Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la zbotic » 04 ruj 2015, 22:58

Riješeno. Tankim nožem i čekićem, milimetar po milimetar ;)
zbotic

PostPostao/la elvis » 05 ruj 2015, 22:11

Evo kod mene zamalo loš dan što se kemijanja tiče. Ako zanemarim uzaludno potrošena dva sata na osposobljvanju pegle ( da i to diyer ponekada mora), te bezuspješan pokušaj popravka grado slušalica, highlight dana je prinova na policama sa vintage zvučnicima. Ovo je moj fetiš, šta ću. Ljepota je u tomu jer je prinova besplatna, a pedigre samo takav. Još jednom se potvrdilo pravilo, koliko daš toliko ti se vrati, a ponekada još i više. Još da mi neki frendovi nisu baš toliko analno stisnuti, bila bi to fešta :). Zbog ove prinove očekujem vrlo skoro poziv (Namjerno je u jednini). Namjena drivera... Recimo nekakav gitar box.... Da su bili tu prije par godina, malo bi ih openbafirao, no sada je to ipak iza mene...

Prvo muka moja, a onda vintage ljepotani :). Driveri su u potpunosti jednaki.... bar što se "bočnih" oznaka tiče. Sutra ću ih premjeriti, vjerujem da je to isto bez obzira ma različite dimenzije naljepnica.
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (90.35 KiB) Pogledano 8657 put/a.
image.jpg
image.jpg (89.66 KiB) Pogledano 8657 put/a.
image.jpg
image.jpg (102.28 KiB) Pogledano 8657 put/a.
image.jpg
image.jpg (105.27 KiB) Pogledano 8657 put/a.
image.jpg
image.jpg (95.01 KiB) Pogledano 8657 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 07 ruj 2015, 22:05

Sluše dovedene u red. Zbilja dobro rade, bestbuy forever. Ko ih ima neka ih čuva, a ko ne .. neka ih nabavi.

Kako obećah, bacio sam pogled na stare fane drivere, zbilja odlično. Nemaju ni onaj sekundarni pik iznad 1000 hz svojstven driverima iz ovog vremena zbog kojeg se ne mogu koristiti u hifi, a ovi su zbilja pravi mali hifi kako uostalom piše na naljepnici, ovako širokog frekventnog odziva mogli bi se koristiti i u nekim vintage hifi projektima uz obavezan helper na visokima. Driveri su nakon toliko godina ostali potpuno jednaki, jedino je jedan malo skoknuo sa impedansom na rezonantnoj frekvi, no nakon malo ponovnog usviravanja sve će se to izjednačiti. Ono desno je važno, a to je gotovo idealno....

Neću više daviti sa ovim driverima, no vjerujem da neće smetati ovaj short info. Nisam mjerio TS. Sada još treba razmisliti kako ih upotrijebiti, kao što velim gitarski box vjerojatno ili negdje ih udomiti. :)

Bajdvej... Bowersi 604 S1 iz radionice našli novog vlasnika. Otišli susjedu tj. frendu sa bilog briga, definitivno zasluženo.
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (82.87 KiB) Pogledano 8287 put/a.
image.jpg
image.jpg (84.87 KiB) Pogledano 8287 put/a.
elvis

PostPostao/la ziki » 07 ruj 2015, 23:24

Šteta. Mogla je to biti dobra nova kutija ;). Ove Grado su skroz ok.
ziki

PostPostao/la elvis » 08 ruj 2015, 10:22

ziki je napisao/la:Šteta. Mogla je to biti dobra nova kutija ;). Ove Grado su skroz ok.

Pretpostavljam da si ovo "šteta" mislio za udane B&W 604 zvučnike jer je plan bio prepakirati ih u nove kutije. Moj životni prostor gdje ih mogu smjestiti daleko je ispod onoga što su ovi veliki bowersi tražili. Umjesto da uživaš u volumerioznom zvuku, bass područje je bilo prilično nedefinirano, rasplinuto jednostavno loše, a tako bi bilo i da sam ih prepakirao, uvijek ostaje problem male prostorije. Samo sam ih jednom čuo u velikom prostoru, to je zbilja potpuno drugi zvučnik.. a frend, novi vlasnik ima ogroman dnevni boravak, vjerujem da će tamo sjeti samo tako.
elvis

PostPostao/la Mate » 08 ruj 2015, 11:07

Iako znam tu tvoju priču po tvom pričanju ovdje, ipak ne kužim kolika je to razlika u veličini između Bowersa i ovih novih bijelo/krom..ono..nešto.
Mate

PostPostao/la elvis » 08 ruj 2015, 12:00

Mate je napisao/la:Iako znam tu tvoju priču po tvom pričanju ovdje, ipak ne kužim kolika je to razlika u veličini između Bowersa i ovih novih bijelo/krom..ono..nešto.

Pitanje je na mjestu..

B&W su volumenom dosta veće kutije (za 1/3). Imaju dva bass drivera koji su za 1" veći od baseva ugrađenih u Canton Chrono 509. (B&W su debelih 7", a canton bassevi su jedva 6"). U prilog toj metrici ide i znatno veća težina kutije B&W, tj. 30 kila u odnosu na 20 kg koje ima Chrono 509 DC. Ipak se tu radi o znatno većem zvučniku. Kada sam raspakirao Cantone, isti su pored ovih B&W izgledali prilično goluždarvo. Bez obzira na to i ovi Canton 509 su za nijansu preveliki za moj dnevni, no srećom područje basa je taman na granici da se ne raspadne. Još da smijem staviti debeli tepih to bi bilo to. Canton je donekle bolji u bassu i zbog primjene njihovog DC patenta, vjerujem da je i to pridonijelo znatno boljoj definiciji bassa kada je canton u pitanju, a što se tiče srednjih i visokih, Canton je to puno puno bolje odradio, gotovo neusporedivo bolje, no ne treba zanemariti više od 15 godina generacijke razlike, ipak je kako izrada zvučnika tako i uporaba materijala za membrane znatno evoluirala. No kada sve to zajedno usporedim sa diy ESL (govorim os srednjem i visokom djelu frekventnog spektra tj. preciznije od 200Hz pa koliko god uhvate desno) i predmetni B&W i predmetni Canton = bižuterija... :)
elvis

PostPostao/la elvis » 13 ruj 2015, 09:00

Stigla opet nova prinova na vintage policu. Četri alnico steelphon-a. Kao da su jučer stigli iz tvornice. Trebala bi stići još dva. Veličine su 10", realativno kratak hod membrane. Mjerim ih popodne pa ćemo vidjeti potencijalnu namjenu. U svakom slučaju zadovoljavaju uvjete za hrčak kolekcionarstvo. :)

Edit: mrvicu viša rezonantna frekva od 85hz, ali ostatak impedanse odličan. Nema previše izražene sekundarne rezonantne pikove, stabilna impedansa do kraja. Za gitaru zicer dobro, naravno za manje snage ampa, a neloše i za OB srednjetonac. Za sada ide na vintage policu.
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (92.19 KiB) Pogledano 7626 put/a.
image.jpg
image.jpg (99.61 KiB) Pogledano 7858 put/a.
image.jpg
image.jpg (96.19 KiB) Pogledano 7858 put/a.
image.jpg
image.jpg (100.98 KiB) Pogledano 7858 put/a.
image.jpg
image.jpg (92.29 KiB) Pogledano 7858 put/a.
image.jpg
image.jpg (87.21 KiB) Pogledano 7858 put/a.
elvis

PostPostao/la zbotic » 13 ruj 2015, 14:59

Dok se Grundig komoda brusi i lakira, red je bio riješti pitanje upotrebljivog gramofona. Umjesto smiješnog Duala 1010 nabavljen Dual 1225 koji je dvije svjetlosne godine napredniji od prethodnika pa ima i protuuteg, antiskating, kontrolu brzine i ozbiljniji shading pole motor sa kontrolom brzine (mehaničkom) pa čak i elektromagnetsku zvučnicu (ispravnu s iglom). ;) Najjače od svega što bez greške može upasti u rupu u koju je bio ugrađen prethodnik.

Napravljena i štimung konzola jer je ovo nemoguće podesiti bez pogledavanja od ispod i dobrih živaca. :lol: Kad čuješ kako svira ova poluprimitivna sprava čovjek se zapita što je radila industrija sve ove godine od 1972. :D

dual1225_post.jpg
dual1225_post.jpg (91.56 KiB) Pogledano 7443 put/a.

dual1225.jpg
dual1225.jpg (102.69 KiB) Pogledano 7443 put/a.
zbotic

PostPostao/la elvis » 13 ruj 2015, 22:36

A je nekako ružnjikav taj Dual, no nebitno. Ako vrti i ako dobro čita ploče sve mu je oprošteno, a ionako je u big boxu i ne vidi se !! :) :)

Ja danas imao dosta planova ali malo realizacije, no uspio sam složiti jednu lego kockicu u 60 minuta za buduću D klasu. Nino mi je donio neke kondove za koje veli da sam mu ih ja dao, dosta su mi bila četiri, ali kako bi se dva stalno povlačila po ladicama, odlučih sve upotrijebiti ... nepotrebno al ajde, znači 6x10.000uF 63V, Philips, rabljeno, prosječnog ESR-a 0,05, uglavnom na mjerenju oko 9500uF. Trafo je 2x34,5V, biti će to lijepi napon negdje oko +/- 47V i sasvim dovoljna struja (nadam se). Diode su malo neobične, no reciklaža je u modi, to su IXYS DSEI 30 -12A i ako ništa drugo imaju bar poštena OO. Sada sve ide prvo na bijelu ivericu jer je crvena verziju iverice već patentirana, pa ćemo vidjeti što D klasa ima za reći da ne kažem otpjevati, pa onda po zasluzi ide kutijanje ili ne :)
Privitak/ci
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg (135.19 KiB) Pogledano 7249 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.