 4 cm (za remen oko tanjura promjera cca 30,5 cm.
zbotic

PostPostao/la zbotic » 07 lip 2015, 09:55

vulejov je napisao/la:Kako ćeš ga naterati na 78 obrtaja..
Koju zvučnicu planiraš za šelak..

Treba mu vrtnja od 72rpm do 85rpm. Razne ploče su rađene po raznim standardima. Istokariti ću mu novu remenicu približno toliku da vrti na 78, a fino štimanje brzine biti će elektronsko, prilagođeno Thorensovo. Ubaciti ću dodatni potenciometar koji regulira frekvenciju i izvući ga na gornju ploču gramofona. Remenica će se samo nataknuti na postojeću, poput poklopca.

Teoretski bi se sve moglo i elektronski riješiti, ali nepraktično jer bi trebalo dosta kopati po pločici elektronike, a mjesta za rad baš i nema....

Igla se može kupiti na Ebayu i paše u Ortofon OM zvučnice. Ima i drugih, ali skupljih....
zbotic

PostPostao/la zbotic » 07 lip 2015, 14:15

Za Zmajza evo još par detalja koji se lako daju uslikati. Nije ovo lako premještati tu je 50-ak kila u pitanju....
Privitak/ci
gramofon4.jpg
gramofon4.jpg (54.35 KiB) Pogledano 8206 put/a.
gramofon5.jpg
gramofon5.jpg (80.64 KiB) Pogledano 8206 put/a.
gramofon3.jpg
gramofon3.jpg (59.97 KiB) Pogledano 8206 put/a.
gramofon2.jpg
gramofon2.jpg (69.56 KiB) Pogledano 8206 put/a.
zbotic

PostPostao/la zmajz » 07 lip 2015, 17:01

Ja sam onomad (78-80) nabavio original ležaj i osovinu Thorensa 125, kao i tanjur i subtanjur. Original motor isto tako, i nije bilo problem s nabavom toga direkt od Thorensa. Danas bih radio osovinu od ventila benzinskog motora a ležaj od "crvene bronce (tzv. samopodmazujuća). Ideja i nije moja, to sam negdje pokupio kroz zadnjih 30ak godina. Imam i motor od Connossieura, čeka neka raspoloženja. Ali sam u zadnje vrijeme više orijentiran na DD gramofone pa ih imam u zalihi 3 komada i čekaju na redesign. Neki dan sam vidio da ima za nabaviti Dual motora za gramofone (2 tipa za 25 i 35 kn!) pa ću i to kupiti, nek se nađe.
Ali u međuvremenu sam pogubio kontakte sa mojim ondašnjim tokarima koji bi mi radili potrebne stvari (što mirovine, što neumoljivost života) pa će sve ići polako ali s guštom, baš zato što mi netreba.... tek onako.
zmajz

PostPostao/la zbotic » 07 lip 2015, 17:08

Nađe se i sada tih Thorensovih dijelova, ali je sve bizarno skupo.....
zbotic

PostPostao/la Mate » 08 lip 2015, 19:29

Imam i ja slike gramofonskih djelova. Baš sam se nešto i ja reaktivirao nakon 100 godina. Ali još će te malo sačekati na slike.

Sad mi je upravo pri kraju nešto drugo i prešnije. stižu prijatelji slovenci na more. A oni se ne kupaju nego samo skidaju filmove s neta.
Ako nekoga zanima . Evo malo WiFija:

Uređaj za dnevni boravak, ugrađen u DIY "allweather" kućište za vani. Kućište sam radio iz poliester smole i rowing platna. Pepelu će to biti drago čuti :lol: :lol:
Na slici je jednostavni dio kućišta, dno. To je ravna ploča od stakloplastike na koju su sprijeda i straga dodani i plastificirani svi potrebni nosači za uređaj i antenske konektore iznutra te nosač za jarbol izvana.
P6080110_1.JPG
P6080110_1.JPG (99.3 KiB) Pogledano 7960 put/a.

Probna instalacija na priručnom jarboletu. dodatne dvije antene koje se spajaju na mjesto štap antena.
P6080108_1.JPG
P6080108_1.JPG (106.65 KiB) Pogledano 7960 put/a.

Pogled straga. Vidi se ružni i sirovi "lijev" stakloplastike. Glatkii dio je iznutra radi brtvljenja.
P6080109_1.JPG
P6080109_1.JPG (121.56 KiB) Pogledano 7960 put/a.

Sve poklopljeno i provizorno zavidano ali u biti to je to. Poklopac od stakloplastike. Sva plastika je ofarbana u bijelo. I to nakon testiranja koji dan ide na glavni jarbol.
P6080111_1.JPG
P6080111_1.JPG (70.7 KiB) Pogledano 7960 put/a.

Dakle, predstavljeni sklop je WiFi acces point , baziran na routeru WR-842ND v.2.1. Umjesto skidljivih štap antena priključene su vanjske antene cca 9dbi ali željenog V/H diagrama zračenja. Inače zamijeniti će staru AP (AirLive vanjsku) radi kapaciteta. Stariji WiFi uređaji su podržavali 802.11 a,b,g protokole tj do max 54Mb/s Tx/Rx. Ovaj uređaj ide do 300Mbps tj podržava b,g i n protokol. (Radi već spomenutih Slovenaca :D ) Zato i ima dvije antene, tj dupli radio sustav.
(Moderni AP-ovi za internu upotrebu imaju i do 24 antene . Tipično za montažu na strop u velikim poslovnim zgradama. Samo da se zna na koji način se podiže kapacitet jednog uređaja. Uz povećani radio kapacitet ide i jači CPU kako bi uređaj mogao posluživati što veći broj klijenata. A danas kad se zbroje telefoni, tabletići, i lapatopovi, klijenata ko plijeve već u jednoj familiji)
Realne brzine dakako nisu te navedene jer će brzina prijenosa za svakog klijenta ovisiti i o jačini samog signala. Ali važno je osigurati neki kapacitet na uređaju.
Ovo moje sve ide na captive portal sa radius serverom.
Ako nekome treba iskustvo glede problematike, recimo da ja ponešto znam, pa ...eto.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.