Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Khadgar2007 » 27 ruj 2015, 20:15

Što se tiče pleksiglasa. Ja mogu u Sisku svog majstora pitati ča on ima na lageru. Znam da ima 3mm i 6mm debljine a za 4mm nisam siguran. Pleksiglas nije jeftin tako da ne znam koliko bi to došlo(kolika količina treba?). Možda bolje probati sa nekom običnom plastikom koja se nađe u svakom uradi sam centru.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la my_name » 27 ruj 2015, 20:21

Kanal na marantzu je ispravan i radi sasvim normalno.
Na toroidu je primar (pravi) problem. Dat cu ga premotat.
Ovo što si spomenuo da toroid nije bas za bass sekciju imas pravo jer prilikom testiranja prvih panela sam koristio ei trafo i bio je dosta mutan...kad sam stavio toroide prodisali su visoki...to se i čulo na videu.
Danas nisam radio nista osim mozganja oko spacera...definitivno cu pokusati sa plexiglasom.
Imam neku ideju da zaljepim mylar na plexy ali ne sa trakom nego s ljepilom za plexi...to sam danas i isprobao ali suši se 24 sata pa cu tek sutra vidjet dali to drži.
Sta se tice rezanja plexija nije problem...imam cnc router i laser na raspolaganju pa me to ni najmanje ne brine.
I da, nebi rezao trake nego bi napravio okvir iz jednog komada jer bi na njega ljepio mylar pa sve to skupa nekako nakeljit na limove.. Malo me muči prijenos napona na mylar al to cemo usput nesto smislit :-)
@Elvis posto nisam bas naj sa elektronikama i sl... ako ti nije problem daj neki link/literaturu/štogod vezano za trafoe koje mogu koristit za ovaj pothvat.
my_name

PostPostao/la my_name » 27 ruj 2015, 20:30

Khadgar2007 je napisao/la:Što se tiče pleksiglasa. Ja mogu u Sisku svog majstora pitati ča on ima na lageru. Znam da ima 3mm i 6mm debljine a za 4mm nisam siguran. Pleksiglas nije jeftin tako da ne znam koliko bi to došlo(kolika količina treba?). Možda bolje probati sa nekom običnom plastikom koja se nađe u svakom uradi sam centru.

Imam u firmi dosta plexija...zato mi je on i pao na pamet :D
Kad sam odlucio da hocu bass esl poceo sam razmisljati kako i sta, i tu mi je sinula ideja da mylar naljepim direktno na plexi jer mi djeluju dosta slično, ljepilo bi trebalo držat i plexi ne vodi struju a i mogu ga obrađivat sa alatima koje imam na raspolaganju..
ima jos jedan materijal koji mi je dosta interesantan a to je alubond.nedostatak je sto je dosta debel (min 2mm) ali ima sloj aluminija na obe strane pa mislim da bi mogao od njega statore napravit...i to cu morat probat ;-)
my_name

PostPostao/la my_name » 28 ruj 2015, 15:32

Evo da javim,ljepilo za plexiglas NE drži na mylaru. Sad sam malo u problemu :D
my_name

PostPostao/la zmajz » 28 ruj 2015, 16:08

dvokomponentni epoxi bi morao držati.
zmajz

PostPostao/la my_name » 28 ruj 2015, 22:57

Probat cu sutra i to! Zadnja solucija je plexi 3-4mm i obostrana traka 1mm od tese...jeftinija a kolko se sjecam elvis je nesto pisao da drži dosta dobro. Jeftinija je dosta od 3M-ove
my_name

PostPostao/la elvis » 28 ruj 2015, 23:51

my_name je napisao/la:Probat cu sutra i to! Zadnja solucija je plexi 3-4mm i obostrana traka 1mm od tese...jeftinija a kolko se sjecam elvis je nesto pisao da drži dosta dobro. Jeftinija je dosta od 3M-ove

Meni se ni dvokomponentni nije pokazao baš najbolji no držao je, ali zaboravi tu priču, tesa traka 1mm je idealna ali i nužna. Naime kvaka je da je ta traka ujedno i suspenzija tj. Mekano hvatište membrane. Ukoliko bi membrana bila zalijepljena direktno na plexy takav tvrdi ovjes bi mogao prouzročiti neželjene prizvuke prilikom titranja membrane. Znači pravac po tesu, odlična je i termalno je postojana pa se membrana može dotegnuti vrućim zrakom.

Što se tiče stepup trafoa za ESL ... Bojim se da toga i nema baš na tržištu. Tu bi trebala prilična mrcina od trafoa, minimalno jedno 25 kvadrata presjeka pa i više, dapače, no ni to nije lako za nabaviti. Naravno trebalo bi motati. :).
elvis

PostPostao/la my_name » 08 lis 2015, 22:17

Opet se zagužvalo na poslu pa malo kasnim.. ali uspjeo sam nesto iskemijati tj poceto sam kemijati :D

slika
slika
slika
slika

Nanešen je coating i sutra kad se posuši ako stignem ču spojit statore, na kraju nisam koristio plexiglas nego alubond 2mm. ovo radim samo za probu pa ako to bude sviralo ok napravit cu velike :D

Nekidan sam kod frenda slušao Magnepane 1.6 :shock:
Iznenadila me količina niskih, glasnoča, vokali...bas sam ostao PAF...
Nekako me sada vuče da pokušam i ja napravit nešto slično :D dal postoji neki howto na netu...sve sta sam nasao netu je dosta jadno opisano
my_name

PostPostao/la my_name » 09 lis 2015, 13:06

Uhvatio malo vremena i napravim ovo:
slika

Prije ljepljenja na drugi stator htjeo sam malo ispeglat membranu sa fenom...ali desilo se ovo:

slika

Pouka dana je: ne žuriti ;)
my_name

PostPostao/la elvis » 09 lis 2015, 18:05

Rad sa vrućim zrakom je delikatan, traži vježbu, ja nakon par puta (rup) naučio kako :). Obzirom da ti je ovo samo test, samo stavi malo selotapea preko te rupe i sve će biti ok.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.